Nikolauksesta jouluun

Julkaistu
Kuva: CBeas/flickr.
Kumpi mahtaa ehtiä ensin: lumiukko vai joulupukki? Tässä ne ovat puisina aivan tasaveroisesti läsnä. Kuva: CBeas/flickr.

”Minkälainen ilma on Nikolauksen päivänä, sellaista on koko joulukuu.” Ja kuten Kustaa Vilkuna mainiossa Vuotuinen ajantieto -teoksessaan tuo esille, Nikolauksen pitäisi kansanperinteen mukaan lopullisesti sitoa maa ja vedet jääkahleisiin. ”…, Nikolaus nivoo kiinni”. Näissä perimätiedoissa vain on paljon paikallisuutta, eivätkä erilaiset sanonnat varmaan koko nykyisen Suomen säätä ole koskaan yrittäneetkään tarkoittaa.

Alkutalvi on jostain syystä sääenteistä köyhää aikaa, mutta tuo Nikolauksen päivän, siis tämän vielä menossa olevan päivän, sää voi hyvinkin osoittautua pitkäaikaiseksi. Näin näyttäisivät myös sääkartat kertovan. Mutta tuoko mahdollinen leuto joulukuu myös vanhan kansan sen seurauksena lupaamat maaliskuun pakkaset?

Pyhä Nikolaus (n. 270 – n. 342) on myös mies joulupukin takana. Wikipedia-artikkelin mukaan ainakin Luther halusi, että lahjat toisi Jeesus-lapsi jouluaattona eikä Nikolaus omana päivänään. Suomessa Nikolauksen päivän on tietysti syrjäyttänyt samaksi päiväksi sattuva itsenäisyyspäivä.

Talvi on nyt edennyt pohjoisella pallonpuoliskolla niin, että Euraasian mantereen pohjoisosassa – kuitenkin selvästi meitä idempänä – on kylmä iso korkeapaine. Pohjois-Atlanttia miehittävät isot ja vahvat matalapaineet. Ei mitenkään harvinainen tilanne. Suomessa ilmavirtaus on eteläinen ja lyhytaikaisia poikkeuksia lukuun ottamatta pitkin ensi viikkoa myös voimakas. Etelä- ja Länsi-Suomessa ilman voi sanoa olevan myös eteläisen vetelän, sen sijaan idässä ja pohjoisessa on enimmäkseen heikkoa pakkasta. Tämä antaa osviittaa myös sateiden olomuodosta, tosin pikku hiljaa räntä- ja lumisateen mahdollisuus kasvaa myös siellä, missä lunta ei vielä ole.

Joulun odotus siis etenee pilvisessä, useimpina päivinä etelätuulisessa, lauhanpuoleisessa ja ajoittain sateisessa säässä. Maan väristä on jo vaikeampi mitään varmaa sanoa, koska on niin kovin pienestä kiinni, milloin se yhtäkkiä voi näyttääkin jo valkoiselta. Kuuraliukkautta voi olla, jos maan ja tien pinta on päässyt sopivasti pakkaselle ja lauha ja kostea tuuli tämän pinnan yllä puhaltaa.

Lumensyvyys Suomessa: http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/snowdepth

Pyhä Nikolaus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikolaos_Ihmeidentekij%C3%A4

Christkind: http://en.wikipedia.org/wiki/Christkind

Kuvan linkki: https://www.flickr.com/photos/cbeasphotography/6549549855/

 

 

3 vastausta artikkeliin “Nikolauksesta jouluun”

  1. Oikeastaan tällainen ennustaminen ja arvailu on turhaa. Totuus on että nyt alkanut säätyyppi on samalla koko talven säätyyppi maaliskuuhun asti, mahdollisia lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta. Tämä on yhtä varmaa kuin katkeamattomat korkeapaineet, kuivuus ja helleaallot kesällä.

    Nykyisen lämpöaallon vallitessa kesällä on korkeapaine ja paistaa aurinko, talvella sataa aina ja matalapaineet vyöryvät lännestä katkeamattomasti. Juuri näin kävi tänäkin vuonna, ja vuosi 2014 tulee olemaan historian lämpimin vuosi Suomessa, edellinen ennätys ehti vanheta 6 vuotta.

  2. Tämänhetkiset ECMWF:n ja GFS:n ennusteet ovat täysin yksimielisiä siitä että matalapainevyöry jatkuu ainakin seuraavat 10 vuorokautta, ja näin tulee myös käymään 100% varmuudella, sillä tämäntyyppiset ennusteet toteutuvat aina. (Sen sijaan kun ennustetaan korkeapainetta ja säätyypin muuttumista, ennusteet muuttuvat, lykkääntyvät ja peruuntuvat melkein aina.)

    On turha odottaa valkoista joulua, uuttavuotta tai hiihtolomaa, sillä mitään näistä ei tule tapahtumaan tänäkään vuonna. Sen sijaan tulee myrskyjä, vesisadetta ja katkeamatonta lounaisvirtausta aina maaliskuuhun asti.

  3. Hyvä kun Orlando tietää ”totuuden” eli sään koko kuvan maaliskuun loppuun asti. Itse en pysty vastaavaan, mutta vertaan aikaisempiin vuosiin eli mitä on tapahtunut aiemmin kun 7.12. on ollut samanalaista lounaisvirtausta ja säätyypin on ennustettu jatkuvan samanlaisena. Ei tarvitse mennä sen pidemmälle kuin vuosiin 2009 ja 2011. Molempina vuosina oli joulukuussa hyvin lauhaa, mutta sitten säätyyppi teki täyskäännöksen, tuli kunnon talvi, eikä tästä muutoksesta kukaan tiennyt 7.12. vielä mitään. Nyt muutos ei ehkä tapahdu vielä joulukuun puolivälissä kuten 2009, mutta se voi tapahtua heti vuodenvaiheen jälkeen kuten 2011. Tai ehkä juuri jouluksi. Oikeasti totuus on se, että kukaan ei sitä vielä tiedä. Katsotaan siis rauhassa eikä maalailla mitään.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.