Mustaa vai valkoista joulua?

Julkaistu

Ja vuoden 2014 joulun sää on.. rouskis rouskis: 42.
Ja vuoden 2014 joulun sää on.. rouskis rouskis: 42.

”Analyyttinen kone ei pysty tekemään mitään omaperäistä. Se voi tehdä vain mitä me käskemme sen tehdä.”
— Ada Lovelace

Joulukuun 10. päivä, eli aatonaatonaatonaatonaaton-aatonaatonaatonaatonaatonaatonaatonaatonaatonaatto, on yhtä malttamatonta joulun odotusta! Joulukalenterin jokainen luukku on jo tässä vaiheessa joulukuuta takuuvarmasti auki, mutta tuskissaan vielä järsitty ja revitty koko kalenteri aivan riekaleiksi! Voi tätä kihinää ja kutkuttavaa joulun odotusta! On keitelty puurot, kaulittu huolella piparia ja leivottu torttua moneenkin otteeseen. Lahjatoiveista on kirjoitettu joulupukille jo useampikin harakanvarpaiden täyttämä kirje, mutta pukki tuskin istahtaa tänäkään vuonna porovaljakon rekeen kassit täynnä pehmeitä paketteja. Ehei. Ei kelpaa villasukat ja käpylehmät. Käpylehmiä on mukavampi juoksuttaa tablettitietokoneen ruudulla.

Ei tiennyt maailman ensimmäiseksi nörtiksi tituleerattu englantilainen matemaatikko, kreivitär Ada Lovelace (s. 10. joulukuuta 1815 – k. 27. marraskuuta 1852), että millaisen Pandoran lippaan meni avaamaan, kun kirjoitti ensimmäisen algoritminsa Charles Babbagen visioimalle differenssikoneelle. Nyt nämä tietokoneiksi nimetyt differenssikoneen jälkeläiset hurisevat ja kaatuilevat aina ja kaikkialla.

No ei. Kyllä ne koneet suhteellisen hyvin pysyvät pystyssä. Pitää vaan tietää, että mitä tekee. On edes turha kuvitella, että säähavaintoja kyettäisiin mittaamaan, välittämään ja prosessoimaan nykyisellä nopeudella ilman tietokoneita. Lukuisat sääennustemallit olisivat myös melko nihkeää laskettavaa kynällä ja paperilla.

Mihin tässä siis enää tarvitaan ihmisiä? Eikö konesalin uumenissa majailevalle keskusaivolle voisi jo 365 päivää ennen joulua esittää kainon kysymyksen, että tuleeko musta vai valkoinen joulu?

Voe tokkiinsa! Muutaman millisekunnin jälkeen kone toteasi savoa murtaen: ”Suottaapi tuo olla, vuon suottaapi olla olemattakin!”, tai sitten vastauksena tulisi kylmä lukuarvo: 42. Vastauksen tulkinta olisi kuuntelijan vastuulla, mutta niinhän sen pitääkin olla.

Tässä tuloksien järkevyystarkastelussa tarvitaaan meteorologia ja joskus jopa täysin ilman luonnonvaloa elävää ja loisteputkien sirinästä elinvoimansa keräävää tekniikan henkilöä tarkkailemaan ennusteita sillä silmällä.

Säässä siis riittää haastetta, kuten sadealueiden tarkka liike ja määrä tiettynä ajanhetkenä tietyssä paikassa. Pullonkaula ei ehkä nykypäivänä ole niinkään sään fysiikassa, mutta ongelma on saada tarkkaresoluutioinen käsitys niin ilmakehän, maan kuin merien nykytilasta ennusteen alkuarvoiksi. Kun lähtötiedot tarkentuvat, tarkentuu myös tieto siitä, että minne olemme menossa.

Niin tai näin. Lunta tai ei. Visiitti kauppakeskukseen kertoo kyllä takuuvarmasti joulun tulleen. On kirkkaita värejä, pyörryttäviä parfyymejä, on sukkaa, on sukkanauhaa sekä pilteille mitä ihmeellisempiä hilavitkutin-ikiliikkuja -houkutuksia, jotka hakkaavat käpylehmät 10-0. Vielä kun ratiritiralla ja talvihalla raikaa taukoamatta radiosta, niin kyllä siinä vähemmästäkin saa pään pehmenemään mielen jouluisaksi ja kukkaronnyörin löystymään!

Onneksi valkoinen joulu on myös mielentila – ja piparia!

Valokuva:
A photo of the Difference Engine constructed by the Science Museum based on the plans for Charles Babbage’s Difference Engine No. 2 , Creative Commons -lisenssi, User: Geni commons.wikimedia.org/wiki/File:Babbage_Difference_Engine.jpg

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

3 vastausta artikkeliin “Mustaa vai valkoista joulua?”

  1. heihei, nytnytnyt. Olipas villi päivitys. Otsikon perusteella etsin vastausta kysymykseen: musta vai valkoinen joulu? Kerro ny.

    1. Odotellaan nyt 10pv lisää, niin voimme saada melko hyviä arvauksia valkoisuudesta suurimpaan osaan maata. Tosin raja-alueella, arvioisin sen olevan linjan Kokkola – S-joki – T:re – H-linna – L-ranta lounaispuolella, saattaa olla että pitää odottaa Joulun valkoisuus tietoa vielä 2vk, sitten se alkaa jo olla varma tieto. Ja jos aattona on lunta katolla, niin sitä on maassakin, tämä ennuste ei yleensä petä.

  2. Aika vauhdikas kirjoitus. Mutta onko se valkoinen joulu jokin autuaaksi tekevä asia? Kyllästyttää tuo ainainen saman vatvominen ja lumettoman joulun surkuttelu. Viime jouluna oli täällä etelässä lunta yli äyräiden, mutta oliko joulu parempi, mahtavampi, ikimuistoisempi ja ties mitä kuin lumeton joulu?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.