Tiesitkö nämä 10 asiaa keväästä?

Julkaistu
Ilta-aurinko ja tuore silmu Helsingin Aurinkolahdessa (kuva: Markus Mäntykannas)

 

Maaliskuu on puolivälissään ja kevät kolkuttelee jo ovea. Neljän vuodenajan välinen uniikki kiertoliike jatkaa kulkuaan ja pian onkin aika toivottaa uusi ajanjakso tervetulleeksi. Ja kuten vanha suomalainen sananlasku kuuluu: keikkuen kevät tuleepi. Suomen kevät voi saapua varkain, mutta on vielä altis suurille takapakeille. Keväämme kamppailee pitkään pohjoisten talvisten ilmamassojen sekä Etelä- ja Keski-Euroopan jo lämmenneiden ilmojen välillä, ja parhaimmillaan Suomen kevään aikana onkin mahdollista kokea kaikki neljä vuodenaikaa.

Kokosimme tähän 10 mielenkiintoista faktaa Suomen kiikkuvasta keväästä ja siihen liittyvistä piirteistä:

 1. Kevät on vuodenajoista lyhyin: etelässä meteorologinen kevät kestää tilastojen valossa pari kuukautta (eniten rannikoilla ja saaristoissa kylmän meren vuoksi), Pohjois-Lapissa vain noin reilun kuukauden verran.
 2. Terminen (meteorologinen) kevät alkaa, kun lämpötila kohoaa pysyvästi 0 ja 10 asteen välille: etelässä kevät alkaa tyypillisesti maaliskuun lopulla, maan keskivaiheilla huhtikuun alussa, pohjoisimmassa Lapissa vasta toukokuun puolella.
 3. Vuorokauden välinen lämpötilavaihtelu on suurta: vuorokauden välinen lämpötilavaihtelu on suurimmillaan maaliskuussa – pohjoisessa selkeällä säällä parhaimmillaan jopa yli 20 astetta.
 4. Ilmakehä lämpenee hitaasti: aurinko lämmittää huhtikuussa jo samalla teholla kuin elokuussa, mutta talven jäljiltä ilmakehällä kestää aikansa lämmetä, joten lämpötilat eivät korreloi auringon tehon kanssa.
 5. Takatalvesta voidaan puhua, kun pitkän keväisen jakson jälkeen koittaa äkillinen talvinen jakso (pakkasta ja lunta): keväisten ja talvisten jaksojen vuorottelu kuuluu Suomen kevääseen, vaikka toisinaan tämä noteerataankin mediassa melko värikkäin sanakääntein.
 6. Keväällä voi jo olla kesäisiä lukemia – Suomen lämpöennätykset maalis-toukokuussa ovat seuraavat: 27.3.2007 Helsinki-Vantaan lentoasema 17,5 °C / 27.4.1921 Jyväskylän kaupunki 25,5 °C / 30.-31.5.1995 Lapinjärvi Ingermaninkylä 31,0 °C
 7. Pakkanen voi vielä olla kireää: maaliskuussa pakkanen voi pohjoisessa kiristyä yli 40, huhtikuussa yli 30 ja toukokuussakin yli 20 asteeseen.
 8. Kevät on vuoden kuivinta aikaa: keskimäärin vähiten sataa maalis-huhtikuussa.
 9. Keväisin puuskatuulet ovat sisämaassa voimakkaampia selkeällä säällä: aurinko lämmittää jo keväisin voimakkaasti maanpintaa, jolloin aiheutuu termiikkejä eli ympäristöään lämpimämpiä ilmakuplia, jotka nousevat ilmassa ylöspäin. Vertikaalisuuntaiset lämpötilaerot aiheuttavat myös tuulen pyörteisyyttä ja puuskaisuutta.
 10. Siitepölykausi alkaa jo maaliskuussa: etelässä ilmassa voi olla lepän siitepölyä, huhtikuun lopulla alkaa koivun kukinta. Toukokuun aikana koivun kukinta on voimakkaimmillaan suuressa osassa maata. Heinät voivat aloittaa kukintansa lämpiminä vuosina etelässä jo toukokuun lopulla.

Mikä on sinun suosikkikevätkuukautesi?

Katso viikon ennuste – lämpötila kohoaa parhaimmillaan jo lähelle kymmentä astetta!

Yksi ajatus artikkelista “Tiesitkö nämä 10 asiaa keväästä?”

 1. 11. Huhtikuu on Suomessa koko vuoden eniten lämmennyt kuukausi. Kaisaniemessä huhtikuun keskilämpötila vuosina 1961-90 oli 3,1 astetta, mutta vuosina 2001-2016 jo 4,7 astetta. 2000-luvulla huhtikuu on ollut vuosien 1961-90 keskiarvoa selvästi lämpimämpi kaikkina vuosina kahta lukuunottamatta.
  12. Useimpina vuosina kevään alkamista on mahdotonta määrittää, koska lämpötila ei ole koskaan laskenut nollan alapuolelle lyhyitä jaksoja lukuunottamatta. Tätä jatkuu, kunnes vuodenaikojen määritelmät päivitetään vastaamaan muuttunutta ilmastoa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.