Pian kohti valoa

Julkaistu
Lyhyt päivä on tässä jo laskemassa, jolloin muun valon merkitys nopeasti kasvaa. Talvipäivänseisaus on maanantain vastaisena yönä. Oma tai vastaava kuva.
Lyhyt päivä on tässä jo laskemassa, jolloin muun valon merkitys nopeasti kasvaa. Talvipäivänseisaus on maanantain vastaisena yönä. Sitten päivä alkaa pidentyä. Oma tai vastaava kuva.

Joulun hahmon voi erottaa jo sään seasta kuin lähestyvän valon sumussa tai pimeässä. Ja kovin talvessa makaa jo maamme, vain lounainen Suomi kylpee lähipäivinä vielä myös suojasäässä. Jos talven reuna on matalapaineiden reitti, vietämme joulumme sen pohjois- eli talvisemmalla puolella. Jätän Suomessa vielä nyt loppulumia satavan matalapaineen pois laskuista, jolloin pääsen puhumaan kahdesta jo sangen talvisesta ilmapyörteestä, jotka ainakin maamme eteläisen osan ilmoja muokkaavat. Kummankin matalapaineen lasketaan liikuvan samaa reittiä: Suomenlahtea pitkin itään. Niistä ensimmäinen tuo maan etelä- ja keskiosaan räntä- ja lumisateen niin, että sadesää, joka etenkin lounaassa voi olla myös vetinen, ajoittuu maanantaihin ja sitten vielä tiistain vastaiseen yöhön.

Koska joulu on suunnilleen ensi viikon puolivälissä, on tuon juhlan valkoisuus tai mustuus käytännössä tämän ensimmäisen matalapaineen varassa, koska joulun maissa tulee lähinnä jokunen lumikuuro, mieluiten rannikolla. Sää on tällä tietoa suomassa joulurauhan, joka voisi kestää monta päivää. Tämä perustuu siihen, että joulumatalapaine liikkuukin eteläisen Itämeren yli itään eikä siis läheltäkään Suomea. Se on kuitenkin olemassa, ja vain sen reitti on nyt toinen kuin mitä vielä jokunen päivä sitten laskettiin. En kuitenkaan vielä kirkossa kuuluttaisi, että se todella tai välttämättä pysyy noin etelässä.

Toinen meitä tässä vaiheessa kiinnostava matalapaine  on laskelmien mukaan tuomassa maan etelä- ja keskiosaan pyryn joulun ja uudenvuoden välisenä sunnuntaina sekä vielä maanantain vastaisena yönä. Ainakin osa tämän matalan sateesta voi nytkin tulla lounaassa vetenä, mutta sen verran kylmää ilmaa olisi matalan perässä, että lopputulos olisi helposti valkea maa viimeistään nyt myös lounaassa. Uudenvuoden sää näyttää nyt myös maan lounaisosassa joulun säätä talvisemmalta ja kylmemmältä.

Kumpikin näistä matalapaineista on sen verran voimakas, että myös myrskynvoimaisia tuulia kannattaa niiden yhteydessä odottaa. Näin ei oleta ilmoja liian helpoiksi.

 

4 vastausta artikkeliin “Pian kohti valoa”

  1. En voi kertakaikkiaan käsittää valkoisen joulun odottajia. Mitä sillä on väliä? Huonoahan se vain tietää, palelua ja lumitöitä, auton ikkunoiden raapimista ja muutenkin vaikeuksia liikenteessä. Liukkaus aiheuttaa varmasti enemmän kuolonkolareita maassamme kuin hirvet.
    Kun ei ole varaa lähteä lunta pakoon lämpimään maahan, joutuu kärsimään täällä kylmässä ja odottamaan vain lumien sulamista ja lauhoja sadepäiviä.

    1. Kyllä se on se kuski joka ne kolarit aiheuttaa 99% liukkailla, samoin helteillä. Jos se kulkupeli lähtee hölkkävauhdissa lapasesta, sitten voi jo sanoa liukkauden olevan osallinen, muuten se on vaan tilannenopeus joka ratkaisee. Noiden hirvien kanssa voi aivan siististi ja varovasti ajavakin joutua kolariin, jos oikein huono tuuri käy. Toisaalta lumisella ja jäisellä tienpinnalla luulisi tyhmemmänkin ymmärtävän että on liukkaampaa, kun ei he mustan jään esiintymistä osaa ajatella. Yleensä ei kyllä paljon muutakaan.

  2. Hauska uudissana ”joulumatalapaine”, meinasi tulla lukihäiriö.

  3. Kiitos Juha kun kirjoitat aina säistä niin kauniisti ja omaperäisesti! Rauhallista joulun aikaa sinulle.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.