Sumupilvi yllätti positiivisesti – olemalla poissa

Julkaistu
Marraskuun puoliväli on aurinkoisena oma maailmansa. Kuva: karindalziel / flickr.
Marraskuun puoliväli on aurinkoisena oma maailmansa. Kuva: karindalziel / flickr.

En uskonut, että tästä päivästä voisi tulla vielä marraskuun puolivälissä näin aurinkoinen.  Ennustamani sumupilvi myös etelässä ja lännessä jäi aamuun. Auringon siis täytyy vaikuttaa vielä juuri ja juuri. Omituista ääneenlausuntaako? Lämpimissä ilmamassoissa liian lähellä talvea on se ongelma, että tahtoo tulla päivän kestävää sumupilveä lähelle maanpintaa ainakin ohueksi kerrokseksi. Se olisi sitä myöhäissyksyn harmaata sävyä säässä. Ja kun oikein pukkaa lämmintä, sumupilvikerros voi kasvaa paksuutta, jolloin siitä alkaa tulla tihkusadetta. Sellaista hyvin, hyvin pienipisaraista. Vain sellainen sade syntyy pilvessä niin, että pilvipisarat kasvavat toisiinsa törmäämällä, toinen toisensa sieppaamalla. Ja tämä kaikki tapahtuu lähellä maanpintaa, vain alimpien satojen metrien sisällä. Isopisarainen sade tulee selvästi ylempää ja vaatii syntyäkseen jääkiteitä.

Mutta nyt panee parastaan marraskuun aurinko. Valon tulokulma on erikoinen; aurinko on jo alkuiltapäivästäkin alhaalla ja valaisee talot vain puoliksi. Avarammalla maalla ja vaikka lehdettömässä lehtimetsässä se on parhaimmillaan. Sinne siis heti, kun tämä päiväkirjamerkintäni vain on valmis. Lämpötila on kohonnut täällä etelärannikolla kymmeneen asteeseen, Tampereellakin kahdeksaan ja Mikkelissä seitsemään.

Tässä täytyy käydä niin, että kun ilta lähestyy, sumupilvi tulee taas. Yöllä ja huomisaamuna Lapin yli loikkaa matalapaine. Varmasti siellä jossain myös pyryttää, ja miksei aamulla myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tulisi lumikuuroja. Joka tapauksessa melkoisia tuulenpuuskia matalapaineen jälkipuolella voi odottaa. Täällä etelässä voimistuu jo yöllä länsituuli, joka ainakin vielä iltayöllä ajaa meille aina vain lämpimämpää ilmaa. Saa nähdä, tuleeko sumupilven jatkeena myös tihkua tuulessa.

Huomenna sunnuntaina on aurinkoista. Tuulen heikettyä on Etelä-Suomea myöten illalla, viimeistään maanantain vastaisena yönä, pakkasta. Maanantai muuten on kuin tämä päivä uusiksi: lämmintä virtaa meille taas lounaasta. Jokohan nyt ottaisi sumupilvi lujemmin mittaa auringosta?

Tuo aurinko ja vielä selkeältä taivaalta on tähän aikaan vuodesta aikamoista pikkujoulujen ajan herkkua – niin pilviset ovat marraskuun tilastot. Eipä ole synkkämielisilläkään nyt syksy synkkä paitsi tietysti, jos vielä päänsä vaikka pensaaseen pistävät, jotteivät tätä luonnon alastonta kauneutta näe. Olen iloinen, että auringon ja sumupilven mittelö on tänään näin päin ja ulkoilen pian, vaikka sitten polvi kipeänä klenkkaamalla. Majakkaseuran pikkujoulua odotellessa, se on kohta tuossa parinsadan metrin päässä. Kerrankin  joku tuo jotain lähelle.

Kuvan linkki; http://www.flickr.com/photos/nirak/8195147440/sizes/z/in/photostream/

 

3 vastausta artikkeliin “Sumupilvi yllätti positiivisesti – olemalla poissa”

 1. Lauantai on kyllä ollut vuodenaikaan nähden uskomattoman lämmin. Onkohan kyseessä marraskuun puolivälin uusi lämpöennätys? Luulisin niin.

  Menossa on jo kolmas peräkkäinen hyvin lämmin marraskuu. Pari päivää sitten oli uutinen, että esim. Helsingissä alkukuu on ollut viitisen astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  Sekä ilmatieteen laitoksen että Forecan ennusteissa on merkkejä, että ensi viikolla sää olisi jonkin verran viilenemässä etelässäkin. Ei mitään talvisäätä mutta kuitenkin. ECMWF:n kausiennusteissa olisi ilmeisesti merkkejä siitä, että suursäätilakin olisi muuttumassa jonkin verran talvisempaan suuntaan. Joku voisi naljailla, että niinhän se yleensä marras-joulukuussa meneekin, mutta toisaalta tulee mieleen monta esimerkkiä (2006-08, 2011), jolloin joulukuu oli kaikkea muuta kuin talvinen. Toki 2009-2010 ja 2012 olivat täysin erilaisia.

  Viime kymmenen vuoden aikana joulukuut ovat olleet ”äärikuukausia”, joko poikkeuksellisen leutoja tai hyvin kylmiä. Ns. perusjoulukuuta ei ole ollut sitten vuoden 2005.

  1. Hyvin lämmintä on tosiaan ollut. Ei taida ennätykset kumminkaan paukkua, jos sää viilenee, kuten nyt ennustetaan.
   Samoin 10 astetta on ylittynyt marraskuun puolenvälin jälkeenkin aina silloin tällöin. Vuonna 2006 Salossa mitattiin 10,8 astetta vielä joulukuun alkupäivinä. Vuonna 2000, jolloin marraskuu oli ainakin Helsingissä kaikkien aikojen lämpimin, ainakin Utössä mitattiin 12 astetta 21.11. Ja pari vuotta sitten oltiin kymmenessä asteessa tapaninpäivän aamuna mm. Helsingissä.
   Itse asiassa 10 astetta on ylittynyt kaikkina kalenterikuukausina viimeisen 100 vuoden aikana. Tammikuussa raja ei tosin taida olla ylittynyt manner-Suomessa. (?)
   Joulukuu 2009 voidaan varmaan vielä laskea ”perusjoulukuuksi”, vaikka se aloitti ainakin 2000-luvun mittakaavassa hyytävän kylmän talven. Ainakin jos venytetään käsitettä tutkimalla koko 1900-luvun keskilämpötiloja :-)

 2. Puolesta välin viikkoa ilma jäähtyy jo merkittävästi ja lämpötilat jäävät etelärannikollakin päivisin nollan tuntumaan. Pitkän ennusteen mukaan suurta muutosta ei sen jälkeen tapadu ainakaan pariin viikkoon. Pohjois-Venäjälle parkkeeraa korkeapaine ja kylmä ilmamassa yrittää myös Suomeen. Skandinaviassa sen sijaan on edelleen leutoa. Eli Länsi-Suomessa pysytään juuri ja juuri nollassa tai sen yläpuolella, idässä pikkupakkasta. Aika tavalla varmaan keskimääräisiä marraskuun loppupuolen lämpötiloja.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.