Kylmä putki jatkuu jo viidettä kuukautta – milloin tilanne purkautuu?

Julkaistu

Huhtikuussa alkanut kylmä kyyti on jatkunut läpi kesän. Elokuun tilastoja ei vielä ole julkaistu, mutta varovaisten arvioiden mukaan valtaosassa maata elokuukin kallistuisi hieman keskimääristä viileämmälle puolelle. Näin ollen tavanomaista kylmempi sää on jatkunut nyt yhtäjaksoisesti valtaosassa maata viiden kuukauden ajan.

Vuosina 1986-1987 jopa 10 kuukauden kylmä putki

Todennäköisesti tuleva kesä tulee sijoittumaan yhdeksi viileimmäksi kesäksi viimeisen 30 vuoden tarkasteluhistorian aikana, mutta tuskin kylmimmäksi. Koleampia kesiä on ollut 80-luvulla, mutta kokonaisuutena tämän kolean jakson kesto alkaa olla jo harvinaisen pitkä. Vuosina 1986-1987 kylmyys jatkui kuitenkin yhtäkestoisena jopa 10 kuukautta: kylmä putki alkoi joukuussa 1986 ja jatkui syyskuulle 1987 saakka. Sekä kesä että talvi olivat tuolloin poikkeuksellisen kylmiä. Tämän vuoden kolea putki ei vielä siis ole lähelläkään poikkeuksellista.

Pitkän ajan ennusteet syyskuusta: epävakaista, mahdollisesti viileää

ECMWF:n eli Euroopan keskusken lanseerama tuore pitkän ajan ennuste indikoi tavanomaista viileämmän sään jatkumista Suomessa syyskuun puolellekin, tosin signaali heikkenee kuun edetessä. Erityisesti lähipäivinä poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on huomattavan suuri, jopa 5-10 astetta. Ensi viikon alkupuolella ja syyskuun alussa sää olisi ainakin tilapäisesti lämpenemässä. Hellepäiviä ei näillä näkymin ole tiedossa ennen seuraavaa kesäkautta.

Loppuvuodesta kuitenkin tavanomaista lämpimämpi?

ECMWF:n keskipitkät ja pitkät ennusteet ovat tällä hetkellä vielä kokeiluasteella, ja niihin tuleekin suhtautua varauksella, mutta jos tutkii tilannetta pidemmällä aikatähtäimellä, olisi tämän vuoden kolmesta viimeisestä kuukaudesta tulossa laajalti koko Eurooppaan tavanomaista lämpimämpiä ja Skandinaviaan normaalia sateisempia. Tämä yhdistelmä antaa ymmärtää, että Atlantin matalapainetoiminta käynnistyisi jossain vaiheessa syksyä kunnolla puskien sateita ja lauhaa merellistä ilmaa kohti itää ja Suomeakin. Muutos tavanomaista lämpimämpään suuntaan voisi tapahtua lokakuun aikana, ehkä jo syyskuun puolella.

Pohjois-Atlantti on tällä hetkellä hieman tavanomaista lämpimämpi ja poikkeaman ennustetaan kasvavan lähiaikoina. Voimakkaiden matalapaineiden syntymiseksi tarvitaan tarpeeksi suuria pohjois-etelä -suuntaisia lämpötilaeroja, jotka voisivat jo syyskuun aikana käynnistää yksittäisiä myrskymatalapaineita. Tässä vaiheessa pohjoisen napa-alueen ja keskileveysasteiden ilmamassojen välinen lämpötilaero alkaa olla jo merkittävä, jolloin matalapainetoiminnan voisi olettaa käynnistyvän kunnolla.

On melko epätodennäköistä, että kylmä putki jatkuisi enää kuukausitolkulla. Syksyn saapuminen ja lämpötilaerojen kasvaminen alkaa väkisinkin muovaamaan jumittunutta suursäätilaa, jolloin esimerkiksi yksittäinen voimakas myrskymatalapaine voisi sekoittaa pakkaa kunnolla ja päästää Suomen pois kylmästä kuplasta. Tilanteen purkautumisella on kuitenkin kääntöpuolensakin: syksystä voi tulla pitkä ja harmaa ja talven viivästyminen on mahdollista.

ECMWF:n pitkän ajan ennuste indikoi tavanomaista lämpimämpää loppuvuotta (OCT-DEC TEMP 2m anomaly).
Kuva: ECMWF
Pohjois-Eurooppa näyttää tavanomaista sateisemmalta (precipitation anomaly). Kuva: ECMWF
Elokuinen Vaasa (Kuva: Matti Hietala)

 

98 vastausta artikkeliin “Kylmä putki jatkuu jo viidettä kuukautta – milloin tilanne purkautuu?”

 1. Toivottavasti ei TAAS käy niin, että talvella taas on tavanomaista lämpimämpää.

  1. Se olisikin jo viides tavanomaista lämpimämpi talvi peräkkäin. Neljä viime talvea onkin olleet yhtä lukuunottamatta kaikki vielä melkoisilla poikkeamilla tavanomaista lämpimämpiä. Länsirannikolla Pohjanmaan maakunnissa poikkeama on ollut +3 asteesta jopa +4,5 asteeseen. Talvella 2015-2016 poikkeama oli tosin ”vain” +2 asteesta +2,5 asteeseen.

   Talvella voi toki olla huomattavasti isompia lämpötilapoikkeamia kuin kesällä, mutta silti noin monta talvea peräkkäin noin isoilla poikkeamilla on mielestäni jo sellaista, että se kertoo jostakin.

   1. Ainakin se kertoo hyvin erikoisesta painejakaumasta, joka on vallinut talvisin.

   2. No se kertoo vain siitä, että oltiin aurinkomaksimissa. Edellisessä minimissä taas taidettiin tehdä pakkasputkien pituusennätyksiä ja muutenkin oli pakkastalvia. Samoin käy tulevassa minimissä jonka vaikutuspiiriin seuraava talvi jo kuuluukin. Minimin ollessa mahdollisesti jopa entistäkin syvempi, on mahdollisuudet erittäinkin kylmiin talviin, varsinkin jos maapallon sisäiset oskillaatiot vielä komppaavat.

    1. Omasta mielestäni seuraava talvi ei ole samanlaisessa vaikutuspiirissä kuin talvet 2009-2010, 2010-2011 tai 2012-2013 , auringon magneettikenttä maapallon kohdalla on tällä hetkellä suurinpiirtein talven 2005-2006 tasoa :
     http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/omni2.png?itok=S_qXmrvP

     Vähän alta 5,5nT , kun noina talvina puhuttiin jostain 3,5…4,5nT välisestä magneettikentästä.

     Toki jos aktiivisuus laskee äkkinäisesti ennen talvea niin sitten. Toki pilkkuja on vähän ja TSI:tä, sekä fluxia, mutta tuo magneettinen aktiivisuus on aika tärkeässä roolissa talvella.

     1. Moneenko kertaan teille Leone ja peikko pitää kertoa, että auringon pienillä aktiivisuusvaihteluilla ei ole mitään mainittavaa vaikutusta Suomen ja koko maailman ilmastoon ja sen nykyiseen lämpenemiseen?

      Miksi teille denialisteille on niin vaikeaa hyväksyä tieteen todistamat faktat? Miksi teidän pitää jatkuvasti pakkomielteisesti yrittää keksiä jotain muuta huuhaata?

     2. Höpöhöpö hohhoijaa :)
      Onko tiede Hohhojaa väittänyt että auringon vaikutus olisi 0 ? linkkaa minullekkin tälläinen tieteellinen tutkimus ?

     3. Viimeiset 60 vuotta auringon aktiivisuus on ollut pienoisessa laskussa ja ilmasto lämmennyt reippaasti. Varmaan sinä peikko ilmastotieteen einsteininä tiesit tämän jo ennestäänkin, mutta jostain aivan käsittämättömästä syystä jatkat silti loputonta denialismihörhöilyäsi.

     4. Onko aurinko silti Hohhoijaa tällä hetkellä yhtä aktiivinen kuin viimeksi silloin kun se kylmensi ilmastoa ?

      eli 1800-luvun alussa, no ei ole..
      magneettinen aktiivisuus on lähes 3 kertaista vs. tuohon aikaan.

      Vaikka auringon aktiivisuus on laskenutkin 60 vuotta, ei voida silti vieläkään puhua mistään pikkujääkauden auringosta..

     5. Tiedelähteiden mukaan ilmaston lämpeneminen viimeisten noin 60 vuoden aikana on ollut lähes kokonaan ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelujen aiheuttamaa. Miksi tämän faktan myöntäminen on sinulle peikko niin kovin vastenmielistä?

     6. No, minä vastaan puolestasi peikko: Sinulla on jokin omituinen pakkomielle inttää loputtomastit tieteellisiä faktoja vastaan. Todennäköisesti sen syynä on jokin uskonnollinen vakaumus. Tai ehkä pelkästään silkka lapsellisuus.

     7. Vilkaise tätä kuvaa, Englannin CET lämpötila vs. Auringon magneettikenttä :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/aurinkovs_cet.jpg?itok=t8gMrRTX

      on varsin absurdia väittää, etteikö auringolla olisi jokin osuus 1950-luvunkin jälkeisessä lämpenemisessä.

     8. Kysyn taas: Milloin peikko ajattelit pitää ensimmäisen vapaapäivän ainakin jo 10 vuotta kestäneestä loputtomasta ilmastodenialismihörhöilystäsi?

     9. Milloin hohhoijaa ajattelit itse opetella keskustelemaan asioista ?
      Sinä et ole vastannu esim. kysymykseeni, jossa kysyin reilun 400miljoonan vuoden takaisen jääkauden synnystä ?

      Ehkä sinullekkin vastataan kysymyksiin, jos itsekkin vastaat ensin toisten kysymyksiin.

     10. Kiitoksia aktiivisesta keskustelusta, mutta blogin ylläpito toivoo, että keskustelu pysyy asiallisena ja asiapitoisena, eikä henkilökohtaisuuksiin menevänä. Muuten joudumme poistamaan kommentteja! Kiitokset!

     11. Hyvä jos poistatte viestejä ja pidätte täällä jonkinlaisen tason :)
      Voisinkin olla jatkossa vastaamatta tämän Hohhoijaan viesteihin, niin kaikilla on parempi mieli. Hän voi jatkossa keskustella yksin, jos vastaa viesteihin.

     12. Talvi 2012-2013 oli lämpötiloiltaan suhteellisen tavanomainen, jos maaliskuu 2013 jätetään huomioimatta. Kylmä joulukuu, suurimmassa osassa maata tavanomaista lämpimämpi tammikuu ja selvästi tavanomaista lämpimämpi helmikuu koko oikeastaan maassa.

      Itse pidän talvea 2010-2011 viimeisimpänä kylmänä talvena. Talvet 2011-2012 ja 2012-2013 menevät minulla kategoriaan tavanomainen ja sen jälkeen onkin ollut vain selvästi tavanomaista lämpimämpiä talvia.

     13. Sääonviisi, tässä suomalainen tiedepaperi tästä auringon vaikutuksesta :
      http://cc.oulu.fi/~kmursula/publications/Maliniemi_etal_JGR_2014.pdf

      sivulta 9 voit katsoa taulukkoa, miten NAO-indeksi käyttäytyy minimissä, maksimissa, nousevalla ja laskevalla syklillä. Kaikkein eniten lämpöisiä talvia esiintyy laskevalla syklillä, eniten kylmiä talvia minimissä ja nousevalla syklillä..

      Tämä johtuu siitä, että magneettinen aktiivisuus toimii viiveellä verrattuna pilkkuihin ja TSI arvoon, koska koronanaukot puhaltavat nopeita virtauksia auringosta laskevalla syklillä, vaikka pilkut vähenevätkin. Siksi talvelle 2012-2013 tuli tavallaan parempi vaikutusalue auringon kannalta kuin esim. viime talvelle.

     14. Muistutetaanpas peikkoa taas kerran tästä:

      http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia#12


      Mikä osuus Auringolla on maapallon lämpötilan yleisessä kehityksessä?

      Aurinko ei säätele maapallon lämpötilan yleistä kehitystä. Kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä aiheutuva keskilämpötilan nousu on merkittävin tulevaisuuden lämpötiloihin vaikuttava tekijä.

      Auringon aktiivisuus ilmenee muun muassa auringonpilkkujen määrän vaihteluina. Pilkkujen ollessa runsaimmillaan Aurinko on aktiivinen, jolloin se säteilee hieman voimakkaammin. Vaihtelu noudattaa noin 11-vuotista jaksollisuutta.
      Aurinko säteilee siis hieman lämpimämmin auringonpilkkujen esiintymisen maksimiaikoina kuin silloin, kun niiden määrä on vähäinen. Ero huippukauden ja pohjalukemien välillä säteilyn voimakkuudessa on noin 0,1 prosenttia, josta aiheutuva muutos maapallon keskilämpötilassa on noin 0,1 °C.

      Hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) mukaan Auringon lämmittävä osuus maapallon keskilämpötilan kasvussa viimeisten noin 250 vuoden aikana on ollut muutamia prosentteja kasvihuonekaasujen lisäyksestä johtuvasta lämmitystekijästä. Myöskään Auringon hiukkassäteilyllä ei ole todettu olevan vaikutuksia maapallon ilmasto-olosuhteisiin, vaikka se suuresti vaikuttaa maapallon ulkopuoliseen avaruussäähän.

     15. Katsohan uudestaan Hohhoijaa tuo peikko763:n linkkaama kuva, jossa on Englannin CET-lämpötila ja auringon magneettikenttä maapallon kohdalla. Ei tuo Hohhoijaa sinun linkkisi teksti pidä paikkaansa.

      Laboratorioissakin on todistettu, ettei auringon suora säteily ole ainoa auringon tapa vaikuttaa ilmastoon. Professiori Henrik Svensmark vuonna 1991 julkaisi teorian, jonka mukaan auringon magneettikenttä säätelee tänne kosmisien säteiden määrää. Kosmisien säteiden määrä säätelee taas maapallon alapilvien määrää, joilla on villentävä vaikutus maapallolla.

      http://physicsworld.com/cws/article/news/2013/sep/09/physicists-claim-further-evidence-of-link-between-cosmic-rays-and-cloud-formation

      Tämä Svensmarkin teoria on laboratorio-olosuhteissakin todettu todeksi kuten yllä olevasta linkistä näet.

     16. Näinhän se on, tuo Svensmarkin teoria on erinomainen. 10-Be isotooppi on se, josta voi havaita kosmiset säteet maapallolla.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium-10

      Tuota 10-Be isotooppia ja sen määrää on pystytty laavasta rekonstruktoimaan jopa 200000v nykyhetkestä taaksepäin :
      http://www.geomar.de/fileadmin/personal/fb1/p-oz/mfrank/Frank_2000.pdf

      Tässä maapallon lämpötilaa vs.kosmisien säteiden määrä :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/test.png?itok=ohgJm1d7

      Maapallon lämpötilan otin täältä :
      http://www.geocraft.com/WVFossils/PageMill_Images/Temp_0-400k_yrs.gif

      Hämmästyttävän hyvä korrellaatio jopa 200000 v tuolla solar magnetic field strenghtillä tänne.

     17. ”Kosmisilla säteillä olematon vaikutus ilmastoon”

      http://co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=2970

      ”Auringon aktiivisuuden vaihtelulla ei juuri merkitystä ilmastoon”

      http://co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=4025

     18. Kyllähän alapilvien määrään vaikuttaa toki moni muukin asia kuin aurinko. El nino / La nina, Golfvirta, tulivuoret jne. siitä johtuu se, että miksi esim. 1991-1999 kosmisien säteiden määrä ei korrelloinut kovin hyvin ala-pilviin, koska 1991 oli suuri tulivuoren purkaus ja 1998 suuri El nino.

      Auringolla on monta eri vaikutusmekanismia tänne maapallolle ja tuo on vain yksi niistä.

     19. Tästä paperista voit vilkaista sivulta 68 auringon interplanetaarisen magneettikentän keskiarvoa holoseenin ajalta (9300 vuotta) :
      http://library.eawag.ch/EAWAG-Publications/openaccess/Eawag_06019.pdf

      se on n. 4,6nT

      Kun vertaat tuopta 4,6nT lukemaa tähän satelliittimittaukseen :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/omni2.png?itok=S_qXmrvP

      Huomaat, että aurinko on ollut alle holoseenin keskiarvon aktiivisuuden, erittäin vähän viimeisen n. 50v aikana. Toisinsanonen, vaikka auringon aktiivisuus onkin tippunut viimeisen 50v aikana, silti aurinko on vielä tavanomaista aktiivisempi.

      Viimeksi aurinko yksinään merkittävästi viilensi ilmastoa Daltonin minimissä 1800-luvun alussa, tai vähän ennen 1900-luvun alkua. Sillon puhuttiin 1-2nT magnettikentistä… tuo arvo on karkeasti n. 3 kertaa pienempi kuin nykyinen auringon magneettinen aktiivisuus.

      Katsellaan tilanne uudestaan sitten, kun aurinko on oikeasti tiputtanut aktiivisuuttaan kunnolla :) Nykyinen aktiivisuuden lasku on toki merkittävää, mutta vielä aktiivisuus on tavanomaista holoseenin aktiivisuutta selvästi korkeampi. Tämän co2-raportti unohti mainita mielestäni ja tämä asia on erittäin oleellinen.

     20. Oleellista on myös huomata, että auringon magneettinen aktiivisuus on enemmän kuin tuplaantunut 1800-luvulta 1900-luvulle tultaessa.

      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2006JA012119/full

      1900-luvulla ja 2000-luvulla vaihtelut tuossa ovat olleet merkityksettömän pieniä, jos verrataan 1800-lukua nykyaikaan. Siksi kosmisien säteiden muutokset, eivät näykkään hirveästi lämpötiladatassa viime vuosina.

     21. Mennään sitten tähän toiseen co2 raportin uutiseen, jossa väitetään että auringolla ei ole juuri mitään vaikutusta ilmastoon.

      Olen eri mieltä tästä. Aurinko vaikuttaa merkittävästi esim. Jäämerelle menevän merivirran lämmöntuontiin :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/pilkut.png
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/ap_index.png

      :) Eihän tuollainen vaikutus ole merkittävä ei..

     22. Kosmisessa säteilyssä ei ole tietääkseni havaittu minkäänlaisia muutoksia koko sinä aikana, kun se on tunnettu ja pystytty mittaamaan (alle 100 vuotta).

      Auringon aktiivisuus on ollut pienoisessa laskussa viimeiset 60 vuotta.

      Eli eipä noista kumpikaan taida olla osallinen samana aikana tapahtuneeseen nopeaan ilmaston lämpenemiseen. Jonka syyksi me kaikki tiedämme ihmiskunnan toiminnan.

      Tämä taas kerran peikolle muistutuksena.

     23. Hohhoijaa kertaan vielä. Minä en kiellä CO2 vaikutusta ilmastonmuutokseen tai ihmisen vaikutusta.

      Olen vain eri mieltä siitä kuin sinä, kuinka paljon ihminen ja CO2 voi lämmittää ilmastoa. Mielestäni luonnolliset asiat ovat myös vastuussa viimeisen 150v aikana tapahtuneessa lämpenemisessä jollain tavalla.

     24. Olet peikko kieltänyt vuosikaudet.

      Mielipiteidesi loputonta kertomista ja suoranaista spämmäämistä voisit hieman hillitä, koska vain faktat ratkaisevat.

     25. Juuri näin , faktat ratkaisevat… olen laittanut tänne useita linkkejä, joissa on faktaa, sinä et ole kommentoinut näitä tiedepapereita muuta kuin inttämällä.

     26. Minä en intä täällä tieteellisiä faktoja vastaan, vain sinä peikko teet sitä.

      Esimerkiksi laitat linkkejä, ja intät jotain ihan muuta kuin mitä niissä linkeissä kerrotaan.

  2. Toivottavasti on lämmin talvi. Kuka kaipaa tulipalopakkasia?

  3. En näe mitään negatiivista siinä että syksystä tulisi pitkä ja harmaa ja lämmin ja lumeton! Ihanaa!

 2. Todellakin toivotaan, että tämä kylmempi putki jatkuisi ensi huhtikuuhun !!!

 3. Tuossa linkissä on erinomainen kuvaaja koko maailman lämpötilapoikkeamista viimeisten 180 vuorokauden ajalta:

  https://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_180a.rnl.gif

  Vaikka maapallomme lämpenee koko ajan, on aina jossain pienillä alueilla sinistä eli normaalia kylmempää. Nyt sitä sinistä on vaan sattunut olemaan juuri Suomen kohdalla jonkin aikaa. Tuskin se siihen pysyvästi jää paikalleen.

 4. Viime vuonna pakkaset alkoivat lokakuun alussa ja talvi olikin pitkä vaikkei niin kylmä kuitenkaan. Auringon aktiivisuuden laahatessa samaa odotetaan nytkin. Voitaishan tuo 10 kuukauden putki laittaa paremmaksikin.

  1. Olen kysynyt ennenkin, mutta kysyn taas: Kerropas Leone, miksi se jatkuvasti inttämäsi auringon aktiivisuuden laahaaminen aiheuttaa kylmää keliä vain niin kovin pienellä alueella, kuten tuossa ylempänä linkkaamassani kuvaajassa hyvin näkyy? Vaikuttaako niillä reilusti runsaammilla muilla normaalia lämpimämmillä alueilla jokin eri aurinko?

   1. Kerroppas hohhoijaa miksi se co2 niin valikoivasti lämmittää ilmastoa. Väität nykyisen lämpenemisen johtuvan siitä, miksi nykyistä 10x suurempi 4000ppm co2 pitoisuus kuitenkin sitten aiheutti jääkauden n. 400milj. Vuotta sitten ?
    http://vonborks.org/Pages/Walt/1.jpg
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Late_Ordovician_glaciation

    Jos tuollainen 10x co2 määrä ei pystynyt estämään jääkautta tuolloin itselleni käy mielessä että co2 ei voi olla silloin ilmaston pääsäätelijä ainakaan vaikka se vaikuttaakin jonkun verran ilmastoon.

    Haluisin kuulla sinulta selitystä tuohon.

    1. https://earthobservatory.nasa.gov/Features/CarbonCycle/page4.php

    2. Melkoisen outoa, että sinä ainakin 10 vuotta ilmastotieteen einsteininä esiintynyt peikko kyselet tuollaisia.

     1. Ja näin se hohheli alkoi kiemurtelemaan ja väistelemään, kuten aina.
      Esiintyy asiantuntijana, muttei tiedä asioista yhtään mitään.
      Pelkkä kopypastemestari.

     2. Ja näin se peikkoreppana aloitti täälläkin Suomi24:ssä ainakin 10 vuotta harrastamansa äärimmäisen idioottimaisen lapsellisuutensa.

      Hohhoijaa.

     3. Hohhoijaa näkee peikkoja joka puolella… tiedoksi sinulle, että olen aloittanut sää ja ilmastokeskustelun 22.10.2011 ja ensimmäisenä tiede palstalla : )

      Lakkaa valehetelemasta täällä.

     4. Vain sinä peikko täällä valehtelet ja hörhöilet. Ja näet hohheleita varmaan unissasikin.

     5. Ylläpito voisi puuttua tähän hohhelin trollaamiseen täällä :)
      joka toisessa viestissä hän keskustelee toisista keskustelijoista.

     6. Ylläpito voisi puuttua tähän peikon lapselliseen häiriköintiin täällä.

     7. Ja uusintana tämä viesti tähän kohtaan: Kiitoksia aktiivisesta keskustelusta, mutta blogin ylläpito toivoo, että keskustelu pysyy asiallisena ja asiapitoisena, eikä henkilökohtaisuuksiin menevänä. Muuten joudumme poistamaan kommentteja! Kiitokset!

    3. Mielenkiintoista keskustelua!

     On mukavaa lukea vaikkapa tuon Peikon erittäin hyvin perusteltuja asiota. Linkit ovat myös selkeät. Tietoa tuntuu Peikolla olevan ilmastoasioista enemmän kuin alan ammattilaisilla. Tai sitten alan ammattilaiset panttaavat omaa tietoaan lahjakkaasti jostakin syystä. Ja syy lienee se, että kuvitellusta ilmastonmuutoksesta halutaan antaa erittäin yksipuolinen kuva, vaikka parhaillaan ollaan menossa kohti kylmää ajanjaksoa lyhyen 30-luvun kaltaisen luonnollisen ajanjakson jälkeen myös Suomessa, mitä kielii poikkeuksellinen kolmen peräkkäisen kesän kylmä jakso. Jostakin syystä se CO2 ei sitten lämmitäkkään Suomen kesässä!!! Onko täällä joku CO2-aukko?

     Sen sijaan on kummallista lukea tuon hohhelin jatkuaa häriköintiä, joka saa jatkua kaikilla mahdollisilla foorumeilla kenenkään siihen puuttumatta. Hohheli haukkuu keskustelijoita, kun ei osaa eikä pysty keskutelemaan itse aiheista. Surullinen juttu, että tällainen fanaattinen käyttäytyminen sallitaan.

     Onneksi on some ja sieltä saa ilmastoon liittyvää asiallista tietoa! Hienoa, että meillä on Peikon ja muutaman muun hänen kaltaisensa henkilön kaltaisia asiantuntijoita, jotka tuovat sellaista tietoa meille maallikoille, joista meteorologit eivät osaa tai halua puhua!

     Suomi on vapaa maa ja meillä on sananvapaus myös sää ja ilmastoasioissa, joten jos ei muuta, hohheli voisi edes lopettaa näistä asioista puhumisen kieltämisen! Puhua saa ja pitää, ja se on iso osa tieteitä, joista kaiken lisäksi ilmastotiede on täyttä arvailua ja ennustamista tulevaisuuden suhteen ihan siinä kuin sään ennustaminen lyhyellä tähtäimellä. Ja sen säänkin moni maallikko osaa ennustaa paremmin kuin alan ns. ammattilaiset!!!

     1. No nyt tuli niin paljon palturia, että on pakko kysyä: Jyrki Itkonen, etkö yhtään epäile, että sää- ja ilmastoasioita tutkivassa porukassa voi olla joku fiksumpikin kuin sinä?
      Tiedätkö, että maapallo on rajallinen ja monet ihmisten toimet aiheuttavat ongelmia jatkossa?

     2. Ylläpito voisi puuttua siihen, että peikko kehuu taas itseään muilla multinikeillä ja herjaa muita keskustelijoita.

     3. ”parhaillaan ollaan menossa kohti kylmää ajanjaksoa”

      Hohhoijaa.

      Muistutetaan peikkoa taas kerran, että kolme viimeistä vuotta ovat olleet globaalisti mittaushistorian lämpimimmät:

      https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/graph_data/Global_Mean_Estimates_based_on_Land_and_Ocean_Data/graph.png

      Ja meillä Suomessa ilmasto on lämmennyt jopa nopeammin kuin globaalisti:

      http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

     4. Annaskun Hohhoijaa ennustan, seuraavien 10-20v aikana NASA:n GISS lämpötiladatassa jokainen vuosi on top10 lämpöisimpään joukkoon menevä.

      UAH-satelliittidataan tulee varmasti kylmempiä vuosia..

      Todellisuudessa menneisyydessä on paljonkin kylmiä vuosia kts. adjustointi :
      http://clivebest.com/blog/?p=6534

      Onhan tämä surullista kun Gavin Schmidt ja Thomas Karl eivät halua nähdä objektiivisesti lämpeneekö ilmasto :)

     5. Melkoinen ennätyslämpö tuntuisi olevan Grönlannissakin päällänsä, kun tänä vuonna sinne on kertynyt 45% enemmän jäätä kuin normaalina vuotena :
      http://beta.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

      :)

     6. Linkissäsi peikko sanotaan:

      ”Greenland is losing mass at about 200 Gt/yr”

      Eli suomennettuna: Grönlanti menettää (jää)massaa noin 200 gigatonnia vuodessa.

     7. Näin siis varmaan normaalina vuotena, tänä vuonna (2016-2017) Grönlannin jääpeite on kasvanut kuitenkin 550 biljoonaa tonnia.

     8. Korjaan :) siis tuonne on tullut jäätä 550 Gt tänä vuonna, normaali vuosi on 375Gt.. ja jäätä ilmeisesti virtaa pois 200Gt vuodessa..

      Eli Grönlannin jäätikkö on tänä vuonna vahvistunut.

     9. Vastaus Katsojalle tähän kommenttiin liittyen:

      ”No nyt tuli niin paljon palturia, että on pakko kysyä: Jyrki Itkonen, etkö yhtään epäile, että sää- ja ilmastoasioita tutkivassa porukassa voi olla joku fiksumpikin kuin sinä?
      Tiedätkö, että maapallo on rajallinen ja monet ihmisten toimet aiheuttavat ongelmia jatkossa?”

      Tiedän että maapallolla on paljon ongelmia, jotka johtuvat pääosin siitä, että maapallon populaatio kasvaa räjähdysmäisesti noin 85 miljoonan ihmisen vuosivauhdilla.

      Nykytekniikalla ja noilla ihmiskäsillä maapallon pintaa ja luontoa saadaan tuhottua valtavasti joka päivä. Suomessakin ihan yhtenä esimerkkinä suot saatiin 90 % tuhottua ja ojitettua ensin lapiolla ja kuokalla ja sitten kaivinkoneilla asia viimeisteltiin. Nyt ojitetuilla soilla ei kasva Hilla eikä Riekot viihdy niillä. Ruskea vesi johdetaan järviin, jotka sateiden ja kevät lumien sulamisen myötä samenevat pelloilta tulevan sonnan ja lannotteiden viimeistellessä asian. Kaikki nämä ihmisen aikaansaamat asiat pannaan kuvitellun ilmastonmuutoksen piikkiin, vaikka tuhon siemenet ovat täysin muut.

      Tämä kuvaa hyvin tätä nykyisen luonnonsuojelun nykytilannetta. Kaikki maapallon luonnon tuhoaminen saa jatkua ihan vapaasti, kun se pannaan kuvitellun ilmastonmuutoksen piikkiin. Se on erittäin nerokas keino sulkea silmät tosiasioilta ja todelliseta luonnon suojelulta.

      Viimeisimpänä hulluutena Suomi rakennetaan täyteen tuulimyllyjä, joilla tuhotaan kansallimaisemat, luonnonrauha ja monen ihmisen asumisviihtyvyys. Rahaa tähänkin luonnon tuhoon heltiää ihan helposti useita miljardeja euroja, koska kysymys on ilmastonmuutoksesta. Pantaisiin sekin raha oikeaan luonnosuojeluun.

      Muutama ihmisen päästämä CO2-molekyyli ei aiheuta yhtään mitään ja ilmasto vaihtelee luonnostaan. Siitähän Peikko erinomaisesti kertoo meille maallikoille, jotka olemme oikeita luononsuojelijoita ja siitä kovasti huolissamme. Virallinen ilmatiede ja sen edustajat kiihkouskovaisine kannattajineen sen sijaan haluavat tuhota maapallon tämän kuvitellun ilmastonmuutoksen avulla ja edesauttavat yksipuolisilla jutuillaan tuhoa. Siitä olen huolissani.

      Eikä mikään muutu niin kauan, kun kuvitellulla ilmastonmuutoksella voidaan tehdä rahaa teknologiassa, tutkimuksessa ja mediassa, jossa alarmistien kauhukuvilla saadaan myytyä lehtiä erinomaisesti.

      Nimeni on oikea, Jyrki Itkonen

     10. Tiedoksi ”Jyrki Itkoselle”, että nykyinen ilmaston muuttuminen eli lämpeneminen ei ole mikään kuviteltu juttu, ja se johtuu nimenomaan ihmiskunnan hiilidioksidituprutteluista. Näin kertovat kaikki tiedelähteet. Ihan riippumatta joidenkin harrastamasta loputtomasta vastaan inttämisestä.

    4. Mahtavaa seurata, kun erinomainen kommentoija ja selvästi asioista oikeasti perillä oleva nimimerkki ”Hohhoijaa” jaksaa oikoa peikon loputtomia omituisia väitteitä.

     1. Kiistätkö etteikö Grönlannin jäätikkö olisi kasvanut syyskuusta 2016 elokuuhun 2017 :) ?

     2. Eiköhän tämä kuva puhu puolestaan :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/golfvirta_v3.png?itok=Ftz42-n-

      Grönlannille kulkeutuva lämmin merivirta, Irminger current kuljettaa tällä hetkellä lämpöä erittäin vähän sinne suunnille :)

      Taitaa muutenkin olla Pohjois-Atlantilla kaikkein kuumimmat ajat ohitse… se tietää juuri sitä että kesät viilenevät Suomessa :) vaikka toki lämpöisiäkin kesiä tulee vielä ne harventuvat kts. 2015 vuodesta lähtien.

      Grönlannin jääpeitteestä näkee varsin hyvin tuon saman asian, että merivirrat eivät kuljeta tällä hetkellä Pohjoiselle pallonpuoliskolle vastaavia määriä lämpöä mitä yleensä 2000-luvulla..

     3. Uskomatonta… voisi perustella minulle ? mikä tuossa tulkinnassani on väärin. Väitän että heikentynyt merivirran lämmöntuonti, on tehnyt Grönlantiin hyiset olosuhteet.

      Grönlannissa mitattiin heinäkuussa koko pohjoisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen heinäkuun kylmyysennätyskin .. vanha ennätys meni rikki melkein 3 :lla asteella :
      https://twitter.com/EKMeteo/status/882582161899040768

      Tuossa on sen verran faktaa jo purtavaksi :) että annan muille puheenvuoroa.

     4. Ilmasto se vaan lämpenee koko ajan, ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelujen seurauksena, jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee.

      Ihan riippumatta siitä, että joku tuhlaa ainoan elämänsä näiden faktojen vastaiseen loputtomaan inttämiseen.

     5. Lopeta jo Hohhoijaa, etkö huomaa, että vain ruokit trollia.

     6. Miksi Foreca sallii trollien riehua blogissaan?

    5. Jokainen, joka ymmärtää jotakin sähkömagneettisesta säteilystä, tietää myös sen, että Co2 absorboi säteilyä infrapunan puolella lämpötiloissa, jotka liikkuvat siellä hitusen päälle 200 kelvinin nurkissa. Kyseisellä aallonpituusalueella maa säteilee ulospäin jonkin verran.

     Mutta alarmistit, kuten hoikkeli, eivät ole viitsineet katsoa miten esim. vesihöyry absorboi säteilyä. Puhumattakaan siitä, että auringon säteilyspektri on uskomattoman laaja näkyvän valon lisäksi. Esim. infrapunaisen puolella säteilyteho ei korreloi näkyvän valon kanssa suoraan, vaan elää täysin omaa elämäänsä, jolla on taatusti oma vaikutuksensa telluksen ilmastoon. Asiaa tutkitaan vielä uutterasti, sillä emme tunne sen meitä lämmittävän ydinreaktorin sielunelämää likikään niin hyvin kuin haluaisimme. Emme vieläkään ymmärrä sen vaikutuksia ilmakehäämme edes auttavasti. Tosin astrofyysikot ja meterologit eivät mielestäni kommunikoi riittävästi asiasta keskenään.

     IPCC:n malleissa aurinko vakioidaan, mikä on suurin mahdollinen virhe, sillä auringon säteilyteho ei todellakaan ole vakio, varsinkin jos sitä tarkastellaan näkyvän valon ulkopuolelta. Koska ilmakehä on läpinäkymätön suurelta osin ultravioletin ja infrapunan puolella, on noiden muiden aallonpituusalueiden säteilyllä erittäin merkittävä vaikutus ilmakehäämme.

     Mutta tuprutelkaamme fossiilista Co2: mahdollisimman vähän ilmakehäämme, sillä sen mukana syntyy kaikkea muutakin haitallista. Itse olen tehnyt omat valintani ja olen liikkunut puhtaasti RE85:n voimin jo seitsemän vuotta.

     1. Miksi ylläpito ei puutu siihen, että denialistit raapustavat loputtomasti roskaansa ja herjaavat jatkuvasti ja lapsellisesti muita asiallisia keskustelijoita? Tällä kertaa alarmisteiksi ja hoikkeliksi.

     2. Tuon taivaalla loimottavan fuusioreaktorin auringonpilkkujaksot eivät orjallisesti seuraa sitä n. 11v jaksoa ja jokainen pilkkujakso on ollut erilainen kirjoitetun historian aikana. Mutta minun mielenkiintoni on keskittynyt hyvin pitkälle niiden erilaisuuteen siellä 1cm pidemmillä aallonpituuksilla.
      Nimittäin ilmakehä muuttuu mielenkiintoiseksi alle 10m aallonpituuksilla.

      10,7cm radiofluxi indikoi asioita aika mielenkiintoisesti vähän muillekkin bandeille. Sitä on sentään tutkittu yhtäjaksoisesti liki 70 vuoden ajan.
      Mielenkiintoisia aallonpituusalueita ovat näkyvää valoa lyhyemmät aallonpituudet, jotka absorboituvat yläilmakehään. Näkyvää valoa lyhyemmät aallonpituudet taas absorboituvat alailmakehässä, mikä taatusti vaikuttaa ilmastoomme.
      Valitettavasti noita aallonpituuksia olemme voineet tarkastella vasta muutamia vuosikymmeniä, koska niin havainnointi on mahdollista vain avaruudesta käsin.

      Joka tapauksessa, vaikka kaikki Co2 poistettaisiin ilmakehästämme, niin ilmastomme tulee väistämättä lämpenemään koko ajan pysyvästi. Kunnes jonain päivänä meretkin haihtuvat pois, koska tuo loimottava fuusioreaktori kasvaa kokoa joka ikinen päivä, kunnes fuusio loppuu ja auringon jäähtyminen alkaa.
      Tosin ilman Co2:sta kaikki kasvit kuolevat pois.

 5. Olisi hauska tietää, minkä vuoksi Atlantin matalapainetoiminta on ollut niin heikkoa, ettei se ole päässyt muovaamaan suursäätilaa täällä pohjoisessa? Tässä vaiheessa on epäilyttävää asettaa toivoansa noihin Pohjois-Amerikkaan suuntautuviin hurrikaaneihin ja niiden pohjolaan saapuviin jäänteisiin, koska tavallista lämpimämpi syksy tarkoittaa jossain vaiheessa jatkuvaa harmautta.

 6. Toivottavasti talvi on mahdollisimman vähäluminen, eli pysyvää lumipeitettä ei tulisi etelään laisinkaan!

 7. Minkähän takia nämä jutut kirjoitetaan siltä kantilta, että tämä kylmä putki olisi jotenkin kauhea asia ja siitä pitäisi päästä eroon? Meillä on tolkuton lämpöjakso takana varsinkin talvisin, joten eikö tämä ole ihan luonnollista tasaamista?

  Itse toivon suuresti, että talvesta tulisi ennätysluminen ja kylmä..:)

  1. Kuin myös. Olisi hienoa saada vaihteeksi kunnon luminen pakkastalvi!

   1. Näin omakotitaloasujana kunnon luminen pakkastalvi tarkoittaa suurentunutta lämmityslaskua ja jatkuvia lumitöitä. Vuokralla asuessa noilla ei ollut merkitystä.

 8. Kaikki mahdolliset kunnon talvet, pakkastalvet, otan itselleni.
  Niin kuvin kuin muutenkin.
  Sais talvet olla kylmiä ja lumisia niinkun ennen oli.
  Suomalaisilla pitäis kyllä olla vaatteet ja jalkineet kestää näitä ilmoja.
  Kunnon talvi vaan kehiin niin siitä nautin.

  1. Asut varmaan etelässä kuten Suskikin. Lapissahan oli nytkin kunnon talvi ja kesti liki kesäkuulle, kun lumet sulivat siellä. Levillä on viimeisn mista joulu ollu 1925.

   Etelässä aika-ajoin on lauhaa ja jossakin Helsingissä joka kolmas joulu on lunta. Talvi tulee keskimäärin tammikuussa. Näin oli jo 1900-luvun alussa ja niin on ollut yli 60 vuotta, eli sen ajan, kun olen niitä Helsingin talvia nähnyt.

   Lähde: Suomen Urheilulehti helmikuussa, 1.2.1904:

   ”Talviurheilusta Helsingissä tätä nykyä.
   Kun tähän kirjoitukseen käyn käsiksi on meillä oikein ikävimpiä Helsingin talvia. Suomen pääkaupunki on ilmastonsa puolesta inhoittavimpia paikkoja maailmassa. Sehän on tuulien ja myrskyjen tyyssija. Ja sitä paitsi siltä joinakin vuosina täydellisesti puuttuu kunnollinen talvi ja kunnollinen kesä. Nyt taas on talven alku, joka ei hyviä ennusta.

   Kulen yhä vieläkin kesähatussa, koska on lämmin, joulukuussa liikuin vielä ilman palttoota, koska oli lämmin, ja koko talven aina tähän päivään saakka olen ajanut uutterasti polkupyörää, koska ei ole ollut lunta. Olen houkutellut muitakin tuttaviani lähtemään seuraani, mutta olen saanut vastaukseksi, että pyörä on talviteloillaan. Sukset ovat esillä, vaikka ei ole lunta, mutta pyörä piilossa,”

   1. Talvet ovat lyhentyneet ja lauhtuneet huomattavasti Suomessa viime vuosikymmeninä, koska ilmasto on lämmennyt. Ihan riippumatta tuosta loputtomasta roskanlässytyksestäsi.

    1. Ilmasto on lämmennyt ainoastaan Pohjois-Atlantin lämpenemisen takia. Tällä hetkellä Pohjois-Atlanti on kylmin sitten 2000, vastaavia ovat kelitkin :)
     Ja viileneminen Pohjois-Atlantilla kiihtyy kokoajan. Riippumatta siitä väitelläänkö netissä ilmastonmuutoksesta, Atlanti ei kuule tätä keskustelua, se elää omaa elämäänsä.

    2. http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2016/12/Holocene-Cooling-North-Atlantic-Robson-16.jpg

     Siellä se viilenee 0-700m syvyydessä. Saman faktan voi todeta pinta-mittauksistakin täältä :
     http://www.ospo.noaa.gov/Products/ocean/sst/anomaly/

     Mutta eihän usein CO2-teoriaa kannattava ihminen ymmärrä, että Atlantillakin voi muuttua virtaukset ja se vaikuttaa ilmastoon myös.. kun mielessä on ainoastaan se että pelkästään ihminen voi muuttaa ilmastoa :)

     1. NOAA-linkkisi mukaan Pohjois-Atlantti ja itse asiassa koko Atlantti näyttäisi olevan parhaillaan melkoisen reippaasti normaalia lämpimämpi. Kuten lähes kaikki muutkin meret. Ja tiedelähteiden mukaan ihminen on aiheuttanut sen lämpenemisen.

     2. Peikon ensimmäinen linkki on tunnettuun roskablogiin.

      Peikon toinen linkki kertoo Atlantin olevan parhaillaan reilusti normaalia lämpimämpi, ja silti peikko väittää Atlantin viilenevän.

      Eipä tuohon voi sanoa mitään muuta kuin hohhoijaa.

     3. Vertaappa kuvaa muutamaan viime vuoteen. Ei taida olla nyt niin lämmin :)

 9. Noin kolmenkymmenen vuoden kokemuksella Norjan ja Ruotsin rajalta Kiirunan/Narvikin korkeudelta kolme viimeisintä kesää ovat olleet hyvin poikkeuksellisia. Kesällä 2015 järvet olivat elokuun alussa jäässä n. 750 metristä ylöspäin ja silloin oli kysymyksessä poikkeuksellisen hidas sulaminen, viime kesänä raja oli n. 800 metriä.
  Nyt 2017 elokuun alussa jääraja oli n. 600m. Tässä korkeudessa säännöstellyt isot altaat olivat sulia johtuen rajusta pinnannoususta joka iroittaa jäät rannasta. Säännöstelemättömät olivat jäässä.
  Maastossa erittäin paljon lunta normaalisti sulavilla alueilla. Hyönteisiä ei juuri lainkaan ja kasvillisuus normaalin juhannuksen kaltaisessa tilassa.
  Raudulla on jäänyt hyöteistankkaus väliin monessa järvessä nyt kolme kesää peräkkäin ja kanta on surkean näköistä. Kannan heikkenemisen syy on kyllä aivan päinvastainen kuin otsikoissa mallinnukseen perustuva lämpeneminen ja luulenpa ettei Kebnekaisen etelähuippukaan ainakaan madallu. Kebnekaisen eteleläisen jäätikköhuipun madaltuminenhan on ollut pitävä todiste maailmanlopun etenemisestä SMHI:n ja FMI:n ”tomittajakoulut” käyneille.

 10. Hyvä kirjoitus, eiköhän se kylmä lopu syksyn aikana. Kylmempi syksy tosiaan vaatisi mielummin kylmää Pohjois-Atlantia, tämän takia tykkäsinkin kirjoituksesta, kun syksyn kuumuutta on perusteltu Atlantilla.

  1. Minusta voisi tulla sellainenkin syksy että syys ja marraskuu olisi tavanomaisia, mutta lokakuu olisi kuuma välissä tällaistakaan syksyä ei ole pitkiin aikoihin tullut. Talvesta epäilen että joulukuu on kuumempi kuin vuosi sitten ja tammi-helmikuu on kylmempiä.

   1. Jos sanalla kuumuus viitataan Suomen ilmastoon, se ei oikein sovi enää puhuttaessa syksyn säistä. Niiden kuumuuden todennäköisyys on pyöreä nolla.

 11. Ilmoittakaa tänne hyviä nettisivuja koko maailman lämpötiloja.

  Wunderground sivustolla kiva idea kun lämpötiloja ilmoitetaan väreillä mutta nykyvärit eivät miellytä silmiini kun ennen oli selkeämpi. https://www.wunderground.com/maps/

 12. Ennusteet ova nyt näyttäneet siltä, että syksyn alkaminen säiden osalta koskee lähinnä vain Lappia. Etelä-Suomeen, mahdollisesti Keski-Suomeenkin saadaan syyskuun alussa kesäkelit kunnolla takaisin. Ei mennä helteitä lupailemaan, mutta +20 asteen ylityksiä tulossa ennusteiden mukaan laajaltikin ja mahdollisesti vielä pidemmän aikaakin.

 13. Kukaan ei halua lumetonta ja masentavaa pimeää talvea.

  1. Minä haluan lumettoman talven ja vieläpä ilman pakkasia!

  2. Mistä tiedät mitä muut ihmiset haluavat?

 14. Tuo peikko763 trollaa muillakin sääsivuilla.

 15. Jäämme siis seuraamaan mielenkiinnolla, minkälaisiin toimiin ylläpito ryhtyy tässä tapauksessa ja yleisemminkin bloginsa moderoinnissa. Minä luotan heidän harkintaansa, ja siihen, että kaikessa tässä kinastelussa me tieteenmyöntäjät olemme oikeammassa kuin tieteenkieltäjät.

 16. Tämä on katovuosi. Se on nyt fakta.
  Ilman modernia yhteiskuntaa ensi talvena tulisi vainajia.

 17. Uusimmissa ennusteissa ei näy syksyistä käännettä ainakaan ennen syyskuun puoltaväliä. Terminen syksy ei siis ala ainakaan suurimmassa osassa Suomea, saa nähdä, joudutaanko joiltain alueelta Lapistakin jo ”lupaukset” syksyn alkamisesta perumaan. Lämpösumma saattaa sielläkin vielä palata kesän puolelle.

 18. Nämä keskustelut on aina mukavia seurata. :) Muista Peikko, että uskovainen näkee kaikkialla vain merkkejä uskonsa lähteestä, vaikka faktat on naaman edessä. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.