Joulun säätilanne hiljalleen selviämässä

Julkaistu

Vuosi vuodelta meteorologeilta vaaditaan joulun sääennustetta yhä aiemmin. Joulusään kysyntä on niin suurta että, esimerkiksi keltaisessa lehdistössä kovan paineen alla tarjotaan ihmisille joulun tarkka päiväkohtainen sääennuste jopa useita kuukausia aikaisemmin, välittämättä täysin siitä että tällainen ennuste toteutuu yhtä varmasti kuin veikkaus säästä vaikkapa kesäkuun 23. pvälle vuotena 2173. Jokainen toivottavasti ymmärtää, ettei tällaisilla ennusteilla ole mitään virkaa, ne tukeutuvat isolta osin tilastoihin eikä varsinaiseen deterministiseen sääennustukseen. Vaikka sääennusteiden osuvuus vuosien saatossa onkin parantunut, ei meidän leveysasteilla säätä pystytä ennustamaan mitenkään luotettavasti yli kahden viikon päähän, talvella ennustettavuus on yleensä vielä kehnompi kuin kesäaikaan matalapainetoiminnan vuoksi.

Yli kahden viikon päähän pystytään jotenkuten ennustamaan suursäätilaa, eli onko sää esim. matalapainevoittoista, vai heikkotuulista sekä poutaisempaa korkeapainesäätä. Pitkänajan ennusteet ovat siis parhaimmillaankin vain hieman suuntaa antavia. Yksittäisten päivien säätä ei ole mahdollista ennustaa yleensä viittä vuorokautta pidemmälle.

Nyt ollaan siis siinä rajoilla että joulun säästä kyetään sanomaan jotakin, edes sillä todennäköisyydellä, että se toteutuu hieman varmemmin kuin jokin toinen säätilanne.

Suomi on kuulunut koko joulukuun ajan matalapaineiden reitille, jotka ovat tuoneet lounaasta lauhaa ilmaa ja sateita. Tämän viikon lopulla ennen joulua nuo matalapaineet näyttäisivät koukkaavan Suomen eteläpuolitse, jolloin pohjoisesta pääsee virtaamaan etelään asti talvisempaa pakkasilmaa. Lauantain jälkeen saatetaan koko maassa pysytellä yötäpäivää pakkasella. Samalla sateetkin tulevat todennäköisemmin kiinteässä olomuodossa. Valkoisen joulun todennäköisyys siis kasvaa myös etelässä. Idässä ja pohjoisessa se on jo varma, kuten käytännössä joka vuosi.

sääennuste10
10 vrk:n sääennuste Helsinkiin ja Ouluun. Ennusteen tekoaika 16.12. 23.31.

Etelä- ja lounaisrannikon asukkeja sen sijaan lumi ilahduttaa jouluna vain noin joka toinen vuosi. Olin jo luopunut toiveesta valkeaan jouluun aiempien pitkänajan ennusteiden valossa, sillä ne näyttivät lauhan säätyypin jatkuvan vuoden loppuun. Eikä se siis varmaa vieläkään ole, että etelässä on tänä jouluna lunta, mutta vaaka alkaa kallistumaan puolelle, joka vähintään mahdollistaa lumisen joulun koko maahan. Viikonlopun aikana pohjoisesta valunut kylmä pakkasilma voi nimittäin jäädä koko maahan jouluun asti, ja sataneet lumet jäävät tällöin myös maahan. Pakkasta saattaa viikonvaihteessa tai alkuviikolla olla etelässäkin asti ajoittain kymmenkunta astetta, pohjoisessa jopa 30. Vähän tarkemmin joulun säästä pystytään sanomaan viikon loppupuolella.

Lisäys 18.12. klo 14.50:

Sääennustemalleissa jouluaaton säätilanne on vaihdellut paljon. Maan eteläosaan voi nousta lounaasta matalapaine, joka toisi runsaita sateita ja lauhempaa etelään ja ehkä maan keskiosaan. Matalapaineen reitti muuttunee vielä useaan otteeseen , joten jännitetään miten käy. Mahdollisten sateiden olomuotokin riippuu paljon matalapaineen reitistä. Matalapaine voi siis suunnata myös maan ohi.

 

 

 

 

 

33 vastausta artikkeliin “Joulun säätilanne hiljalleen selviämässä”

 1. Nyt näyttäs että terminen talvi alkaa helsinkissä 20.12 vai alkaako sittenkään tämän vuoden puolella Aleksi Jokela?

 2. Kyllä se oli tiedossa, että Islannin matalapainejärjestelmä heikkenee todennäköisesti jos on seurannut päiväntasaajan sadantaa eli MJO-indeksiä , tällä on korrellaatiota Atlantin sääilmiöihin :
  Täällä on esitetty tälläinenkin paperi, joka sanoo että
  MJO-indeksillä olisi korrellaatiota NAO-indeksiin.

  Powerpointtina:

  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fs2sprediction.net%2Ffile%2Fmeetings_presentations%2F07_Lin_The_Atlantc.ppt&ei=GNaGVK_zBYLmywPKsICoBw&usg=AFQjCNHCNJNLDTigV-Ieh6-VDmVb1wbcSQ&bvm=bv.81449611,d.bGQ

  PDF:

  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CD0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fphotino.cwb.gov.tw%2Fconf%2F2014_ppt_all%2FA3%2FA3-06.pdf&ei=VtaGVM6eAsLcywPVtoK4DA&usg=AFQjCNHnSyX09UifS5t83AZhtX86t3uTjA&bvm=bv.81449611,d.bGQ

  MJO indeksi kuvaa tyynen meren tropiikin alueen sadannan määrää ja haihdunnan määrää ja sillä on 8 eri faasia, jotka toteutuvat peräkanaa aina.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Madden%E2%80%93Julian_oscillation

  http://www-das.uwyo.edu/~geerts/cwx/notes/chap12/mjo.html

  Täältä voi tutustua viime vuotisiin MJO indeksin voimakkuuksiin 1980-luvulta lähtien :

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/mjoupdate.pdf

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/whindex.shtml

  Täällä ennusteita :

  http://www.daculaweather.com/4_mjo_phase_forecast.php

  Tuossa lukaisin parin meterologin kirjoitelmia tuosta ja he uskoivat siihen, että heikentyvä MJO-indeksi aiheuttaisi sen, että jouluaaton tai uuden vuoden aikoihin NAO+ alkaisi kääntyä NAO- tilaan. Heikko MJO indeksi + NAO- on ollut talvena 2009-2010 sekä 2010-2011 ainakin, mutta myös heikko MJO + NAO+ on ollut talvena 2013-2014. Eli tuo olisi yksi muuttuja joka vaikuttaa NAO indeksiin. Siihen NAO-indeksiinhän vaikuttaa ENSO, jäämeren jäätilanne AMO-indeksi, PDO-indeksi ja auringon aktiivisuus myös. Tässä olisi nyt yksi uusi muuttuja tuohon. Tosin korrellaatio näyttäisi olevan voimakas vain 2,3,4 ja 6,7,8 phaseissa MJO indeksillä, eli 1 ja 5 phaseissa vaikutus varsin olematon. No katsotaan mitä käy jouluna MJO-indeksille sekä NAO:lle.

  Ja kuten tuossa paperissakin luki, niin joissakin faaseissa vaikutus voi olla päinvastainenkin, eli voimakas MJO aiheuttaa NAO-.

  Ennusteesta vielä sen verran, että tuosta kannattaa laskea RMM1 ja RMM2 neliösumma : (RMM1^2+RMM2^2)^0,5 eli etäisyyttä origosta, tämä kuvaa kuinka voimakas phase on ennustettu. Mitä suurempi etäisyys origosta, sitä voimakkaampi phasekin on.

  Sen verran vielä ennusteen lukemisesta, että tällä hetkellä joulukuun 9.pv ollaan faasissa 6. tuo kiertää siis vastapäivään verrattuna kelloon. Ja nimenomaan 7-8 faasi oli ennustettu varsin heikoksi, toisin kuin faasi 6 on ollut nyt voimakkaampi kuin 7-8 on ennustettu. Ja aina näköjään kaikkia faaseja ei edes tule tuossa aina.

  Tyynenmeren sadannan faasit 2,3 nättävät hiljaiselta(lähellä origoa vihreä käyrä), joka edesauttaa tuollaisen kuvion syntymistä eli ei siis vahva Islannin matalapainejärjestelmä NAO+ :

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/CLIVAR/ECMF_phase_MANOM_51m_full.gif

  Toistaiseksi AO ja NAO ennuste näyttävät siltä, että matalapaineiden reittiin on tulossa mahdollisesti muutos ainakin hetkellisesti.

  http://meteomodel.pl/index.php/ao

  http://meteomodel.pl/index.php/nao

  Mutta viisaampia ollaan tässäkin loppuviikosta.

  Aiheesta lisää täällä :
  http://www.tiede.fi/keskustelu/4001978/ketju/talven_2014_2015_saat/sivu/12

  1. Kiitos kattavasta linkkikokoelmasta. Pitääpä perehtyä paremmin tähän! Ja juu pitkän ajan ennusteissakin on jo syys/lokakuusta asti näkynyt viitteitä siitä että joulu/tammikuun vaihteessa tulisi suursäätilan muutos.

   1. Ole hyvä, hyvää joulunodotusta sinne, toivotaan että lunta riittäisi ei musta joulu ole mukavaa. Veikkaan että tällä vuosikymmenellä saadaan lumisia jouluja enemmän kuin viime vuosikymmenennellä. No sehän nähdään sitten 2019 miten kävi !

   2. Aleksillekin ihan vaan tiedoksi, että tuo ”peikko763” on sama henkilö, joka asuu Tiedelehden keskustelupalstalla ja Suomi24:n ilmastonmuutospalstalla hörhöilemässä 24/7/365 tieteenvastaista huuhaa-roskaansa ja ilmaston ”kylmenemistä”, viimeksimainitulla palstalla jopa nimimerkillä ”ilmasto kylmenee” ja vastaavilla. Eli kannattaa suhtautua hänen pakkomielteeseensä tämä mielessä pitäen.

    1. Voisiko blogin ylläpitäjä ystävällisesti poistaa tuon ”peikko763”:n lapselliset Youtube-roskalinkit. Ne eivät taida kuulua tänne. Ne kannattaa kuitenkin vilkaista ensin, niin saa hyvän vilauksen hänen harhaisesta mielestään. Siitä saa hyvän vilauksen myös tuolta:

     http://ilmastodenialismi.blogspot.fi/2013/11/avohoitoa-suomi24-tiedepalstalla.html

     http://ilmastodenialismi.blogspot.fi/2012/11/eras-torstai-suomi24-tiedepalstalla.html

     http://ilmastodenialismi.blogspot.fi/2012/10/eraan-horhon-perjantai.html

     1. Kaikkea sinäkin hohheli keksit, en ole suomi24 palstalla edes kirjoitellut ollenkaan. Miksi muuten et uskalla tulla kirjoittelemaan tiede.fi palstalle. Pelottaako siellä jutella rekisteröidyllä nimimerkillä ?

      Suomi24 palstalla sinä et ole kovin pidetty keskustelija. Kaikki keskustelijat ihmettelevät kun et keskustele siellä ketjun aloituksen aiheesta vaan keskustelet siellä jatkuvasti toisista keskustelijoista.

      Samaa teet täällä forecan blogissakin, et ole tässäkään blogissa sanaakaan keskustellut blogin aiheesta vaan keskustelet toisista keskustelijoista ja kaiken lisäksi vielä valehtelet että olisin kirjoitellut suomi24 palstalle yllämainittuja juttuja.

     2. Ja hohheli vaan jatkaa keskustelua keskustelijoista.

      Voisiko blogin pitäjä poistaa tuon ”HUH HUH” kirjoittajan roskalinkit. Ne eivät taida kuulua tänne.
      Ne kannattaa kuitenkin vilkaista ensin, niin saa hyvän vilauksen hänen harhaisesta mielestään.

     3. Blogin ylläpitäjän kannattaa vilkaista myös tuo:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/13176669

      Ja siltä varalta, että Suomi24 poistaa tuon ketjun asiattomana (jollainen se on), niin tässä siitä kopio:

      Hohhelilla kiukkuinen väittely forecan blogissa
      15+19 24.12.2014 19:12

      http://blogi.foreca.fi/2014/12/joulun-saatilanne-hiljalleen-selviamassa/#comments

      Hän on hädissään pyytänyt poistamaan ylläpidon hohhelin youtube videoita.

      hohheli on reppana 24.12.2014 20:11

      7+16 24.12.2014 20:15

      Pitääkin spämmätä noita videoita tonne forecan blogiin lisää, siellä hohheli joutuu anomaan armoa ylläpidolta :D ei voi painaa ilmoita asiaton viesti nappia.

      ——-

      Eli tuo Suomi24:n ilmastonmuutospalstan täysin mielisairas ja hohheli-pakkomielteinen häirikkö on näköjään päättänyt laajentaa häiriköintinsä nyt myös tähän Forecan blogiin.

      Yrittäkää pärjätä forecalaiset. Olette saaneet riesaksenne todella sekopäisen ja pakkomielteisen häirikön.

     4. Ei ole hohhelin ilmoittelusta huolimatta poistettu tuotakaan kirjoitusta.
      Tuo häirikkö ilmoittelee n. 80% asiallisista kirjoituksista asiattomiksi vain sen takia, että ne todistavat hänen ilmastouskontoaan vastaan.
      Tuo hohheliksi kutsuttu henkilöon näköjään kaikkien palstojen pahin häirikkö.
      Häiriköintiä on jatkunut jo vuosia, ja jotkut ovat tehneet hänestä jopa huumoripitoisia youtube elokuviakin.

      Tässä niistä muutama.
      http://www.youtube.com/watch?v=LUn7xnkTlQ4
      http://www.youtube.com/watch?v=1N2JUaTOFvY
      http://www.youtube.com/watch?v=5LdO-cmUMmk

    2. Miksi Hohhoijaa et keskustele blogin aiheesta, missä on otsikkona Joulun säätilanne ?? miksi valehtelet täällä toisista keskustelijoista.

 3. Kertokaapas tietämättömälle, että jos kerran joulun säätä ei pysty ennustamaan kovinkaan monen asteen tarkkuudella kahta viikkoa ennen, niin miten maapallon tuleva lämpötila vuosikymmenten päässä voidaan ennustaa niin tarkasti että puhutaan jopa lämpöasteiden desimaaleista? Miten siis epävarmuus voi pienetä ennustemalleissa ajan myötä?

  Miksette käytä niitä samoja ennustemalleja joita ilmaston lämpenemisen tutkijat käyttävät?

  1. Niimpä, jos huomisen sääkin on vaikea ennustaa niin kuinka ennustaa sitten 100v päässä olevaa säätä. Ei talvisään ennustaminen ole helppoa Suomeen, Suomi lieneekin maapallon vaikeimpia paikkoja ennustaa säätä koska täällä on väli-ilmasto.

   1. RR esittää terävää kommenttia. Olen samaa mieltä. Niin, ja se ilmasto on aina muuttunut suuntaan tai toiseen. Nythän kehitellään keinoja ilmaston kylmentämiseksi. Kun nyt karvalakki päässä istuin terassilla, ajattelin, ettei tätä nyt enempää kylmennetä.

    Varmaan me suomalaiset kuitenkin maksetaan jatkossa miljardeja siitä, että ilmasto kylmenisi.

    1. Ilmasto ja sää ovat kaksi eri asiaa. Sää vaihtelee päivästä toiseen. Ilmasto kuvaa alueen keskimääräistä säätä. Ilmastoennusteissa ennustetaan keskilämpötilan/sademäärän muutosta laajalla alueella, lähinnä vuodenaikatasolla. Niitä ei voida käyttää säätilan ennustamisessa.

     1. Minä olen saanut sellaisen kuvan tästä ilmaston ja sään erosta median kautta ja ilmatieteenlaitoksen tiedotuksista :

      Että lämmin ja lumeton joulu on tätä ilmastoa ja kesähelteet myös ovat ilmastoa. Ja kun on -20C pakkanen Etelä-suomessa ja kova lumipeite se on säätä tai juhannuksen lumisade oli myös säätä.

      Harmillista että tuollainen ilmasto keli loppuu nyt jouluna. Saadaan kärsiä säästä täällä taas pitkästä aikaa.

  2. Sää vaihtelee.

   Planeettamme pintalämpötila nousee, koska ihmiskunta tupruttelee ilmakehään hiilidioksidia, joka on voimakas kasvihuonekaasu, ja lisääntyessään aiheuttaa sitä lämpenemistä.

   Siinä näin lyhyesti ero sään ja ilmaston (ennustamisen) välillä.

   1. Hohjhoijaan pitäisi varmaan ottaa joku tiedekirja käteensä ja sitten miettiä, miten täällä hiilidioksidit ja vielä isommat asiat vaikuttavat maapallon säähän.

    1. Onhan niitä tiedekirjoja tullut pidettyä aika paljonkin käsissä ja luettuakin. Niiden mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisääntyminen lämmittää ilmastoa.

     1. suomi24 palstalla kuitenkin sinulle piti kertoa n. 1v sitten, kuinka veden kierto tapahtuu ilmakehässä. Et uskonut että vesihöyry on kevyempää kuin ilmamolekyyli. Olet tainnut lukea vain pelkkää CO2 kirjallisuutta.

 4. Ennusteen viimeisenä päivänä näkyy jo lounaaseen kääntyvä tuuli, joten tämä pakkashäiriö jäänee lyhytaikaiseksi ellei sitä ehditä vielä perumaan. Joulu ei tunnu joululta, eikä talvi talvelta, ellei ole synkkää, pimeää, sateista, ja lämpötila turvallisesti nollan yläpuolella.

  1. Jep, ennusteissa on vielä aika paljon hajontaa alkvuiikolla, eli voi olla että maan eteläosaan saapuisi lauhduttava matalapaine sateineen, katsotaan kuinka käy :)

 5. On se vaan niin ihmeellistä, kun nykyaikana kaikki edistyy kiihtyvällä vauhdilla, niin säätiedotukset menevät aina vain heikompaan suuntaan.
  Eikö ole tietoa tai perstuntumaa vai mikä mättää? Viimeisen kahden viikonkaan ajan ei mitkään arvoisan Forecan ennusteet ole pitäneet paikkaansa edes kahta vuorokautta pidemmäksi. Sade-ennusteitakin mulkaatte muutaman tunnin välein pitkissä ennusteissanne. Oletteko perillä lainkaan muiden maiden sääsatelliittien lähettämiessä viesteissä vai missä on vika? Ei herranjumala nykypäivävänä voi kaikkea päin persettä menneitä ennusteita laittaa tietokoneidenkaan piikkiin.
  Vielä lisämainta Pekka Poudan sääennusteille: Vituttaa se ylimielisyyttä huokuva ilme. Mitä se sanoikaan Lea Saukkonen Poudan koulutuksesta aikoinaan meteorologi-koulutuksen suhteen! :) :)

  1. No huh huh!

   Kertoisitko Bosse sääasiantuntijana, mitä ”sääsatelliittien lähettämiä viestejä” Forecan meteorologien pitäisi seurata? Forecalla luultavasti on käytössä ihan samat Eumetsat:in ja NOAA:n satelliittikuvat, kuin muillakin sääennustuksiin keskittyvillä yrityksillä.

   Ja Lea Saukkosen kommentit Pekka Poudasta kannattaa jättää omaan arvoonsa. Me kaikki tiedämme, kumpi kyseisistä henkilöistä näkyy nykyään maikkarissa. Kertoo toisesta henkilöstä varmaan jotakin.

   1. Jos Forecalla on samat materiaalit kuin muillakin sääennustuksiin keskittyvillä yrityksillä, täytyy puutteellinen kyky analysoida tätä materiaalia olla syy siihen ettei Forecan arvaukset säästä yleensä osu kovinkaan hyvin kohdalleen. Nimeämättä nyt ketään varsinaista meteorologia erikseen.

  2. Oikeasti sääennusteet ovat parantuneet huimasti viimeisten 10-20 vuoden aikana, johtuen tietenkin tietotekniikan kehittymisestä. Jotain muuta väittävät ovat vaan yksinkertaisesti väärässä.

   1. Esimerkkinä käy hyvin kun vertaa tämän kolumnin veikkausta ensi viikon sääksi, ja katsoo nyt tämän hetkistä arvausta samoille päiville. Aika paljon on muuttunut..
    Aleksi voisitko päivittää tänne sivulle toteuneen sään, vaikkapa Helsingin osalta kun tuo arvausjakso 17.12-26.12 on eletty?? Nähtäisiin miten osui kohdalleen.
    Eikä siitä tietotekniikan kehittymisestä ole hirveästi hyötyä jos ei sitä valtavaa informaatio määrää osaa analysoida.
    Monet mallit kun antaa kovin paljon erilaisia ennusteita.

   2. No ei tosiaan ole kovasti parantunut, olen nyt kumminkin 30 vuotta joutunut työni puolesta seuraamaan näitä veikkauksia. Ei voinut aiemmin suunnitella töitään tai menojaan vuorokautta pitemmälle kuten ei voi nytkään. Jotain muuta kun väittää niin juttelee omiaan.

  3. Sananmukaisesti ennuste on ennuste eikä kivenvarmasti toteutuva fakta. Ennusteet toteutuvat aina jollakin todennäköisyydellä. Ei ole olemassakaan ennustetta joka toteutuisi 100% todennäköisyydellä. Vaikka tietokoneiden laskentateho ja mallit kehittyvätkin, ei säätä koskaan pystyta tulemaan ennustamaan kovinkaan pitkälle eteenpäin, sillä kaikkea tarvittavaa dataa ei ole mahdoillista ilamkehän jokaikisestä pisteesä saada. Mutta se on tosiasia että ennusteiden luotettavuus on kasvanut paljon parin viime vuosikymmenen aikana. Kun 80-luvulla 1 vrk:n ennuste toteutui 80% todennäköisyydellä, niin nykypäivänä luku on 90%. Harhaa voi tulla siitä että kun ennusteita tarjotaan entistä tarkemmalle paikallisemmin sekä tarkemmin ajan suhteen, niin tuntuu että ennuste on mennyt pieleen. Esim. jos sade saapuukin vasta tunnin kuluttua siitä kuin oli ennustettu. Se ei suhteellisesti ole mennyt kovinkaan pieleen koska sade tuli jokatapauksessa.

   1. Jos katsoo sivun yläosassa olevaa ennustetta tälle päivälle, ja vertaa sitä keliin mikä nyt ulkona on, ei voi kun todeta, että ei ihan tainnut osua arvaus kohdalleen.
    Eikä nyt taida olla kyse tunnin heitosta sinne taikkas tänne.
    Onhan toki ennusteen laatimisesta kulunut jo viikko, mutta silti, jos toteutumisen todennäköisyys on alle 20% kannattaako näitä tehdä/lukea.
    Taitavat sääennusteet(ainakin pidemmän ajan) olla enemmänkin viihdettä kuten horoskoopit :).
    Mutta jos siitä hyvän palkan saa, niin mikäs siinä.

    1. Petu osui niin ytimeen. On muuten harvoja hommia missä ei tule kenkää epäonnistumisista. Sekin on erikoista kun jokapaikassa säästetään niin miksi uutistenlukija ei voisi kertoa näitä veikkauksia, kai se teksti nyt on kuitenkin on luettavassa muodossa. Yle kun on suojatyöpaikka niin tuskin on muutosta tulossa.

 6. Taas on monennäköistä veikkausta, forecan käppyrät näyttää viittä senttiä ja iltalehden veikkaus 10 senttiä. Ai niin nyt on vuorokausi aikaa, eli edes niin pitkälle onnistu veikkaukset, jaa no toinenhan voi osua.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.