Miksi nyt on kylmä? Jatkuuko se vielä kauan?

Julkaistu

Kylmää säätä, ainakin vuodenaikaan nähden viileää sellaista, on  riittänyt sekä meillä että laajalti Euroopassa viimeisen reilun viikon ajan! Mistä kylmyys johtuu ja näkyykö sille loppua lainkaan?

Ensin vähän taustatietoa:

Kuten koulussa ja käytännössä olemme oppineet, auringon epätasaisen lämmityksen takia ilma on navoilla kylmää, tropiikissa lämmintä. Ilma ei lämpene tasaisesti navoilta tropiikkia kohti mentäessä, vaan vyöhykkeittäin; vyöhykkeitä kutsutaan ilmamassoiksi. Ilmamassan sisällä lämpötilavaihtelut (etenkin ylempänä ilmakehässä) ovat pienempiä kuin ilmamassojen välisillä rajapinnoilla. Ilmamassojen reunat eivät ole tyytyväisen viivasuoria, vaan rajapinta mutkittelee kuin käärme. Allaoleva video näyttää, miten kylmin ja hieman lämpimämpi ilma jatkuvasti tanssivat keskenään (videolla ennuste tästä vähän yli viikoksi eteenpäin)

 

Matalapaineen keskukset liikkuvat yleensä suurin piirtein ilmamassojen rajavyöhykkeitä pitkin, kun taas korkeapaineen selänteiden kohdalla ollaan joko kylmän tai lämpimämmän ilmamassan puolella. Viimeisen reilun viikon ajaksi Espanjan länsipuolelle on muodostunut lämmin korkeapaine, joka on mahdollistanut kylmän ilman purkautumisen itäpuolelleen eli meille ja itäiseen sekä keskiseen Eurooppaan. Lopputuloksen näimme ja koimme – kylmä pääsiäinen!

Vaikka normaalia viileämmästä säästä on ollut kyse, tästä ei vielä voi vetää johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen peruuntumisesta tai uudesta jääkaudesta; kylmän ilmamassan mutkittelu kuuluu normaaliin sään vaihteluun. Ilmastoa tutkittaessa voi toki seurata sitä, miten tällaiset kylmän ilman purkaukset esimerkiksi Euroopan tienoilla yleistyvät tai vähenevät ilmastonmuutoksen mukana, mutta siihen tarvitaan kymmenien vuosien tutkimusaineisto; yksittäistapaukset eivät vielä paljasta taustalinjoja.

 

Tänään perjantaina säätilanne näyttää suuressa mittakaavassa tältä:

Suursäätila 21.4.2017 (Kuva: Foreca)

Kuten sininen väri näyttää, kylmää ilmaa on purkautunut pitkälle Välimerelle asti!

 

Entä miltä näyttää jatkossa?

 

 

Kylmää ilmaa on tiedossa meille vielä muutaman päivän ajan, kuun vaihdetta kohti näkyy toivonpilkahdus: lämpimämpi ilmamassa lähestyy meitä Vappua kohden. Turhauttavaa kyllä, varmaa lämmintä Vappua ei kannata vielä julistaa; noin pitkälle katsottaessa ilmamassojen mutkittelua seuraavat ennusteet ovat taipuvaisia vielä elämään. Hyvä puoli on, että molemmat vaihtoehdot ovat vielä läsnä: Vappu voi olla hyvinkin viileä tai hyvinkin lämmin! Itse äänestäisin jälkimmäisen puolesta, Mantan lakitusta on ikävä seurata hytisten. Toisaalta viileä Vappu tietää poliisille vähemmän töitä!

 

Kumpaa vappusäätä sinä kaipaisit?

 

 

71 vastausta artikkeliin “Miksi nyt on kylmä? Jatkuuko se vielä kauan?”

 1. Näinhän se toki on, että suihkuvirtauksen sijainti määrittelee pitkälti sen, ollaanko kylmän vai lämpimämmän ilmamassan piirissä. Ilmastonmuutoksella lienee tosin sellainen vaikutus tähänkin säätilanteeseen, että sekä ne kylmät että lämpimät ilmamassat lämpenevät molemmat ilmastonmuutoksen myötä. Sen vuoksi kylmänpurkauksenkaan aiheuttama kylmyys ei ole niin järeä, kuin mitä se olisi ilman lämpenemistä. Säähistoriasta, vaikkapa nyt viimeisen noin 100 vuoden ajalta, löytyy säätapahtumia, jolloin on kylminä aikoina vielä huhtikuun loppupäivinäkin oltu Etelä-Suomea myöten pakkasella. Nyt pääsiäisen aikaan meille tarjoiltiin lähestulkoon kylmintä mahdollista ilmamassaa, mitä tällä hetkellä Pohjoiselta pallonpuoliskolta löytyy, mutta silti ei menty yötäpäivää kestäville pakkasille. Mielestäni se kertoo väkisinkin jostain, että kylmyysennätyksiä ei enää rikota, vaikka kylmin mahdollinen säätila tulisi päälle.

 2. Talvella te toivotte koko ajan mahollisimman kylmää pakkasta sellasta että ei vois kukaan mennä ulos. Luulis että nyt olisitte tyytyväisiä tai toivoisitte kovia pakkasia koko kesäks. Joko toivoo lämmintä tai kylmää aina. Oikeestaan sen takia että te toivotte kylmää talvea aina niin mä toivon mahdollisimman kylmää vappua ja juhannusta ja heinäkuuta. Kylmää vesisadetta ja räntää ja kovaa tuulta jotta teitäkin alkais ärsyttämään kylmyys. Mä haluaisin suomeen +10 päälle aina ei koskaan kylmempää. Toivotaan sitten niin huonoa ja kylmää kesää että ei koskaan ole ollut ja että mitään mantoja ei pystytä lakittamaan.

 3. Sää ei toivomalla muuksi muutu – onneksi ! Mielialaan on näköjään kuitenkin rankkoja vaikutuksia. Surullista se on, meiltä puuttuu kurjuus, sota, alistaminen…. Siksi kai vapun sää on elämän ja kuoleman kysymys. Itse maaseudulla asuvana, ei lakitustapahtumissa käyvänä voi onneksi valita onko sisällä vai ulkona sään mukaan ja jos menee ulos kuuntelemaan ihanaa linnunlaulukonserttia 😍 voi vetäistä vaikka talveen sopivat varusteet päälle! Ei oo pakko olla kukkamekossa ja korkkareissa! 😄😄😄 Ihanaa vappua kaikille 👍

 4. ”Vaikka normaalia viileämmästä säästä on ollut kyse, tästä ei vielä voi vetää johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen peruuntumisesta tai uudesta jääkaudesta; kylmän ilmamassan mutkittelu kuuluu normaaliin sään vaihteluun.”

  Itse asiassa tämä jäätävä huhtikuu on tilastollisesti hyvinkin merkityksellinen, sillä kyseessä on ilmastoa hyvin kuvaava kuukausi, ja ainakin Länsi-Suomessa tästä melkoisen varmasti seuraa huhtikuiden viilenevä trendi ainakin 25 vuodeksi (2001-2025). Nyt siis viilenevä trendi on ainakin jo 17 vuoden mittainen ja jyrkkenee nyt huomattavasti. Miksi siis kohkataan ilmaston lämpenemisellä kun kerran suunta näyttää nyt olevan päinvastainen?

  Auringon aktiivisuus selittää tämänkin käännöksen, samoin kuin huhtikuiden lämpötilakehityksen 1600 -luvulta alkaen. 1800 -luvun alussa nähtiin Daltonin transitio ja nyt on samanlaisia oireita. Tämän huhtikuun kylmyys on siis paljon merkittävämpi ilmiö kuin Joanna Rinne kirjoittaa.

  1. Kerrotko Leone vielä, miksi tämä väittämäsi auringon aktiivisuuden vähäisyys vaikuttaa vain pieneen osaan maapalloamme? Tälläkin hetkellä suurimmassa osassa maapalloamme on normaalia lämpimämpää, joten väitteesi taitaa olla pelkkää huuhaata.

   1. Looginen selitys on tietysti maapallon oma magneettikenttä, magneettivuotahan menee navoilla paljon enemmän kuin päiväntasaajalla siksi auringon aktiivisuusvaihtelu vaikuttaakin enemmän navoille kuin tropiikkiin.

   2. Koska aktiivisuus vaikuttaa erityisesti yläilmakehään ja myös suihkuvirtauksiin:

    http://principia-scientific.org/low-solar-activity-correlated-to-jet-stream-blocking-say-scientists/

    Suomi kuuluu sille alueelle, missä suihkuvirtauksen reitti oleellisesti määrittää ilmastoa. Sitä en osaa sanoa kuinka laajalle vaikutukset ulottuvat mikäli tilanne (alhainen aktiivisuus) jatkuu vuosikymmeniä. Arktisen merijään voisi ainakin olettaa laajenevan Skandinaviasta pohjoiseen, sillä sinne ei pääse niin hyvin Atlantin lämpöä.

    Puheet Suomen ilmaston lämpenemisestä voitaisiin lopettaa, koska data ei sellaista tue. Kevään viilenemisen trendi on nyt tarpeeksi pitkä. Vai kauanko sen pitäisi jatkua ennen kuin kovapäisimmätkin ilmastofanaatikot rauhoittuvat?

    1. Miksi te ilmastodenialistit julistatte tuota tieteenvastaista huuhaa-roskaanne ja kirsikanpoimintojanne loputtomasti ja jokaikisessä paikassa? Mikä sen tarkoitus mahtaa olla?

     Jos auringon aktiivisuus hiipuisi pitkäksi ajaksi Maunderin minimin tasolle, siis JOS, viilentäisi se maapalloamme vain noin 0,3 astetta. Eli vain pienen osan siitä, mitä ihminen on toiminnallaan tähän mennessä lämmittänyt (reilu 1 aste), ja vielä pienemmän osan tämän vuosisadan loppuun mennessä todennäköisesti tapahtuvasta ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä (noin 3-4 astetta). Kuten sinullekin on kerrottu jo moneen kertaan.

    2. Jospa lopetettaisiin puheet Suomen ilmaston lämpenemisestä vasta sitten, kun se lämpeneminen loppuu. Jota ei datan mukaan ole todellakaan tapahtunut eikä asiantuntijoiden mukaan tapahdu tulevaisuudessakaan:

     http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

     1. Miksei katsota asiaa samantien 1600 -luvulta asti?

      http://www.metla.fi/uutiskirje/mil/2012-01/uutinen-1.html

      Itse asiassa lämpeneminen on hidastunut ellei jopa pysähtynyt 1900 -luvun alkupuolen jälkeen. Hiilidioksidipitoisuuteen ei valitettavasti löydy mitään tilastollista yhteyttä. Mutta aktiivisuuteen löytyy, esim. Dalton erottuu sarjasta erinomaisesti, mutta korrelaatio pelkästään pilkkumääriin on hämmästyttävän hyvä koko sarjan osalta.

      Ja nyt siis keväät ovat viilenneet koko 2000 -luvun aivan kuten aktiivisuuden heiketessä onkin odotettavissa. 7-8 vuotta sitten ennustin Dalton -tyylisen transition koittavan ja nythän tämä alkaa näyttää erittäinkin hyvältä.

      Mutta ei tämä asia kiukuttelulla ratkea. Antaa vuosien vieriä ja uskoisin että jo 10 vuoden sisällä peli on selvä.

 5. Miksi Leone valehtelet ja loputtomasti?

   1. Miksi valehtelevalta kommentoijalta ei saisi kysyä, että miksi hän valehtelee?

 6. Suomen sää on masokistin unelma. Ei voi muuta kuin nauttia.

 7. Eiköhän huhtikuun kylmä sää johdu tästä :
  http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/ret_5236.gif?itok=6ZEolELl

  Auringon magneettikenttä (IMF=Interplanetary magnetic field) eli maapallon kohdalla oleva kenttä on romahtanut huhtikuun aikana alimpaan tasoon sitten 2009.

  Nyt troposfääriin pääsee kosmisia säteitä paljon, kun auringon magneettikenttä ei suojaa niiltä, eli alapilviä esiintyy Svensmarkin teorian mukaan enemmän.

 8. Helsingissä satoi aamupäivän lunta.
  Ennen ajattelin, että vappuna +10C on vähän viileä keli, mutta nyt en odota edes sitä.
  +5C vappu todennäköinen. Yöpakkaset alkavat loppua pikkuhiljaa, sen verran kevättä voi aistia.

 9. Kyllähän täällä etelämpänä kelpaa, on sentään lumet edes sulaneet. Kun mennään vain Kainuun korkeudelle, niin siellä on melkein metri lunta – ja ens viikolla tulee 20 cm lisää. Koskahan viimeksi ollut vappuna yli metrin lunta sillä suunnalla?

 10. ”Muuttuva ilmasto” -propagandapläjäyksessä sanotaan:

  ”Yhtenäinen lumipeite katoaa Oulujärven ympäristöstä keskimäärin huhtikuun viimeisinä päivinä ja Ylä-Kainuusta toukokuun ensimmäisellä viikolla. Pysyvä lumipeite kestää siis Oulujärven rantamilla keskimäärin 160 päivää ja muualla maakunnassa 170–190 päivää. Hiihtokelejä riittää siis  useimpina vuosina 5–6 kuukautta.”

  Eli kun keskimäärin lumien pitäisi lähteä, niin sitä onkin vielä metrin verran. Muuttuva ilmasto tosiaankin, naulan kantaan.

  1. Kerropas vielä Leone, jos lumet lähtevät 9/10 vuotena normaalia aikaisemmin ja 1/10 vuotena normaalia myöhemmin, niin onko ilmasto silloin muuttunut ja mihin suuntaan?

   1. Se, että jollain aikavälillä on lämpöisiä keväitä ei ole mikään tae siitä, minkälaisia keväät ovat 10-20v päästä.
    Nyt Atlanti on lämpöisellä syklillä vielä ainakin vuoteen 2027 asti.
    http://i.gyazo.com/5fa1845492c3d81afac274653661732e.png

    Vasta 2030-luvulla jos vuoteen 2039 mennessä ei viilene, voi sanoa varmaksi, että CO2 vaikuttaa enemmän kuin luonnon omat syklit.

    1. Eli meinaat hörhöillä tieteenvastaista denialismiroskaasi vielä 22 vuotta, niinkö?

     1. Meinaan seurata sitä mitä luonto antaa meille, se o otettava vastaan.

 11. Vapun jälkeen vähän lämpöisempää, sitten näyttäisi 1867 -kuviot ottavan taas vallan ja kevätpainajainen jatkuisi…

 12. Vappuaattoiltana näyttäis koko Suomi olevan tukevasti pakkasella. Ruotsin puolella -20 korvilla. Helppo ilta tulossa virkavallalle.

 13. Ennusteen mukaan vappuaattoiltana täällä Hämeen sydänmailla noin +5 astetta. Ja samaa luokkaa muuallakin Etelä-Suomessa. Eli ei todellakaan ”tukevasti pakkasella”.

  Ruotsin puolella ehkä -20 astetta vain jossain pohjoisessa tunturin laella, mutta ei todellakaan missään muualla, ei lähellekään.

  Joten mikä ihme mahtaa olla tuon loputtoman valehtelusi ja kylmähörhöilysi tarkoitus?

  1. Epäilen, että hän saa siitä jotain masokistista mielihyvää.

 14. Helsingissä sataa lunta. Taitaa olla kolmas aamupäivä viikon sisään kun näin tapahtuu.
  Vapuksi lupaavat +5C, kuten ennustinkin. Alkaa käydä sääliksi muuttolintuja.

  1. Kuukauden kestänyt kylmyys ei voi olla näkymättä muuttolintujen hyvinvoinnissa. Voi voi :(

 15. Napapyörteen leviäminenhän lienee viimeaikojen kylmyyteen syynä? Tällä hetkellä yksi osa sitä on Suomen päällä ja sen ollessa päällä on turha odotella lämpöaaltoja. Vapuksi se painuu pohjoiseen samalla heiketen ja ilmanpaine alkaa kohota pikkuhiljaa koko Euroopassa. Suihkuvirtaus myös painuu Keski-Euroopasta pohjoiseen jopa Suomen pohjoispuolelle. Parempaan suuntaan tässä mennään kohta ryminällä..

  1. No ei mennä ainakaan GFS:n mukaan. Vapun jälkeen muutama edes vähän lämpöisempi päivä jonka jälkeen taas viilenee ja yöpakkaset palaavat koko maahan. Lämpö on jäänyt jumiin Afrikkaan.

  2. Tuoreinkaan GFS -.ajo, joka ilmestyi juuri, ei anna armoa. Kylmyys saattaa jatkua toukokuun puoliväliin asti.

   1. Mistä näkee noita pitkän ajan GFS-ajoja?

    terveisin, tietämätön

  3. Napapyörre on hävinnyt jo aikaa sitten yläilmakehästä ja stratosfäärin ja troposfäärinen kytkentä on päällä käytännössä vain talviaikaan.

 16. Pietarin lumitykki toimii näköjään näinkin myöhään. Muutaman tunnin päästä Itä-Suomessa alkaa lumipainajainen. Tässähän saamme aikamatkan suoraan 1600 -luvun kevääseen.

 17. Niille, jotka ovat huolestuneita ilmaston lämpenemisestä, voin sanoa lohdun sanaa: jääkausi on tulossa. Emme sitä itse näe, mutta jälkipolvet kyllä. Heistähän me nyt olemme huolissamme.

  1. Olishan se hurjaa jos ihmiskunta pystyisi hiilidioksidi -taikasauvalla kontrolloimaan ilmaston ikuisesti muuttumattomaksi. Tätä varten olisi ihan hyvä nyt antaa pitoisuuden nousta kunnolla ja katsoa josko jotain isompia vaikutuksia alkaisi ilmetä. Olis konsti maskata se seuraava jääkausi veks. Pahalta kuitenkin näyttää, pitoisuus nousee hurjaa vauhtia, mutta Suomessakin vaan keväät jäätyvät jyrkästi.

   1. Itse en usko että pakkasen puolella olevia huhtikuita tulee Etelä-Suomeen ennenkuin Norjanmerivirralla lämmöntuonti rauhoittuu vähän :
    http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/kevaat_vs._golfvirta.png?itok=J6Iu59GP

 18. ”Kylmää säätä, ainakin vuodenaikaan nähden viileää sellaista, on  riittänyt sekä meillä että laajalti Euroopassa viimeisen reilun viikon ajan!”
  Reilun viikon ajan??? Ehkä siellä muualla Euroopassa, mutta täällä on ollut jo ainakin kuukauden! En muista koskaan olleen näin kylmää huhtikuuta. Aivan järkyttävä sää päivästä ja viikosta toiseen.

  1. Tuossa kuvaajassa on lämpötilapoikkeamat normaalista viimeisten 30 päivän ajalta kautta maailman:

   https://www.esrl.noaa.gov/psd/map/images/rnl/sfctmpmer_30a.rnl.gif

   Peikko ja Leone voisivat kertoa, miksi heidän aurinkoteoriansa vaikuttaa niin kovin pieneen osaan maailmaa. Eikös sen saman auringon pitäisi vaikuttaa muuallakin kuin vain tuossa kuvaajassa sinisellä merkityillä alueilla?

   Mainittakoon vielä, että melkoisen rajusti on ilmasto lämmennyt, kun yhtenä keväänä taas pitkästä aikaa sattuu pienessä Suomessamme olemaan hieman viimeaikaista normaalia kylmempää säätä, mutta ihan entisaikojen normaalia säätä, ja se aiheuttaa tällaista älämölöä.

   1. En minä ole puhunut mistään hiljaisesta auringosta, aurinko on tällä hetkellä vastaava kuin 1930-luvulla, eli 3nT. Sitten kun ollaan reilussa 1nT lukemissa ja selvästi alle 2nT, niin voidaan puhua vasta hiljaisesta auringosta, sellainen on viimeksi nähty 1890-luvulla.

    Ja sitäpaitsi ei aurinko ole ainoa joka täällä vaikuttaa, vähän aika sitten laitoin sinulle linkin että Atlanti on tällä hetkellä lämpöisen syklin huipulla. Itse en odota ainakaan mitään selkeätä ilmaston viilenemistä ennen vuosia 2027-2035.

    Jos Leone sellaista odottaa, niin se on hänen oma asiansa.

    1. Perustuen pilkkumäärien ja kevään lämpötilojen korrelaatioon kyllä. Ainakin 3-4 seuraavaakin kevättä pitäisi keskimäärin olla viileitä. Sitten seuraava aurinkomaksimi alkaa vaikuttaa.

     1. Juu siihen vähän itsekkin kallistun, että seuraavat vuodet ovat viileämpiä, kovin talvi voisi olla 2021-2022.

      Mutta siinä vaiheessa kun ollaan menossa kohti kylmää Atlantia(2027-2035), aurinko on erittäin oleellinen muuttuja.
      1800-luvulla Daltonin minimin jälkeen Pohjois-Atlanti viileni huomattavasti kylmemmäksi kuin 1960-luvun viilenemisessä :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/amovsauringontuuli.png?itok=fmgmRReu

      2030-2050 vuosien välinen ilmasto voi olla yhtä viileä kuin 1800-luvun ilmasto.

      Samanlailla keskiajan lämpökausikin päättyi nopeasti 1260-luku oli Skandinaviassa jopa lämpöisempää kuin nykyään, siitä 20v päästä oli jo 1800-luvun ilmasto.

      Eli nykyhetki lämpötiloillaan ei ole mikään tae tulevaisuudesta:
      http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2017/01/Holocene-Cooling-Scandinavia-Rydval-17.jpg

  2. Mainittakoon vielä, että ainakin Etelä-Suomessa oli normaalia lämpimämpää tai normaalia huhtikuun alkupuoli noin 12.4. asti. Eli normaalia kylmempää on ollut nyt todellakin vasta pari viikkoa. Sitä ennen oli kuukausitolkulla normaalia lämpimämpää.

   1. Onko tämä sinulle yllätys, että ilmasto on Suomessa normaalia lämpöisempää kun Atlanti kiehuu lämmössään ?

    Tämä lämmin jakso tuskin on ohi vielä pitkään aikaan.
    Tässä vielä tarkentava kuva Pohjois-Atlantin merivirroista , ylin kuva kuvaa Norjan merivirran lämmöntuontia 0-400m syvyydestä, toiseksi ylin kuva Huippuvuorten länsipuolista merivirtaa, joka tuo lämpöä Jäämeren alle, alin kuva irmigerin merivirtaa joka tuo Grönlantiin lämpöä :
    http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/golfvirta_0-400m.png?itok=-46-xfEh

    Jos tuollaisella merivirran huippulämmöntuonnilla ei olisi tavallista lämpöisempää ollut viime vuosina, itse ainakin ihmettelisin.

    Mikään merkki ei mielestäni tällä hetkellä tue mitään sellaista, että ilmasto viilenisi. Pikemminkin olemme keskellä hyvin lämmintä jaksoa.

 19. Muuttolinnut ovat aivan sekaisin, lentelevät mihin sattuu ja se iloinen keväinen kailotus on vaiennut. Harmillista, aika paljon potuttaa muuttolintujen puolesta.

 20. WTF?? Ennusteet päivittyi siten, että ens yönä tänne Länsi-Suomeen tuleekin kunnon lumipyryä – ja vappuaattona uusiks. Johan on markkinat!

 21. Eipä paljoa sitten varoiteltu huomispäivän vaarallisesta ajokelistä ajankohtaan nähden…olkaa tarkkana!!!!!!

 22. Täytyis vähän autoa korjata pihamaalla, mutta ei kyllä huvita yhtään alle +5C. Sormet jäätyy pipo päässä.

  1. Täällä tullut 10 cm lunta ja ilmeisesti iltaan asti jatkuu tuisku.

   1. Ahvenanmaalla Jomalan sääaseman huhtikuun lopun lumiennätys rapsahti rikki tänään 9cm oli aamulla :
    http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/jomala?forecast=long

    aikaisempi ennätys oli 32v takaa 25.4.1985 8cm

    Asema on ollut käytössä vuodesta 1971

 23. Mitä mieltä Leone olet tästä tutkimuksesta ?
  http://www.geomar.de/fileadmin/personal/fb1/p-oz/mfrank/Frank_2000.pdf

  Auringon magneettikenttä on ollut jääkaudella huomattavasti heikompaa kuin nykyisellä interglasiaarilla. Myös viime interglasiaarilla Eem-lämpökaudella auringon aktiivisuus oli erittäin korkeaa.

  Auringolla on siis myös 100000v ja 10000v pidempiäkin syklejä.

 24. 15 cm lunta plakkarissa, eli osuttiin just sadenauhan alle. GFS antaa vahvasti viitettä siihen suuntaan, että lumentulo jatkuu toukokuulla. Korkeapaine yrittää työntyä lounaasta Fennoskandiaan, mutta arktinen vetää vastapalloon ja matala jäisi Suomen itäpuolelle pyörittämään arktista ilmaa tänne. Toivon ettei toteudu, mm. peltohommat voi tuolla kuviolla unohtaa tältä keväältä.

 25. Oli juhlalliset +6C, niin ehdin vähän kulkuneuvoa rassata pihalla. Sitten alkoikin taas sataa.

 26. Näyttää yhä varmemmalta, ettei lämpöä tule ainakaan ennen toukokuun puoltaväliä. Päinvastoin, ainakin yölämpötilat taitavat olla laskusuunnassa.

 27. Kello on kahdeksan pintaan aamulla Helsingissä, ja ulkona on pakkasta. Voi lintuparat.
  Talvet lämpenee ja kesät kylmenee. Siihen suuntaan tämä näyttää menevän.

  1. No ainakin talvet 1990-2012 olivat viilenevässä trendissä kun asiaa viimeksi tutkin. Tuskinpa tilanne on viimeisten vuosien aikana muuttunut niin paljoa, pitäis varmaan tsekata missä nyt mennään. Täytyy huomata, että viime vuodet olivat aurinkomaksimin aikaa, ensi talvena on jo mahdollisuudet pidempiin pakkasjaksoihin edellisen aurinkominimin malliin.

   1. Viime auringonminimissä oli useita La ninoja runsaasti, tämä teki mm. talvista 2007-2008, 2008-2009, 2011-2012 aika lauhoja.

    Jos uuteen minimiin tulisi sopivan kokoisia El ninoja, voi uudesta minimistä tulla jo aika paljon kylmempikin Suomeen kuin viimeksi.

    Muutenkin tästä uudesta minimistä on tulossa selvästi vähäaktiivisempi kuin viime minimistä.

    Atlanti ei ole enään nousevalla AMO-syklillä vaan ollaan loivassa laskussa jo kohti negatiivista faasia.

    1. Joskus muistan lukeneeni tutkimuksesta, jonka mukaan ENSOlla ja meidän talvilla ei näyttäisi olevan tilastollista yhteyttä. Viime aurinkominimissä oli kylläkin niitä pitkiä pakkasjaksoja normaalia enemmän..

     1. Auringon minimieissä olen itse katsonut tilastoista, että el nino olisi parempi kuitenkin kuin la nina.

      Enemmän ENSOA vaikuttaa tietysti Atlanti tänne.

    2. Elikä AO veti viime minimissä selkeästi sinistä palkkia:

     https://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_oscillation#/media/File:Arctic_Oscillation.svg

    3. Tuossahan lienee sellainen pikku viive pilkkumääriin, että minimin lopulle osuu usein kylmimmät talvet.

     1. Tässä on ainakin 1v-2v viive auringonpilkkuihin kun Golfvirta kiemurtelee ja vaihtelee lämmöntuontia kohti Arktista aluetta :
      http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/pilkut.png

      Mutta tämä johtuu mielestäni siitä, että eniten auringossa maapallon vaikuttaa sen geomagneettinen aktiivisuus, jota voi kuvata IMF magnettikentällä tai ap-indeksillä. Tuon minimi on vasta 2019-2022 vaikka pilkut ja fluxi ovat jo laskeneetkin mukavasti :
      https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/11/clip_image012.jpg

      Auringosta tuo IMF vaikuttaa eniten, TSI ja pilkut ovat vain suuntaa-antavia mittareita.

     2. Tuo toimii myös toisinkin päin, auringon maksimi oli 2014, kuitenkin kaikkein huonoimmat talvet olivat 2014-2015 ja 2015-2016.

      Eli pienellä viiveellä maksimista, tulee yleensä eniten lämpöä kohti pohjoista.

      2027, pitäisi alkaa Atlantikin viileneminen kiihtymään maksiminopeuteen, joten 2020-luvulla lämmin jakso mikä tulee 2023-2027 jäänee huomattavasti lyhyemmäksi kuin 2013-2016 lämmin jakso.

      Sitten voidaan puhua jo kunnon viilenemisestä Suomessakin, kun tulee yhä enemmän mantereisempia vuosia, länsituulet ovat katoavaa tavaraa mitä kylmemmäksi Atlanti menee.

      Tässä on aika hyvä kuva NAO-indeksistä :
      http://ossfoundation.us/projects/environment/global-warming/north-atlantic-oscillation-nao/image

      Golfvirran pulssit kohti Jäämerta ovat aina voimakkaampia kuin NAO on plussalla, kun se on miinuksella niin Golfvirran lämmöntuonti kohti Jäämerta on heikkoa.

      Eli jos ilmasto lämpenee, Suomessa tuulee usein Atlantilta, jos taas ilmasto kylmenee, sitten tuulee Euraasian mantereelta päin useammin ja Jäämereltä päin.

 28. Talventulo siirtynyt maaliskuulle ja kesän lämmöt elo-syyskuulle. Kevät lienee taas juhannuksena?

 29. Se on muuten lähes koko 60° ja pohjoisnavan välinen alue ”umpijäässä” . Vain pohjanlahden rannikot on ilman paksua lumipeitettä. En ihmettilisi vaikka yöpakkasia riittäisi heinäkuulle asti ihan jatkuvasti.
  Pikkasen naurattaa Taalaksen ”pohjoinen lämpenee eniten” hokema. Sieltäpäin ollaan muutenkin oltu viimeaikoina melko hiljaa? Onko totuuden kylmä rätti iskenyt suut tukkoon?

  Tuolta voi käydä kattelemassa mitä lämpötilamuutoksia pohjoisessa on tapahtunut vuodesta 1958 tähän päivään.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

  1. Ja lisää tulee? Nyt GFS ennakoi viikon päähän myrskymatalaa, jossa sade tulisi ilman muuta lumena.

   1. Katellaan rauhassa, ECMWF ilmeisesti heittää saman matalapaineen jonnekin Uralille nyt.

  2. Jotain todella omituista tässä on nyt takana. Jotain todella omituista…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.