Sään juhlaa

Julkaistu

Happy Weatherperson’s day! (Hyvää säähenkilöpäivää!)

Juhlapäiviä on nykyään joka lähtöön; tiesitkö, että tänään, 5.2, vietetään lähinnä Yhdysvalloissa National Weatherperson´s Day -päivää? Ei ihme jos et, itsellenikin tuo selvisi vasta juuri äsken. Meteorologina arvostan työpanoksemme huomioimista.

Hyvää säähenkilöiden päivää! (Kuva: Kevin Dooley / Flickr)
Hyvää säähenkilöpäivää! (Kuva: Kevin Dooley / Flickr)

”Weatherperson” ei rajoitu pelkästään meteorologeihin, vaan kaikkiin sääalalla työskenteleviin. Sitä vietetään John Jeffriesin syntymäpäivänä. Jeffries oli yksi Yhdysvaltojen ensimmäisistä säännöllisten säähavaintojen tekijöistä; hän kirjasi ylös mittaamansa säätiedot päivittäin vuodesta 1744 alkaen.  Hän myös lensi ensimmäisenä maailmassa vuonna 1784 Lontoon yli ilmapallolla, tarkoituksenaan tutkia ilman käyttäytymistä ylempänä ilmakehässä.

 

Hiljattain Yhdysvalloissa vietettiin toistakin sääliittoista merkkipäivää: 2.2. on ”Groundhog Day” eli ”murmelinpäivä”. Päivän pääjuhlallisuudet pidetään Pennsylvanian Punxsutawneyssä, jossa seurataan, kun murmeli ilmaantuu aamulla ulos kolostaan. Perinnetiedon mukaan ilmaantumishetken pilvisyys määrittää tulevien kuuden viikon sään: jos on aurinkoista eli murmeli näkee varjonsa ilmaantuessaan kolostaan, murmeli palaa pesäänsä ja talvisää jatkuu vielä seuraavan kuuden viikon ajan.

Nykyään Punxsutawneyn murmeli ei ole enää ainoa säätä ennustava köpöttelijä. Tänä vuonna virallisia ennustavia murmeleita on ollut Yhdysvalloissa vähintään 8 kpl, niiden ennusteet näyttävät Wikipedian mukaan seuraavalta:

Murmelien sääennusteita vuodelta 2016 (Lähde: Wikipedia)
Murmelien sääennusteita vuodelta 2016 (Lähde: Wikipedia)

Ennusteiden keskiarvo viittaa siis aikaiseen kevääseen Yhdysvalloissa. Stormfax-sivuston tilaston mukaan vuosien 1969-2010 ennusteiden onnistumisprosentti oli 36%, eli tämän tuloksen perusteella kannattaisi ennusteet kannattaisi tehdä tähänastiseen verrattuna päinvastaisina! Eri nettisivut tarjoavat hieman erilaisia tuloksia murmelin luotettavuudesta, mutta minkään löytämäni mukaan murmeli ei toistaiseksi kykene päihittämään sääennustetietokoneita.

Kuvan murmeli ei liity tapaukseen (Kuva: Robert Bieber / Flickr)
Kuvan murmeli ei liity tapaukseen (Kuva: Robert Bieber / Flickr)

*Muokattu 7.2, murmelin ennusteen tulkinta oli tekstissä livahtanut päinvastaiseksi

11 vastausta artikkeliin “Sään juhlaa”

  1. Hienoa, että näyttäisi tulevan aikainen kevät- ehkä jo ensi viikolla. Pääsee taas golfaamaan. Jos haluaa hiihtää, ainahan voi lennähtää Lappiin.

  2. Noh, jos pidät golfaamisesta +3 asteessa, vesisateessa ja loskassa, en kyllä väitä vastaankaan :)

    1. Juu, ihmiset saa tosiaan erikoisia kiksejä loskassa rämpimisestä..:)

      1. Joulupäivänä viimeksi golfasin. Vain pimeys haittasi. Ei ollut loskaa.

  3. Kyllä tässä jo kevättä odotellaan, ei siitä pääse mihinkään. Viime vuonnahan se alkoi termisesti noin 18. päivä tätä kuuta. Toivottavasti nytkin yhtä aikaisin. Tosin, toivottavasti ei kesän kustannuksella. Kuten viime vuonna.

    Säätietäjät kertokaa:
    Mikä ”ilmiö” aiheutti viime kesänä matalapainekierteen? Liittyykö jotenkin Pohjois-Atlantiin, vai mikä on..?
    Suihkuvirtaus..? Se kait otti viime kesänä eteläisemmän reitin, ja Suomi oli siellä kylmemmällä puolella, vai..?
    Entäs nyt El Niño? Onko mitään viitteitä, miten voimakas El Niño vaikuttaa meidän kesäsäähän (vai onko se edes käynnissä)?

    No, kuten sanotaan, vuodet eivät ole veljeksiä. Tämän kesän säästä kukaan vielä tiedä. Toivotaan vain, että on parempi, kuin viime kesä.

  4. Hulluja toiveita aikaisesta keväästä! Näkihän sen viime vuonnakin miten kävi kesäsäiden suhteen.. Kylmä kesäkuu verotti sekä lintuja että kasveja kovalla kädellä. Vaikka ei tietenkään suoraan syy-seuraussuhdetta voi vetää niin monesti aikainen ja lämmin kevään edistyminen on ottanut takapakkia nimenomaan alkukesästä.

    1. eikös vuonna 2002 ollut nimenomaisesti niin että helmikuussa oli jo keväistä ja kevät ja kesä oli erittäin lämpimiä silloinhan seuraava talvi 2002-03 oli pitkä ja kylmä

  5. ”Perinnetiedon mukaan ilmaantumishetken pilvisyys määrittää tulevien kuuden viikon sään: jos on pilvistä eli murmelin ei näe varjoaan ilmaantuessaan kolostaan, murmeli palaa pesäänsä ja talvisää jatkuu vielä seuraavan kuuden viikon ajan.” Menikö tämä nyt oikein päin? Olin ymmärtänyt, että kaunis, aurinkoinen sää murmelipäivän ennustaa myöhäistä kevättä ja pilvinen sää (murmeli ei näe varjoaan) ennakoi välitöntä kevättä.

    1. Hei! Kiitos huomiosta, olet aivan oikeassa; tekstiin oli livahtanut väärä tulkinta, teksti on nyt korjattu sen mukaiseksi.

  6. Valitettavasti tammikuu verotti lintuja pahasti. Ystäväni lintuihmiset sanovat, ettei tällaista ole nähty. No, se on tietenkin luonnonvalintaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.