Itäisen maan ilmoja

Julkaistu

Terveisiä Venäjän toiselta puolelta – Tokiosta!

Viime päivinä olen seurannut säätä täältä käsin ja olen siksi Suomen säätilasta auttamattomasti pihalla, siksi esittelen täälläkin lyhyesti Japanille ominaisia sääolosuhteita.

Japani on pohjois-etelä-suunnassa pitkä maa; ilmasto vaihtelee eteläisten saarien trooppisesta palmu – turkoosi meri – valkoiset hiekkarannat -osastosta pohjoisen ja läntisen Japanin vuoriin, joilla talven lumisademäärät ylittävät huimasti suomalaiset ennätyslukemat.

Siinä, missä meillä ilmavirtaukset käyvät keskimäärin vuoden aikana useimmin lännestä, Japanissa liikkuvat matalapaineet tulevat usein, eivät tietenkään aina, etelän puolelta tyyneltä valtamereltä päin. Erityisesti kesän vaara, taifuunit, tulevat lämpimältä mereltä kaakosta.

Koko Japanin säätilasta kertominen alueittain tuottaisi turhan pitkän tarinan, joten tässä lyhyesti kuvaus Tokion alueen eri vuodenajoille ominaisesta säästä.

Talvi

Tokion alueen talvi on viileä mutta vähäsateinen. Päivälämpötilat pysyttelevät muutamassa plusasteessa, sateita on muihin vuodenaikohin nähden melko vähän ja aurinkokin näyttäytyy loppuvuoteen nähden melko usein. Lunta sataa ehkä pari kertaa vuodessa eikä yleensä jää maahan pitkäksi aikaa.

Kevät

Keväällä keskimääräiset päivän ylimmät lämpötilat alkavat lähestyä kahtakymppiä huhtikuun paikkeilla, samalla lisääntyy ilmankosteus, sen mukana pilvisyys ja sateet. Puissa lehdet alkavat kasvaa selvästi Suomea aiemmin.

Kesä

Kesän sää jakaantuu kahteen vaiheeseen: alkukesällä, etenkin kesäkuun paikkeilla, alkavat runsaat sateet. Tämän ns. sadekauden päätyttyä heinä-elokuussa kesä on kuumimmillaan, päivälämpötilat pysyttelevät kolmenkympin maissa; ”helleaalloissa” mittarien lukemat kipuavat jopa lähelle +40 Celsius-astetta! Tilannetta ei auta, että toisin kuin Suomen kesässä, ilma on hyvin kosteaa. Kosteankuuma ilma on (kuulemma, ei ole vielä omaa kokemusta) erittäin tukala ja lämpöön liittyvät ongelmat etenkin huonokuntoisilla ja iäkkäillä ihmisillä yleisiä. Lisäkiusan tuottaa hurrikaanikausi, joka jatkuu koko kesän läpi.

Syksy

Syksyllä ilmankosteus vähenee ja lämpötilat viilenevät, kuitenkin selvästi hitaammin kuin Suomessa. Tällä hetkellä (marraskuun puoliväliä lähestyessä) ilma on hieman keskimääräistä lämpimämpää, päivälämpötilat pysyttelevät enimmäkseen 15-20 Celsius-asteen tietämillä eli pari astetta normaalia korkeampina. Juuri nyt säätyyppi on vaihteleva, sade ja pouta vuorottelevat, aurinko pysyttelee enimmäkseen piilossa. Ruska ei ole vielä Tokion seudulla alkanut, vuoristoisemmilla alueilla puut hehkuvat paikoin jo hienoissa punaisen ja keltaisen sävyissä. Tällä hetkellä linnut laulavat, kukat kukkivat ja ilma on lämpimämpi kuin meillä parina viime juhannuksena.

Vielä en ole ehtinyt ottaa paljoa kuvia hyvällä kameralla, joten tähän esimerkkikuvitukseksi kaksi huonolaatuista kännykkäkuvaa tältä päivältä (mosaiikkiohjelma ei odotetusti arvostanut liikkuneita autoja toisessa kuvassa), esimerkit sekä sateesta että tämänhetkisestä pilvipeitteen rakoilusta. Seuraavassa blogitekstissäni parin viikon päästä toivottavasti vähän edustavampia kuvia.

Terveisiä kaikille sinne kotosuomeen, toivottavasti säät suosivat!

 

Sateinen Tokion Ginzan kaupunginosa (kuva: Joanna Rinne)
Sateinen Tokion Ginzan kaupunginosa (kuva: Joanna Rinne)
Tokion Shinjuku sateen tauottua, pilvipeitekin rakoilee (Kuva: Joanna Rinne)
Tokion Shinjuku sateen tauottua, pilvipeitekin rakoilee (Kuva: Joanna Rinne)

 

 

6 vastausta artikkeliin “Itäisen maan ilmoja”

 1. En tiijä muuta kuin, että sateet ovat hakusissa ja vähissä ainakin Jyväskylän lähettyvillä. Olisi mukava kuulla, mistä tämä ilmiö johtunee?
  Nim. Ei ole kuultu sateen ropinaa edes peltikatoilla?

  1. Syksyn korkeapaineet ovat olleet tekemisissä.

 2. Sapporossa talvella käyneenä voisi sanoa, että Suomessa ei todellakaan tiedetä, mitä on lumisade. Metri voi tulla kerralla lunta helpostikin. Suomessa 10 cm lumisade aiheuttaa ”jopa / peräti 10 cm voi kertyä” -sanonnan. Mitähän se olisi jos tulisi saman verran lunta kuin Hokkaidon saarella..:) Anyway, Hokkaidossa taisi tulla toissa talvena vuorilla sen 7 metriä lunta.

  1. Sapporo: http://en.climate-data.org/location/1003/

 3. Muistan hyvin ensimmäisen ja ainoan kerran, kun saavuin Tokioon: Lunta oli satanut yön aikana ehkä jopa pari senttiä ja lentokenttä oli täydessä kaaoksessa. Siinä sitten kökötettiin lentokoneessa Naritan kentällä reilu tunti ennenkuin nämä tunnetusti tehokkaasti toimivat japanilaiset saivat järjestettyä meille tuloportin terminaalista. Jotenkin tuli heti kertalaakista koti-ikävä.

  1. Tokio: http://en.climate-data.org/location/3292/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.