Vielä on kesää jäljellä: 20 asteen lukemia ensi viikollakin

Julkaistu

Vaikka kalenterikuukausi vaihtuikin jo syyskuun puolelle, on suuressa osassa maata vielä meteorologisessa mielessä kesä. Kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 10 asteen alapuolelle, voidaan terminen syksy julistaa alkaneeksi, ja näin on tähän mennessä alustavasti käynyt ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa. Suuressa osassa Lappia terminen syksy alkaakin keskimäärin jo elokuun puolella; tällä viikolla sen kuuluisi alkaa Oulun korkeudella, ensi viikolla keskisessä Suomessa, mutta etelä- ja lounaisrannikolla vasta syyskuun loppupuolella. Myöhäisimmillään kesä on päättynyt esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemessä vasta 15. lokakuuta!

Suomen yltä kohti etelää lurahtaneen korkeapaineen pohjoispuolella lännen ja lounaan puoleiset tuulet voimistuvat lähipäivinä,  samalla pilvipeite antaa periksi. Torstaista on tulossa viikon lämpimin ja aurinkoisin päivä valtaosaan maata: pitkästä aikaa mitataan laajalti 20 asteen lukemia, päivän maksimit kipuavat ehkä aina 23 asteeseen saakka.

Keskiviikosta perjantaihin Etelä- ja Keski-Suomessa majailee helleilmamassaa. Keskikesällä aurinkoisessa ja heikkotuulisessa säässä lämpötila voisi kohota ylimmillään lähelle 30 astetta, mutta syyskuussa auringon säteilyenergia on enää alle puolet heinäkuisesta, ja päivälämpötilatkin jäävät jo viitisen astetta keskikesän lukemia alhaisemmiksi.

Päivitetty 4.9.2014: Tavanomaista lämpimämpi syyssää näyttäisi jatkuvan vielä pitkälle ensi viikkoakin, sillä ilmavirtaukset käyvät lämpimältä kantilta lounaasta tai etelästä. Tämä tarkoittaa Etelä- ja Keski-Suomeen 20 asteen päivälämpötiloja, pohjoiseenkin ajoittain selvästi yli 15 asteen lukemia. Lapissa tosin on hieman epävakaisempaa.

Rannikoilla kesä jatkuu pidempään

Rannikkoasukkaana sain pitkin kesää tottua siihen, että päivät alkoivat heikkotuulisina ja aurinkoisina, mutta iltapäivisin virisi viilentävä merituuli, joka laski rannikkoedustan lämpötilaa useilla asteilla. Nyt tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi, sillä meri alkaa jo olla mannerta lämpimämpi. Itämeri on kauttaaltaan vielä 15-18 -asteinen, ja sen ympäristöään lämmittävä vaikutus jatkuu aina meriveden jäätymiseen saakka. Viime viikkoina lämpimähkö merivesi on voimistanut rannikon edustalla kuurosateita ja otolliset olosuhteet ovat poikineet myös vesipatsaita eli vesistön yllä olevia trombeja.

Forecan sivuilta löydät meriveden lämpötilaennusteen.
Forecan sivuilta löydät meriveden lämpötilaennusteen.

Lämmin merivesi voi voimistaa syyssateita ja viivästyttää termisen syksyn alkamista rannikkoseuduilla yli viikolla. Suuret vesistöt ovat varastoineet lämpöä kesän aikana ja luovuttavat sitä hitaasti ilmakehään ja ympäristöönsä syksyn edetessä. Syyssateet puolestaan voivat merialueiden yllä voimistua seuraavan mekanismin seurauksena: suuri vedenpinnan ja ilmakehän välinen lämpötilaero voimistaa nousuliikkeitä ja siirtää vedenpinnasta tehokkaasti lämpöä ja kosteutta ylöspäin ilmakehään, missä se lopulta tiivistyy pilviksi ja sateiksi. Sisämaassa puolestaan sateiden voimakkuus pienenee kesäisten kuurosateiden jäljiltä, samoin myös salamointi. Merellä ja rannikoilla salamoinnille on edellytyksiä vielä lokakuussakin.

Lähiaikoina kunnon syyssateista tai -matalapaineista ei ole pelkoa – korkeapainevoittoinen sää jatkuu vielä pitkälle ensi viikkoon.

Tavanomaista lämpimämpi Pohjois-Atlantti voi vaikuttaa syys- ja talvisäähämme

Grönlannin ja Islannin edustalta ja varsinkin Islannin pohjoispuolelta löytyy tällä hetkellä tavanomaista lämpimämpää merivettä. Tällä saattaa olla myös vaikutusta Suomen syys- ja talvisäähän. Erään tutkimuksen mukaan (http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/iop-wna040114.php) lämmin Pohjois-Atlantti saattaa aiheuttaa suursäätilan jämähtämistä paikoilleen, jolloin tietty säätyyppi jää vallitsevaksi pidemmäksi aikaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkimuksen mukaan tavanomaista lämpimämpi Pohjois-Atlantti näyttäisi aiheuttavan negatiivisen NAO-indeksin, mikä tarkoittaa tavanomaista matalampaa ilmanpainetta Azoreilla ja tavanomaista korkeampaa ilmanpainetta Islannin edustalla, jolloin Manner-Euroopassa on varsin kylmät oltavat ja Välimerellä kaatosateita.

Meriveden lämpötila Pohjois-Atlantilla tällä hetkellä. (Kuva: NOAA)
Meriveden lämpötila Pohjois-Atlantilla tällä hetkellä. (Kuva: NOAA)

Syksyisin ja talvisin voimakkaiden matalapaineiden ja länsivirtausten syntymistä ruokkii pohjoisen arktisen alueen ja päiväntasaajan välinen suuri lämpötilaero. Mikäli jääpeite hupenee ja merivesi Atlantin pohjoisosassa lämpenee entisestään, voi matalapainetoiminta hiipua. Kauhuskenaarioni: lyhyemmät syksyt, aikaisin alkavat kylmät ja mantereiset paukkupakkastalvet.

Kollegani Petri Takala käsittelee aihetta kattavammin täällä.

Twitter: @markusmanty

 

Päivitetty 4.9.2014: Lämmin sää jatkuu ennakoitua pidempään.

11 vastausta artikkeliin “Vielä on kesää jäljellä: 20 asteen lukemia ensi viikollakin”

 1. Mielenkiintoista on todella tuo Pohjois-Atlantin lämpeneminen. oma mielipide on että en ainakaan suosi enkä tykkää paukkupakkas talvia, vaan leutoja lämpimiä syksyjä ja lauhoja talvia, jokunen lyhempi pakkaskausi voisi olla.
  Saapas nähdä millainen syksy tulee säiden osalta. Jotenkin oma tuntuma että aika lauhaa voisi olla pitkälle saas nähä. Hyvää alkanutta syyskuuta kuitenkin kaikille! :)

 2. Miksi se olisi kauhuskenaario? Viime talvi oli todellinen kauhuskenaarion toteuma. Täällä on muutenkin pohjoisuuteen nähden tolkuttoman lämmintä talvisin, joten varaa on periaatteessa tulla alas kovastikin.

  1. Runsaslumiset paukkupakkastalvet ovat ainakin näin pääkaupunkiseudulla asuvan autoilijan näkökulmasta suoranainen painajainen. Runsas lumentulo ja kova pakkanen vaikeuttavat minun silmissäni myös muita käytännöntoimia ja liikennettä. Itse pidän vaihtelevista talvista, jolloin aurinkoiset ja pirteät pakkaspäivät vuorottelevat kunnon talvimyrskyjen kanssa.

    1. Täytynee kokeilla! Auto seisontaan talveksi. :-)

 3. Jahas, taitaa olla niin että 31.7. jäi kesän viimeiseksi ukkospäiväksi, vai mitenkähän on?
  Mielenkiintoista tosiaan tuo Atlantin lämpeneminen, saapa nähdä tuleeko puolen metrin lumikinokset vai loskaa päivä päivältä enemmän

  1. Ukkosten esiintyvyys hiipuu selvästi jo tähän aikaan vuodesta, syyskuussa salamoita havaitaan n. 5000 kpl Suomen maa-alueilla. Helena-rajuilman kaltaiset myräkät eivät ole enää syksyn puolella mahdollisia, mutta lämpimien merialueiden yllä tai läheisyydessä voi hyvinkin vielä esiintyä näyttävääkin salamointia. Tässä korkeapainetilanteessa ukkosia ei tosin hetkeen ole odotettavissa…

 4. Pari päivää sitten Pekka Pouta maikkarilla ennusteli naama virneessä, että eteläsuomea myöten olisi hallaöitä ja muistaakseni viikonloppuna alkaa viileämpää.-)
  Oikein pohjanoteeraus kaikessa ylimielisyydessä ja varmuudessa! Että silläalaillakin sitä leipää näköjään tienataan.-)

 5. Missähän vaiheessa se syksy oikeasti alkaa? Siis milloin lämpötilat lepäävät +10-15 paikkeilla?

 6. Milloin oikea syksy alkaa eli terminen syksy vuorokauden keskilämpötila alle +10 Markus Mäntykannas mitään arviota tälle vuodelle etelä suomi alue kysessä esim turku tai helsinki alue meneekö pitkälti lokakuun puolelle kun nytkin näin lämmintä vielä?

  1. Pete, tulevissa 10 vrk:n ennusteissa ei näy vielä viitteitä syksyn alkamisesta, mutta tyypillisestihän se alkaakin lounais- ja etelärannikolla vasta syyskuun loppupuolella. Nyt on kyllä 2-5 astetta tavanomaista lämpimämpää valtaosassa maata, ja lämpö näyttäisi jatkuvan vielä syyskuun puolivälin jälkeenkin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.