Kesä saapuu pohjolaan – oletko valmis?

Julkaistu

Poikkeuksellisia sadekertymiä

Suomi värjötteli alkuviikon ajan kahden ilmamassan rajavyöhykkeellä: lännessä oli viileämpää, merellistä ilmaa, mutta heti Suomen itäpuolella oli tarjolla kosteankuumaa, mantereista ilmamassaa. Rajavyöhykkeelle syntyi yli vuorokauden paikallaan pysynyt rintamavyöhyke, joka sylki rankkasateita itäisen Suomen päälle. Vuodenaikaan nähden sadekertymät olivat paikoin jopa poikkeuksellisen suuria: alueilla, joilla tyypillisesti sataa toukokuussa 30-40 mm, saatiin vettä vuorokaudessa yli 60 mm. Eniten rintamasadetta vuorokaudessa kertyi Mikkelin lentoasemalla, jossa satoi 63,4 mm (aikaisempi ennätys Mikkelissä 40,9 mm) eli noin 1,6 kertaa koko toukokuun normaalin sadekertymän verran.

Suurimmat vuorokautiset sadekertymät 12.-13.5.2014
Suurimmat vuorokautiset sadekertymät 12.-13.5.2014

 

Lämpötiloja 13.5.2014 klo 15:00. Helleilmamassa oli heti Suomen itäpuolella - Venäjällä laajalti 25-30 asteen lukemia. (Kuva: ECMWF/Foreca)
Lämpötiloja 13.5.2014 klo 15:00. Helleilmamassa oli heti Suomen itäpuolella – Venäjällä laajalti 25-30 asteen lukemia. (Kuva: ECMWF/Foreca)

Tulvimiselta onneksi vältyttiin, vaikka vettä tulikin yli tarpeiden. Järvissä tosin oli vähäsateisen kevään jäljiltä Itä-Suomessa vesivajetta, ja nämä rankkasateet nostivat vedenpintaa viidellä senttimetrillä. Järville sateet tekivät hyvää, mutta maanviljelijöiden kevätkylvöt saattavat olla vaarassa lainehtivien peltojen myötä.

Mielenkiintoisin säätapahtuma koettiin Pohjois-Karjalassa Ilomantsi-Tohmajärvi-akselilla, missä tiistai-iltapäivänä lämpötila käväisi 18-19 asteessa ja illalla alueelle saapui räväköitä, kesäisiä ukkoskuuroja. Keskiviikkoiltapäivään mennessä tilanne oli kääntynyt päälaelleen: lämpötila oli laskenut vain muutamaan lämpöasteeseen ja taivaalta satoikin lunta.

Kaakosta saapuvat matalapaineet sateineen ovat kyllä arvaamattomia – yleensä ne liittyvät idästä puskevaan hyvin lämpimään ilmamassaan, mikä mahdollistaa erittäin suuret sadekertymät ja voimakkaatkin ukkoset.

 

Päivä päivältä lämpimämpää

Torstain ja perjantain perusteella ei kannata vielä vetää johtopäätöksiä tulevasta säätyypistä. Päivät ovat nimittäin Keski- ja Pohjois-Suomessa vielä melko viileitä, etelässä päästäneen kuitenkin parhaimmillaan lähelle 15 astetta. Perjantaina muutoksen tuulet puhaltavat, kun heikohko lämmin rintama liikkuu maamme yli itään ja alkaa kääntää tuulia lämpimämmälle kantille.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan Länsi-Venäjän korkeapaine pitää pintansa pitkälle ensi viikkoon ja sen painopiste siirtyy Suomen kaakkoispuolelle. Lauantain ja sunnuntain kuluessa ilmavirtausten suunta Suomessa kääntyy lounaasta etelän kautta kohti kaakkoa – siispä juuri siihen ilmansuuntaan, mistä kaikista lämpimin ilmamassa tähän aikaan vuodesta tulee. Lauantaina 20 asteen raja voi mennä rikki lännessä (edellisestä 20 asteen ylityksestä onkin kulunut jo pian kolme viikkoa). Sunnuntaina lämpötilat jatkavat kohoamistaan: 20 asteen raja ylittynee jo yleisemmin ja kesäisiä lukemia mitataan jo Etelä-Lapin korkeudella saakka.

 

Ensi viikko: kosteaa helleilmamassaa Kaukaasiasta

Alkuviikon ja mahdollisesti myös koko ensi viikon sääasetelma näyttää hyvin lupaavalta vuoden ensimmäisten helteiden ja voimakkaiden ukkosten kannalta. Venäjän korkeapaineen painopiste on Suomen kaakkoispuolella, kun taas lännessä, Atlantilla, junnaa matalapaine. Ilmavirtaus käy Suomeen suoraan kuumasta Kaukaasiasta, Kaspianmeren ympäristöstä, aina Iranista saakka. Matkallaan ilmavirtaus nappaa aimo annoksen kosteutta Mustaltamereltä, joten mahdollisesti koviakin ukkoskuuroja on odotettavissa erityisesti maan etelä- ja itäosaan.

Todennäköisesti maanantai on se maaginen päivä, jolloin idässä rikotaan ensimmäistä kertaa helleraja sitten viime elokuun. Eikä tässä vielä kaikki – ennusteissa näkyy lämpenevä trendi, mitä pidemmälle ensi viikkoa mennään, joten en pitäisi ihan mahdottomana, jos jokin päivä lämpötila jossain kohoaisi jopa lähemmäs 30 astetta. Jää nähtäväksi. 20 asteen lukemat näyttäisivät yltävän aika ajoin Lappiinkin saakka, joten kevät tulee etenemään siellä silmänräpäyksessä. Etelämpänä puolestaan termisen kesän alkaminen tulee ajankohtaiseksi eli vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi kohoamassa 10 asteen yläpuolelle.

Ennustettu päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo 18.5. - 23.5.
Ennustettu päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo 18.5. – 23.5. (Kuva: MTV/Markus Mäntykannas)

Hieman toki ennusteeseen vielä liittyy epävarmuutta varsinkin sen osalta, mitä tulee tapahtumaan lämpimän, suorastaan helteisen ja kosteannihkeän alkuviikon jälkeen. Lännessä kärkkyy viileämpi matalapaineen alue, joka ainakin aika ajoin viilentää Lappia selvästi. Kannattaa seurailla tilannetta Forecan 15 vuorokauden “pluumiennusteesta”!

Minulle kesäkelien, helteiden ja ukkosten saapuminen on ollut riemastuttava uutinen. Kaikkia helteet eivät kuitenkaan miellytä. Kumpaan ryhmään sinä kuulutinnostavatko helteet ja ukkoset vai katselisitko mieluummin rauhallisempaa ja viileämpää kevätsäätä?

 

17 vastausta artikkeliin “Kesä saapuu pohjolaan – oletko valmis?”

 1. Helteitä ja kuivahkoa, mieluiten koko kevät ja kesä ja syksy, mutta ukkosetkin sopii väliin. Viileästä ei ole väliä ennen joulukuuta.

 2. Normaali kesään kuuluu myös sateetkin säännöllisin välein mieluummin.

 3. Helteet ja ukkoset ! Sateita mieluummin vain aamuöisin (paras aika kastella kukat ja kasvimaat).

 4. Kyllä nyt lämmintä jo saapi tulla, tässä tarpeeksi värjötelty toukokuun alkupuolisko..
  Kesänlämpö tervetullut ja ukkoset joista itse tykkään. Maanviljelijöilla on pitäisi olla ihanteellisia säitä, sopivasti kaikkea, se harvion mutta toisinaan toteutuu. Vesistöihin vettä mahtuu ainakin itäsuomessa-keskisuomessa, sekä länsiosissa maata, missä edelleen vesivajetta järvissä ja altaissa. Kainuussa-Lapissa on suhteellisen hyvä järvivesitilanne sinne uusia tulovirtaama huippuja odotellaan ensi viikoksi. Lapissa on tulva uhkaakin.
  Mutta kesänlämpö on tervetullut, pääsee nautiimaan rannoille ym mökeille ja minne itsekukin suuntaa nauttimaan.
  Hyvää kesää kaikille!

 5. Historiallinen lämpökausi jatkuu ja yltyy entisestään. Viime syksy ja talvi olivat molemmat kaikkien aikojen 10 lämpimimmän joukossa, ja tästä keväästä näyttää tulevan mittaushistorian kaikkien aikojen lämpimin: näin käy Kaisaniemessä, jos ja kun toukokuun keskilämpötila ylittää 12 astetta.

  Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset valittaisi siitä miten kurjaa ja kylmää on Suomen sää, ja kuinka kevät tai kesä eivät millään ala. Maaliskuun alussakin satoi vielä lunta, eikä vappuna ollut hellettä.

 6. Toukokuusta 2013 huhtikuuhun 2014 näyttäisi nopeasti vilkaistuna olleen Kaisaniemen mittaushistorian lämpimin vuosi. Sen keskilämpötilaksi tulee 7,9 astetta. Jakson maaliskuu 2007 – helmikuu 2008 keskilämpötila oli 7,86 astetta, ja tämä lienee edellinen ennätys. Kalenterivuosista lämpimin tähän asti on ollut 2008, jonka keskilämpötila oli 7,6 astetta. Olisiko näitäkin syytä joskus käsitellä tässä blogissa? Se voisi kiinnostaa lukijoita.

  ”Teoreettinen maksimi” vuoden keskilämpötilalle, jos kaikki kuukaudet olisivat yhtä lämpimiä kuin tähänastiset ennätykset, on 10,1 astetta, eli parannettavaa on siis vielä näistäkin em. lukemista ja paljon.

 7. Ei helteitä, terveydellisistä syistä. N. 20-22 astetta olisi hyvä.

 8. Taitaa lännen viileät sittenkin voittaa Venäjältä tulevan helleilman:))

 9. Kylie viilee mukampi on kun dunii on ja kaikki jaksaa paremmin…kun on viilee niin ei haittaa suomen ja meksikon virtojen ilmastokatastrofi ja totellaan viranomaisia joten viilee on paras suomen kohdalla j’ai maximit noin 18 astetta…pakkasessa on niin terve olo toista kuin palmujen alla!!

 10. Epäilenpä suuresti noita edes 25 asteen lämpötiloja ainakin pk – seudulla. Hyvä, että 20 astetta menee rikki ja sekin jos ei tuule. Kaikenlaista hekumaa sellaisesta mitä ei tule tapahtumaan, sekä foreca ja ilmatieteenlaitos suitsuttaa. BS ennusteita, uskokaa pois!

 11. Orlando, oikein hyvä ehdotus. Aihetta pitäisi ehdottomasti käsitellä blogissa, otetaan mietintämyssyyn! :)

  Val, rannikkoseudut eivät alkukesästä vielä kovin herkästi hellelukemille pääse kylmän meren vaikutuksen vuoksi, mutta sisämaan puolella hellelukemat näyttävät maan etelä- ja keskiosassa todennäköisiltä alkuviikolla. Maanantaina korkeimpien lukemien painopiste on lännempänä, tiistaina aivan idässä.

  1. Markus, kyllä sen tiedän. Olen kyllä saanut kokea hellemassan vaikka Suomenlahti oli viileä 90 – luvulla vappupäivänä joilloin myös poltin itseni.

 12. Ehdottomasti minäkin toivoisin muuta kuin hellettä. OLen sanonut tämän ennenkin mutta sanonpa vielä: esimerkiksi sateiseksi parjattu kesä 2012 oli erittäin hyvä, samoin 2009. Lopulta ne olivat aika lämpimiä mutta helteitä niukasti. Ei tarvinnut palella mutta ei toisaalta kääriytyä öiksi kylmiin pyyhkeisiin tai laitella tyynyjen alle kylmäkalleja niin kuin horror-heinäkuussa 2010. Tuskin koskaan alan pitää kuumasta säästä. Siksi en lähde vapaaehtoisesti lomalle Thaimaahan tai keskikesällä Etelä-Eurooppaan. eikä kyse ole siitä, että olisin huonopumppuinen vanhus vaan olen urheilullinen, alle nelikyppinen mies. Kyse on vain puhtaasti mielipiteestä. Esimerkiksi alkuviikon tavallinen toukokuun sää eli +12-13 astetta auringonpaisteineen oli erittäin hyvä.

  Minäkin kaipaisin ammattilaisen analyysia tästä menneestä vuodesta. Ei tarvitse olla edes tilastotieteilijä huomatakseen, miten poikkeuksellinen sää on vallinnut koko tämän ajan. Keskimääräistä viileämpiä kuukausia on ollut vain yksi, tammikuu, ja sekin alkoi hyvin lämpimänä. Selvästi keskimääräistä lämpimämpiä sen sijaan on ollut vaikka kuinka monta: viime vuodelta touko-, kesä-, marras- ja joulukuu, ja tältä vuodelta helmi- ja maaliskuu, monin paikoin myös huhtikuu. Samoista säätrendeistä nämä kaikki eivät ole voineet johtua, mutta yllättävää, että lämmin kausi on vain jatkunut lähes katkeamatta.

  1. Muuten ole sitä mieltä, että meteorologit ovat julkisuudessa vähän turhan julkisuudenkipeitä todeten mm. ”nyt tulee ihanteellista kesäsäätä” ja ”sateinen ja kurja sää jatkuu”, vaikka ensimmäinen olisi erittäin poikkeuksellista vuodenaikaan nähden ja jälkimmäinen tavallista kevätkeliä. MInusta meteorologin ei tarvitse liiaksi kosiskella lukijoita/katsojia. Totta kai ennusteita saa värittää, mutta samalla pitäisi kertoa, millaista sää on pitkän ajan keskiarvoihin nähden, etenkin jos poikkeama on suurta. Näitä blogitekstejäkään eivät kaikki lue, vaan tyytyvät lukemaan esim. iltapäivälehtien löpppejä, joissa laitetaan mutkia suoriksi ja jätetään kertomatta monet seikat.

   1. Eivät ne meteorologit niitä lööppejä kirjoita. Luultavasti heitä lähinnä suunnattomasti ottaa päähän, kun iltapäivälehden puhelinhaastattelussa menee sanomaan: ”voidaan päästä jopa hellelukemiin”, niin seuraavan päivän lööpissä lukee: ”HELLEAALTO!”.

 13. No tuleehan ne sieltä sittenkin lännestä inhimillisemmät säät lännestä käsin kuten edellä aavistelin ”omista säätietokoneistani”. Kyllä yhden päivän helleputken jaksaa kärsiä.:)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.