Koulujen päättäjäiset – ennätyshelle vai viileää?

Julkaistu

Elämme jännittäviä aikoja!

Olin edellisen tietokonemalliennusteen perusteella täysin varustautunut kirjoittamaan koulujen päättäjäisviikonlopun eli touko-kesäkuun vaihteen viikonlopun helteistä, kun tuli uusi malli, joka pisti lämpötilat uusiksi.

Tässä uusimmassa ennusteessa pohjoisesta tuleva viileä ilmamassa ulottuu pidemmälle Suomeen ja jää tänne pidemmäksi aikaa kuin mitä edellinen malli antoi ymmärtää. Viileällä tarkoitan tässä suhteellisen viileää – itse asiassa nyt on selvästi lämpimämpää kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, mainostamani viileä on oikeastaan vuodenaikaan nähden normaalia säätä!

Ennuste on vielä niin vaihteleva, että aivan varmasti ei pysty sanomaan, kumpaan suuntaan mennään – edellisen ennusteen mukaan olisi saatettu jopa rikkoa edellinen Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätys, kun taas tämän mukaan lämpötila nousee edes kahdenkympin tuntumaan vain aivan yksittäisissä pisteissä maan eteläosassa ja Lapissa pysytään paikoin yksinumeroisissa lämpötiloissa. Ennusteiden nopea vaihtelu kertoo siitä, että tietokoneet eivät vielä saa täysin kiinni siitä, minkälaiset reitit hyvin lämmin ja viileämpi ilmamassa tulevat ottamaan.

Tässä blogitekstissä pohdin sitä, mitä tulevan reilun viikon aikana säässä oikein tapahtuu.

Suursäätila – mitä isossa mittakaavassa tapahtuu?

Jos oikein yksinkertaistetaan, tulevan puolentoista viikon aikana ison mittakaavan säässä esiintyy kahdesti kuvio *lämmintä, jopa helteistä säätä – sitten viileämpää*. Lyhytaikaisempana tuo kuvio näkyy nyt alkavana viikonloppuna: tämä päivä eli perjantai ja huominen lauantai ovat yleisilmeiltään lämpimiä (tosin lähestyvä viileneminen näkyy pohjoisessa Lapissa jo lauantain aikana), mutta sunnuntai on selvästi edellispäiviä viileämpi.

Seuraavissa kuvissa värit tarkoittavat seuraavaa:

 • Vihreä: päivälämpötila korkeintaan 15 astetta
 • Keltainen: päivälämpötila korkeintaan 20 astetta
 • Oranssinkeltainen: päivälämpötila korkeintaan 25 astetta
 • Oranssi: päivälämpötila jopa 30 astetta
Lauantai

 

Sunnuntai

 

Sen jälkeen eli ensi viikolla sama kuvio toistuu hitaampana: maanantaina jopa helteisen lämmin ilmamassa tekee paluun, mutta viileää ilmaa alkaa virrata pohjoisesta Lappiin jo keskiviikkona. Maan eteläosassa sään viileneminen alkaa tuntua vasta torstaina.

Maanantai
Tiistai
Keskiviikko
Torstai – sunnuntai

Entä paikallissää?

Sateita ei ole luvassa käytännössä lainkaan tulevan puolentoista viikon aikana. Hyvä uutinen auringon ystäville, mutta huono luonnon ja hengitysilman kannalta – luontoon herännyt vihreys ei saa elvyttävää kosteutta ja sekä katupöly että siitepöly pysyvät ilmassa kellumassa.

Lämpötilamuutokset ovat tuntuvimpia maan pohjoisosassa, jossa lämpötila romahtaa jopa yli 10 asteella (ja alkuviikolla nousee takaisin vain romahtaakseen uudelleen). Ihan vain sen dramaattisuuden takia pistän tähän kuvitukseksi Ivalon 15 päivän ennusteen:

Ivalon paikallissääennuste. Leveä värihaitari kertoo, että ennusteessa on epävarmuutta.

Etelässä lämpötilakuvio on samankaltainen, mutta lämpötilamuutos on 5 asteen luokkaa 10 asteen sijaan. Pohjoisessa päivälämpötilat tippuvat jopa yksinumeroisiin lukemiin, kun taas etelässä muutos on jopa helteisistä lukemista kahdenkympin tuntumaan. Suuressa osassa maata lämpötilat pysyttelevät 15 ja 20 asteen välillä.

Pilviä esiintyy paikoin lähinnä Lapissa, etenkin Pohjois-Lapissa, mutta satunnaisia pilvisyysalueita voi käydä poikkeamassa etelässäkin. Korkeapainesää jatkuu silti edelleen ja seuraava puolentoista viikon jakso on yleisilmeeltään aurinkoinen.

Ennätykset?

Kahden ennätyksen rikkoutumista on seurattu ja ennakoitu meidänkin toimistollamme tässä toukokuun aikana. Seuraaviin uusiin ennätyksiin on ainakin jonkinlainen mahdollisuus:

 • Toukokuun hellepäivien lukumäärä: tähän mennessä suurin toukokuisten hellepäivien, siis päivien, jolloin ainakin yhdellä mittausasemalla Suomessa on mitattu hellettä, lukumäärä on 12 kpl vuonna 1984 (edit 27.5.: Ilmatieteen laitoksen tilastoissa lukema oli aiemmin 13, mutta tilaston tarkistuksen jälkeen luku on 12). Tämän tekstin kirjoittamishetkeen mennessä hellepäiviä on mitattu kymmenen. Aiempi ennätys on täysin mahdollista ylittää, sillä hyvinkin mahdollisia hellepäiviä ovat pe, la, ti ja ke, ehkä myös ma.
 • Toukokuun lämpöennätys: tämä näytti edellisen tietokonemalliajon ennusteissa hyvinkin mahdolliselta, mutta uusimmissa ennusteissa lämpötila ei enää nouse riittävän korkealle. Sääennuste näyttää olevan tällä hetkellä ailahtelevainen, joten ei ole mahdotonta, että lämpimän ilmamassan ennuste palaa vielä takaisin. Edellinen toukokuun lämpöennätys on vuodelta 1995, jolloin Lapinjärvellä mitattiin 31,0 Celsiusasteen lämpötila. Tämän toukokuun tähän asti korkein lämpötila on 29,6 astetta, joka mitattiin Helsinki-Vantaalla, Kemiönsaaressa ja Kouvolassa 15. toukokuuta.

Vaihtelevuuden syistä

Peräkkäiset tietokonemalliajot eivät suuren kokonaisuuden näkökulmasta ole valtavan kaukana toisistaan – ilmamassan raja vain on siirtynyt Suomen sään kannalta kriittisen määrän lännemmäksi. Näin on usein; ennusteen muuttumisesta uutisoidaan dramaattisin sanankääntein, kun taas meteorologin näkökulmasta ainoa muutos on esim. ilmamassan reunan paikassa tai sääilmiön mittasuhteissa. Silti yksittäisen ”sääkäyttäjän” eli ihmisen mittakaavassa sää saattaa näyttäytyä täysin toisenlaisena kuin aiemmin luultiin. Meille meteorologeille tekeekin hyvää välillä muistuttaa itseä siitä, että pienikin muutos ennusteessa voi joko pilata tai pelastaa muutosalueella asuvan viikonlopun.

Tulevat päivät pähkinänkuoressa

Vielä pieni tiivistelmä: tämän hetken (ailahtelevaisen) ennusteen mukaan luvassa on seuraavaa:

 • Ei juuri sadetta
 • Pilviäkin enimmäkseen vain pohjoisessa
 • Lämpimät päivät: pe, la, ma, ti, ke
 • Viileät päivät: su, koulunpäättäjäisviikon to, pe, la, su

Oikein hyvää kesäistä viikonloppua ja tulevaa viikkoa, tuli lämmin tai viileä!

Kuva: Matti Hietala

26 vastausta artikkeliin “Koulujen päättäjäiset – ennätyshelle vai viileää?”

 1. Olipa hyvä ja perusteellnen ennuste. Tällaisia lisää.👍🏻🦋

 2. Saattaapi olla paluu arkeen edessä kesäkuulla. Mahdollisesti joudutaan arktiselle puolelle siinä, ja kesäkuu olisi taas kerran kylmää kyytiä – ihan kuin kesäkuiden 60 vuoden viilenemistrendin mukaan olisi syytä odottaakin.. Ilman ollessa kuivaa tiedossa voi olla selkeästi yöpakkastakin.

  1. Niin…viikonloppuna jo helteet palaavat…hurjaa touhua tämä ihmisten saastuttaminen aiheuttaa. Kesäkuiden viilenemisestä ei kannata huolestua, muut kuukaudet lämpeävät astetolkulla kun kesäkuu viilenee asteen kymmenyksen.

   Viljelijöille on ollut kaksi edellistä vuotta painajaista, ensin harvinaisen kylmä kesä ja nyt ennätyksellisen kuuma ja erityisesti kuiva toukokuu ovat vieneet toivon hyvältä sadolta. Tämäkin tulee pitkässä juoksussa muuttumaan viljelijöiden eduksi kun on entistä lämpimämpää vaikka olisi vähän pilvisempää, sadoista tulee entistä runsaampia ja paremmanlaatuisia.

   1. Tuskinpa tämä toukokuu ennätyksellinen on, yölämpötilat kun ovat olleet lähellä normaalia. Viljelysten osalta toukokuu on ollut täydellinen, sillä mitä kuivempaa kylvöjen aikaan, niin sen parempi. Nyt pelkona on halla, joka vaanii kesäkuulla.

    Pohjoismaiseen sähköntuotantoon voi sen sijaan tulla painetta. Auringon olematon aktiivisuus on hiljentänyt matalapainetoimintaa ja onkin vain ajan kysymys koska pohjolasta loppuu sähkö talvikaudella. On selvää että talvisin pakkasjaksot yleistyvät ja jos nyt saadaan rutikuiva kesä siihen alle, niin ensi talvena ollaan ihmeissään.

    1. Olet väärässä. Itseasiassa tämä toukokuu tulee monilla asemilla ylittämään vanhan ennätyksen jopa lähes asteella.

     1. Näinhän se näyttää olevan, dataa on jo tarjolla IL:n sivuilla. Ennätyksellinen korkeapainesetti on johtanut huippulämpöön. Toukokuissa ei kuitenkaan niissäkään ole nähtävissä selvää lämpenemistrendiä 40 vuoteen.

     2. Kyllä, arvoisa Leone, tilastot löytyvät netistä(entiset ennätykset) ja laskea voi kuluvan kuukauden keskilämpötilan. Käytännössä kaikilla asemilla Etelä- ja Keski-Suomessa tulee uusi ennätys, ehkä aivan itäisimmässä osassa se voi tehdä tiukkaa, ollaan hyvin lähellä entistä ennätystä. Suurimmassa osassa lappia ei ylletä ennätykseen, mutta kokonaisuudessa koko suomen osalta tästä tulee mittaushistorian lämpimin toukokuu.

     3. Hyvä. Ainahan me nuristaan, että Suomen kesä on niin lyhyt. Nythän voisi tulla pidempi kesä, ellei sitten….

   2. Jos nyt 10v haarukassa katselemme kuukausia. Niin tammikuut ovat viilenneet myös suhteessa 2000-lukuun, huhtikuut myös, kesäkuut, elokuut ja myös lokakuut.

    1. Ei ole mitään järkeä katosa kymmenen vuoden haarukassa. Ilmasto ei siinä ajassa muutu tavalla, josta voisi päätellä suurempia kehityskulkuja. Kymmenessä vuodessa yksittäinen satunnainen vuosi vaikuttaa niin paljon, että tilasto vääristyy helposti. Sille on syynsä, miksi käytetään 30 vuoden vertailukausia. Denialistit tietysti rakastaat käyttää niin lyhyitä kausia, että saavat käyrät näyttämään kylmeneviltä.

     Tämäkin tuoukokuu on esim. Helsinki-Vantaalla mittaushistorian lämpimin, ylittäen edellisen ennätyksen (2016) lähes asteella.

     1. Lämpimästä toukokuusta huolimatta 2018 ensimmäiset 5 kuukautta ovat kaukana huipuista, kuten oli 2017 myös. 30 -vuotinen vertailukausi ei riitä Suomessa yhtään mihinkään sillä 50 vuoden luonnollinen oskillaatio suuntaan tai toiseen on ihan normaalia. 1600 -luvulta alkaen tarkasteltuna hiilidioksidin vaikutusta ei luontaisen vaihtelun seasta voida tilastollisesti osoittaa.

    2. 30-vuoden keskiarvoilla ne lasketaan, ei 10-vuoden…jos tarkastellaan tammikuita viimeisen 2-vuoden jaksolla on ne lämmenneet hurjat 5 astetta edellisestä kahdesta vuodesta :)

     1. Tämähän se hauskuus on. Salaliittoteoreetikot valitsevat aina juuri sen vertailukauden, joka tukee heidän ajatuksiaan. Vaikka kaikki muu viittaisi selvästi päinvastaiseen suuntaan, denialistit tuijottavat sokeasti jotain näennäistä kylmenemistredniä jonka he ovat onnistuneet löytämään ottamalla vertailuun jonkin, yleensä lyhyen aikajakson, jonka alkuun sattuu yksi lämmin hetki ja loppuun kylmä.

      Ja sitten he kuvittelevat tietävänsä enemmän kuin maailman kaikki asiaan vuosia perehtyneet oikeat tiedemeihet yhteensä.

 3. Kymmenyksen tarkistus. Tänä vuonna korkein mitattu lämpötila on 29,6 astetta, Kouvolassa, Kemiönsaaressa ja Vantaalla.

  1. Näinhän se on, kiitokset! Täydennetty tekstiä!

 4. GFS:n mielestä kesäkuun ekalla viikolla tulee kylmyyttä, jossa 10 asteen ylitys tekee tiukkaa. Olisi karua mahtavan toukokuun jälkeen.

 5. Kiitos hyvästä analyysistä – toivottavasti lakkiaispäiväksi osuisi kuitenkin jo se seuraava lämmin jakso :)

 6. Kiinnostava artikkeli, kiitos! Ja lopussa vielä Vaasan maisemaa parin sadan metrin päästä kotoani. ^_^

 7. Veikkaan, että muutamalta edelliseltä kesältä liiankin tutuksi tullutta Atlantin jatkuvaa matalapainevyöryä tuskin nähdään ainakaan alkukesästä. Pidän sitä tässä vaiheessa jopa kaikkein epätodennäköisimpänä vaihtoehtona suursäätilalle. Atlantilla on vahva blokki, enkä millään usko, että se särkyisi jo näin varhaisessa vaiheessa, kun se ei vielä kovin iäkäs ole. Tuo blokki pitää Atlantin matalapaineet hyvin kaukana täältä.

  Veikkaan korkeapainevoittoisen suursäätilan olevan tänä kesänä vallitseva säätyyppi. Jos matalapaineista säätä nähdään, on kyse luultavammin vain ohimenevästä, hetkellisestä tilanteesta, jossa matalapaineet tulevat pääosin pohjoisen suunnalta. Sen vuoksi ne ovat kylmempiä mutta myös paljon kuivempia kuin Atlantin serkkunsa. Ajoittain voi siis olla hetkellisiä kylmänpurkauksia pohjoisen suunnalta. Sateet tulevat jäämään joka tapauksessa vähiin. Mutta korkeapainesään vallitessa uskon eniten tällä kertaa aurinkoiseen ja lämpimään kesäsäähän, jota valtaosa kesästä on.

 8. Alkaa pian olemaan sadon kannalta katastrofaalista ellei sadetta tule.

  Ihmettelen tätä korkeapaine- ja hellehehkutusta, joka on ykkösaihe iltapäivälehtien lööpeissä. Aivan kuin meteorologit kilvan yrittäisivät päästä hehkuttelemaan helle-ennusteillaan ja olemaan esillä kaiken aikaa.

  Olisihan se aikamoisen ennätyksellistäsekin, jos sadetta ei ennen heinä- elokuuta tulisikaan. Mitenkähän elintarvikkeiden saatavuuden kävisi Suomessa ja kokop Euroopassa. Kaikilla viljellyksillä ei ole vielä kastelusysteemeitä vaan taivaanisää on rukoiltava sateiden suhteen. :)

  1. Ei vielä ole sadon kannalta vaaraa, sillä maassa on vielä kosteutta jäljellä, riippuen tietysti paikasta. Salaojitetut pellot ovat kuivimpia. Oraiden kannalta pahempaa olisi liika märkyys, mitä onkin ollut tarjolla viime vuosina. Toki jos useamman viikon jatkuu vielä, niin sitten alkaa katoa tulemaan.

 9. Mikähän on sateettomuuden ennätysputki Suomessa? Täällä läntisessä Suomessa tullee nyt ainakin kuukauden putki ettei ole tullut pisaran pisaraa.

 10. Huh, huijaa, alkaa tämä tilanne jo huolestuttaa. Onhan toki ollut mukavaa saada aurinkoa, sadekesän ja viime kevään kylmyyden jälkeen. Silti liika on aina liikaa, on se sadekylmää tai aurinkokuumaa. Nyt alkaisi olla sateen vuoro.
  Metsät ovat rutikuivat, kasvit alkavat nuukahtaa, viljelykset kaipaavat vettä.
  Sateiden ennusteet vaan ovat jatkuvasti miltei nollilla, vaikka kuinka pitkälle.

 11. Vielä on kesää jäljellä:) On vielä toukokuu, mutta lämmintä on Stadissa saatu jo enemmän kuin kolmena edellisenä kesänä yhteensä. Aivan upea toukokuu. Näin kun jatkuu niin juhannus tulee tuntumaan todella kerrankin siltä, miksi sitä kutsutaan eli keskikesän juhlalta. Yleensähän se on kesän avausjuhla. Niin upeita tuulettomia, pilvettömiä viikkoja on ollut Kaisaniemessä että jee. Seuraavat viisi vuotta sitten jälleen räntää:)

 12. Lehdet uutisoivat, kuinka aiemmin enteilty kylmän sään purkaus on jäämässä tussahdukseksi. En sanoisi että täysin tussahdukseksi, koska ensi viikon alkuun voi olla jokunen vilakampi päivä. Mutta lyhytaikaiseksi kylmeneminen kyllä jää, sillä tuoreimpien ennusteiden mukaan ollaan melko nopeasti palaamassa takaisin korkeapainevoittoiseen ja tavanomaista lämpimämpään säähän.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.