Joulun säänäytös

Julkaistu

Valkean Joulun toteutumista on yritetty arvuutella jo muutamien kuukausien ajan. Valkoinen ja musta ovat ennusteissa vaihdelleet moneen otteeseen, niin kuin aina ennenkin. Yli kahden viikon ennusteet eivät vieläkään ole juuri puhdasta arvausta parempia. Viimeisen viikon sen sijaan on jo melkoisella varmuudella tiedetty Suomen kuuluvan talviseen ilmamassaan. Silti Joulun matalapaine on vielä pitänyt osaa maata jännityksessä.

Matalapaineita ohjaileva suihkuvirtaus on siirtynyt Pohjolan eteläpuolelle ja kuulumme lähipäivät tukevasti talviseen kylmään ilmamassaan.
Matalapaineita ohjaileva suihkuvirtaus on siirtynyt Pohjolan eteläpuolelle ja kuulumme lähipäivät tukevasti talviseen kylmään ilmamassaan.

Nyt joulumatala näyttäisi toivottavan kaikille: ”Valkoista Joulua!” ja tekeekin sen tänä vuonna varsin näyttävällä tavalla. Nimittäin juuri kun joulurauha on julistettu Suomen Turussa, alkaa säässä nopeasti tapahtua. Lunta on luvassa erityisesti alueille, jossa sitä juuri tällä hetkellä on kaikkein vähiten. Toisin sanoen Länsi- ja Etelä-Suomi on saamassa kunnon annoksen joulumieltä ja uutta lunta. Lounaissaaristossa osa joulun sateesta saattaa tulla vetenä, mutta sielläkin sade loppuu lumena voimakkaan koillistuulen kera. Aaton jälkeen ehkä vähän yllättäenkin lunta lienee vähiten Kemi-Tornio seudulla ja paikoin Kaakkois-Suomessa.

Piskuinen joulumatala on syntymässä sulan Selkämeren yllä kahden jo kuihtumassa olevan säärintaman jäänteille. Suhteellisen lämmin meri tekee matalapaineesta lumikoneen, joka muutta merestä huokuvan kosteuden lumeksi. Lumisade liikkuu jouluaaton ja yön aikana Länsi- ja Etelä-Suomen yli.
Piskuinen joulumatala on syntymässä sulan Selkämeren yllä kahden jo kuihtumassa olevan säärintaman jäänteille. Suhteellisen lämmin meri tekee matalapaineesta lumikoneen, joka muutta merestä huokuvan kosteuden lumeksi. Lumisade liikkuu jouluaaton ja yön aikana Länsi- ja Etelä-Suomen yli.
Lunta on odotettavissa läntiseen Suomeen kymmenkunta senttimetriä ja paikallisesi lunta voi kertyä jop yli 20 senttiä. Lisäksi tuuli tuiskuttaa lunta ja paikoin sitä myös kinostaa
Lunta on Joulun matalapaineesta odotettavissa läntiseen Suomeen kymmenkunta senttimetriä ja paikallisesi lunta voi kertyä jopa yli 20 senttiä. Lisäksi tuuli tuiskuttaa lunta paikoin ihan kinoksiksi asti.

Joulumatala voimistaa myös tuulia ja jouluyönä Ahvenanmerellä tuuli puhkuu jopa lähellä myrskylukemia. Vaikka myrskylukemia ei mittailtaisikaan, puuskainen tuuli tuivertaa ja  tuiskuttaa lunta eteläisessä Suomessa aattoillan ja jouluyön siihen malliin, että voipa ylimääräisille kynttilöillekin olla käyttöä. Talven tunnelmaa ei Joulusta tänä vuonna siis puutu. Idässä ja pohjoisessa, jonne matalapaine ei yllä, vietetään Joulua vanhan ajan idyllisissä pakkaslukemissa. Koillistuuli tuo joulunpyhiksi kunnon pakkaset myös eteläisimpään Suomeen saakka ja siitä alkaa sääilmiöiden osalta vähän rauhallisempien pakkaspäivien jakso.

Jouluyöksi tuuli voimistuu ja myrskypuuskia on luvassa ainakin Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella. Etelä-suomessa tuuli on myös ajoittain hyvin puuskaista. Heti kun tuuli heikkenee pakkanen kiristyy. Pohois- ja Itä-Suomen heikkotuulislla alueilla mittaillankin talven kylmimpiä lukemia.
Jouluyöksi tuuli voimistuu ja myrskypuuskia on luvassa ainakin Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella. Etelä-Suomessa tuuli on myös sisämaassa ajoittain hyvin puuskaista. Heti, kun tuuli heikkenee, pakkanen kiristyy nopeasti. Pohjois- ja Itä-Suomen heikkotuulisilla alueilla mittaillaankin  jo jouluyönä talven kylmimpiä lukemia, etelässä vasta seuraavana yönä.

 

Meri on kuitenkin sula ja suhteellisen lämmin. Yhdessä hyvin kylmän ilman kanssa se tietää paikallisia voimakkaita lumikuuroja, eikä pienten ärhäköiden matalapaineiden syntyäkään voi merten yllä täysin poissulkea. Täsmätutkaa kannattaakin seurata oman alueensa osalta ahkerasti, jos haluaa tyystin varmistua, ettei tule hetkellisten lumisateiden yllättämäksi.

Vuodenvaihteeksi sää yrittää tämänhetkisten laskelmien mukaan lauhtua, mutta kuinka paljon, se jää vielä nähtäväksi. Usein nimittäin kylmän meille päästyä, tietokonelaskelmat helposti vähän liioittelevat lauhtumisen voimaa ja nopeutta. Atlantin matalapaineet ovat joka tapauksessa vuoden viimeisinä päivinä ryhdistäytymässä ja tilastojen valossa myrskyille olisi kyllä vielä tilaa. Ellei tänä vuonna enää meille myrskyjä osu, on vuosi jäämässä mitatun historian vähämyrskyisimmäksi.

6 vastausta artikkeliin “Joulun säänäytös”

 1. Ihan valtavaa hajontaa on uuden vuoden vaihteen ennusteista, jopa -30 asteen heittoja parvissa. Ennustettavuus on siis erittäin heikko, vaikkakin yleiskuva on se, että nopeasti lauhtuu. Se olisi sikäli sääli, että juuri on päästy talven makuun ja heti kohta lauhtuisi. Se olisi kyllä valitettavasti juuri sitä, mitä on koko vuosi nähty.

  Nytkin on peräkkäisten ajojen välillä reippaita eroja viikon päähän, joten peli ei ole menetetty. Ja parviajoissa on sellaisia epäloogisuuksia, ettei niitä kukaan usko: 15 päivän parvi paiskaa loppupäästä Oulun plussalle samalla kun Helsingissä pysyisi pakkasella!

  1. Anteeksi, mutta miten on epäloogista ja epäuskottavaa se, että Oulussa olisi lämpimämpää, kuin Helsingissä? Ei sellainen tilanne ole tietääkseni mitenkään äärimmäisen poikkeuksellinen minään vuodenaikana.

   1. Samaa mieltä Jape, kyllä talvellakin voi olla vaikka Maarianhaminassa pakkasta ja Utsjoella lämpimän puolella. Varmaan lähes joka talvi sellaisia tilanteita syntyy, ehkä useitakin. Ja kesällä on usein Lapissa lämpimämpää kuin täällä etelässä.

 2. Mielenkiintoinen malli tosiaan kun näyttää lauhtumista tuollain liioitellen.

  Islannin päällä näyttäisi olevan tällä viikolla ihan mukavan voimakas korkeapaine estämässä Atlantilta virtausta Eurooppaan. Veikkaan itse, että tammikuussa on normaalia lämpöisempi lyhyt jakso ja sitten painutaan taas vähän normaalia kylmempään ilmamassaan loppiaisen jälkeen.

  El nino ja El ninon huomioon ottava MJO-indeksi lisää kylmän talven osakkeita myös Skandinaviaan, katsotaan onko Atlantin sääilmiöt tähän yhteistyössä vai saadaanko sitten vesisateita taas kuten joulukuun alussa. Taitaa olla nuo Atlantin sääilmiöt kuitenkin merkittävin muuttuja Suomen talvisäihin. Siperian korkea ei taida olla yhtä suuri vaikuttaja kuitenkaan.

  1. Kyllä Siperian korkealla on iso vaikutus yleensä, mutta sen täytyy olla tarpeeksi lännessä ja pohjoisessa. Tänä talvena majaillut hyvin etelässä ja Siperiassa onkin ollut sitkeä matalapaine.

 3. Näyttää vähän siltä että pian lauhtuu joo suihkuvirtaus työntyy pohjosemmaksi mutta sitten taas menee etelään kylmää taas kerran:D

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.