Meteorologin painajainen

Julkaistu

Jokaisella ammattiryhmällä on omat painajaisensa ja liuta asioita, joita ei toivoisi kohtaavan työuransa aikana. Ammattiurheilija voi loukata jalkansa, parturi-kampaaja tulla allergiseksi kemikaaleille ja artisti menettää äänensä kesken tärkeän esityksen. Meteorologeillakin on omat painajaisensa – minulla eräs, joka hiipii alitajunnasta uniini säännöllisin väliajoin lähes muuttumattomana.

MTV:n aamuennustusvuorot alkavat meteorologeilla jo ennen aamuviittä, ja ensimmäinen Huomenta Suomen suora säälähetys on n. klo 6:35. Herätyskello soi, tai ainakin sen pitäisi soida minulla aamuvuoropäivinä klo 3:40.

Painajaisunessani kellot eivät soi: ei pihaustakaan Samsungin tai Philipsin iki-ihanista melodioista. Nukun kuin tukki, kunnes saan puhelun: ”Missä sä oikein olet, sulla on nyt lähetys menossa!

Avaan unessani television. Sääkartta taustalla, tyhjä studio, ei meteorologia.

Meteorologi istuu kauhusta kankeana kotisohvalla katsoen studiota, jossa hänen pitäisi juuri tällä sekunnilla olla:

Kuva 1: Painajaisunessani avaan television, jossa työmaani näyttää tältä. Missä meteorologi? (kuva: Markus Mäntykannas)
Kuva 1: Painajaisunessani avaan television, jossa työmaani näyttää tältä. Mutta missä meteorologi? (kuva: Markus Mäntykannas)

Uni päättyy nopeasti ja herään todellisuuteen. Painajaisuneni ei ole koskaan toteutunut, kiitos kahden luotettavan herätyskellon.

Sää tulee siis välillä uniin, mutta ei aina negatiivisessa mielessä. Eräänä yönä pääsin ennustamaan unessani niin absurdia jouluaattosäätä, että kyllä pisti hymyksi herättyänikin. Vai mitä sinä tykkäisit tällaisesta jouluaatosta:

Kuva 2: Alitajuntani tarjoaa tällaista jouluaattosäätä - kelpaako? (kuva: MTV/Markus Mäntykannas)
Kuva 2: Alitajuntani tarjoama jouluaattosää – kelpaako? (kuva: MTV/Markus Mäntykannas)

16 vastausta artikkeliin “Meteorologin painajainen”

 1. Eihän vai stressi vaivaa? Itsellä joskus samoja oireita, kun on aikainen herätys. Tuo jouluaaton sää olisi hyvä Keski-Suomesta katsottuna. Kenties joskus toteutuukin.

  1. Sopivasti stressiä, niin pysyy virkeänä. ;) Ei-aamuvirkkuna olen joutunut opettelemaan hyvin aikaisten aamuherätysten tavoille – hyvä unihygienia auttaa ainakin täällä päässä.

 2. . . . en pitäisi ihan mahdottomana tuota jouluaaton säätänäinäilmaston muutoksen aikoina.

 3. Tuo Joulusää olisi vähintäänkin mielenkiintoinen, toki tuo kartta olisi mihin aikaan vuodesta tahansa jännä toteutuessaan.
  Itselle kerran kävi aikaisen herätyksen kanssa hotellissa Englannissa, että olin ihan varma herätyskellon soimisesta, nousin ylös ja pian valmistauduin lähtemään huoneesta ja ajelemaan kohti Stanstedin lentokenttää noin 100 mailin päässä. Satuinpa vilkaisemaan sentään ovella huoneessa vielä rannekelloa, jaahas, se oli jotain klo 03:15 aamuyöllä ja heräämiseen piti olla vielä lähes pari tuntia. Eipä kyllä enää tullut unikaan, katselin jotain teksti-tv juttuja ja kulutin tunnin aikaa ja sitten lähdin baanalle hyvissä ajoin. Mutta parempi ehkä näin päin kun tosijuttu oli kyseessä.

  1. Kyllä vain, kiitos kokemuksesi jakamisesta. Onnellinen loppu, onneksi!

 4. Jännä tuo jouluaaton sää. Mietin, että tuossa rintamalinjalla saattaisi olla hieman tuota ennustekuvaa ärhäkämpää säätä. Jouluna aurinko ei lämmitä, joten eikös Etelä-Suomen yllä pitäisi ilmamassan lämpötilan olla n. 20 aseteista, että päästään tuon ennusteen lukemiin. Pohjoisessa puolestaan olisi samaan aikaan todella hyytävää ilmamassa ja kun nämä kohtaavat sitten tuossa rintamalinjalla, niin…

  1. Jo vain, Antti, mielenkiintoista pohdintaa. Olisihan tuossa toteutuessaan aivan mieletön lämpötilagradientti, mutta ehkä syntymässä olisikin ollut vuosisadan myrsky. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä unta vielä joulupäivien säästä. Talvisin selkeä ja heikkotuulinen sää johtaa helposti inversiotilanteeseen, joten etelässä pitäisi kyllä olla melkoisen voimakas lämpimän ilman advektio – Lapin hyytävät lukemat ovat ihan mahdollisia talvisessa inversiossa.

   1. Toivotan siis hyviä sääunia, josko siellä näkyisi vielä ne seuraavien päivien säätkin. Mutta älä nuku pommiin! :-)

 5. Onpa kiva lukea, että on muitakin, jotka pyörittävät unissaan tai valveillaan toisinaan mahdottomiin mittasuhteisiin yltäviä sääunelmia. Mulla 40 asteen helteet ja järisyttävät ukkoset ovat usein kartalla. Kiitos erinomaisen mukavasta blogikirjoittelusta ja yllätyksellistä säävuotta!

  1. Kaimani, kyllä vain. Tämä oli vain pintaraapaisu sääunistani. Mukavaa, että olet viihtynyt blogimme äärellä ja tervetuloa vastaisuudessakin! :)

  2. No jos sinulla on 40 asteen hellelukemat Suomessa, mitä me sanommekaan Unkarissa odotettavista huippulämpötiloista?…

 6. Mukava aloitus päivään. Hyvä blogi, kiitos. Tuli mieleen lapsuudesta tapaus kun herätin veljen kouluun lähtöä varten klo 3 aikaan yöllä vaikka piti herättää vasta klo 7.30. Veli meni ensin suihkuun ja siinä kun söin muroja aamiaiseksi ja odottelin omaa vuoroa suihkuun niin heräsin unesta ja tajusin. No veli tuli suihkusta, mulla masu täysi ja kerroin veljelle että voi mennä takasin nukkumaan niin eihän velipoikaa enää nukuttanut. Itse nukahdin hyvin masu täynnä :)

 7. Aikamoinen, noin 55 asteen lämpötilaero Suomen mittakaavassa. Onko siinä melkein koko pohjoinen pallonpuolisko supistunut Suomen Neidon syliin?…

 8. Aivan normaali joulusää ainakin Oulun kohdalla.

 9. Lapin osalta tuo on tietysti aivan mahdollista. Tuli mieleeni, mikä on Etelä-Suomessa teoreettinen aivan maksimi lämpötila joulun tienoilla?

  1. Siämiäs, teoreettista maksimia ei lämpötiloissa ole, puhutaan mieluumminkin todennäköisyyksistä. Vuonna 2011 etelässä oli paikoin ennätyksellisen lauha joulunaika, kun Tapaninpäivänä lämpötila kohosi ylimmillään 9,9 asteeseen. Näin korkeisiin lukemiin tarvitaan jo melkoisen voimakasta lämmintä advektiota tai voimakasta föhn-tuulta. Yli 10 asteen lukemat joulu- tai tammikuussa ovat poikkeuksellisia ja toistuvat keskimäärin kerran tai pari vuosisadassa. 11 astetta ei vielä ole ylitetty, mutta hyvin lähellä on käyty. Ruotsissa jouluaattona on päästy 13,7 asteeseen. Norjan talviset lämpöennätykset vastaavasti ovat kyllä melko huimia: joulukuussa 18,3 ja tammikuussa 17,9 astetta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.