Hirmusateita?

Julkaistu
Sadetutkasta voit seurata, miten sateet Suomeen asettuvat. Kuva: OpenIcons/pixabay.
Sadetutkasta voit seurata, miten sateet Suomeen asettuvat. Sääsymbolit ovat aina summittaisia ja suuntaa antavia. Kuva: OpenIcons/pixabay.

Huomisen tiistain – Flooran päivän – matalapainetilanne on mielenkiintoinen. Vaikka matalapaine liikkuu maamme itäisimpään osaan ehkä enempi etelästä, luokittelen sen mielessäni karkeasti kaakosta tuleviin ja tunnetusti oikukkaisiin matalapaineisiin. Näille on tyypillistä mm. se, että enempi vähempi pohjois-etelä -suuntainen sadealue voi helposti hypätä laskettua lännemmäs, siis esimerkiksi Itä-Suomesta joskus tyystin Länsi-Suomeen.

Jos näin käy, saattaa itäisimpään Suomeen, tälläkin kertaa esim. Pohjois-Karjalaan, päästä virtaamaan sen verran lämmintä ilmaa, että päivälämpötila voi kohota 15 asteeseen, mutta vain jos sade lakkaa ja pilvipeite rakoilee. Sateessa, jota on luvassa kymmeniä millimetrejä, päivälämpötila on vähän alle 10, kun taas lännessä ja etenkin lounaassa siellä, minne sade ei mahdollisesti yllä, jopa lähellä 15 astetta. Pohjoisessa on toki viileämpää. Saa nähdä, mitä mahdollisia varoituksia sade vielä aiheuttaa… -mutta rankkaa se voi olla, sikäli kuin Suomessa määritellään esiintyvän rankkasateita. Ainakin ravakkaa.

Matalapaineen on määrä myös syvetä eli voimistua kulkiessaan itäisimmän Suomen yli pohjoiseen. Siis tällainen kuvaus tarkoittaa matalapaineen eli tietynlaisen suuren ilmapyörteen keskusta, matalapaineeseen liittyvä sadealue on eri asia. Pohjoisluoteinen ilmavirtaus voimistuu matalapaineen yhteydessä sen länsipuolella eli suuressa osassa Suomea. Sitä enemmän, mitä syvempi matalapaineesta lopulta tulee eli miten isoksi kasvaa ilmanpaineen muutos kuljettaessa maanpinnan suuntaisesti kohti matalapainetta tai siitä poispäin.

Sade, joka on ainakin paikoin runsasta, leviää siis viimeisimmän lasketun tiedon mukaan suureen osaan maata, välttämättä ei kuitenkaan länsirannikolle asti eikä suurimpaan osaan Lappia. Sade on vettä, mutta miksei keskiviikon vastaisena yönä Koillismaan korvilla yhtä hyvin räntää tai lunta ennen kuin lakkaa. Keskiviikkona sateet väistyvät itäkoilliseen ja sää muuttuu lännestä alkaen aurinkoisemmaksi. Ihan heti kohta sää ei kuitenkaan vielä kovin paljoa lämpene, koska mainittu matalapaine ajaa jälkipuolellansa meille viileähköä ilmaa.

Sen sijaan loppuviikolla asia on toisin, silloin päivälämpötila kivunnee lauantaina maan etelä- ja keskiosassa jo 16…19, eteläisimmän Suomen sisämaassa paikoin 20 asteeseen. Viileys tulee siis keväästämme vihdoin häädetyksi.

Sadetutka sateen seuraamista varten: http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/radext2?zoom=sfi2

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/rankkasade-sade-maulap-samea-rainy-98539/