Virtuaalimatka halki Suomen, osa 2

Julkaistu

Hei pitkästä aikaa! Kirjoitusvuorojen vaihdon seurauksena tämän minisarjan kahden osan välille tulikin aiottua pidempi tauko. Onneksi ilmasto ei ehdi muuttua parissa viikossa olennaisesti, joten tämä teksti on edelleen ajankohtainen.

Edellisen kerran kirjoitin Porin ilmastosta, tänään vuorossa on

INARI

Saariselän Kaunispää-tunturilta avautuvat hienot näköalat (kuva: Joanna Rinne)
Saariselän Kaunispää-tunturilta avautuvat hienot näköalat (kuva: Joanna Rinne)

Inarin kunta sijaitsee Lapissa, se täyttää suuren osan Suomi-neidon päästä ja on Suomen toiseksi pohjoisin kunta. Pohjoisen sijaintinsa takia Inarin sydäntalvi vietetään kaamoksessa, keskikesä puolestaan yöttömässä yössä. Auringonsäteily osuu Inarissa maahan keskikesälläkin varsin viistosti. Auringonsäteilyn määrä jää siellä siksi vähäisemmäksi kuin suurimmassa osassa Suomea. Inarin ilmaston kriittiset mitat näyttävät seuraavilta (mittaustiedot Inarin Ivalon kylästä)

Inarin ilmastotietoja (lähde: Wikipedia / Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010)
Inarin ilmastotietoja (lähde: Wikipedia / Tilastoja Suomen ilmastosta 1981-2010)

Porin vastaaviin tietoihin verratessa silmiin pistää välittömästi muutamia selkeitä eroja.

1. Koko vuoden keskilämpötilat ovat kaikki n. 5 astetta viileämpiä kuin Porissa.

Viileys johtuu pääosin auringonsäteilyn vähäisemmästä määrästä, myös Inarin sijainti kauempana sulasta merestä vaikuttaa varmasti. Ero ei jakaannu vuoden sisällä tasaisesti, vaan Porin ja Inarin kesälämpötilat ova lähempänä toisiaan kuin talvilämpötilat.

2. Inarin sademäärä on pienempi kuin Porin

Tämä on varsin loogista: mitä lähempänä kosteuden lähde eli meri on, etenkin, jos meri sijaitsee suunnassa, josta ilmavirtaukset yleensä käyvät, sitä helpommin tuo kosteus siirtyy sateena myös maalle. Kiinnostavaa on, että Porissa sademäärä jakaantuu tasaisemmin koko vuoden osalle kuin Inarissa, jossa pääosa sateista tulee keskikesällä. Toisaalta Inarissa sadepäiviä on vuoden aikana enemmän kuin Porissa. Tämä selittynee sillä, että kylmemmässä Inarissa kehittyy Poria helpommin heikkoa pakkaslumisadetta, joka näkyy sadepäivien määrässä, mutta sademäärä sateissa jää hyvin vähäiseksi.

Joanna, rinne (Meteorologin ja oman sukunimensä kohtaaminen) (Kuva: Anna-Mari Peltonen)
Joanna, rinne (Meteorologin ja oman sukunimensä merkityksen kohtaaminen) (Kuva: Anna-Mari Peltonen)

Näin tämän kahden tekstin minisarjan avulla päästiin tutustumaan lyhyesti kahden Suomen mittakaavassa hyvin erilaisen paikkakunnan ilmastoon.

Auringonsäteilyn määrä lisääntyy vähitellen ja kevät tekee hitaasti tuloaan, työmatkareitin varrella on viime päivinä näkynyt jo vastasaapuneita joutsenia ja silkkiuikkupari. Ehkäpä pian pääsemme jo kirjoittamaan erilaisista kevään sääilmiöistä. Hyvää alkanutta maaliskuuta!