Helteinen toukokuu – mitä ennätyksiä rikkoutui?

Julkaistu

Säältään varsin erikoinen toukokuu alkaa olla takana!

Pitkäkestoinen korkeapainetilanne yhdistettynä vielä lämpimään ilmamassaan on tuonut meille helteisiä lämpötiloja ja auringonpaistetta, mutta sateet ovat jääneet vähiin.

Miltä päättyneen toukokuun sää näyttää meteorologin näkökulmasta?

Kirsikankukkien loistoa Roihuvuoressa (Kuva: Joanna Rinne)

Suursäätila

Vapunpäivää vietettiin suuressa osassa maata viileässä ja sateisessa säässä, silloin liikkuvien matalapaineiden reitti kulki vielä Suomen yli. Tulevien päivien aikana kaksi korkeapaineen aluetta, toinen Atlantin yllä ja toinen Venäjällä, alkoivat yhdistyä Keski-Euroopan ylle; sen seurauksena sateiden reitti työntyi kohti pohjoista. Vähitellen Keski-Euroopan ylle vahvistui korkeapaine, samalla Euroopan laaja lämmin ilmamassa levisi myös meille.

Kuun 10. päivän tienoilla tuo laaja korkeapaine hilautui kohti pohjoista suoraan Fennoskandian ylle. Euroopan ylle muodostui sää-Yin-Yang-kuvio: keskisessä ja itäisessä Euroopassa, Suomi mukaanlukien, oli aurinkoista korkeapainesäätä, kun taas läntisessä (jopa Ruotsissa) oli sateista matalapainesäätä.

Kuun puolivälissä tuo läntinen laaja matalapaine liikkui Keski-Euroopan ylle ja siitä kuroutui meille epävakaisemman ilmamassan alue. Se tiesi meillä sadekuurojen lisääntymistä. Samalla lämpimin ilmamassa väistyi Suomen yltä ja korvautui väliaikaisesti viileämmällä. Ilmamassojen välisen kylmän rintaman ylitys näkyi tutkakuvissa komeana Suomen halkaisevana ukkoskuurojonona.

Kuun viimeisen kolmanneksen ajaksi korkeapaine vahvistui jälleen Fennoskandian yllä. Sadekuuroja tuli ajoittain, mutta pääosin pysyttiin korkeapainesään puolella. Lämmin ilmamassa Suomen yllä aaltoili pohjois-eteläsuunnassa, mikä johti helteisen ja hieman viileämmän ilman vuorotteluun. Voimaikkaimmin lämpötila vaihteli Lapissa. Myös sateita pääsi ajoittain liikkumaan Pohjois-Suomen, lähinnä Lapin yli.

Lämpötila

Oli lähellä, ettei mitattu mittaushistorian korkeinta Suomen toukokuun lämpötilaa. Kuun ylimmäksi lämpötilaksi nousi 15.5. Kemiössä, Helsinki-Vantaalla ja Utissa mitattu +29,6 Celsiusasteen lämpötila; mittaushistorian korkein on vuonna 1995 mitattu +31,0 Celsiusastetta. Vaikka mittaushistorian korkein toukokuun lämpötila jäi saavuttamatta,  paikallisia toukokuun lämpötilaennätyksiä mitattiin useassa paikassa.

Uusi ennätys syntyi hellepäivien lukumäärässä. Hellepäiviä oli yhteensä 14 kpl. Tämä lukema on Suomen mittaushistorian korkein, näin montaa hellepäivää ole toukokuussa mitattu meillä koskaan.

Kuva: Foreca (Lähde: Ilmatieteen laitos)

 

Suuressa osassa maan eteläosaa päivälämpötilat pysyttelivät ajankohdan keskiarvon yläpuolella kuun muutamaa ensimmäistä päivää lukuunottamatta koko kuun ajan. Joillakin alueilla lämpötila käväisi vuodenajan keskiarvolämpötiloissa juuri kuun puolivälin jälkeen, mutta nousi sen jälkeen takaisin selvästi keskiarvon yläpuolelle. Maan pohjoisosassa lämpötilat keskiarvon tuntumaan vieviä notkahduksia oli loppukuusta useampia, kun viileämmän ilmamassan alueet liikkuivat aalloittain alueen yli.

Toukokuu 2018 olikin mittaushistorian lämpimin keskilämpötilaltaan!

Myös yölämpötilat pysyttelivät suuren osan ajasta vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Etelän rannikkokaupungeissa kuun puolivälissä yön alimmatkin lämpötilat olivat yhtä korkeita kuin ajankohdan keskimääräinen päivälämpötila!

Sade

Korkeapainesään seurauksena sateet jäivät toukokuussa jopa harvinaisen vähäisiksi. Yhtään täysin sateetonta paikkaa ei sadetta mittaavien havaintoasemien listalla ollut, mutta erityisesti etelässä sateet jäivät vähäisiksi. mm. Helsingissä ja Tampereella sadetta tuli vain kuun kolmena ensimmäisenä ja Seinäjoella neljänä ensimmäisenä päivänä.

Aurinko paistoi maan etelä- ja keskiosassa 350-400 tuntia eli mittaushistoriassa kuukausi oli ennätysaurinkoinen.

Usealla paikkakunnalla sateita tuli kuun alun lisäksi kuun puolivälin epävakaisen jakson tienoilla. Silloin sadekuuroja tuli monin paikoin, kylmän rintaman yhteydessä ukkosen kera.

Kesä ja hyttyset (kuva: Matti Hietala)

Yleisesti toukokuu oli erittäin lämmin ja aurinkoinen, se tuntui itselleni aivan keskikesän kuukaudelta! Vuodenaikaisennusteiden mukaan tuleva kesä näyttää lämpötiloiltaan melko tavanomaiselta ja keskimääräistä vähäsateisemmalta. On kiinnostavaa nähdä, pitääkö ennuste paikkansa ja mitä tuleman pitää. Mikä olisi sinulle ihanteellinen kesäsää?

22 vastausta artikkeliin “Helteinen toukokuu – mitä ennätyksiä rikkoutui?”

 1. Mitä vuodenaikaisennusteita käytät lähteinä ja onko niihin linkkejä? CFSv2-ennusteita on Nasan sivuilla ja ne ovat tosiaan aika neutraalilla tuulella mitä kesään tulee. Myös ECMWf totesi samaa.

  1. Käytän ECMWF-mallin 30 päivän ennusteita – Suomen olosuhteissa ECMWF on osoittautunut selvästi paremmaksi kuin esim. amerikkalainen GFS. Kuukausiennusteet toimivat parhaimmillaan tropiikkiolosuhteissa, joten täällä vaihtelevan sään alueella niihin kannattaa suhtautua pikemmin suuntaa-antavina kuin varmana tietona.

 2. Tosin CFSv2 oli aivan toukokuun alussa sitä mieltä, että tulee melko keskimääräinen kuukausi sääoloistaan, joten…

 3. Mielenkiinnolla olen seurannut keskusteluja säästä ja miten se jakaa mielipiteitä…Onko liian kuuma vai liian kylmä vai jotain siltä väliltä…siitä on välillä saatu oikein riitakin aikaan.. Mielestäni jokainen määrittelee henkilökohtaisesti mikä on itselle sopiva. Ei minun tehtäväni ole todistaa ja vakuuttaa toiselle, että oma mielipiteeni on ainoa oikea ? Jos joku on mieltä, että tarvitsee toppatakin alle 25 asteen lämmöillä, kunnioitan mielipidettä, ..Itse en tarvitse toppatakin alla leutoina talvina edes pitkähihaista paitaa tai hanskoja tahi kaulahuivia tuskin koskaan…En vaan palele kovin herkästi…Helteitä taas en toivo koskaan. Tunnen oloni hyvin nopeasti huonoksi, ja on hakeuduttava varjoon tai sisätiloihin. Mutta ihanteellinen kesäsää minulle on puolipilvinen 20-22 astetta, muutama sadekuuro silloin tällöin tekee hyvää luonnolle ja mielelle. Kaikkea sopivasti !
  Kaikille Erittäin Hyvää Kesää ! Nauttikaa kaikenlaisista keleistä !

  1. Kannatetaan! Meistä jokainen reagoi säähän eri tavalla ja yhden säätaivas voi olla toiselle piinaa. Säämieltymykset voivat muuttua elämän edetessä, itse esimerkiksi en lapsena voinut sietää hellettä, kun taas nykyään viihdyn parhaiten kolmenkympin lämpötilassa. Omat suosikkisääni ovat monelle tuskaisan epämukavia.
   Mukavaa sääkesää sekä sinulle että kaikille sään käyttäjille!

 4. Minulle olisi ihanteellinen kesäsää jos lämpötila olisi 20-22 ja suhteellisen aurinkoista. Väliin aina muutama kunnon sadepäiviä ja pari ukkostakin. Ei tämän kaltaista pitkää paahtamista, joka alkaa olla jo suuremmaksi haitaksi ja vaaraksinkin. Ei tietenkään jatkuvaa kylmää ja sadettakaan, kuten viime kesänä.

  1. Tasapaino kaikessa kuulostaa hyvältä, luonto tarvitsee sekä sadetta että aurinkoa!

   1. Entäs joanna syksy ja talvi. Itse tykkäsin viime syksystä ja talvesta. Ensin oltiin ilman aurinkoa helmikuun puoliväliin ja sitten helmikuun puolivälissä tuli ns. Kylmää. Shortseissa selvisi koko talven

 5. Ihannelämpötila on vähintään noin 25 mutta alle 30 kuitenkin. Joku 20 astetta on kivan leutoa keväällä ja syksyllä, mutta ei se vielä ihan kesäistä fiilistä tuo, koska jollei ole ihan suorassa auringonpaisteessa, siinä tulee paitahihasillaan helposti vilu. Minä tykkään varjossa istuskelusta, mihin vaaditaan vähän lämpimämpää säätä.

 6. Ihanteellinen keli on sellainen, kun järvivedet ovat oli 20°C, tuuli noin 5 m/s ja sadetta on kohtuudella.

 7. Kaikista mieluiten just tätä ilmaa aina. 20-40 astetta aurinkoa ja ei sateita yhtään. Olispa suomessa aina tällästä. 10 astetta on mulle se raja minkä kestän.

  1. En ymmärrä näitä jotka toivovat ettei ikinä sataisi. Saharaan voi lähteä katsomaan miltä sateettomuus näyttäisi.

  2. Jupajuu, jos ei enää koskaan sataisi, niin kuihduttaisiin kasaan luonnon kanssa jo ainakin muutamassa kuukaudessa.

 8. Samaa mieltä eli maksimissaan 22 varjossa. Jos ilma on kosteaa, vähempikin hiostaa eli silloin alle 20:kin varsin mainio.

 9. Juuri tulin lenkiltä, ja nyt on makuuni liian lämmintä. Onneksi taivaalle on kuitenkin ilmestynyt pilviä, ettei ihan koko aikaa porota. Pilviäkään ei ole viime aikoina paljon näkynyt, aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta täällä päin jo monta viikkoa.

  Nämä lämpötilat vielä jotenkin menevät, kun yöt vain pysyvät viileinä ja ilma kuivana. Loppukesästä vastaavat hellelämpötilat ovat itselleni jo tuskaisempia.

  Ulkoilusta pitävänä ihmisenä pidän lämpötiloista, jolloin jaksaa myös liikkua. 20 astetta alkaa olla siinä rajoilla.

  Muistelen, että nuoruudessani helteet päättyivät aina kunnon ukonilmoihin. Nykyään näin ei selvästikään enää ole. Toki voi olla, että muistini vain tekee tepposet.

  1. Minulle 20 astetta alkaa olla myös siinä rajoilla, että ulkona viitsii liikkua, nimittäin alaraja! Sitä viileämmässä pitää pukea liikaa vaatteita.

  2. Toukokuun lämpö kehittyi tässä meidän päällämme eikä ilmamassassa siten ollut kosteutta ukkosiin asti.

   1. Luinkin tästä juuri jonkun artikkelin, että ilmamassa on ollut nyt niin kuivaa, ettei ukkosiakaan ole siten syntynyt.

    Huvittavasti taas koko viime viikon lööpit ovat huutaneet ties mitä tulevia helteitä, vaikka en löydä yhdeltäkään sääsivustolta mitään helteeseen viittaavaa, ainakaan 10 päivän ennusteissa. Edelleen ihmettelen tuota sensaatiohakuista uutisointia (näinkin epävarmasta) aiheesta.

 10. Tälläinen sää on yleensä tähän aikaan manner-Espanjassa. Kerrankin näin päin.

 11. Se siitä ja paluu arkeen. Vahvasti haiskahtaa sille, ettei tänne läntiseen Suomeen ole hellepäiviä luvassa kesäkuulla – ennemminkin perusviileä juhannus ja silleen. Tämä olisikin jo sitten täällä neljäs kesäkuukausi putkeen ilman hellepäiviä.

 12. Kuivuus- ja sadeputkia on aina ollut ja tulee olemaan. Ei siinä mistään ilmastonmuutoksesta ole kyse. Huvittavaa että nykyään kaikki sääilmiöt pyritään selittämään ilmastonmuutoksella, jota esim. Suomessa ei ole juuri lainkaan tapahtunut.

 13. Alkaa huolestuttaan oikeasti jos tällaiset kuivuuskaudet yleistyy, täällä lounais suomessa alkaa olla sietämättömän kuivaa. Tekee pahaa nähdä kun rahkasammalkin metsässä on läpi kuivaa. Ei tarvi kui pienen pieni kipinä niin metsäpalo on siinä, metsäpalot jossain määrin ovat uudistavia luonnolle, mutta paha olis jos niitä tulee liikaa.

  Kastella saa kasvimaata joka päivä, yötkin alkaa olla sen verran kuivia että eivät paljon auta. Onneksi monilla luonnon kasveilla on sen verran pitkät juuret että selviävät hyvin toistaiseksi, paitsi ne jotka ovat suoraan auringonpaisteessa kuivemmalla maalla. Mitä jos kesäkuu jatkuu samanlaisena? Nyt jo monet sadot kärsivät kuivuudesta, luin jostain että noin viidennes viljasadosta on jo mennyttä.

  Minulle lempisää on btw +15 astetta, puolipilvistä ja tuulista. Pystyy ulkoilla hikoilematta eikä hyttyset kiusaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.