Kevätsateita myös äideille

Julkaistu
Onnea äideille! Luonnon antimena ovat meitä kesään lähentävät sateet.
Onnea äideille! Luonnon antimena ovat meitä kesään lähentävät sateet. Kuva: Mother´s Day postcards in the United States / Wikipedia.org.

Kylmän ilman pois häätö Suomesta on alkanut. Tähän luonto käyttää osin voimakkaita sateita, joita ei tule ainoastaan lämpimämmän ilman etureunalla, vaan päälle päätteeksi vielä tämän ilman sisällä. Sateet naulitsevat kevättä kuin mattoa, jottei se enää luista kohti talvea. Sateiden välissä, tai raoissa, voi nähdä jopa auringon pilkahduksia, koska ei se niin mene, että kaikkialla vain sataisi, mutta jos äitienpäiväksi suunnittelee vaikka piknikin, on syytä ottaa vähintään mahdollisista kuurosateista vaarin. Varminta aurinkoa voisi olla rannoilla, mutta meri kylmentää.

Noita sateita riittää paitsi tälle päivälle maan etelä- ja keskiosaan, tosin etelärannikolla ne ovat joksikin aikaa jopa lakkaamassa. Saa nähdä, josko myös pilvi raottuu. Huomisen perjantain sade säntää maan etelä- ja keskiosaan lounaasta. Viimeistään lauantain vastaisena yönä sataa Etelä-Lapissa asti. Lounaassa on tällöin poutaa. Lauantaina jatkuva sade huitelee jossain Etelä- ja Itä-Lapissa, muuten ollaan selvästi paikallisempien kuurosateiden varassa. Aurinkoisen tai melko aurinkoisen sään osuus kasvaa. Etelässä ja idässä päivälämpötila voi kohota 15 asteen tuntumaan.

Sunnuntaina on äitienpäivä. Jo sitä vasten yöllä maan itäosaan nousee etelästä sade. Oikeastaan ihan matalapaine, joka iltapuolella äitienpäivää on jo Vienan Karjalassa. Niin ikään iltapuolella meille leviää kuurosateita etelästä ja lounaasta, mutta ennen niitä voi olla kyllä hetkisen vaikka pikniksäätä. Aurinkoisinta toki on Lapissa ja osassa Pohjanmaata, mutta lämpimin ilmamassa ei ole siellä. Äitienpäivän mentyä sateita riittää vielä ensi viikolle, mutta talveen päin ote ei lipsu.

LISÄYS lauantaina 10.5. iltapäivällä: Pilvisyys jää sateiden jäljiltä suuren kosteuden vuoksi runsaammaksi kuin äkkipäätä ajattelin, mutta muuten on sää menossa niin kuin suunnittelin. Äitienpäivänä suuressa osassa maata on taukoa ainakin suurissa sateissa ja pilvipeite voi edelleen paikoin rakoilla.

Kuvan linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itienp%C3%A4iv%C3%A4#mediaviewer/Tiedosto:Northern_Pacific_Railway_Mother%27s_Day_postcard_1916.JPG