Tulevan viikon sienestyssäät

Julkaistu

Viime viikonloppuna korkeapaineen kohtalo oli vielä epävarma, nyt näyttää jo hyvältä! Korkeapaine hallitsee Suomen säätä näillä näkyvin lähes puolentoista viikon ajan. Jokunen matalapaineen keskus käy välillä häiriköimässä, ensimmäinen jo tänä viikonloppuna, mutta korkeapaine pulpahtaa niiden jälkeen sitkeästi takaisin.

Tähän aikaan vuodesta korkeapaine ei enää tuo varmaa auringonpaistetta, vaan sumupilvi saattaa ajoittain jäädä taivaan peitoksi. Korkeapaineen ansiosta sateet pysyvät silti loitolla.

Miltä siis näyttää viikonlopun sää?

Lauantai

Suomen yli liikkuu lämmin rintama ja meille alkaa virrata lämpimämpää ilmamassaa. Mitä se tietää käytännössä? Tiivistelmä:

Pori-Helsinki-linjan eteläpuolella: Aamulla pilvistä ja kuurosateita, pian poutaantuvaa ja aurinkokin alkaa näyttäytyä. Samalla lämpötila nousee, parhaimmillaan parinkympin tienoille.

Idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun tienoilla: Pilvistä ja kuurosateita. Lämpötila 10…15 asteen paikkeilla, pilvi pitää lämmön poissa.

Lapissa: Länsi-Lapissa on varsin pilvistä, mutta poutaista, Itä-Lapissa poutaista ja osin aurinkoistakin.

Lauantain tärppi eli mihin itse lähtisin: Varsinais-Suomen ja Satakunnan tienoilla näyttää hyvältä! Luvassa aurinkoista ja mukavan lämmintä säätä.

Sunnuntai

Aamu näyttää lauantai-illan kaltaiselta: selkeintä on lounaassa, muualla pilvistä, mutta nyt jo poutaista.

Päivällä tilanne muuttuu, matalapaineen keskus siirtyy Pohjois-Ruotsin ylle ja sateita alkaa levitä lännestä Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin. Satakunnan tienoillakin voi tulla muutama kuuro. Maan itäosassa sen sijaan pilvipeite rakoilee ja sää muuttuu mukavampaan suuntaan.

Päivälämpötila nousee lounaassa yleisesti 20 asteeseen, muuten maan etelä- ja keskiosassa on 15-18 astetta ja pohjoisessa 10-14 astetta.

Sunnuntain tärppi? Pidän aurinkoisesta säästä, idässä näyttää varsin positiiviselta. Savonlinna-Mikkeli-Lappeenranta-kolmiota kohti!

Ensi viikko

Sunnuntaina lähestyvän matalan keskuksen ja siihen liittyvien sateiden väistyttyä korkeapaine saa taas vallan. Ensi viikosta on tulossa suuressa osassa maata poutainen ja varsin aurinkoinen. Lupaavalta näyttää, ainakin ulkoilijoiden kannalta!

Aiotko ulkoilla tulevan viikon aikana kauniin sään päivinä?

Oma aikeeni on lähteä metsään täydentämään sienivarastoja, toivottavasti sienionni suosii!

Näitä ei kannata poimia - ainakaan syödä (Kuva: Ari Helminen / Flickr)
Näitä ei kannata poimia – ainakaan syödä (Kuva: Ari Helminen / Flickr)

4 vastausta artikkeliin “Tulevan viikon sienestyssäät”

  1. Kilpailevan firman ennustaja sanoi tv:ssä, että sunnuntaina alkaa virrata kosteampaa ilmaa. Ymmärrän toki, mitä hän tarkoitti, mutta ilmaus on hieman vaarallinen. Monet tulkitsevat sen sateeksi.

  2. Terveisiä Suomeen Ranskasta Kai Juhanilta… Toivon anna-liisa Aidille Lamminta Talvea Isa Jumalan ja Pentti Olavin Kera.

    Kali Kain

  3. joo. en ole ennen säästä paljon perustanut mutta nämä forecan blogit yms ovat huippuja.veneessä asun kesät ja siellä ei ole edes kännyssä nettiä .kysyn joskus tutulta että vilkaisee että minne tuuli yöllä kääntyy ettei vene ole karkuteillä.Aalloilla syvärin.Rauli oli yllättävän pliisi vaikka kaikki varoititivat ettei veneelle kannata mennä.kaikki kelpaa paisi tyyni helle kombinaatio.KIIIIIIIIIIIIItos paljon kaikesta

  4. Lisää juttuja. Ja tää selitys miksi nyt muuttui sää ennustus viileãmmãksi myös Ranskassa juin suomessa. Onko kyseessä kuumempi taas myöhemmin eli lähes helle suomessa Syyskuun lopulla ja kesä ranskassa. Rankassa rikottiin syyskuun ennätyksiä. Ennen 34,5 nyt 35,8. Hurjaa. Mutta tana vuonna sää on vaihdellut vähãn viiléää ja taas kuumaa… Sateiteta on ranskassa ollut vãhän. Ja maaseutu kärsii valtavista tappioista kuten 1976. Maalaiset seudullani kertoivat et ta on pitkä lämmin koko talvi. Teidän pitäis pãästã lusää julki koska tiedetään tarkemmin esim. Sade jopa Bleneaussa … Olen itse leirintà alueella ja jos sataa paljon laitan muovin teltan ylle. Eilen satoi ilman enustusta. Silti vaistosin suojautua. Hyväà jatkoa. Nyt vissiin on ennustus vain n. 3 päivàä voimassa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.