Miltä näytti maaliskuu?

Julkaistu

Hei!

Maaliskuu on lopuillaan, huomenna aloitetaan uusi kuu ja uudet kujeet. Nyt on hyvä aika luoda katsaus kuluneen kuukauden merkittävimpiin säätapahtumiin!

Suuren osan maaliskuuta lämpötilat pysyivät koko maassa vuodenajan keskiarvon yläpuolella, mutta joitakin poikkeamia kylmälle puolellekin nähtiin. Sää oli varsin vaihtelevaa; pitkiä, sateettomia korkeapainejaksoja ei esiintynyt. Föhn-tuuli pääsi puhaltamaan usean otteeseen, viimeisin Föhn-tuulijaksoista veikin Ahvenanmaan Jomalassa lämpötilan lähelle mittaushistorian maaliskuisia ennätyslukemia: +17,4ºC jäi vain kymmenyksen päähän edellisestä maaliskuun lämpöennätyksestä.

Katsotaanpa maaliskuun säätä viikkokohtaisesti!

Maaliskuun ensimmäinen viikko (1.-5.3.)

Aluksi laaja matalapaineen keskus piti Suomea otteessaan, mutta sen jälkipuolella meille virtasi pohjoisesta kylmää ilmaa. Käytännössä tämä tarkoitti vuodenaikaan nähden lämmintä ja sateista jaksoa, jota seurasi aurinkoinen, mutta lämpötiloiltaan talvinen viikonloppu.

Maaliskuun toinen viikko (6.-12.3.)

Säätyyppi muuttui jälleen epävakaiseksi ja sateiseksi. Viikonloppuna Föhn-tuuli lämmitti Suomea, lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosassa reiluun kuuteen asteeseen.

Maaliskuun kolmas viikko (13.-19.3.)

Matalapaineiden reitti kulki Suomen yli ja sateita tuli päivittäin jossakin osassa maata. Sää oli myös varsin tuulinen. Föhn-tuuli pääsi jälleen puhaltamaan ja etelässä lämpötila nousi useana päivänä +8 asteen tienoille.

Maaliskuun neljäs viikko (20.-26.3.)

Epävakainen sää jatkui yhä ja lämpötilat pysyttelivät etelässä jälleen yleisesti 5ºC ja 10ºC välillä. Viikon lopulla eli sunnuntaina ilma pääsi lämpiämään kunnolla: Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin +15,9ºC lämpötila.

Maaliskuun viimeinen viikko (27.-31.3.)

Maanantaina 27.3. uusi maaliskuun lämpöennätys jäi parin asteen kymmenyksen päähän! Ahvenanmaalla Jomalassa mitattiin +17,4ºC, kun voimaan jäänyt ennätys vuodelta 2007 Helsinki-Vantaalta on +17,5ºC. Lämpötila nousi maan etelä- ja länsiosassa yleisesti yli +10 asteeseen. Vaikka päivä oli lämmin, se oli myös tuulinen; kovin tuuli puhalsi edellisenä yönä. 26.-27.3. Kokkolan edustalla tuuli puhalsi myrskylukemissa (22,8 m/s), kun taas Muonion Laukukeron tunturiasemalla tuulilukemaksi tuli peräti 31,4 m/s! Maanantain jälkeen sää muuttui jälleen viileämpään suuntaan.

Maaliskuu lukuina

Lämpimin Jomala, Ahvenanmaa +17,4ºC (27.3.)

Kylmin Muonio -29,4ºC (7.3.)

Tuulisin Muonio 31,4 m/s (26.3.), Kokkola 22,8 m/s (27.4.)

Tätä kirjoittaessani maaliskuu ei ole vielä täysin päättynyt, on siis pienenpieni mahdollisuus, että loppuillan aikana ilmakehä päättää heittää kaikki fysiikan lait romukoppaan ja lukemat menevät uusiksi. Tämä on onneksi varsin epätodennäköistä, joten melko suurella todennäköisyydellä nämä numerot ovat paikkansapitäviä.

Tekstin yhtenä osalähteenä on käytetty Ilmatieteen laitoksen sivustoa.

Lopuksi vielä Matti Hietalan kauniita kuvia maaliskuulta!

 

Yksi ajatus artikkelista “Miltä näytti maaliskuu?”

  1. Mielenkiintoinen maaliskuu siis takana ilmojen puolesta.
    Aivan upeita kuvia Matti Hietalalta. Ikävä Suomeen tuli välittömästi, koska missään ei ole sellaista maaliskuun aurinkoa eikä sellaisia hohtavia latuja. Se luonnon puhtaus häkellyttää.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.