Sää yllättää

Julkaistu
Helsingin lentoasema marraskuussa. Kuva: Tiina Asula, instagram: @forecaweather
Helsingin lentoasema marraskuussa. Kuva: Tiina Asula, instagram: @forecaweather

Välillä tuntuu siltä, että sää yllättää aina. Esimerkiksi kun muutama viikko sitten sateli lunta tänne pääkaupunkiseudulle, niin liikenne meni sekaisin ja lentoja myöhästyi. Lumisateet olivat kyllä tiedossa, ja niistä kerrottiin etukäteen kaikissa medioissa. Eivätkö ihmiset siis usko sääennusteita? Vai eivätkö he osaa enää varautua lumimyräköihin?

Vuonna 2004 Yhdysvalloissa julkaistiin websivusto Ready, jossa on ohjeita luonnonmullistusten varalle. Websivuston takana on USA:n turvallisuusministeriö (The Department of Homeland Security, DHS) ja valtion hätätilannevirasto (The Federal Emergency Management Agency, FEMA).

Sivuston mukaan talven myrskyihin ja pakkasiin voi varatua tällä tavoin:

 • hankkimalla suolaa, jolla voi sulattaa lumen jalkakäytäviltä
 • hankkimalla hiekkaa pitoa lisäämään
 • hankkimalla lapioita ja muita lumenpoistotarvikkeita
 • varaamalla riittävästi lämmitysöljyä
 • hyvillä talvivaatteilla ja huovilla lämpöisenä pysymistä varten
 • suunnittelemalla, kuinka perhe pitää yhteyttä myrskyn yllättäessä
 • kuuntelemalla USA:n sääpalvelun (NOAA) sääradiokanavaa
 • välttämällä matkustamista huonon kelin uhatessa
 • tuomalla myskyn alla lemmikit sisälle ja varaamalla karjalle juomavettä

Lisäksi sivustolla on ohjelistoja siitä, miten wintertize (laittaa talvikuntoon) autot ja kodit.

Kuvakaappaus Ready.org websivustolta.
Kuvakaappaus Ready.org websivustolta.

No. Amerikassa kaikki on suurta, myös sääilmiöt, kuten viime kuun lumimyrsky Buffalossa osoitti. Kolmen päivän aikana satoi yli kaksi metriä lunta. Siinä olisi ollut suomalaisillakin tekemistä.

Meilläkin neuvotaan syksyisin sanomalehdissä, kuinka talveen kannattaa varautua. Muistutetaan suojaamaan putket pakkaselta ja mökit rosvoilta, mutta tositilanteessa on aika hankalaa ruveta etsimään kaikkia näitä artikkeleita internetin syövereistä.

Olisivatko yhteen paikkaan kootut varustautumisohjeet pahan päivän eli pahan sään varalle tarpeelliset Suomessa? Vai riittävätkö meille vain säävaroitukset, joista Liisa kirjoitti viime viikolla?

Ready.org;  http://www.ready.gov/winter-weather

 

3 vastausta artikkeliin “Sää yllättää”

 1. Missä se vihaamani myräkkä-sana mahtoi marraskuussa Etelä-Suomessa raivota? Ei kai missään tullut juurikaan yli 10cm lunta. Loimaalla oli 7…8cm to/pe 7.11 ja kaikki hävisi sunnuntaina jo. Ja sitten uudestaan tuli 3…4 cm pari viikkoa myöhemmin, ja sekin hävisi parissa kolmessa päivässä.
  Ainakaan yhtä neuvoa tuosta Usalaisten listasta en ole yhtään nyt noudattanut, kun lämmitysöljyn hinta laskee kuin lehmänhäntä. Kohta käy jo höyryillä poltin, mutta aion venyttää lisän ostoa viimeiseen pisaraan, saa vaikka loppuakin, kun on lämmintä luvassa Jouluun asti. Lämmin vesi sitten loppuu talosta, ilmalämpöpumpulla tulee hyvin kämppään kuitenkin lämpöä ja saunassa on vesipata millä saa pesuveden kuumaksi ja pikkumäärät liedellä ja mikrossa. Mutta yleensä uutta öljyä on viimeistään 3…5 vrk: kuluessa tullut tilauksesta.

 2. Ei se sää yllätä kuin jotkut harvat sekä median joka pauhaa jokaisesta sateesta ja tuulenpuuskasta. Ja ei en usko ennusteisiin, vuorokauden ennuste osuu jollakin prosentilla kohdilleen muuten on huuhaata.

  1. Nyt puhut peepee vähän mutta asiaa. Suuressa mittakaavassa uskon ennusteita kyllä aika paljon, siis jotain 1 vrk=80%, 3vrk=50% ja 5vrk=20% eli muutaman päivän ylittävät ennustejaksot saa melkein katsoa almanakasta keskimäärätilanteet ja tulos on melkein yhtä hyvä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.