Suihkuvirtaus blokkaa lämmön ja pitää Suomen viileänä – vielä pitkään

Julkaistu

 

Kesäkuun tilastoja: viileää ja jälleen huomattavan vähän salamointia

Ilmatieteen laitoksen julkaiseman kuukausikatsauksen perusteella päättynyt kesäkuu on ollut Suomessa viileä, paikoin jopa harvinaisen kolea. Koko maassa lämpötilat jäivät alle keskiarvon, suurin poikkeama oli maamme itäpuoliskolla ja Itä-Lapissa. Osassa Suomea edellisen kerran yhtä koleaa tai koleampaa on kesäkuussa ollut vuosina 2003 ja 1993.

Kesäkuun korkeimmaksi lukemaksi muodostui Mikkelissä 16. päivänä mitattu 26,2 astetta, ja hellelukemille kesäkuussa päästiin jossain päin maata yhteensä kuutena päivänä (keskimäärin kahdeksana). Kesäkuussa satoi vaihtelevasti: maan etelä- ja keskiosassa paikoin yli 100 mm (Tampereella 137 mm), kun taas osassa maata sadetta kertyi vain muutamia kymmeniä millimetrejä.

Huomionarvoista on myös se, että kesäkuussa on salamoinut poikkeuksellisen vähän. Viileä polaari-ilmamassa ei ole suotuisa salamoinnille – aktiiviset ukkosrintamat ovat jääneet touko-kesäkuun aikana Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Touko-kesäkuussa paikannettu kokonaissalamamäärä on ennätyksellisen alhainen 1960-luvulta lähtien tarkasteltuna. Onkin mielenkiintoista seurata tätä mahdollista ”trendiä”, sillä 2010-luvulla tämä olisi jo toinen ennätyksellisen vaisu ukkoskesä. Salamoiden tapaan myös myrskyjen määrä on pienentynyt. Vähenevätkö ukkosmyräkät ja syysmyrskyt Suomessa tulevaisuudessa vai onko tämä vain luonnollista vaihtelua? Aika näyttää.

Viileä ja epävakainen viikko edessä

Heinäkuun ensimmäinen kokonainen viikko on melko viileä ja epävakainen. Matalapaine pyörittää sateita maamme yllä lähipäivinä ja vasta perjantaina on tiedossa seuraava poutaisempi päivä. Itä- ja Pohjois-Suomi kuuluvat kuitenkin aluksi lämpimän ilman sektoriin: sekä maanantaina että tiistaina hellelukemille on mahdollisuus yltää auringonpaisteessa – tiistaina enää lähinnä Inarin alueella. Tämän jälkeen seuraavasta hellepäivästä ei ole merkkiäkään operatiivissa ennusteissa ainakaan tulevaan 10 vuorokauteen.

Heinäkuun salamatilastot kasvavat jonkin verran tiistain ja keskiviikon aikana: paikoin yksittäisiä voimakkaita ukkoskuurosoluja muodostuu tiistaina erityisesti Pohjanmaan suunnalle ja keskiviikkona pohjoisemmas. Salamointi ei välttämättä ole kovinkaan intensiivistä, mutta paikallisesti sademäärät voivat kasvaa hyvinkin suuriksi, sillä matalapaineen ympäristössä kuuropilvet liikkuvat melko hitaasti ja vettä voikin jollekin alueelle kertyä yksittäisestä kuurosta yli 20 mm.

Keskiviikko ja torstai ovat viikon koleimmat päivät, jolloin lämpötila jää suuressa osassa maata 10 ja 15 asteen välille. Poikkeamat heinäkuun alun normaalilukemiin ovat paikoin jopa yli 10 astetta eli voidaankin puhua harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen koleista päivistä.

Kuva 1: GFS-malliajoon perustuva ennustettu lämpötila-anomalia Euroopan yllä to 6.7.2017. Poikkeama Suomessa on Euroopan suurin. Lähde: Pivotal Weather

Viikonloppuna sää näyttäisi kuitenkin poutaantuvan ja hieman lämpenevän. Tällöin voidaan taas yleisemmin päästä lähemmäs 20 asteen lukemia, mutta suuressa osassa maata jäädään silti heinäkuun keskiarvoja alhaisempiin lukemiin.

Suihkuvirtaus eristää lämmön Etelä-Eurooppaan – heinäkuu jatkuu viileänä

Leveysasteillemme on tyypillistä, että kuulumme ilmamassoja jakavan suihkuvirtauksen vaikutuspiiriin: välillä sen etelä- ja välillä pohjoispuolelle. Keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan ja pohjoisten leveysasteiden polaari-ilmamassan väliin syntyy erityisesti talvisin yläilmakehään voimakas suihkuvirtaus, joka siis jakaa kylmän ja lämpimämmän ilmamassan. Nyt jo kuluneen kahden kuukauden aikana Suomi on lähes poikkeuksetta kuulunut suihkuvirtauksen pohjoispuolelle viileään polaari-ilmamassaan. Suihkuvirtaus on tiiviisti eristänyt ja blokannut Etelä-Euroopan helteisen ilmamassan vaellukset kohti pohjolaa, ja onkin tuntunut, että ero Pohjois- ja Etelä-Euroopan lämpötiloissa on kesäajaksi ollut välillä epätyypillisen suuri. Helle on muhinut etelässä jo pitkään ja siellä se näyttäisi myös pysyvän.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Euroopan suursäätilaan ei ole pitkään aikaan tulossa mainittavaa muutosta. Suomi kuuluu yhä viileälle ja epävakaiselle puolelle: matalapaineita ja sateita on tiedossa näillä näkymin ainakin kuun puoliväliin saakka ja lähinnä puhutaan yksittäisistä aurinkoisemmista ja lämpimämmistä päivistä. Samaan aikaan Välimeren aluetta piinaavat ennätyshelteet ja yli 40 asteen kuumuus.

Kuva 2: Suomen kohtalo lähiviikkoina on viileä ja epävakainen. Helteet muhivat jatkossakin Välimerellä, ajoittain Keski-Euroopassa.

Kesämme tulevaisuudessa?

Saattaa olla, että tulevaisuudessa suihkuvirtaukset ovat entistäkin itsepäisempiä ja arvaamattomampia. Siinä missä Suomessa on aiemmin totuttu vaihtelevaan säätyyppiin, voidaan vastaisuudessa joutua totuttelemaan kuukausitolkulla jatkuvaan samanlaiseen säätyyppiin. Ja se on ihan tuurista kiinni, kummalle puolelle suihkuvirtausta jämähdämme. Viileät ja kuumat kesät tulevat siis vuorottelemaan, mutta käykö niin, että vaihtelu vähenee? Nyt olemme jämähtäneet viileälle puolelle, mutta on vain ajan kysymys, milloin esimerkiksi vuoden 2010 kaltainen mantereinen hellekesä toistuu – seuraavan kerran kenties entistäkin kuumempana.

Kysymys lukijoille:

Onko viileä kesä sinulle siunaus vai kirous?

 

 

140 vastausta artikkeliin “Suihkuvirtaus blokkaa lämmön ja pitää Suomen viileänä – vielä pitkään”

  1. Täytyy muistaa myös että kesä on paikallinen ilmiö. Ei ole olemassa mitään yleistä kesää.
    Kyllä tää naurattaa jo. Kaisaniemessä on nyt kerran tänä vuonna tainnut rikkoutua +20C raja.
    Tällaisina kesinä ei puhuta hellerajasta, vaan +20C on jo kiven takana ylittää täällä rannalla.
    Tätä jatkuvaa +16C-keliä on nyt pidellyt pari kuukautta putkeen. Parina päivänä lievä poikkeama.
    +16C on siitä just inhottava että se on ulkoillessa ihan sillä rajalla että vilustuuko pitkän päälle T-paidassa.
    Yöt ovat mukavampia nukkua toki nyt. Se 2010 oli ihan helvettiä öisin täällä Hakaniemessä.
    Sitä lipsuu ihan nostalgiseksi. Oliko joskus Suomessa aika, jolloin kaipailtiin tuuletinta kesäöisin?
    Siitä alkaa olla jo niin monta vuotta…

      1. Kesä 2010 oli ihana kesä. Lämpöä riitti viikkotolkulla. Oli ihana istua ulkona topissa aamuyöhön asti, käydä uimassa lämpimissä vesissä ja nauttia kesästä ja siitä että oli nuori!

    1. joo ihan totta ei näistä yleisistä otsikoista ole mihinkään, paikallissäätä vaan kertokaa.

  2. Säätila ei ole koskaan kirous tai siunaus! Jumala säätää ilmat, ja niihin on luomakunnan tyytyminen. Meteorologi ”vain” ennustaa — sekin on vaikea ja arvokas työ. Sade on hyväksi puutarhalleni ja perunamaalle. Aurinko tekee psoriasis-iholleni hyvää: + 25 asetta on ihana kesäsää; rakastan aurinkoista kesää ihon vuoksi.

    Luulen, että tulevaisuudessa Suomen ilmasto viilenee. Auringonpilkut ovat ennustaneet sitä. Talvista voi tulla super- kylmiä. No, tulisipa kuitenkin luntakin, jotta pääsisi hiihtämään. Ilmasto on täysin tuntematon asia tulevaisuudessa. Tiedemiehet eivät tiedä juuri mitään siitä. On monia teorioita siitä, miten luonto korjaa ihmisen aiheuttamia vaurioita. Enigmaattista.

  3. Siis kolmas samankaltainen kesä putkeen. Pikkujääkauden oloissa hallitsevana ovat viileät sadekesät, mutta väliin voi tosiaan tulla kuumiakin kesiä, koska jetti voi jäädä jumiin myös Skandinavian länsipuolelle. Jetin laiskaliikkeisyys johtuu Auringon aktiivisuudesta, koska UV -purskeet ovat jetille eräänlaisia shokkeja. Kun shokkeja tulee jatkuvasti, niin jetti muovautuu uusiksi isommalla frekvenssillä, mikä tuo meille vaihtelevat säät ja myös blocking särkyy herkemmin pullauttaen meille lämpöä. Nyt on käynnissä todellinen ilmastonmuutos, mutta se välttämättä ole sitä, mitä on äänekkäästi julistettu…

    1. Joko sä taas täällä huutelet jääkautta?

      1. Ei täällä vielä ole edes pienen jääkauden aurinkoa. Syklissä 25 joka alkaa pian saatetaan saavuttaa reilun 100v takainen taso. Tällä hetkellä auringon magneettinen aktiivisuus on 4 kertainen verrattuna wsim. Daltonin minimiin.

  4. Tässä todennäköisesti käy sama kuin toissavuonna elokuussa lämpenee loppuvuoden ajaksi.

  5. Ihan mukavaa ulkoilusää – kun lämpötila jää alle +15 asteen. Ei tarvitse hikoilla ja liikunta tuntuu kivalta!
    Jos varjossa lämpötila nousee yli + 15 asteen, silloin alkaa aurinko jo paahtaa liikaa – ja varjossa voi joutua hyttysten purtavaksi.

  6. Ihan hyvin käy yksiin sen kanssa, että Golfvirta on nyt melko heikko verrattuna siihen mitä se on aiemmin 2000-luvulla ollut. Polaarinen suihkari on harvinaisen etelässä.

    1. Paitsi että Golfvirralla ja jetillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa:

      http://www.reportingclimatescience.com/2016/05/27/gulf-stream/

      1. Eipä ole tuollakaan artikkelilla mitään tekemistä suihkuvirtauksen kanssa.

        1. Ajattelin että oisit itse hiffannut tsekata korrelaatiot…

          1. Voi v*ttu sun kanssa oikeasti. Koita nyt sinne päähäsi änkeää että suihkuvirtaukset ovat ilmamassojen lämpötilaerojen tuloksia. Maan pyörimisliike ja akselin kallistuskulma tekee sitten oman osuutensa niiden mutkittelemiseen. Muun muassa.

  7. En kaipaa yhtään helteitä. Pelkkä ajatuskin tukalasta, tunkkaisesta, nihkeän väsyttävän, hikisestä ilmasta ärsyttää. Tutkimustenkin mukaan ihmiset ovat parhaimillaan 17-19 asteessa. Itsekin viihdyn hyvin noissa lukemissa ja jos lämpötila nousee yli 22 alkaa olo jo olla tukala. Ainoa haitta näissä säissä on jatkuva sade tai sateen uhka.
    Pihatyöt, kasvit ja eläimetkin tarvitsevat myös kuivia kausia. Ja liian kylmä on toki liian kylmä kesällä (12-16).

  8. Iltalehdessä hehkutettiin kuinka nyt Kreikkaan lähtevät pääsevät nauttimaan yli 40 asteen helteistä. Aivan ei auennut miten tuo on nautinnollista. Vaikka maksettaisiin 1000 euroa, en lähtisi tuonne kärvistelemään viikoksi. Jetin tällä puolen on itse asiassa viihtyisät säät. Keväällä tosin oli liian kylmää.

    1. Minä menen Madridiin kuunvaihteessa ilomielin tästä paskasta kesästä katselelmaan miltä oikea kesä näyttää

    2. Tiedätkö sinä edes mitä suihkuvirtaukset (kyllä monikossa) eri kerroksissa ovat?

  9. Tämä sää sopii paremmin kuin hyvin. Vuorotellen on sateisempaa ja viileämpää, ja välillä on parikymmenasteista ja aurinkoisia päiviä.

    Viikkoja kestäviä helteitä ei ole ikävä yhtään. Kämppä on silloin kuin pätsi, eikä mitään jaksa tehdä, olipa töissä tai vapaalla. Epäilen, ettei kukaan oikeasti nauti nukkumisesta hikilammikossa.

    Nyt jaksaa ulkoilla ja touhuta hyvin raikkaassa ilmassa. Ja yöllä pystyy nukkumaan. Luontokin on kesäisen vihreä, eikä ruskean kulottunut. Oikein mukava alkukesä ollut kaikin puolin!

    1. Täällä on yksi joka nauttii hikilammikossa nukkumisesta en itseasiassa edes 2010 & 2014 harkinnutkaam minkään tuuletusaukon avaamista yöllä asunto n. +30 asteessa oli mukavaa hikoilla

        1. Kannattaisko ostaa Suski ilmastointi vai elätkö jossain Afrikan kaltaisessa kehitysmaassa.

          1. Asun normaalissa kerrostalossa, jossa kaikki ikkunat ovat länsilounaaseen. Puustoa tai muita taloja ei ole edessä, joten aurinko paistaa kämppään (sillon kuin paistaa) suoraan niin kauan, kunnes se laskee.

            Ilmastointia tai ilppiä ei tänne saa asentaa, tätä on isännöitsijältä jo kysytty. Siirrettävä ilmastointilaite on yhtä tyhjän kanssa, kun korvausilma tulee kuumalta parvekkeelta. Läpivetoa ei tänne siis saa.

            Kattotuuletin on, ja iso, jalallinen tuuletin.

            Kaihtimet ovat parvekkeella ja sisäikkunoissa. Nyt pärjää kyllä hyvin, kun ei ole hellettä. Toivottavasti ei tulekaan.

            Ja jos jäi vielä epäselväksi, en asu Afrikassa tai muussakaan kehitysmaassa. Vaikka helleaallon tänne sattuessa sisälämpötila antaisi niin olettaakin.

  10. Merivesi ei taida Helsingissä tänä vuonna ehtiä lämmitä suuria yleisöjä rannalla vetäväksi ollenkaan.
    Heinäkuu ja tyhjät rannat. Tänä vuonna jos jonakin koulujen kesäloma loppuu aivan liian aikaisin.

  11. Ihmeen vähän tästä puhutaan, että kyseessä saattaa olla pitkäaikaisempikin muutos Suomen säätiloihin. Meteorologit löytävät aina jostain tilastoja, että ihan normaaliahan tämä kuitenkin on, koska poikkeama keskiarvoon ei ole kuin muutama aste. Luonto on ilmeisesti eri mieltä, jos kerran avomaan mansikoista ei ole vielä tietoakaan. Ei mielestäni ole myöskään ihan tavanomaista, ettei ainakaan Heinäkuun alkupuolella päästä eteläisessä Suomessa oikein kertaakaan +20 asteeseen. Tämän vuoden koleus alkoi omien muistikuvieni mukaan pääsiäisviikolla eli pian kolme kuukautta sitten eikä harvat poutajaksot ole sen jälkeen kestäneet paria päivää pidempään. Ehkä meteorologeilla alkaisi olla pienen tutkiskelun paikka tämän ilmiön selvittämisessä. Tällaisen tavallisen lomalaispulliaisen kannalta olisi kiinnostavaa saada tieto, milloin säätyyppi muuttuu (tänä vuonna) ja kannattaako lomien ajoitusta tulevina vuosina miettiä uudelleen, jos pitkäaikainen trendi Kesäkuun kylmenemisestä tarttuu myös Heinäkuuhun?

    Onhan tämä sateen ja koleuden määrä lomailijan kannalta aika karu. Ne jotka mainostavat ettei yhtään haittaa, viettänevät kesänsä pääosin sisätiloissa. Jos artikkelin kirjoittajan ounastelut Suomen säätilojen muutoksista pitänevät paikkansa, kysymys pitäisi mielestäni asettaa ”kuinka monta vuotta sinä jaksat odottaa kesää?”. Ainakin täällä eteläisessä Suomessa villasukkia tarvitaan jo kolmatta heinäkuuta peräkkäin.

    1. Älähän huoli, virallisen totuuden mukaan lämpeneminen on hurjaa:

      http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/dfe79a73-08ea-4686-8463-811b87f53e44/lampotilat-kohoavat.html

    2. Kaikki on vain normaalia koko ajan, vaikka tällaista säätä ei ole ollut elinaikanani. Kaikki on vain normaalia vaikka taivaalta tippuisi kypsiä omenoita niskaamme.

  12. Minusta paras kesäpäivien lämpötila olisi 15-20 astetta. Muistan vieläkin kauhulla 60-luvun tappavan kuumia hellepäiviä heinäpellolla. Nyt vietän kuumimman ajan päivästä sisällä ja teen ulkotyöt varhain aamulla tai myöhään illalla. Kesäkuu oli ainakin Itä-Suomessa sopivan lämmin, ei tullut hiki kuusentaimien istutuksessa eikä ole ollut paljon itikoita. Toukokuu oli liian kylmä, kaikki kasvu viivästyi useilla viikoilla. En pidä lumesta enkä kaipaa toukokuun räntäsateita ja kylmiä tuulia.
    Jos tästä kesästä tulee kylmä, tämä on jo neljäs kylmä kesä peräkkäin. Vuonna 2014 tosin oli lämmintä syyskesällä, mutta syyskuun lämpö on erilaista, koska pimeä aika on jo pitkä. v. 2014 tuli ensilumi jo syyskuun lopussa ja meidän seutuvilla niin suurella voimalla, että katkoi lehtipuista latvat.
    Nykyajan viisaista suihkuvirtauksista huolimatta taitaa edelleen pitää paikkansa vanha viisaus, että leutoa, runsaslumista talvea seuraa kylmä,sateinen kesä. 2010-luvun vaihteessahan oli muutama kova pakkastalvi ja siinä seutuvilla helteisiä kesiä.

    1. Mitähän kesää 2014 muistelet lämmin alkoi 6.7 ja päättyi 12.8 silloin esim 13.7-12.8 oli jopa kuumempaa kuin 2010.

      1. Oikeastaan 2014 kylmää oli neljä viikkoa. Kaksi viikkoa keskimääräistä loput kuumaa. 2003 oli vastaavan tyyppinen kesä myös ja 2010

  13. Täällä Kaisaniemi ja heinäkuu. Ulkona oikein kaunis poutainen kesäpäivä. Aurinko paistaa täysillä.
    Lämpötila +13C. Seilaa koko ajan +13-15C väliä.
    Huomaa miten pieni vaikutus auringonpaisteella on lämpötilaan heinäkuussakaan.
    Suora poutainen helotus ei kykene nostamaan lämpöä iltapäivällä yli +15C.

  14. Ja sitten Markus; tuota meille edes elokuussa rankkoja ukkosia. Bongari pyytää ;)

        1. Lokaukkoset olisi ihan jees mutta ei eloukkoset

  15. Tällä viikolla Euroopassa on vieläpä double blocking, eli eteläisempi jetti blokkaa kuuman ilman aivan eteläiseen Eurooppaan. Jo Keski-Euroopan eteläosissa helteitä ei juurikaan esiinny. Pohjoisempi ja vahvempi jetti taas niputtaa Skandinavian samaan ilmamassaan arktisen alueen kanssa.

    Kun kerran samaa settiä on tarjoiltu huhtikuulta lähtien, niin tuskinpa se muuttuu tästä mihinkään kun aktiivisuus jatkaa alhaalla:

    http://www.solen.info/solar/

    1. Neljä vuotta mentiinkin toukokuusta 2013 maaliskuuhun 2017 suomessa noin 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämmissä säässä, kyllä luonto tasaa nämä, ei ihmisen vaikutus sentään niin suuri ole edes paikallisesti.

      1. Kiinnostaisikin tietää mikä on hiilidioksidipitoisuuden nousun vaikutus Suomen lämpötiloihin viimeisen 150 vuoden aikana. Tilastollinen analyysi kertoo että hyvin lähellä nollaa. Siis sellainen tilastollinen analyysi että datat laitetaan johonkin kehittyneeseen tilasto-ohjelmistoon, ei sellainen AGW -porukan mutu -analyysi. Samoin sademäärät ym. pitäisi tutkia.

        Miksei tällaista tutkimusta ole tehty? Siis siten että tehtävä annetaan tilastomatemaatikoiden toimeksi.

        1. Suomen ilmasto on lämmennyt 150 vuoden aikana pyöreästi noin 2-3 astetta, ja globaali ilmasto noin 1 asteen, ja siitä reilusti suurimman osan ihmiskunnan tuprutteleman hiilidioksidin seurauksena. Tästä on olemassa kymmeniä tuhansia tutkimuksia ja varsin laaja konsensus tiedepiireissä. Ihan riippumatta sinun loputtomasta denialismilässytyksestäsi.

    2. Ultraviolettisäteilylläkö selität senkin?

  16. ”Kysymys lukijoille:

    Onko viileä kesä sinulle siunaus vai kirous?”

    Ei kumpaakaan, koska biologisen ihmiskäsityksen omaavana en selitä sääilmiöitä henkiolentojen tekosten avulla.

    Aikoinaan suomalaiset uskoivat ukonilman johtuvan siitä, että ukko Ylijumala oli vihainen ja hän ilmaisi vihaansa paukkumisen avulla. Kristinuskon suomeen rantautumisen myötä alettiin uskoa, että ”Jumala säätää säät ja ilmat”

    Reality check: Tieteellisen todellisuuskäsityksen suomeen rantautumisen myötä on syytä nykyisin uskoa, että: ”Sään päivittäiset muutokset johtuvat erilaisten ilmamassojen välisestä vuorovaikutuksesta.”(wikipedia)

    ”Ilmamassojen välinen vuorovaikutus” ei siis ole objektiivisesti ajateltuna sen enempää siunaus kuin kirouskaan, se vain on, eikä ”sen olemisen” selittämiseen tarvita mitään subjektiivisia adjektiiveja, ei uskonnollisia, eikä maallisia ! :)

    Vaikka nykytietämyksen mukaan sääilmiöiden selittämiseen ei tarvita Jumalaa, niin siitä ei kuitenkaan voida tehdä sellaista johtopäätöstä, että Jumalaa ei ole olemassa!

    Reality check: Jumala on olemassa nykyisen tieteellisen tietämyksen mukaan psykologisena ilmiönä, koska yleisesti uskotaan, että synnittömät ihmiset saavat ”nähdä” tai ”kuulla” Jumalan ohjeistusta jo ”tämänpuoleisen” elämänsä aikana. Tosin sanoen, ns. ”omantunnon ääni” (joka siis on ”Jumalan ääni” uskovaisen ihmisen näkökulmasta katsottuna), varoittaa synnitöntä ihmistä (esimerkiksi Sokratesta) tekemästä pahaa.

    ps. Olisi kiinnostavaa tietää, että kuinka monen kommentoijan mielestä monsuunisateet suomen ydinkesässä heinäkuun helteiden sijaan ovat pakolaisten syytä, tyyliin: ”Pakolaiset toivat huonot sääilmiöt tullessaan!”

    Käsitykseni mukaan pakolaisten syyttäminen huonoista lomailusäistä on vihapuhetta, jota ei voida julkaista.
    Sen sijaan numeerinen tieto siitä, että kuinka moni blogikommentoija tuntee kehnojen lomailusäiden vuoksi tarvetta vihapuhumiseen, ei ole vihapuhetta laisinkaan, vaan pelkästään tilastodataa, jonka voi siksi ihan huoletta julkaista ?

  17. Ohoh, edellinen kommenttini julkaistiinkin ihan välittömästi, ilman ennakkosensuuria! :)

    Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että ”suomi ensin” -ja hommafoorumin aktiivistit eivät ole vielä löytäneet sääblogin kommenttiosastoa omien maahanmuuttokäsitystensä esilletuontikanavana ?

    Mutta noin yleisesti ottaen pätee, että olipa keskustelun aihe netissä ihan mikä tahansa, esimerkiksi Volvon korjaus, niin jo tuotapikaa ilmestyy keskusteluun pakolaisaiheinen kommentti! :)

    Olisiko suomalaisten sääilmiöiden taivastelu kuitenkin niin supisuomalalaista ja perinteistä kansanhuvia, ettei paatuneinkaan maahanmuuttokriitikko tohdi sen vuoksi sekoittaa pakolaiskeskustelua sääilmiökeskusteluun ?

    Pakolaisasioiden ja sääilmiöiden sotkeminen toisiinsa olisi siis samanlainen tyylirikko ja siten samalla tavalla hyvän maun vastaista, kuin esim. makean täytekakun koristeleminen lihapullan puolikkailla ?

  18. Ankeaa on, kylmää lähes joka päivä, jopa aurinkoisella säällä, eikä kesävaatteilla paljoa virkaa ole. Tässä ei edes enää muista, millaista Suomessa on helteisenä kesänä, kun sellaista on koettu viimeksi vuonna 2014. On se kumma, kun 20 asteen ylityskin tekee tiukkaa.

  19. Onko viileä kesä sinulle siunaus vai kirous?
    Vähän kun kysyisi juotko mieluummin hyvää vai huonoa viiniä. Näkeehän sen matkustajamääristäkin että enemmistö ei sateista, pilvistä ja kylmyydestä saa nautintoa. Ja somesta. Toki kourallinen jäätävistä ja harmaista päivistäkin nauttivia näyttää maassa olevan, ja hyvä niin, sillä niitä totisesti piisaa.
    Täällä Italiassa on luvassa aurinkoa ja 30 niin pitkälle kun ennustus piisaa. Eli sitä hyvää viiniä, konkreettisesti ja kuvaannollisesti.

  20. Niitä pitkäaikaisia vanhustenkaatohelteitä lupailtiin meille takavuosina. Olen kohta vanhus ja odotan kaatumista, nyt kun Yli-Vainiotakaan ei enää ole.

  21. Hyvä blogi Markus. Itsekkin tuumailen vähän näin että suihkari jumittuu ja seuraava kuuma kesä menee ohi 2010 lämmöstä. Helsinkiinkin yli+22c kk keskiarvolämpö.

    1. 2014 oli vain ajoituskysymys 13.7-12.8 ajalla oli +22,0 astetta 2010 sama aika +21,6. Mitäs lämpöjä veikkaat loka ja tammikuulle kun suihkari jää seuraavan kerran lauhaan asentoon onko 2008 lämmöt vaarassa.

      1. Se 2014 olikin kova juttu ja mitä hienoin kesä.Silloinhan oli 37 hellepäivä putkeen mikä sivusi vuoden 1973 ennätystä.Ja vähemmän trombeja kuin niinikään upeana kesänä 2010.

    2. Tuo saattaa tulla hyvinkin neljän seuraavan kesän aikana viimeistään seuraavassa auringonninimissä samalla mennään ehkä myös 2011 lämpöjen ohi seuraavana kesänä siitä. 2018 tulee enemmän 2014 tyylinen mutta 2022 & 2023 saattaa käydä noin.

  22. Paras lämpötila on kesällä +15 – +17 astetta. Silloin jaksaa tehdä puutarhatöitä ja jos vielä sataa säännöllisesti niin tarvitse paljon kastella kasveja. Lisäksi hyönteisallergikkona arvostan sitä, että ei ole paarmoja, ampiaisia yms. Itikat tietysti viihtyvät viileässäkin.
    Mutta niin se on: sää ei ole koskaan kaikkien mieleen!

  23. Katselin Ilmatieteenlaitoksen tilastoja ja löysin jotain hyvin kummallista. Esimerkiksi Jyväskylässä kesäkuut 1961-2017 ovat olleet selvässä viilenevässä trendissä (jopa -2 astetta), kun taas heinäkuiden osalta tilanne on täsmälleen päinvastoin, lämpenemistrendi noin 2 astetta. Kyse mitä ilmeisimmin on luonnollisesta vaihtelusta, mutta miten ihmeessä kahden kesäkuukauden suuntaus voi olla tyystin päinvastainen noin pitkältä ajalta??

    1. Yllä olevan mukaan voidaan helposti todistaa, että hiilidioksidipitoisuuden nousu ei ainakaan lisää helteitä kesäkuulla. Hiilidioksidipitoisuus on noussut rajusti juuri 1950 -luvulta alkaen.

    2. Eikä muuten ole elokuidenkaan osalta havaittavissa korrelaatiota hiilidioksidipitoisuuden kanssa. Heinäkuu on ainoa, joka tilastollisesti voisi nipin napin käyttäytyä kuten on ennustettu. Tosin niidenkin osalta 2000 -luvun trendi on jo selvän laskeva, joten pahalta näyttää.

      Mielestäni mittausdata osoittaa jo hyvin suurella todennäköisyydellä, että väite ”hiilidioksidipitoisuuden nousu lisää helteitä Suomessa” on väärä.

      1. Se on totta että kesäkuut eivät ole lämmenneet, mutta -2 on täysin väärä luku. 30-vuotis keskiarvot kertovat riittävän pitkältä ajalta mikä on suunta, voihan sitä tehdä vaikka kahden vuoden perusteella päätelmiä, mutta se on sama kuin kyselisi 10 ihmiseltä mitä puoluetta äänestää, veikkaan että aika paljon tulisi heittoa lopullisiin vaalituloksiin.

        Kesäkuut ovat viilenneet vajaa 0,5 astetta, heinäkuut lämmenneet vajaan asteen. Myös lokakuut ovat olleet samanlämpöisiä 1991-2016 kuin 1961-1990..
        Tammikuu +2,5, Helmikuu +1,7, Maaliskuu +1,1, Huhtikuu +1,2, Toukokuu +0,3, Kesäkuu -0,3, Heinäkuu +0,9, Elokuu +1,0, Syyskuu +1,1, Lokakuu 0,0, Marras +1,0,
        Joulu +2,3.

        1. Matematiikan ilmoittama luku Jyväskylän kesäkuille 1961-2017 on hieman yli 1.3 astetta viilenemistä. Siihen mahtuu 57 vuotta jona aikana hiilidioksidipitoisuus on noussut näin:

          https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/full.html

          Otos on riittävän pitkä johtopäätökseen: Jyväskylän kesäkuun lämpötila ei ole riippunut mainitulla aikavälillä hiilidioksidipitoisuudesta eikä pitoisuuden nousu ole lisännyt helteitä. On tilastollisesti erittäin epätodennäköistä, että helteet lisääntyisivät jatkossakaan mainitun syyn takia.

          1. Jyväskylän kesäkuun kehitys korreloi sen sijaan Auringon aktiivisuuteen erittäinkin hyvin, vaikka käytetään vain epätarkkaa pilkkumäärää mittarina:

            https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_activity_and_climate#/media/File:Temp-sunspot-co2.svg

          2. No miksikö sitten yllä olevassa kuvassa globaali lämpötila näyttää nousseen? Noh, esim. GISTEMP (NASA):

            https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

            väittää, että Jyväskylän kesäkuiden trendi 1961-2016 on välillä +0.2…+0.5. Eli se liioittelee lämpenemistä tuollaiset melkein 2 astetta suhteessa toteutuneeseen.

            Silkkaa kusetusta siis.

          3. Vain tuo sinun Leone / Peikko vuosikausia kestänyt salaliittohörhöily ja ilmastodenialismihörhöily on kusetusta. Miksi sinulla ei ole ollut yli 10 vuoteen mitään muuta elämää kuin julistaa roskaasi netissä 24/7?

    3. Etkö voisi jotenkin ulkoistaa itseäsi täältä vähäksi aikaa pois näine kommenttiesi kanssa tai vaihdat välillä aihepiiri`ä?

      1. Ilmeisen rankka kevät ja kesä ollut monella…

        1. Kiitos mielenkiintoisista näkökulmista.
          Jos opponointia ei sallita tai kestetä, ollaan diktatuurissa.

          Toivottavasti kukaan ei edistä ilmastodiktatuuria ja sanelua yhdestä erehtymättömästä totuudesta.
          Silloin olemme vaikeuksissa.

          Arvostan kovasti keskusteluosion ylläpitäjien avarakatseisuutta.

      2. Mutta mitä nyt tässä yritetään viestittää? Että hiilidioksidipohjaista ilmastonmuutosta ei olekaan?

        1. Kai Leone jotenkin on juuttunut tuohon auringon uv juttuun. Itse seuraan mielummin magneettikenttää ja pohjoisatlantia.

          Co2 vaikutusta epäilen itsekkin että sitä vähän liiotellaan mutta kasvihuoneilmiö on olemassa kuitenkin mielestäni.

          Nykyäänhän on lähes mahdoton saada käsiin 1990 vuoden ipccn ghcn v1 lämpötiladataa jota ei ole ollenkaan adjustoitu. Eli ns raakadataa. Se osoittaa sen mm. Että 1800 luvulla oli eteläisellä pallonpuoliskolla huomattavasti lämpöisempi ilmasto kuin nykyisin. Täältä näät raakadatan :
          http://clivebest.com/?p=6534

          Olen itse vertaillut tuota dataa satelliittiin ja sen perusteella ei olisi lämmennyt kuin n. 0.2c nykyhetkeen globaalistikkin:
          http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_June_2017_v6.jpg

          Sen takia vähän tuumin itse että kun 1800luvulla pohjoinen pallo puolisko oli kylmä ja esim australia oli2c nykyistä lämpöisempi kaiken takana olisikin merivirrst. Vähemmän lämpöä pohjooseen toisesta taskusta kylmää pois eli etelästä sinne jäi kuuma. Olen sitä mieltä että maapallon ilmasto on suht stabiili. Sen sijaan aurinko ja merivirrat tekevät lokaaleita muutoksiA.

        2. No ainakaan sitä ei tilastomatemaattisin menetelmin saada esiin Skandinavian proxyista tai lämpötiladatasta. Edellämainitussa GISTEMPissä se sen sijaan on olemassa, mutta se ei ole suoranainen mitattu aikasarja. Tuossa edellä otin summittaisesti Jyväskylän kesäkuun datan 1961-2017, ja siinä GISTEMP vääristää trendiä lähes pari astetta ylöspäin. Aika paljon, kun globaali lämpenemistrendi jaksolle on 0.84 astetta.

          Eli jos nyt puhutaan oikeilla nimillä, niin ilmastonmuutos on olemassa vain noissa valikoiduissa ja vääristellyissä dataseteissä, joita ylläpitävät samat jampat jotka AGW:ta aikoinaan alkoivat ajamaan.

          1. Rohkea väite. Tsemiä tiedeyhteisöjen päänkäätämiseen.

          2. Tämä Leone / Peikko on pakkomielteinen tieteenkieltäjä, jolla ei ole ainakaan viimeiseen reiluun 10 vuoteen ollut yhtään mitään muuta elämää kuin raapustella netti täyteen ilmastodenialismiroskaansa. Hänen loputtomiin lässytyksiinsä kannattaa suhtautua tämä mielessä pitäen.

          3. Teemulle:

            AGW ei ole tiedettä vaan tieteen kaapuun puettua politiikkaa. Jos esität puhtaasti tieteellisen argumentin sitä vastaan, niin vasta-argumentti tulee yleensä olemaan nimittelyä tms. Jos taas mittausdata alkaa sotimaan sitä vastaan, niin ratkaisu on säätää mittausdataa sopivammaksi. Tai sitten ollaan kuten mittausdataa ei olisikaan ( a la IL) ja puhutaan koko ajan vain tulevasta.

            Siksipä tätä on hienoa seurata kun aktiivisuuskehitys kääntää ruuvia rajusti kylmempään ja porukka ihmettelee suu auki.

          4. Edelleenkin vain tuo sinun loooooputon denialismilässytyksesi Leone on silkkaa roskaa. Miksi sinulla ei ole mitään muuta elämää kuin tunkea sitä joka paikkaan ja tässäkin blogissa jokaikiseen kommentointiketjuun?

        3. Oletko sinä Hohhoijaa/Hohheli seurannut aikaasi tänään syntyi Suomeen lumiennätys heinäkuulöe. Edellinen ennätys oli 1cm vuodelta 1963 tänään klo 9 oli enontekijöllä 3cm:
          http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/enontekiö?forecast=short

          Sinunkin kannattaisi huomata että nyt joku muu draivaa säätä enemmän

          1. Katos vaan! Ihan looginen seuraus kun kesäkuut ovat viilenneet jo ainakin 57 vuotta.

          2. Miksi sinulla Peikko ei ole mitään muuta elämää kuin spämmätä tuota tieteenvastaista ja kirsikanpoimintaan perustuvaa kylmenemishörhöilyäsi joka paikkaan looooputtomasti?

          3. Miksi Hohheli sinulla ei ole mitään muuta elämää kun hyökätä toisen keskustelijan päälle henkilökohtaisesti. Tätä samaa teet myös suomi24 palstalla ja siksi kulaan ei halua keskustella kanssasi.

            Esitin nyt väitteen että jokin muu draivaa suomen säätä enemmän kuom co2. Perustele minulle miksi co2 aiheuttaisi tämän heinäkuun lumiennätyksen?

            Huomioi että koko maapallo on tällä hetkellä yli 0.5c kylmempi kuin 1v sitten.

          4. Miksi Peikko et vastaa, miksi sinulla ei ole mitään muuta elämää kuin spämmätä tieteenvastaista ja kirsikanpoimintaan perustuvaa kylmenemishörhöilyäsi joka paikkaan looooputtomasti?

  24. Kyllä tämä Suomi sijaitsee melkoisessa peräreiässä, ei voi muuta sanoa. Ruotsia nämä kylmät ilmat ei tietenkään koske, vaan siellä on ihan mukavat 20 astetta, kun Tampereen metsikössä on 10-12 astetta. Tyhmät esi-isät, kun tänne muuttivat aikanaan.

    1. Kyllä lahden tuolla puolen on hytisty jopa enemmän kuin täällä viime kuukausina.

  25. Lehdessä lukee että ”Kesä palaa huomenna”.
    Tarkoittaa suomeksi, että huomenna saattaa olla +18C Kaisaniemessä.
    +20C on uusi helleraja.

    1. Säätäkin enemmän ärsyttää tämä median posketon valehtelu ja silmään kuseminen.

      1. Ärsyttää vain teidän pakkomielteisten ilmastodenialistien loputon posketon valehtelu ja silmään kuseminen ja lapsellinen hörhöileminen.

  26. No, eiköhän se jetti taas talveksi ota pohjoisemman reitin. + 10 läpi vuoden on näköjään uusi normaali

    1. Tuskinpa vaan. Odotettavissa kovia pakkastalvia edellisen aurinkominimin malliin. Jopa IL on tämän yhteyden löytänyt tutkimuksessaan.

      1. Edelleenkään auringon pienillä aktiivisuusvaihteluilla ei ole käytännössä yhtään mitään korrelaatiota Suomen nykyiseen ilmastoon, kuten sinulle Leone on kerrottu jo moneen kertaan. Ja ne kovat pakkastalvet ovat olleet kovin harvinaisia tällä vuosituhannella, vaikka auringon aktiivisuus on ollut alhaalla moneen kertaan.

        Miksi sinulle Leone on niin ylivoimaisen vaikeaa ja vastenmielistä myöntää se tieteellinen fakta, että ilmasto lämpenee nykyään ihmiskunnan toimien takia? Miksi elämäntehtäväsi on täyttää koko netti tieteenvastaisella ja loputtomalla denialismiroskallasi?

        1. Tästä en olisi vielä niin varma. Katsotaan tilanne sitten uudestaan kun aurinko on oikeasti samanlainen kuin pienellä jääkaudella. Tällä hetkellä auringon aktiivisuus on korkeampi kuin pienellä jääkaudella. Tämän hetken aktiivisuus muistuttaa 1900-luvun alkupuolta.

          1. Niin, ja ilmasto on tällä hetkellä reilusti lämpimämpi kuin 1900-luvun alkupuolella, johtuen ihmiskunnan turprutteluista. Miksi Peikko tämä tieteellinen fakta on sinulle niin vastenmielinen?

          2. No tottakai jos vertaat 1900 luvun alkua joka oli AMO- nykyiseen AMO+ aikaan. Sen sijaan 1870luvulta nykyhetkeen kesäkuu oli uah-satelliitin mukaan n. +0.2c lmmin lämpenemistä on 0.

          3. Meinaatkos Peikko, että ”uah-satelliitti” on mittaillut lämpötiloja jo 1870-luvulta asti?

            Miksi tieteen todistaman ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kieltäminen on sinulle niin tärkeää?

  27. Missä niitä 40 asteen lämpöjä on? Ja kun on kuivaa sekin tuntuisi kuin 30

  28. Täällä rapiat 8 astetta nyt, ei muuta kuin paksumpaa vaatetta päälle.

    1. Siellähän on aika lämmin. Toissapäivänä Grönlannissa meni rikki koko pohjoisen pallonpuoliskon heinäkuun kaikkien aikojen kylmyysennätys uusiksi -33C on uusi:
      https://realclimatescience.com/2017/07/latest-from-the-greenland-meltdown/

  29. Miksi meteorologit hyssyttelevät tätä aivan poikkeuksellista säätä? Tämä on täysin epänormaalia ollut jo pitkään Suomessa. Miksi hyssyttely?

    1. Jos menisi meteorologikoulutukseen ja hankkiutuisi troijalaisena IL:n palvelukseen. Ja sit antais palaa täysillä…

    2. Markus ei hyssyttele ainakaan tämän päivän lehdessä, mutta noin yleisesti kovin hiljaista kyllä on.
      Nyt v##ttu, tänäänkin Kaisaniemessä kaunis kesäinen poutapäivä, ja korkein lämpötila +14C.
      Kyllä tämä on jo poikkeuksellista, siitä ei kahta sanaa enää.
      Linnunpoikaset kuolleet, rannat tyhjinä, mansikat tulossa elokuuksi, jne.
      Olen täysin maallikko meteorologiassa, mutta käsittääkseni nyt on tulossa uusi auringon minimi, uusi Maunder. Ulkomaisissa lehdissä ainakin näin vähän kirjoittavat.
      Kyllä tässä miettii että mitä tuolla kesätonnilla tekisi. Lähtisikö perinteisesti kiertämään Suomea, vai lähtisikö etelään että saisi kokea edes yhden hellepäivän tänä kesänä. Ne kun ovat jääneet vähiin jo vuosia täällä.

      1. No miksi sitten Siperiaa myöden on kuitenkin ihan normaali ja kuuma kesä? :)

        Pelkästään Suomi ja pohjoismaat näyttävät suurimmilta kärsijöiltä tällä hetkellä.

        1. Siperiassa on on ihan samat anomaliat kuin täälläkin:

          http://www.pivotalweather.com/model.php?m=gfs&p=sfct_anom_c&rh=2017070612&fh=0&r=as&dpdt=

          Tällä hetkellä missään päin NH:ta ei ole erityisen suurta anomaliaa lämpimään päin, mutta Skandinaviasta Siperiaan ulottuvalla vyöhykkeellä on todella kylmää. Keski-Eurooppa on anomalialtaan lämpimimpiä, siellä viitisen astetta normaalia lämpimämpää.

          1. Tuosta viimeisen vuorokauden kuvaajasta näkee jokaikinen päivä ihan tosiajassa oikein hyvin, minkälaista kirsikanpoimintaa kylmenemisreppanat milloinkin harrastavat:

            https://www.esrl.noaa.gov/psd/map/ANIM/sfctmpmer_01a.fnl.30.gif

            Tuossa vastaavat kuvaajat viimeisiltä 7 / 30 / 90 / 180 / 365 vuorokaudelta:

            http://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_07a.rnl.gif
            http://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_30a.rnl.gif
            http://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_90a.rnl.gif
            http://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_180a.rnl.gif
            http://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_365a.rnl.gif

            Kylmenemisreppanoilla on aina kova tarve keskustella kartoilla sinisellä merkittyjen alueiden säästä, mutta vihreällä/keltaisella/oranssilla/punaisella merkittyjen alueiden säästä he ovat aina kovin hiljaa.

          2. Me kaikki tiedämme, että meillä Suomessa on ollut hieman viileää säätä viimeiset 2-3 kuukautta, mutta erityisesti tuo viimeisten 90 vuorokauden globaali kuvaaja kertoo hyvin sen, että kyseessä on ollut vain paikallinen ilmiö pienellä alueella, eikä se kumoa millään tavalla globaalia lämpenemistä:

            https://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_90a.rnl.gif

            Ilmastodenialistien loputon kylmäkirsikanpoiminta on pelkästään säälittävää, ja paljastuu erinomaisesti tällä kertaa varsinkin tuosta kuvaajasta.

          3. Ilmasto koko maapallolla on silti tällä hetkellä tuon saman ncep lähteenkin mukaan paljon viileämpi kuin alkuvuodesta ja näin se on ollut viimeiset 90 vrk
            Huomaa että tuon NOAA linkkisikin lämpötilalähde on tämä sama kuin tässä käyrässä:
            http://models.weatherbell.com/climate/cdas_v2_hemisphere_2017.png

          4. Viimeiset 3 kuukautta? Kaiketi tarkoitat viimeiset 3 VUOTTA!!!

          5. Hohheli voisi seurata välillä mitä tapahtuu ilmastotieteessä. Keskeinen kasvihuoneperäisen ilmastohysterian arkkitehti on tuomittu hiljattain oikeudessa kun ei ole luovuttanut tahallisesti väärennettyä käyrän tietoansa.

            http://principia-scientific.org/breaking-fatal-courtroom-act-ruins-michael-hockey-stick-mann/

            Näin näitä alkaa pikkuhiljaa tulemaan kun tiede kehittyy. En ihmettelisi vaikka lähivuosina jonkun muunkin käyrän tekijä joutuu oikeuden eteen.

          6. GISTEMPin Hansen vois olla seuraava. Suomen alkukesien trendin 1961-2017 trendin väärentäminen 2 astetta liian suureksi on aika törkeää toimintaa. Kyse on ihan tietoisesta valinnasta, sillä Suomesta ei kelpuuteta kuin valikoituja pätkiä datoista. Näin Venäjän kaupunkien UHI -saastuneet tulokset voidaan levittää tänne asti.

            Muutama vuosi sitten lähetin Hansenille postia, kun ihmettelin miksi Pietarin ja Helsingin datojen pitkän ajan trendissä oli niin valtava ero, kun kaupungit kuitenkin ovat aika lähellä toisiaan. Muutaman kuukauden päästä Pietarin data 1900 -luvun alkupuolelta olikin yhtäkkiä muutettu identtiseksi Helsingin kanssa. Kunnes nyt Kaisaniemi on jostain syystä poistettu kokonaan, koska sen datahan ei sovi AGW:hen lainkaan. Tällaisilla subjektiivisilla valinnoilla saadaan tehtyä lisää lämpenemistä, Suomen alkukesiin siis melkein 2 astetta viimeisten 57 vuoden aikana.

          7. Siis Pietarin koko data 1900 -luvun alkupuolelta lähtien laitettiin uusiksi.

          8. Esimerkiksi Jyväskylästä on valikoitu tuollainen pätkä:

            https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show.cgi?id=614029350000&dt=1&ds=5

            En jaksa tarkistaa täsmääkö tuokaan IL:n dataan, mutta joka tapauksessa data aloitetaan siten, että 1930- luvun suhde 2000 -lukuun ei pääse esille ja samalla pilaamaan AGW -muotoa.

          9. Etelä-Suomea edustaa nyt Jokioinen, kun Kaisaniemi pudotettiin pois:

            https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show.cgi?id=614029630000&dt=1&ds=7

            Tallinnan datamuoto taas sopii AGW:hen paljon paremmin kuin Kaisaniemen, joten siitä voi ilman oman tunnon tuskaa ottaa koko aikasarjan mukaan:

            https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show.cgi?id=613260380000&dt=1&ds=7

            Siistiä tieteentekoa.

          10. Ja vielä: jos oikeasti haluttaisiin tehdä mahdollisimman hyvä globaali TIETEELLINEN aikasarja, niin siihen ei todellakaan tarvita yli 2000 asemaa vaan kymmenesosa siitä määrästä riittää. Ja asemat kuuluisi valikoida siten, että niistä olisi mahdollisimman pitkä yhtenäinen ja luotettava aikasarja. Pohjoismaista voisi suoraan käyttää NORDKLIMIä.

          11. Miksi katsoa huonoja,pilalle adjustoituja sarjoja kun täältä voi ladata koneellensa 1990 vuodenkin lämpötiladaran jota ei ole peukaloitu:
            http://clivebest.com/?p=6534

            Tuon mukaan vuosi 1878 on ollut paljon kuumempi kuin 30luvuöla mikään vuosi

          12. Edelleenkään en voi kuin ihmetellä, että miksi Leonella / Peikolla ei ole mitään muuta elämää kuin looooooooooooputon denialismihörhöily?

            Muille laitetaan muistutukseksi mittaushistorian kolme lämpimintä vuotta globaalisti:

            1. 2016
            2. 2015
            3. 2014

            https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/graph_data/Global_Mean_Estimates_based_on_Land_and_Ocean_Data/graph.png

          13. Jos lähteenäsi on gissniin ennätyslämmim vuosi on joka vuosi. Mutta jos katsotaan satellittia niinesim vuosi 2008 on ollut yksi mittauahistprian kylmimmistä ja 2014 ja 2015 eivät ole 2016 tasoisia lähimainkaan swn sijaan vuosi 1998 on kakkosena;
            https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.drroyspencer.com/2017/01/global-satellites-2016-not-statistically-warmer-than-1998/&ved=0ahUKEwjF1b6yof7UAhWEJ5oKHQ01AfwQFgghMAA&usg=AFQjCNE9Kl24K8k1Q7vaBL_6lDiiPxOerA

          14. Ei, GISS:in mukaan jokainen vuosi ei ole ennätyslämmin.

            Ja ihmetyttää, että sinä Peikko yli 10 vuotta ilmastokeskusteluun aktiivisesti osallistuneena et näköjään vieläkään ymmärrä eroa pintalämpötilalla (2 m) ja alailmakehän lämpötilalla (0 – 15 km). Etkä näköjään ymmärrä vielä sitäkään, että pinnan lämpeneminen lisääntyvän hiilidioksidin vaikutuksesta nimenomaan aiheuttaa viilenemistä ylempänä ilmakehässä, koska aina vaan suurempi osa lämmöstä kasaantuu pinnalle.

          15. Lisätäänpäs vielä Japanin Ilmatieteenlaitoksen tilasto globaaleista kesäkuiden lämpötiloista 1891 – 2016:

            http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/jun_wld.html

            Top kolme:

            1. 2016
            1. 2015
            3. 2014

            Ihan samaa kertovat myös NASA, NOAA jne.

            Eikä 2008 ole todellakaan ollut yksi kylmimmistä.

            Eli taas paljastuu hyvin Peikon suoranainen valehtelu ja/tai tietämättömyys. Tai todennäköisimmin tahallinen asioiden vääristely, yrittämällä kiistää pintalämpötilojen nousu esittelemällä jotain ihan muuta asiaa esitteleviä kuvaajia.

            Ja nämä samat hemmot syyttävät esimerkiksi YLE:ä ja NASA:a jne. vääristelystä ja huijaamisesta. Eipä siihen voi sanoa mitään muuta kuin hohhoijaa.

          16. Katso mitä aivn tuore vertisarvioitu tiedejulkaisu sanoo gissistä ja monesta muusta 2m pintamittausarjasta:
            http://www.dailywire.com/news/18433/uh-oh-new-report-just-dropped-bomb-key-climate-james-barrett#

            Noista mikään ei kuvaa todellisuutta adjustointien ja uhi saasteen vuoksi. Pian noikin sarjat näyttävät samalta kuin tuo IPCC:n vuonna 1990 julkaistu GHCN V1 johln annoin li kin. Tällöin vuosi 1878 nousee yhdeksi lämpimimmistä vuosista ja 2014 ja 2015 tippuu alemmanksi ;)

          17. Voisitko peikko ystävällisesti lopettaa tuon täysin idioottimaisen ja lapsellisen salaliittohörhöilysi, kiitos.

        2. Jotka aiheutuivat mittaushistorian voimakkaimmasta El Ninosta…

          1. Eivät johtuneet El Ninosta vaan ihmiskunnan hiilidioksidituprutteluista. Nykyiset El Ninot ovat tietenkin keskimäärin lämpimämpiä kuin aikaisemmat, koska meretkin ovat lämmenneet ihmiskunnan tupruttelujen takia.

            Joten miksi valehtelit taas?

  30. Tänään ajoin Hietsun ohi. Noin viisi ihmistä, ihan tyhjä ranta.
    Päivä nätti aurinkoinen poutapäivä. Meriveden lämpö +13C rannalla, ulapalla vähemmän.

  31. GFS:ssä viitteitä blockingin särkymisestä ja hellejaksosta, joten voi olla että Hietsuunkin saadaan säpinää kuun loppupuolella.

  32. Kesä 2017 on ollut todella outo.. :O heinäkuu on jo pitkällä ja täällä Karstulassa ei ole ollut vieläkään ukkosta.. :O eikä ihme, hellekelejä ei ole ollut ja ukkoselle tyypilliset ilmamassat loistavat poissaolollaan.. sitten kun tulee sateita, ne ovat vähäisiä joten kasveille ja puille sateista ei ole hyötyä, myös kaivot kuivuvat.. toivottavasti niitä hellekelejä vielä tulisi ja niitä ukkosia myös.. :)

  33. Tosiaan, tästä kesästä on hyvää vauhtia tulossa ukkosiltaan leudoimpia – ellei jopa leudoin – vuodesta 1887 lähtien:

    http://ilmatieteenlaitos.fi/suomen-ukkosilmasto

    Pikkujääkaudella tällainen oli hyvinkin tyypillistä, koska jet blocking oli usein päällä.

    1. Melkoisen outoa, että välillä sinulle Leone kelpaa Ilmatieteenlaitoksen tilastot suurena totuutena, ja välillä ne ovat mielestäsi katalan salaliittoporukan väärentämiä. Voisitko ystävällisesti pyrkiä jonkinlaiseen logiikkaan, kiitos.

  34. Kesä saapuu Suomeen 20.7. jälkeen. Lännestä näyttää saapuvan voimakas korkeapaine tuolloin ja näyttäisi jatkuvan ainakin viikon ajan koko maassa. Sateitakaan ei näyttäisi hellejakson aikaan esiintyvän.

    1. Sitä lämpenemistä viikon-10 päivän päähän ne mallit ovat väittäneet jo kaksi kuukautta.

      Sitä paitsi länsi on väärä suunta, kesäsää tulee Venäjän mantereelta korkeapaineen ollessa juuri Suomen itäpuolella.
      Nyt malli näyttää jäämeren rannalle edelleen reilua matalapainetta silloinkin, niin eiköhän tuo lämpinän ilman harha korjaudu pois ajankohdan lähetessä.

      1. Ei välttämättä aina jos korkeapaine vahvistuu lännestä siinä virtaa kyllä aluksi pohjoisesta kylmempää alle mutta kun se asettuu suomen päälle niin ilma alkaa lämmetä paikallaan.

  35. Tuorein ajo näyttää nimenomaan sateita, eli jäätäisiin jetin alle. Helteiden todennäköisyys alle 50% nyt.

    1. Mielenkiintoista keskustelua ja asiallista.. Hohhoijaan kyllä pitäisi nukkua aamyöllä, joittei tulisi Trump-ilmiöitä.
      Markus varovasti epäili, että myrskyt ehkä vähentyvät. Ylen pojat ja tytöt kyllä kertovat kuinka lisääntyvät myrskyt tekevät sitä sun tätä.
      .

      1. Kerro nyt ihmeessä, mihin kellonaikoihin tänne saa kirjoitella, ja minkä aikavyöhykkeen mukaan, ettei tarvitse lukea tuollaisia sinun raapustuksesi kaltaisia lapsellisuuksia?

        Kerro myös, mikä ihme muka on vikana ”Ylen poikien ja tyttöjen” kertomisissa? Minun mielestäni heidän uutisointinsa on varsin laadukasta.

        1. Kyllähän tänne saa kirjoitella koska tahansa. Trumpin kohdalla nämä aamuyön kirjoittelut vaan ovat johtaneet henkilökohtaisiin loukkauksiin. Tämä palsta on ollut hyvin fiksu, enkä toivo tänne sellaista. Leonea kohtaan on ollut ikävää kirjoittelua jostakin päin. Antaa asioiden riidellä.

          Niin.. ne Ylen tytöt ja pojat. Muutkin mediaihmiset kyllä. Kaikkihan nyt ” tietävät”, että ilmasto lämpenee ihmisen ansiosta ja siitä seuraa lisääntyviä myrskyjä ja sään ääri-ilmiöitä. Jopa Eduskunta edellyttää käytännössä sitä, että sähköyhtiöt tekevät maakaapelointia lisääntyvien myrskyjen pelossa. Sen ovat monet nähneet karuna sähkölaskussaan.

          Jos Markus on jaksanut lukea tätä palstaa, niin kysyisin myrskyjen määrän kehitystä siltä ajalta, josta on tietoa.

          1. Tätä ”palstaa” ei tee fiksuksi ainakaan se, että pari samaa ilmastodenialistia jankuttaa samaa tieteenvastaista denialismiroskaansa loputtomasti.

          2. Hei,

            Keskustelu on ollut aktiivista, mutta bongasin kommenttisi. Jos tarkastellaan myrskyjen esiintyvyyttä v. 1994, on niiden määrä vähentynyt 2000-luvulla. Toki otantajakso on turhan lyhyt, mutta kaiketi myrskyjen ja myös erittäin voimakkaiden myrskyjen esiintyvyys on ollut jokseenkin laskusuhdanteinen. Vuonna 2014 kirjattiin ennätysvähän myrskyjä, vain 8 kpl vuodessa. On hankala sanoa, mitä myrskyille tapahtuu tulevaisuudessa. Toisaalta talvien lämmetessä ilmaan mahtuu enemmän vesihöyryä, raaka-ainetta myrskyille, mutta toisaalta keskileveysasteilla pohjois-etelä -suuntainen lämpötilaero kaiken järjen mukaan pienenee: napa-alueet lämpenevät matalia leveysasteita voimakkaammin. Voimakkaat lämpötilaerot ja riittävä vesihöyryn määrä toimivat myrskymoottoreina, mutta jää nähtäväksi, miten käy.

          3. Esim. Jyväskylässä talvien lineaarinen trendi 1989-2017 on -0.9 astetta. Aktiivisuusminimi painaa päälle, joten laskutrendi tulee venymään ainakin 35 vuoden mittaiseksi. Talvet eivät näytä lämpenevän vaan päinvastoin.

          4. Miksi Leone jatkat tuota valehteluasi ja denialismihörhöilyäsi loputtomasti?

            Jyväskylänkin talvet ovat lämmenneet, eikä auringon aktiivisuusvaihteluilla ole edelleenkään mitään mainittavaa vaikutusta asiassa.

  36. Tuossa erään (AGW -henkisen) proffan näkemys Auringon aktiivisuuden vaikutuksista, siinä sivutaan myös blockingia:

    https://www.carbonbrief.org/solar-activity-and-the-so-called-little-ice-age

    Auringon aktiivisuuden vaikutus tunnustetaan ainakin alueellisesti. Näinhän se on datankin mukaan, eli Skandinaviassa sen vaihtelut dominoivat ilmastoa. Se on meidän kannaltamme ihan sama mitä globaalisti tapahtuu, jos oma ilmastomme viilenee tuntuvasti.

    1. Vastaavasti voidaan datoista etsiä signaaleja, miten hiilidioksidi on täällä vaikuttanut. Tuossa jo aiemmin mainittu Metlan analyysi:

      http://www.metla.fi/uutiskirje/mil/2012-01/uutinen-1.html

      ”Sarjasta ei näy, milloin ihminen on alkanut lämmittää kevättä, saati ylipäätänsä vaikuttanut kevään lämpöolojen kehitykseen.”

      Sama johtopäätös mihin itse olen tullut.

      1. Miksi Leone spämmäät tänne loputtomasti denialistien raapustuksia ja öljy-yhtiöiden valehteluja?

          1. Eiköhän se nyt olisi kuitenkin kaikkein parasta, että vain sinä pakkomielteinen ilmastodenialisti ja salaliittohörhö pitäisit vähän aikaa lomaa loputtomista trollauksistasi.

            Jos et, niin minä annan takaisin aina ehtiessäni, eikä lapsellisuutesi sitä estä.

  37. Kiitos Markukselle. Harmi, ettei meidän ikä riitä katsomaan, mitä tapahtuu. Ehkäpä Napolin vieressä pamahtaa ja sitten Yellostone. Sittenhän nämä kirjoittelut ovat tyhjää.

  38. Miksi Foreca antaa parin pakkomielteisen ilmastodenialistin täyttää bloginsa kommentit loputtomilla denialismiraapustuksillaan, salaliittohörhöilyillään, öljy-yhtiöiden propagandalla, lapsellisuuksillaan jne. jne.?

    Sananvapaus on hieno asia, mutta se ei tarkoita loputtoman trollauksen sallimista.

  39. Markus,
    Mitä case Mann sinussa herättää?

    1. Tarkoitatko ilmastontutkija Michael Mann:ia?

      Mikä ihmeen ”case” hän muka on? Hän on kertonut samaa kuin jokseenkin kaikki muutkin ilmastontutkijat, eli että ilmasto lämpenee parhaillaan kiihtyvällä vauhdilla ja vaarallisesti ihmiskunnan toiminnan eli fossiilisten hiilidioksidipäästöjen seurauksena. Öljy-yhtiöiden masinoima denialistilauma on hyökännyt erityisesti hänen kimppuunsa, mutta tietenkin täysin aiheettomasti ja lapsellisesti. Ei mitään sen ihmeellisempää ”casea”.

  40. ”Case” on juristislangia ja tarkoittaa oikeustapausta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.