Kesä 2017: Helle jäi vähiin – näin matala kesän korkein lämpötila viimeksi yli 40 vuotta sitten

Julkaistu

 

Kesä oli laajalti harvinaisen viileä maan etelä- ja keskiosassa eli näin viileä kesä-elokuu koetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kesän keskilämpötila oli monin paikoin yli asteen keskimääräistä viileämpi, selviää Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastoista.

Tunnusomaista tälle kesälle oli pilvisyys. Pitkiä korkeapainejaksoja ei juuri ollut. Sen sijaan Suomi on ollut monesti Eurooppaa halkovan suihkuvirtauksen alla tai sen pohjoisella kylmemmällä puolella, kun taas eteläisessä Euroopassa on paahduttu hyvin korkeissa lämpötiloissa.

– Ollaan oltu matalapaineiden reitillä oikeastaan ihan jatkuvasti. Matalapaineet ovat vetäneet mukanaan tavallista useammin kylmän ilman pohjoisesta ja stratocumulus-lautan eli tasaisen pilvilautan. Yleensähän kesän pilvet ovat enemmän kumpu- ja kuuropilviä. Tämä on ollut hankala kesä ennustaa, koska kesällä kun ollaan matalapaineiden reitillä, niin ennustettavuus on yleensä parhaimmillaankin vain lähellä kahta vuorokautta, toteaa Forecan ja MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Hellepäiviä noin puolet keskimääräisestä

Kesän aikana Suomessa oli 19 hellepäiväksi luokiteltua päivää. Tämä on selvästi alle keskimääräisen lukeman, joka on noin 36 hellepäivää. Päivä päätyy tilastoihin hellepäiväksi, kun jossain päin Suomea mitataan vähintään 25,1 astetta.

Tänä vuonna toukokuussa hellepäiviä oli yksi, kesäkuussa kuusi, heinäkuussa kymmenen ja elokuussa vain kaksi. Tilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä on keskimäärin toukokuussa kolmena, kesäkuussa kahdeksana, heinäkuussa kuutenatoista, elokuussa yhdeksänä ja syyskuussa alle yhtenä päivänä.

Vuodesta 1961 lähtien hellepäiviä on ollut tätä vuotta vähemmän vain neljänä kesänä ja vuonna 2015 saman verran kuin tänä vuonna. Vähiten hellepäiviä on ollut vuonna 1962, vain kolme kappaletta. Eniten hellepäiviä on ollut vuonna 2002, peräti 65 kappaletta. Viime vuonna hellepäiviä oli yhteensä 35. Teoriassa helle on mahdollista vielä syyskuussakin, mutta nyt sellaista ei tämän hetken ennusteiden mukaan ole näkyvissä.

Tämän kesän hellepäiville tyypillistä oli, että hellettä oli usein melko pienillä alueilla ja vain muutamilla havaintoasemilla. Pisimmillään hellettä oli viitenä päivänä peräkkäin, kun Pohjois-Suomessa koettiin lämpimiä päiviä heinäkuun lopussa. Maan pohjoisosa saikin tänä vuonna hyvin osansa lämmöstä, sillä siellä mitattiin maan korkein hellehuippu kahtenatoista päivänä kesän yhteensä yhdeksästätoista hellepäivästä.

Kesän korkein lukema 27,6 astetta mitattiin Utsjoella – taas

Tämän kesän korkeimman lämpötilan haltija oli pitkään Hämeenlinna, kun 19. toukokuuta Hämeenlinnan Lammilla oli 27,0 astetta. Kesäkuussa ei näihin lukemiin päästy kertaakaan ja vasta heinäkuun lopulla pohjoiseen yltänyt lämpö rikkoi toukokuun lukeman. Kesän korkein lämpötila mitattiin lopulta Utsjoen Kevolla 28. heinäkuuta, 27,6 astetta. Tämä on matalin kesän ylin lämpötila sitten vuoden 1976, kertoo Ilmatieteen laitos. Myös viime kesän korkein lukema mitattiin Utsjoen Kevolla, kun siellä oli 23. heinäkuuta 2016 29,1 astetta. Tätä ennen alle 30 asteeseen oli jääty viimeksi vuosina 2008 ja 2009.

Kiira oli kesän kovin rajuilma

Ukkosia tänä kesänä on ollut vähänlaisesti, mutta kesän kovin ukkosmyräkkä koettiin Kiiran nimipäivänä 12. elokuuta. Kiira-rajuilma koetteli pahiten maan eteläosaa ja etenkin Uuttamaata. Kovimmat puuskat olivat noin 30 m/s ja salamointi intensiivistä.

Myräkkä kaatoi puuta muun muassa Helsingissä.

– Kiira oli aika tyypillinen ukkosrintama, johon liittyi paikallisia syöksyvirtauksia. Tuhot vaihtelivat paljon paikallisesti. Näitä tällaisia on suunnilleen joka vuosi Suomen päällä, mutta harvemmin ne sattuvat näin isoon kaupunkiin, sanoo Pekka Pouta.

Kesän sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua.

145 vastausta artikkeliin “Kesä 2017: Helle jäi vähiin – näin matala kesän korkein lämpötila viimeksi yli 40 vuotta sitten”

 1. Hei Karita,

  osaatko arvioida, kuinka suuri osuus ilmastonmuutoksella on ollut nyt koettuun poikkeuksellisen kylmään kesään? Tässä muutama vuosi sitten ex-johtajanne Taalas arvioi silloisen lauhan talven olleen ilmastonmuutoksen vuoksi noin asteen normaalia lämpimämmän.

  1. Kesä ei viralliselta määritelmältään ollut poikkeuksellisen kylmä, ainoastaan Etelä-Suomessa edes harvinaisen kylmä. Poikkeamat normaalista vaihtelivat Suomessa noin puolesta asteesta asteeseen.

  2. Hei Antti,

   Kiitos kysymyksestä! Kyllä tämä kolea kesä menee luonnollisen vaihtelun piikkiin. Kesän lämpötilapoikkeama ei ollut poikkeuksellinen eli kylmempiäkin kesiä on ollut. Ilmastonmuutoksesta huolimatta koleat ja lämpimät kesät vuorottelevat, joskin koleiden kesien todennäköisyys pienenee. Ilman ilmastonmuutoksen aiheuttamaa lämpenemistä kulunut kesä olisi voinut olla n. 0,5-1 astetta kylmempikin. Ilmasto on lämmennyt vajaan asteen verran esiteollisista ajoista ja tahdin on ennustettu kiihtyvän.

   Vielä ei ole varmaa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa mm. suihkuvirtauksiin. Voi olla, että suursäätyypit jämähtävät pidemmiksi ajoiksi, eli kylmät ja lämpimät putket kestävät yhtäsoittoisesti kauemmin.

   – Markus Mäntykannas

   1. Pääjohtajanne osasi erottaa ilmastonmuutoksen aiheuttaneen kokonaisen asteen osuuden poikkeamasta lauhan talven kohdalla. Nyt sanotte suoralta kädeltä tämänkertaisen poikkeaman johtuneen luontaisesta vaihtelusta.

    Mihin näkemyksenne perustuu tällä kertaa ja mihin se perustui Taalaksen lausunnon kohdalla?

    1. Ilmaston lämpeneminen ei poista normaalia kylmempiä vuodenaikoja, se vaan vähentää niiden todennäköisyyttä, ja lisää normaalia lämpimämpien vuodenaikojen todennäköisyyttä.

     Ei tämä sen vaikeampi asia ole.

     Kannattaa vilkaista vaikkapa tuota sivua ja sen hyvin kuvaavia grafiikoita:

     http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

    2. Hei Antti!
     Sen enempää kenenkään lausuntoihin kantaa ottamatta, mutta vain tiedoksi, että Petteri Taalas työskenteli aikaisemmin Ilmatieteen laitoksen, ei Forecan johdossa.

   2. ”Ilmasto on lämmennyt vajaan asteen verran esiteollisista ajoista ja tahdin on ennustettu kiihtyvän.”

    Ei hyvää päivää, eikö niihin meteorologian opintoihin kuulu tilastotiedettä lainkaan?? Tilastollinen analyysi kertoo, että Suomen osalta esiteollisesta ajasta lämpeni 1900 -luvun puolivälin korville ja sen jälkeen lämpeneminen on tasaantunut ja nyt 2000 -luvulla kääntynyt viilenemiseksi. Ja itse asiassa lämpeneminen alkoi jo kauan ennen teollistumista, nimittäin 1700 -luvulla pikkujääkauden jälkeen. Suomen tai Skandinavian lämpötiloilla ei ole minkäänlaista korrelaatiota hiilidioksidipitoisuuteen tai teollistumiskehitykseen.

    Joten olisko paikallaan tehdä vähän tilastotieteellistä tutkimusta, ettei mene täysin huuhaaksi? Jos ei itseltä suju, niin ainahan voi konsultoida jotakin oikeaa tilastomatemaatikkoa.

    1. No hohhoijaa. Taas denialistitrollin aivan älytön valheita sisältävä raapustus. Miksi Te Foreca sallitte tuollaisen häiriköinnin?

     Leonen kannattaisi vilkaista tuo linkki:

     http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

     Suomen ilmasto on lämmennyt mittaushistorian aikana jo yli 2 astetta. Ja se korreloi erinomaisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisen ja teollistumisen kanssa. Eikä ole kääntynyt viilenemiseksi.

     1. Markus vois plotata tänne hiilidioksidipitoisuus vs. Suomen kesälämpötila 1950 -luvulta alkaen. Korrelaatio lienee negatiivinen (korrelaatio on siis matemaattinen suure, ei mikään huutoäänestyksellä ratkaistava).

    2. Ja sen verran tarkennusta että nimenomaan kesien osalta kääntynyt viilenemiseksi. Olisikin kiva jos joku plottaisi samaan graafiin Suomen kesät vs hiilidioksidipitoisuus vaikka vuodesta 1950 alkaen kun hiilidioksidipitoisuus alkoi nousta jyrkemmin. On aivan selvää että hiilidioksidipitoisuus ai vaikuta pätkän vertaa kesälämpötiloihimme!

     1. Globaali ilmaston lämpeneminen voi hyvinkin aiheuttaa sen, että Suomen kesät eivät lämpene, koska merien ja ilmakehän lämpeneminen aiheuttaa Suomen leveysasteilla ilmakehän kosteuden lisääntymistä eli meillä Suomessa pilvisyyden lisääntymistä. Juuri päättynyt elokuu oli hyvä esimerkki sen suuntaisesta kehityksestä; pilvisempää keliä ja vähemmän auringonpaistetta. Mutta kaikki muut vuodenajat lämpenevät samasta syystä sitäkin enemmän.

      Ja Suomi edustaa alle tuhannesosaa koko maailmasta. Koko maapallollamme kaikki vuodenajat lämpenevät, ihan riippumatta denialistitrollien loputtomasta häiriköinnistä.

      Ja tiedelähteiden mukaan tämä kaikki johtuu edelleenkin ihmiskunnan tupruttelujen aiheuttamasta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisestä.

     2. ” Mutta kaikki muut vuodenajat lämpenevät samasta syystä sitäkin enemmän.”

      Hohhoijaa. Talvien viilenemistrendi on nyt noin 25 vuotta. Keväät aika tasaista 2000 -luvulla, itse asiassa syksy on ainoa vuodenaika johon viileneminen ei ole vielä kunnolla tarttunut.

     3. Talvet eivät kylläkään ole viilentyneet viimeisen 25 vuoden aikana, vaan lämmenneet.

      Tekaisin itse graafin 25 viime talven (1993-2017) osalta Helsingin ja Sodankylän talvien keskilämpötiloista.

      Data täältä:

      http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot

      Ja tekemäni graafi tuossa:

      http://tinypic.com/r/2gwryva/9

      Molemmissa lämpenevä trendi.

     4. Geepee:

      Ok, myönnän laskuvirheeni. 1992-2016 oli vielä negatiivinen, mutta 1992-2017 tai 1993-2017 on positiivisia. Oikeammin on sanoa: viimeiseen 25 vuoteen ei Suomen talvilämpötiloissa ole tapahtunut tilastollisesti merkitsevää muutosta kumpaankaan suuntaan. Esimerkiksi 1 tai 2 kylmempää talvea kääntää trendin taas negatiiviseksi.

      Mutta eipä tämäkään vastaa sitä mitä pitäisi tapahtua.

     5. Ilmasto se vaan lämpenee koko ajan ihmiskunnan tupruttelujen takia, jäätiköt sulavat, merenpinta nousee jne.

      Ihan riippumatta peikon ja Leonen loputtomasta trollauksesta.

     6. Eipä ole kauaakaan siitä, kun peikko väitti, että ei kiellä ilmaston lämpenemistä.

      Hohhoijaa.

     7. Kyllä CO2 lämmittää ilmastoa, mutta nyt keskusteltiin Suomen ilmastosta, Pohjois-Atlantin ja auringon vaikutus on huomattavasti suurempi täällä kuin ihmisen vaikutus. Sen on joutunut toteamaan parina viime kesänäkin. Jos CO2 lämmittäisi enemmän kuin Pohjois-Atlantin viileneminen viilentää, sillonhan täällä olisi 2017 ollut 2010 tyyppinen kesä.

     8. Ihmisen tuottama CO2 lämmittää Atlanttia(kin).

     9. Samuli W. Niinistö, niinhän se lämmittää, mutta huomattavasti vähemmän käyrien mukaan hitaammin kuin luonto viilentää :

      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/golfvirta_v3.png?itok=Ftz42-n-

      Ja taitaa se aurinkokin tällä hetkellä olla pikemminkin lämpökautta auttamassa kuin ilmaston viilenemistä, hyvin kaukana ollaan esim. 1900-luvun alun auringosta :
      http://lasp.colorado.edu/home/sorce/files/2011/09/TIM_TSI_Reconstruction-1.png

      Pohjois-Atlanti sen sijaan syklisesti viilentää tällä hetkellä merkittävästi ilmastoa, mutta auringosta en sanoisi vielä samaa…

     10. – Suomen ilmasto kylmenee
      – Suomen ilmasto lämpenee Pohjois-Atlantin lämpenemisen takia
      – Pohjois-Atlantti kylmenee
      – Aurinko vaikuttaa milloin mihinkin suuntaan
      – Jne…

      Siinä muutama poiminta peikon melkoisen ristiriitaisista väittämistä.

     11. Hohhoijaa on itse väittänyt että auringon aktiivisuus on laskenut jo 60v ?
      Mutta onko näin todellisuudessa, kun katsotaan tuota TSI käyrää. Ei kauheasti ole laskenut :) eli pieneen jääkauteen verrattuna aurinko lämmittää ilmastoa pikemminkin kuin viilentää..

      Skepticalsciencessä kuitenkin väitetään että aurinko viilentää ilmastoa, mutta ei vaivauduta katsomaan auringosta kuin muutaman kymmenen vuoden käyrä.. Kun katsellaan satojen vuosien käyrä huomataan missä mennään oikeasti.

     12. Kuten olen kertonut jo monesti aikaisemminkin, ihan luotettaviin tiedelähteisiin perustuen, auringon aktiivisuus / säteilyteho / TSI on ollut pienoisessa laskussa viimeiset 60 vuotta, mutta samana aikana maapallomme ilmasto on lämmennyt reippaasti.

      Eikä tämä siitä mihinkään muutu loputtomasti vastaan inttämällä.

      Ja satojen vuosien takainen auringonpaiste tuskin vaikuttaa kauheasti ilmastoomme nykyään. Ei tämänpäiväinen auringonpaiste lämmitä enää edes ensi viikolla sateessa.

      Joten hohhoijaa taas kerran.

     13. Kertokaa nyt ihmeessä joku asiantuntija siellä Forecassa, kumpi meistä on oikeassa tämän asian suhteen, peikko vai minä, niin päästäisiin tästä turhasta ja typerästä kinaamisesta. Eli mikä on auringon osuus viimeisten 60 vuoden lämpenemisestä (tai peikon mukaan viilenemisestä)?

     14. Miksi et katso tuota TSI rekonstruktiota, joka on 2017 vuoteen asti ?
      Nykyinen aurinko on huomattavasti aktiivisempi kuin aurinko 1900-luvun alussa, tai kertaakaan 1600-1900 vuosien välissä..

      Eiköhän se silloin lämmitä ilmastoa verrattuna pieneen jääkauteen, vaikkakin 60v aikavälillä auringon aktiivisuus on laskenut hieman.

     15. Ties kuinka monennen kerran jo: Auringon aktiivisuus / säteilyteho / TSI on ollut pienoisessa laskussa viimeiset 60 vuotta, mutta samana aikana maapallomme ilmasto on lämmennyt reippaasti.

      Siitä on kyse. Se viimeisten 60 vuoden aikana tapahtunut lämpeneminen ei ole auringon aiheuttamaa, vaan tiedelähteiden mukaan ihmisen aiheuttamaa.

      Miksi tämä fakta on sinulle ongelma peikko?

     16. Kyllä se on auringonkin lämmittämää.. Katsohan nyt tämä linkki uudestaan :
      http://lasp.colorado.edu/home/sorce/files/2011/09/TIM_TSI_Reconstruction-1.png

      Onko aurinko ollut viimeisen 60v aikana mielestäsi hiljainen ????

     17. Ymmärrätkö, auringon pitäisi laskea vielä huomattavasti nykyisestä.. jotta se menisi samanlaiseksi kuin pienellä jääkaudella.

      Jos sen jälkeenkin ilmasto lämpenisi, silloin voisi sanoa, että aurinko menee selkeästi eri suuntaan kuin ilmasto.

     18. Taas kerran: Auringon aktiivisuus / säteilyteho / TSI on ollut pienoisessa laskussa viimeiset 60 vuotta, mutta samana aikana maapallomme ilmasto on lämmennyt reippaasti.

      Siitä on kyse. Se viimeisten 60 vuoden aikana tapahtunut lämpeneminen ei ole auringon aiheuttamaa, vaan tiedelähteiden mukaan ihmisen aiheuttamaa.

      Moneenko kertaan tämä pitää kertoa sinulle peikko?

     19. Auringonpilkut ovat olleet pienoisessa laskussa huomaatko itsekkin :) Mutta aurinko on edelleen pienoisesta laskusta huolimatta enemmän samanlainen kuin Keski-Ajan lämpökaudella tai Rooman valtakunnan lämpökaudella…

      monta kertaa tämä fakta pitää sinulle Hohhoijaa sanoa :)

     20. Taas kerran peikolle tiedoksi:

      Mikä osuus Auringolla on maapallon lämpötilan yleisessä kehityksessä?

      Aurinko ei säätele maapallon lämpötilan yleistä kehitystä. Kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä aiheutuva keskilämpötilan nousu on merkittävin tulevaisuuden lämpötiloihin vaikuttava tekijä.

      Auringon aktiivisuus ilmenee muun muassa auringonpilkkujen määrän vaihteluina. Pilkkujen ollessa runsaimmillaan Aurinko on aktiivinen, jolloin se säteilee hieman voimakkaammin. Vaihtelu noudattaa noin 11-vuotista jaksollisuutta.
      Aurinko säteilee siis hieman lämpimämmin auringonpilkkujen esiintymisen maksimiaikoina kuin silloin, kun niiden määrä on vähäinen. Ero huippukauden ja pohjalukemien välillä säteilyn voimakkuudessa on noin 0,1 prosenttia, josta aiheutuva muutos maapallon keskilämpötilassa on noin 0,1 °C.

      Hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) mukaan Auringon lämmittävä osuus maapallon keskilämpötilan kasvussa viimeisten noin 250 vuoden aikana on ollut muutamia prosentteja kasvihuonekaasujen lisäyksestä johtuvasta lämmitystekijästä. Myöskään Auringon hiukkassäteilyllä ei ole todettu olevan vaikutuksia maapallon ilmasto-olosuhteisiin, vaikka se suuresti vaikuttaa maapallon ulkopuoliseen avaruussäähän.

      http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia#12

     21. Otan nyt vielä tieteellisen artikkelin väitteeni tueksi. Aurinko on ollut 1944-2004 vuosien välillä aktiivisin 8000 vuoteen :
      https://www.mpg.de/research/sun-activity-high

      Hohhoijaa väittää täysin toista… :)

     22. Hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) mukaan Auringon lämmittävä osuus maapallon keskilämpötilan kasvussa viimeisten noin 250 vuoden aikana on ollut muutamia prosentteja kasvihuonekaasujen lisäyksestä johtuvasta lämmitystekijästä.

      http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia#12

     23. Ihan vaan tiedoksesi peikko, että aurinkoa ei ollut edes olemassa 5 miljardia vuotta sitten.

      Mutta ei se kumoa millään tavalla sitä faktaa, että aurinko ei ole osallinen viimeisten 60 vuoden aikana tapahtuneeseen ilmaston lämpenemiseen.

     24. Höps.. :) Sinä väität että aurinko ei ole ollut aktiivinen edes viimeisen 60v aikana, miten voin uskoa sillon muihin väitteisiisi, jotka ovat ristiriidassa tieteellisien artikkelien kanssa.

     25. Antaa olla…

      Jokainen lukija on vapaa päättämään ihan itse, kumpaan luottaa enemmän:

      FMI, IO, WMO, NASA, NOAA, IPCC jne

      vai

      peikko763

     26. Kommentoin vielä: Kopioin tämän peikon laittaman linkin, joka on tietääkseni aivan tieteen ja faktojen mukainen:

      http://lasp.colorado.edu/home/sorce/files/2011/09/TIM_TSI_Reconstruction-1.png

      Peikolta on vaan tainnut jäädä huomaamatta tai ymmärtämättä linkissä olevan kuvaajan pystyasteikko. Siinä on siis auringon säteilytehon vaihtelu Maan etäisyydellä viimeisten noin 400 vuoden ajalta. Joka on ollut koko ajan välillä 1360,0 – 1361,7 W/m2.

      Eli vaihtelu on ollut siis vain hieman reilu yksi promille eli yksi tuhannesosa eli noin 0,1 prosenttia, alimman ja ylimmän arvon välillä. Eli juuri tasan kuten esimerkiksi Ilmatieteenlaitos kertoo:

      ”Ero huippukauden ja pohjalukemien välillä säteilyn voimakkuudessa on noin 0,1 prosenttia, josta aiheutuva muutos maapallon keskilämpötilassa on noin 0,1 °C.”

      Eli peikko on siis täysin oikeassa siinä, että auringon säteilyn vaihtelu
      viimeisten 400 vuoden aikana on vaikuttanut maapallomme ilmastoon noin 0,1 asteen verran.

      Mutta peikko ei ole näköjään missään vaiheessa kyennyt ymmärtämään sitä, että tuo 0,1 asteen vaikutus ei selitä viimeisen noin sadan vuoden aikana tapahtunutta noin 1,0 asteen lämpenemistä. Tiedelähteiden mukaan se erotus eli noin 0,9 astetta on johtunut ihmiskunnan fosssiilisista hiilidioksidipäästöistä.

      Tarvitsetko peikko vielä lisää rautalankaa?

     27. Heh.

      Hohhoijaa 100 – peikko 0

      Olepas peikko varovainen sen aamukahvisi kanssa, ettei se mene väärään kurkkuun tai rinnuksille.

     28. Samuli W. Niinistö :

      Tai sitten ei 100-0 :) Hohhoijaa on väistänyt erittäin oleellisen auringon vaikutuksen. Aurinko siis vaikuttaa Jäämerelle menevän lämpöisen merivirran lämmöntuonnin määrään:

      http://blogi.foreca.fi/2017/08/kylma-putki-jatkuu-jo-viidetta-kuukautta-milloin-tilanne-purkautuu/#comment-13116

      Siksipä aurinko korrelloi Jäämeren lämpötilaan CO2:sta huomattavasti voimakkaammin :
      http://c3headlines.typepad.com/.a/6a010536b58035970c011570807c38970b-600wi

      Ei Hohhoijaa ole mitään väittelyä voittanut, jos hän väistelee oleellista auringon vaikutusta :) eikä kommentoi koko asiaa.

     29. Sekä peikko sinun itsesi laittaman linkin että Ilmatieteenlaitoksen lausuman mukaan auringon vaihtelun vaikutus ilmastoon viimeisen 400 vuoden aikana on ollut vain noin 0,1 astetta. Mutta samanaikaisesti ilmasto on lämmennyt noin kymmenkertaisesti sen verran, ja tiedelähteiden mukaan ihmiskunnan toiminnan seurauksena.

      Miten kehtaat jatkaa tuota omituista inttämistäsi silti loputtomasti?

      Ja mitä tekee Forecan blogin ylläpito?

     30. Toisinsanoen, et halua kommentoida asiallista kysymystäni, missä väitän että aurinko vaikuttaa Jäämeren lämpötilaan enemmän kuin CO2 ? :)

     31. Tiedelähteiden mukaan ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelu on vaikuttanut ilmastoon viime aikoina noin kymmenen kertaa enemmän kuin aurinko.

      Ja näin todisti omakin linkkisi, vaikka kuinka väittäisit jotain muuta.

     32. Koko tässä auringon vaikutus keskustelussa ollaan minusta täysin harhateillä.
      Vuotuinen auringon keskimääräinen säteilyteho pysyy suhteellisen vakiona, mutta sen vaihteluväli on todellakin suurempi kuin 0,1W vaikka katsottaisiin kokonaistehoa!
      Esim. 23.10-14 aurinko loimotteli 1358,5W teholla ja vastaavasti 15.11-14 tehoa tulikin 1362.2W verran. Tärkeää on tässä huomata se, että mihin vuodenaikaan se säteilyn maksimiteho sattuu.
      Vieläkin mielenkiintoisempaa on säteilytehon muutokset siellä missä ilmakehä ei ole läpinäkyvä (infrapuna&ultravioletti), sillä näkyvän valon aallonpituuksilla ilmakehä on läpinäkyvä, kuten arvata saattaa. Maapallon albedo näkyvän valon osalta ei ole kovin tumma, joten mielenkiintoisia ovat ne aallonpituudet, jotka ilmakehä absorboi.

      Kannattaa katsoa vaikka sitä, miten 1200-1600nm aallonpituuksilla fuusioreaktorimme loimottaa, sillä sen aallonpituusalueen säteily ei korreloi ihan suoraan TSI:n kanssa mutta siellä vesi absorboi säteilyn 100%:sti.

      Toisaalta vuodenaikainen ero on huima. 5 tammikuuta 2017 TSI oli 1407.4W ja vastaavasti taas heinäkuun 10 päivä TSI oli vain 1316W, joten keskiarvoistettu teho valehteelee pahemmin kuin tilasto, mihin esim. taalasmaan kommentit perustuvat. Tähän vaikuttavat maankiertorata ja auringon omat syklit, joita tunnemme erittäin heikosti vieläkin.

     33. Mikalle tiedoksi, että kukaan ei ole väittänyt auringon säteilytehon vaihteluvälin olevan vain 0,1 W (neliömetrille). Se on vähän reilu 1 W, ja vaikuttaa planeettamme ilmastoon / lämpötilaan noin 0,1 asteen verran.

      Muissa jaaritteluissasi virhekertoimet lienevät samaa luokkaa.

     34. Samuli, kyllä se maapallolle saapuva säteilyteho vaihtelee vuodenaikojen välillä hämmentävän paljon.
      Katso itse, jollet usko sanomaani.
      http://lasp.colorado.edu/lisird3/data/sorce_tsi_6hr_l3/
      Valitse sieltä ”TSI_true_earth” ja katsele sitä, kuinka paljon maapallon kiertoradan eksentrisyys vaikuttaa tulevaan säteilytehoon. Mikä varmasti vaikuttaa suursäätiloihin merkittävästi.
      Mielenkiintoisia vaihteluita veden absorbtiokaistojen kohdalla säteilyspektrissä on havaittavissa, vaikka tuota dataa on hyvin vähän pikältä aikaväliltä (vajaat parikymmentä vuotta).

     35. Tietenkin vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Siksi noista lasketaan vuosikeskiarvot, jotta eri vuosien vertailu on helpompaa. Ja ne vuosikeskiarvot menevät juuri niin kuin olen kertonut. Ja nykyinen ilmaston lämpeneminen ei johdu auringosta vaan ihmiskunnan toiminnasta.

     36. Huomaa että Samuli pitää CO2:sta isona vaikuttajana.

      Ensi vuodesta Samuli on tulossa todennäköisesti aika kylmä, koska super La ninakin saattaa iskeä Tyynelle merelle. Satelliittidatoihin saattaa tulla yksi viileimmistä vuosista. 2008 tapaista vuotta voi pukata.

     37. Osaatko Samuli kommentoida tätä kuvaa, Keski-Englannin lämpötila vs. auringon magneettikentän voimakkuus maapallon kohdalla :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/aurinkovs_cet.jpg?itok=t8gMrRTX

      Sanoit äsken Mikalle, ettei aurinko vaikuta maapallon ilmastonmuutoksiin kuin 0,1C ?

      Kummasti vaan tuo Englannin lämpötila on seurannut aurinkoa… mikä sitä lämpötilaa on muuttanut aikavälillä 1600-1900 ? jos ei aurinko ?

     38. 2009-2010 auringon aktiivisuus oli väliaikaisesti n 3nT magneettikentältään joka on vähän jos verrataan viimeiseen 100 vuoteen.

      Osaatko Samuli sanoa, miksi Englannin CET:ssä koettiin silloin kaikkien aikojen toiseksi kylmin joulukuu ?
      https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2011/02/cet_december2010.png

      Sanoit että aurinko vaikuttaa vain 0,1C ?

      :) kyllä taitaa nyt vaikuttaa vähän enemmän.

     39. Hankkisit peikko elämän.

      Ei tuo loputon hörhöilysi muuta tieteellisiä faktoja yhtään mihinkään.

   3. Markukselta hyvä asiantuntijalausunto. Hyvin argumentoitu.

 2. Suomessa oli kylmin kesän maksimilämpötila yli 40 vuoteen, mutta Ruotsissa oli kylmin kesäkuukausien maksimilämpötila 95 vuoteen. Tämän vuoden kesäkuukausien maksimilämpötila oli Ruotsissa tasan +28 astetta ja viimeksi vuonna 1922 on ollut kesäkuukausien maksimilämpötila Ruotsissa juuri tuo sama. Ja tätä kesää kylmempi maksimilämpötila löytyy vasta yli 150 vuoden takaa vuodelta 1862. Heinäkuun maksimilämpötilan osalta Ruotsissa jäätiin Suomenkin taakse.

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/sommarens-hogsta-temperatur-blev-den-blygsammaste-pa-nastan-100-ar-1.124388

  Tosin toukokuussa Ruotsissa oli yhtenä päivänä niukasti yli +30 astetta, joten se vähän paikkaa tuota maksimilämpötilajuttua. Tosin tämä näyttäisi olevan vasta kolmas kerta Ruotsissa, kun koko kesän maksimilämpötila on mitattu jo toukokuussa. Aikaisemmin näin on käynyt vain vuosina 1993 ja 1922. Lähellä se oli Suomessakin, että olisi se toukokuinen helle ollut koko kesän maksimi.

 3. Virallisista tilastoista minä viis’veisaan! Kesä oli säiden puolesta aivan paska! Ei se hienoilla termeillä tai tilastoilla muuksi muutu. Onneksi sentään melko vähäluminen oli..

 4. Jos on lämmin talvi, se johtuu ilmastonmuutoksesta. Jos on kylmä kesä, se johtuu ilmastonmuutoksesta. Jos joskus tulisi keskiarvoinen kesä tai talvi, mistäköhän se johtuisi?

  1. Suomen ilmasto on lämmennyt reilun sadan vuoden aikana noin kaksi astetta. Siksi kaikki säät ovat nykyään sen pari astetta lämpimämpiä kuin ennenvanhaan.

   Jos on lämmin talvi, se on pari astetta lämpimämpi kuin vastaava talvi ennenvanhaan.

   Jos on kylmä kesä, oli vastaava talvi ennenvanhaan vielä pari astetta kylmempi.

   Ei tämä sen monimutkaisempi asia ole.

   1. Korjaus:

    Jos on kylmä kesä, oli vastaava kesä ennenvanhaan vielä pari astetta kylmempi.

 5. Tiedä häntä mutta ainakin täällä läntisessä Suomessa ensi viikko näyttää taas valuvan viileämmälle puolelle, joten sama moodi jatkuu ja kuudetta putkeen haetaan.

  1. 2018..2022 välisenä aikana tulee Suomeen 1 tai muutama kova talvi. Veikkaan et ne osuu minimin loppupäähän. Olisiko ensi talvi kuitenki vielä lauha tai keskimääräinen..

   1. Seuraan tiedettä
    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002923948.html

    Seuraatko sinä ? Kun väität että auringon vaikutus on melkein 0 :)

    1. ”Aurinko ei säätele maapallon lämpötilan yleistä kehitystä. Kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä aiheutuva keskilämpötilan nousu on merkittävin tulevaisuuden lämpötiloihin vaikuttava tekijä.”

     http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia#12

     Pyydä ihmeessä peikko Ilmatieteenlaitosta korjaamaan sivustoaan, jos sinulla muka on parempaa tietoa.

    2. Ei minua haittaa mitä ilmatieteenlaitos kirjoittelee joten sinne en mitään viestejäkään laita.

     En kopioi toisten mielipiteitä vaan ajattelen näitä juttuja ihan omalla tavallani.

     Ilmatieteenlaitos on jättänyt mainitsematta että Pohjois-Atlani oli hyvin lämmin 1998-2014. Vuodesta 2015 lähtien Pohjoisatlanti on viilentynyt merkittävästi ja alkuun tuo muutos näkyy kesissä. Seuraavaksi on luvassa ao-negatiiviset talvet kuten 50-luvullakin. Keväätkin alkavat pian viilenemään. Sen sijaan syksyjen muutos tapahtuu vasta viimeisenä.. vasta 70 luvulla syksyt viileni kunnolla viimeksi.

   2. Nyt Pohjois-Atlanti viilenee + auringon aktiivisuus heikkenee.. noiden yhteisvaikutus saavuttaa sinutkin viimeistään 2020 luvulla :) veikkaisin että siinä noaan anomaly kartassa jota usein linkkaat lämpöiset alueet kutistu pohjoisella pallonpuoliskolla melkoosesti.

    Sen sijaan tulevina vuosina ja vuoaikymmeninä saamme lukea sulamisuutisia eteläiseltä puoliskolta palloa samaan aikaan kun täällä päin viilenee..

    1. ”Eniten lämpenevät pohjoisten leveysasteiden maa-alueet talvisin. Pohjois-Euroopan talvien odotetaan lämpenevän 2060-luvulle tultaessa 2-7 asteella.”

     http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastonmuutoskysymyksia#8

     Pyydä ihmeessä peikko Ilmatieteenlaitosta korjaamaan sivustoaan, jos sinulla muka on parempaa tietoa.

    2. 2010 luvun talvet ovat kylmempiä kuin 90 luvun ja 2000 luvun talvet tässä Tampere:

     http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/tampere2.png

     Ja toistan edelleen. Minulle on aivan sama mitä ilmatieteenlaitos ennustaa se ei vaikuta yhtään siihen mitä mieltä olen näistä asioista.

   3. Miksi tästä on poistettu useita viestejä, ihan asiallisiakin?

    1. Minäkään en ymmärrä.

     Näen omat ”poistetut” kommenttini merkinnällä ”Kommenttisi odottaa hyväksyntää.”. Kirjautumattomana ne kommenttini eivät näy, eivätkä ilmeisesti muillekaan, kuten ei myöskään peikon lapsellisuudet niiden perässä.

     Esimerkiksi peikon tulevaisuuden kylmeneviin (tietenkin) ennusteisiin kysyin ”Katsoitko kahvinporoista vai sammakonkoivista?”. Mitä ihmeen niin asiatonta tuossa kommentissani muka oli, että se on häivytetty (ja lisäkeskustelu sen perässä)? Mutta peikon kylmenemisennuste se vaan näkyy. Haloo!?!

    2. Siksi koska ylläpito sanoi jo viime blogissakin, että henkilökohtaisuuksiin meneminen ei ole asiallista, ja sellaiset viestit lähtevät.

     Sivistetäämpä teitä, miksi talvet kylmenee lähivuosina :
     https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hs-yllattava-selitys-lauhoille-talville-lumiset-talvet-palaavat-2020-luvulla/6104406

     Tiedekkin sanoo näin. Kahvinporoista ennusteita en katso :)

     1. Siis yksi Mursula sanoo niin.

      Tuhannet tai kymmenet tuhannet muut oikeat ilmastontutkijat ennustavat talvien lämpenemisen jatkuvan.

      Eli täydennän: Katsoitko kylmenemisen kahvinporoista vai sammakonkoivista vai Mursulan selityksistä?

      Ja olkaahan siellä ylläpidossa tarkkana, että ette poistele täysin asiallisia ja aiheellisia viestejä.

     2. Tiedoksi kaikille: Forecan blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, ystävällisillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan poistaa siinä tapauksessa, jos viestin kieli ja sävy eivät täytä näitä määritelmiä tai viestin pääasiallisena tarkoituksena näyttää olevan toisten mollaaminen ja hyökkääminen toisia keskustelijoita kohtaan.

 6. Kyllähän taivaan merkit ovat siihen suuntaan, että Suomessa mennään kohti kylmiä aikoja. Esimerkiksi helteiden määrä on koko 2000-luvun vähentynyt. Samoten kuin myrskypäivien määrä, mikä sekin johtuu jäähtymisestä, kun lämmin ja kylmä ilmamassa ei enää niin usein kohtaa Suomessa toisiaan.

  Se on totta, että netti on pullollaan ennustuksia ja eniten ehkä lämpöiseen suuntaan. Hyvin siellä on kyllä edustettuna aurinkotiede, jota lustototkimus tukee. Ne ennustavat luonnollista ilmaston jäähtymistä. Ilmatiede on siis ennustuksineen kovin yksin.

  Peikon ansiokkaat analyysit ja tämä blogi näyttävät vääjäämättömästi, että kohti kylmenevää ajanjaksoa ollaan menossa. Näin kylmää ajajaksoa eivät jääkiekkomailanlapaennustajat osaanneet tietokoneellaan ennustaa!

  1. Pari hieman viileämpää kesää pienessä Suomessa, ja joidenkin jutut menevät tuollaisiksi.

  2. Hetkinen..Ei parista huonosta kesästä sentään tuollaisia kannattaisi ajatella.Mitenkähän olisi hellepäi ien lukumäärät vaikkapa 2002 ja 2010 sekä helleputken pituus v 2014?

 7. +3- +5 astetta luvassa öiksi! Suomen talvi tulee aikaisin. Toukokuussa talvi loppui ja syyskuussa talvi tuli takaisin.

  1. Nuo ovat ihan normaaleja syyskuisia yölämpötiloja.

 8. Syyskuu ja puinteja ei edes aloitettu. Osa kasvustoista vielä ihan vihreitä. Paluu katovuosiin, valitettavasti.

 9. Yksi viilenemisen merkeistä 2000-luvulla on myös ollut salamoiden vähäisyys, erityisesti viimeisten 12 vuoden aikana on maasalamoita esiintynyt todella vähän ja 2015 sekä tänä vuonna poikkeuksellisen vähän(n.30000) kun keskimääräinen on noin 135000. Tämä kertoo karua kieltä siitä että kylmempään suuntaan ollaan menossa, kylmeneminenkään ei tapahdu hetkessä. Tämä muutos lopettaa yhden erikoisuuden(kesäkuiden kylmeneminen) vaikka muut kuukaudet ovat lämmenneet, nyt kesäkuut alkavat lämmetä, mutta muut kuukaudet kylmenee.

  1. Katsoitko kahvinporoista vai sammakonkoivista?

   Mitäs jos sivistäisit itseäsi välillä vaikkapa tuolla:

   http://ilmasto-opas.fi/fi/

  2. Myös Lokakuut ovat viilenneet 1960-luvulta alkaen.

   1. Ehkä jossakin, mutta ei ainakaan Suomessa eikä koko maailmassa.

    1. Höpöhöpö. Esitäppä minulle Hohhoijaa proxy jostain päin pohjoista pallonpuoliskoa, jossa ilmasto olisi lämmennyt 1940-luvulta lähtien ?
     http://notrickszone.com/2017/08/31/scientists-expose-data-manipulation-hide-the-decline-and-the-post-1940s-hockey-stick-temperature-myth/#sthash.BOkzpOgW.dpbs

     :) Proxyt eivät näytä mitään lämpenemistä 70 vuoteen, ainoastaan NASA:n GISS näyttää koska se on justeerattu.

     1. Haloo ylläpito! Nyt peikko esittelee salaliittohörhöilyjä!

      Kumman poistatte, hänen salaliittohörhöilynsä vai tämän minun viestini?

     2. Vilkaise Suomen puulustoista, 1930-luku oli nykyistä lämpöisempi :
      http://lustiag.pp.fi/data/pdf/ilmulustot.pdf

     3. Suomen ilmasto näyttäisi olevan nykyään selvästi lämpimämpi kuin 1930-luvulla:

      http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

     4. Suomen ilmasto ei ole sama asia kuin koko pohjoisen pallonpuoliskon lämpötila. :) Olenko väittänyt ettei Suomen ilmasto ole nyt lämmin ? tai lämpöisempi kuin 1930-luvulla.

     5. peikko763 sanoo 4.9.2017 klo 23.35: ”1930-luku oli nykyistä lämpöisempi”

      peikko763 sanoo 5.9.2017 klo 1.47: ”Olenko väittänyt ettei Suomen ilmasto ole nyt lämmin ? tai lämpöisempi kuin 1930-luvulla.”

 10. Torstaista lähtien alkaa Suomen talvi. Viikon-kaksi näyttäisi satavan putkeen, lämpötilat niin päivällä kuin yöllä +7 celsiusta. Jouluinen sää siis alkaa jo. Uutenavuotena odotettavissa samat lämpötilat.

  Onko masentavampaa ilmastoa olemassakaan kuin mitä Suomen ilmasto on? Tätä samaa on nyt sitten tiedossa toukokuuhun asti.

  1. Forecan Visa ennusti tälle viikolle koko maahan tavallista lämpimämpää säätä Mihin se lämpö nyt yhtäkkiä katosi ennusteista?

  2. Tällä hetkellä minun etelä-suomalaisen kotipaikkakuntani 10 vuorokauden ennusteessa torstaista eteenpäin ei lämpötila käy kertaakaan alle +8 asteen. Vaihteluväli on +8 – +16 astetta.

 11. Kysyisin blogin ylläpidolta niin asiallisesti kuin osaan ja pystyn:

  Eräs nimimerkki kirjoitti tässä kommenttiketjussa:

  ”Talvien viilenemistrendi on nyt noin 25 vuotta. Keväät aika tasaista 2000 -luvulla, itse asiassa syksy on ainoa vuodenaika johon viileneminen ei ole vielä kunnolla tarttunut.”

  Me kaikki tiedämme, että tuo ei pidä paikkaansa. Eli on siis valhe.

  Minä kommentoin siihen:

  ”Miksi (nimimerkki) häiriköit ja valehtelet loputtomasti?”

  Yllätys, yllätys, ylläpito poisti vain minun kysymykseni.

  Miksi tunnetusti loputtomasti häiriköivältä valehtelijalta ei saa kysyä syytä hänen touhuunsa? Miksi te ette poistanut valehtelua? Vastaavaa on tapahtunut ennenkin, trollit saavat mellastaa rauhassa, mutta heidän touhuaan arvostelevat viestit poistetaan.

  1. Laskehan Hohhoijaa ihan itse, tässä Tampereen tilasto :
   http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/tampere3.png?itok=GEBTXgA0

   2010-luvun Talvet ovat kylmempiä kuin 2000-luvulla tai 1990-luvulla tai 1930-luvulla, kyllä ne nyt vaan kylmenee riippumatta siitä mitä joku väittää.

  2. Miten faktaa voi sanoa valheeksi? Eipä tuota pohjolan lämpenemistä ole koettu ennusteista huolimatta.
   Tänäkin vuonna olisi ollut ihan kiva kokea lämmin kesä, eikä vain viikkoa, paria elokuun alussa, joka sekin oli lähellä lämmintä.

   1. Kyse oli talvista. Ja se kesienkin ilmaston muuttuminen katsotaan pitkän ajan tilastoista (esimerkiksi 30 vuotta), ei yhdestä kesästä.

    1. Missä tämä vuonna menee kesän ja talven ero. Viimeiset lumet tuli kesäkuun puolessa välissä ja talven ensimmäiset heinäkuun alussa.
     Muistaakseni usein tuo lumien välinen jakso on ollut pidempi.

     1. Paljon etelämpänä, esimerkiksi Alpeilla, on satanut lunta läpi kesän. Mutta eipä sekään kumoa ilmaston lämpenemistä.

     2. Niin on Kaliforniassakn tänä vuonna laskettelu onnistunut ennätyspitkään ja Ausseisaakin ollut ennätyspakkasia eikä sekään varmaan vaikuta mihinkään.
      Euroopan viinivuosi 2017 on kuulemma huono viinin paleltumisen vuoksi…

     3. Outoa. Minä olen lukenut uutisista pitkin kesää Kalifornian ja Euroopan kuumista säistä.

      Joten avaisitko väitteitäsi hieman tarkemmin ”Harri”?

      Palelluttiko se hurjan kuuma ”Lucifer” Euroopan viinit?

     4. Australiassa juuri päättynyt talvi oli ennätyslämmin:

      http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/australia-hottest-winter-climate-change-greenhouse-gases-bushfires-a7926246.html

      Euroopassa ja Kaliforniassa kesä on ollut yksi lämpimimmistä.

      Eli totuus on jokseenkin päinvastainen kuin nimimerkki ”Harri” kertoi.

      Forecan blogin ylläpidon mukaan muita keskustelijoita pitää kunnioittaa, vaikka he pilkkaisivat totuutta ja faktoja todella törkeästi.

      Eipä siihen voi sanoa mitään muuta kuin hohhoijaa.

     5. Kovastihan tuo on viilentynyt Australiassakin.

      http://www.warwickhughes.com/cdi09/946720.html

     6. Peikolle tiedoksi, että Australiassa juuri päättynyt talvi oli ennätyskuuma:

      http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/australia-hottest-winter-climate-change-greenhouse-gases-bushfires-a7926246.html

     7. Peikolle tiedoksi myös, että esimerkiksi Australian Sydneyssä näyttäisi ilmasto lämmenneen kovasti viime aikoina:

      https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show.cgi?id=501947670000&ds=5&dt=2

 12. Viimeksi oli näin kylmä kesä 40 vuotta sitten, silti media mainostaa isosti tavanomaista lämpimimpiä ilmoja lööpeissä (mitä nyt yöpakkasia Keski-Suomea myöten)….

  0,1 asteen poikkeama lämpimän suuntaan lämpötiloissa on ilmastonmuutos, mutta 0,5 astetta kylmempi on luonnollinen poikkeama.

  No, päätelkää itse….

  1. Tuolla on hyvät grafiikat Suomen ilmaston lämpenemisestä:

   http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

   Näyttäisi lämpenevän, vai mitä.

   1. Hiilidioksidipitoisuus lähti kunnolla nousuun vasta 1950 -luvulla. Sen jälkeen Suomen lämpötilat putosivat jyrkästi kymmeniä vuosia kunnes 1990 -luvun alussa pomppasivat nopeasti. Tuloksena 1930-2017 ei tilastollisesti merkitsevää lämpenemistä ja korrelaatio hiilidioksidipitoisuuden kanssa – sitä ei ole.

    Käyrässä näkyvät muutokset ovat luonnollista vaihtelua jossa näkyy mm. palautumista pikkujääkaudesta. Perspektiiviä voidaan edelleen laajentaa ja proxyjen mukaan 1100-1200 -luvuilla talvet olivat Suomessa useinkin lumettomia (keskiajan lämpökausi).

    Kirsikanpoiminnalla tuossa höynäytetään herkkäuskoisia.

    1. Forecan blogissa ei näköjään tarvitse kunnioittaa lainkaan tieteellisiä faktoja.

     1. No voisit sitten aloittaa sen kunnioittamisen, etkä jatkaa tuota vaihtoehtoisista faktoista jankutustasi.

     2. Peikolla taitaa olla huono yö menossa.

     3. Hohhoijaa näkee taas peikkoja joka puolella… olin eilen nukkumassa jo ennen klo 23 :)

      Käytän tätä samaa nimimerkkiä täällä aina.

 13. Vielä toinen kysymys / pyyntö blogin ylläpidolle ja Forecan ammattilaisille:

  Nimimerkki ”peikko763” ja muutama muu nimimerkki ovat väittäneet tässä keskustelussa, että

  – Ilmasto ei ole lämmennyt viimeiseen 60 tai 25 tai whatever vuoteen (Suomessa / maailmassa)
  – Ilmaston lämpeneminen kyseisenä aikana ei ole ihmisen vaan auringon aiheuttamaa

  Minä olen väittänyt, että

  – Ilmasto on lämmennyt reilusti viimeisten 60 vuoden aikana, eikä sitä ole aiheuttanut aurinko vaan ihmiskunnan hiilidioksiditupruttelut

  Olettaisin Forecalla olevan asiantuntijoita, jotka voivat ratkaista tämän kinan. Joten miten on?

  1. Lisään vielä, että olen tallentanut koko keskusteluketjun, joten pelkkä kiusallisten kommenttien poistaminen eli ”lakaiseminen maton alle” ei ole oikea ratkaisu.

   Peräänkuulutan siis Forecan vastuuta siitä, että se pitää bloginsa kommentoinnit asiallisina ja tieteellisten faktojen mukaisina. Netti on täynnä trolleja, ja jos joku haluaa antaa trolleille rajoittamattoman sananvapauden, niin sama sananvapaus täytyy olla myös trollien arvostelijoilla!

   1. Miksi sinä pyydät uudestaan ammattilaisen kommentoimaan kun hän tässä jo kommentoi :
    http://blogi.foreca.fi/2017/09/kesa-2017-helle-jai-vahiin-nain-matala-kesan-korkein-lampotila-viimeksi-yli-40-vuotta-sitten/#comment-13153

    Olen samaa mieltä kuin hän. on CO2 joka lämmittää taustalla.. mutta sitten on luonnollisia asioita jotka saa kylmiä ja kuumia vaihteluita aikaan esim. kesissä..

    On myös luonnollisia vaihteluita jotka voivat kuumentaa eteläisen pallonpuoliskon nykyistä kuumemmaksi mutta pohjoinen pallonpuolisko voi kuitenkin viiletä nykyistä viileämmäksi kuten Brittienkin meteorologit tuumivat:
    https://yle.fi/uutiset/3-8304365

    CO2 vaikuttaa edelleen, vaikka pohjoinen pallonpuolisko viilenisikin ja eteläinen lämpenisi…

    Kun olen kanssasi keskustellut ilmastonmuutoksesta, olen saanut sinulta mielikuvaa että ainoastaan mielestäsiCO2 vaikuttaa, eikä luonnolliset syklit oikeastaan ollenkaan…

    1. Et näköjään ymmärrä eroa säällä ja ilmastolla.

     1. Et näköjään ymmärrä että luontokin vaikuttaa ilmastonmuutokseen huomattavaia määriä.

     2. Tällä hetkellä ihminen vaikuttaa reilusti enemmän.

     3. Tai sitten ei. Aurinko ja AMO taitaa vaikuttaa ihmistäkin enemmän Suomessa tällä hetkellä. Ensi vuosikymmen on totuuden aikaa. Nähdään jatkuuko lämpeneminen vai ei :)

     4. Olet peikko itse laittanut linkit, joiden mukaan Suomen yli 2 asteen lämpenemisestä auringon osuus on noin 0,1 astetta ja AMO:n osuus tasan nolla (+/- jotain).

      Miksi intät loputtomasti omia todistelujasi vastaan?

     5. Laitoin linkkiä jossa ilmatieteteenlaitos myöntää amon olemassa olon. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä että olisin täsmälleen samaa mieltä ilmastonmuutoksesta kuin videolla oleva tutkija. Omasta mielestäni amon vaikutus suomessa on n. 1.4c…2c

   2. Suomen ilmatieteenlaitoskin puhuu tästä n.65v pitkästä syklistä tässä :
    https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/videot-ja-visualisoinnit/-/artikkeli/a12c5cf7-7ebb-4ea7-a7a8-f77428a2a040/video-maapallon-pintalampotila-vaihtelee-65-vuoden-jaksoissa.html

    Joka tunnetaan toiselta nimeltään AMO :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation

    Katso itse lämpötilatilastoja Suomesta. Vaikka 30-40 luvulla oli lämmintä.. 50-80-luvuilla kylmempää.. sitten taas 90-2010 lämpöisempää.. 2020-2040 taas kylmempää.

    Väitätkö ettei tuolla ole mitään vaikutusta Suomen ilmastoon , Ilmatieteenlaitoksenkin tutkija on samaa mieltä kuin minä, eli väitän että tuo vaikuttaa Suomen ilmastoon.

    1. Unohdit mainita, että linkissä kerrotaan tuon vaihtelun olevan vain 0,2 astetta.

     Kun Suomen ilmasto on lämmennyt 150 vuoden aikana yli kymmenkertaisesti sen verran.

     1. Unohdit mainita, että tuon vaihtelun suuruus on videossakin huomattavasti suurempi Suomessa kuin maailmalla. Katso itse säätilastoja jostain paikasta, sanoisin että tuon vaikutus on yli 1C Tampereella.

     2. AMO tuskin synnyttää tai hukkaa lämpöenergiaa, se vain siirtelee sitä paikasta toiseen. Eli pitkässä juoksussa ja tässä tapauksessa vaikutus 65 vuoden koko jakson aikana ilmaston lämpötilaan on tasan plus/miinus nolla.

     3. Kuten jo mainittiin, AMO:n vaikutus pitkässä juoksussa on tasan nolla. Mutta Tampereellakin ilmasto on silti lämmennyt reilun 150 vuoden aikana yli 2 astetta.

     4. AMO vaikuttaa maapallon albedoon merkittävästi, lisäämällä Pohjoisen Jäämeren jäätä AMO- jaksoilla 1960-1990 tai 2020-2050. AMO- lisää myös varsinkin Euraasian keväiden lumipeitettä joka tekee albedoa lisää :
      http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=eurasia&ui_season=2

      Ja jälleen väärä päätelmä. CO2 lämmittää toki pitkässä juoksussa ilmastoa, mutta on CO2:stakin voimakkaampia asioita jotka vaikuttavat ilmastoon. Reilut 400 miljoonaa vuotta sitten tuli jääkausi vaikka CO2:sta oli 10x enemmän ilmakehässä kuin nyt 4000 ppm :
      http://www.vonborks.org/Pages/Walt/1.jpg
      https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Ordovician_glaciation

      mikä aiheuttaa jääkausia ?
      No ratapoikkeamat kiertoradoilla, mutta myös auringon aktiivisuudella näyttäisi olevan tärkeä rooli jääkausissa :

      10-Be isotooppi kuvaa hyvin auringon aktiivisuutta:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium-10

      Tuota 10-Be isotooppia ja sen määrää on pystytty laavasta rekonstruktoimaan jopa 200000v nykyhetkestä taaksepäin :
      http://www.geomar.de/fileadmin/personal/fb1/p-oz/mfrank/Frank_2000.pdf

      Tässä maapallon lämpötilaa vs.10-Be isotooppia
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/test.png?itok=ohgJm1d7

      Maapallon lämpötilan otin täältä :
      http://www.geocraft.com/WVFossils/PageMill_Images/Temp_0-400k_yrs.gif

      Hämmästyttävän hyvä korrellaatio jopa 200000 v tuolla solar magnetic field strenghtillä tänne.

      Eli auringon kohdalla puhutaan ”pikkaisen” isommasta ilmaston vaikuttajasta kuin CO2:n kohdalla. CO2 on merkityksetön verrattuna aurinkoon. Tämä nähtiin myös 400miljoonaa vuotta sittenkin, CO2 korkea pitoisuus ei estä jääkausia.

     5. Olet peikko tuon loputtoman selittelysi kanssa jo niin syvällä suossa, että ketään ei enää kiinnosta.

     6. Miksi peikko tieteen todistaman ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen myöntäminen on sinulle niin vastenmielistä?

     7. Mitään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan.

     8. Mitään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan.
      hohhelilta on satoja kertoja pyydetty tuota ”tieteen todistetta”, mutta koskaan sellaista ei ole saatu.

     9. Peikolle taas kerran tiedoksi, että niitä todisteita löytyy esimerkiksi tuolta:

      http://climate.nasa.gov/

     10. Heiluttaako Samuli jo valkoista lippua kun käännät keskustelua henkilökohtaiseksi ?

 14. Näyttäis huomenna tulevan tänne ihan reilu yöpakkanen, eli merkkejä aikaisesta talvesta on ilmassa. Loppuviikolla matalapainemylly alkaa jauhamaan ja kiskoo navalta päin välillä kylmää ainakin pohjoiseen, joten lumisateet siellä ihan mahdollisia. Myllyn nytkähtäessä itään saataisiin lunta eteläänkin ensi viikolla.

 15. Näyttäisi siis että mahdollisuudet on hyvät siihen että syyskuukin on keskimääräistä kylmempi.

  1. Katsotaanpas, mitä ammattilaiset ennustavat:

   Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 31. elokuuta 2017 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 4.9. — 1.10.2017 seuraavaa:

   Lämpötila

   Ennustejakson kahdella ensimmäisellä viikolla sään arvioidaan olevan Suomessa ja myös Skandinaviassa tavanomaista lämpimämpää. Poikkeaman ennustetaan olevan noin 1-3 astetta, ja suurimman poikkeaman ennustetaan olevan Suomen pohjoisosassa. Jakson kolmannella viikolla ei ole merkittävää poikkeamaa ole suuntaan eikä toiseen, mutta neljännen viikon ennustetaan olevan jälleen 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi.

   1. Heti ensimmäinen viikko perseelleen ainakin täällä. Sama lafka ennusti tänne lämpöistä kevättä, joten se siitä. Miksi noille syydetään julkista rahaa?

    1. Jos ammattilaiset supertietokoneidensa kanssa eivät pysty ennustamaan oikein, niin miksi sinä muka pystyt? Kerro ihmeessä salaisuutesi.

     1. Auringon aktiivisuutta seuraamalla on ainakin mennyt kevät ja kesä onnistunut aika nappiin. 1.4. kirjoitin tänne, että tiedossa saattaa olla 1867 tyylinen kevät ja eipä kauas jääty. Ennen juhannusta taas kirjoitin, että helteet eivät välttämättä pääse tänne koko kesänä. Nappiin meni sekin.

      Nyt Auringon pinnalla on pitkästä aikaa säpinää ja revontuliakin luvassa, joten sen perusteella muutaman viikon päästä jetti kiristyy ja nousee ylemmäs, joten matalapaineiden reitti normaalistuu ja niiden mukana kenties saamme välillä lämmintäkin ilmaa.

     2. Voisitko Leone viimeinkin kertoa, miksi se auringon aktiivisuus vaikuttaa vain niin hämmästyttävän pienellä alueella ja juuri Suomen kohdalla? Suurimmassa osassa muuta pohjoista aluetta on ollut normaalia lämpimämpää, jopa oikein reilustikin. Ja miksi se auringon aktiivisuus vaikuttaa juuri nyt vain Suomen kohdalla, kun pitkän ajan tilastoista ei löydy mitään vastaavuutta?

     3. Esimerkiksi vuosina 2006 ja 2010 auringon aktiivisuus oli jokseenkin samalla tasolla kuin nyt vuonna 2017. Mutta silti kesät 2006 ja 2010 olivat meillä Suomessa oikein lämpimiä, ja jopa lämpimimpien joukossa.

      Selittäisitkö tämänkin Leone?

     4. Vuonna 1867 ei auringon aktiivisuudessa ollut mitään ihmeellistä, se oli ihan normaalin vaihtelun sisällä. Jos silloin oli jotenkin poikkeuksellinen kevät, niin ei se tainnut johtua auringosta. Voisitko Leone täsmentää tätäkin hieman?

     5. Hyviä kysymyksiä Hohhoijaalta. Taitaa jäädä Leonen vastaukset näkemättä.

     6. Ei mulla ole muuta sanottavaa kuin se, että kerroin aika nappiin etukäteen mikä on kevään ja kesän suursäätilan asento.

      Jatkakaa te itkemistä.

     7. Ilmastodenialistit ovat vuosikaudet ennustaneet kylmää säätä ja kylmenevää ilmastoa, mutta olleet jatkuvasti enimmäkseen väärässä, koska viime vuosina ainakin 75% Suomen säistä on ollut normaalia lämpimämpiä.

     8. Ei ole ollut.
      Miksi jatkat tutoa valehtelua?

    2. Ennuste oli ajalle 4.9. – 1.10.2017. Tuosta ajasta on eletty vasta kolme päivää, eli ei edes puolta viikkoa vielä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.