Eino iski

Julkaistu
Kuva;
Satelliittikuva tänään puoliltapäivin. Maamme etelä- ja länsiosaan on virrannut hyvin kuivaa ilmaa. Se tietää tuulien heikettyä eteläänkin pakkasta yöllä. Kuva: DLR

Pohjois-Suomen yli itään liikkunut matalapaine toi perässänsä myrskypuuskaisia tuulia. Tuulimittareita on vain siellä täällä, mutta äsken, olisiko tunti sitten, bongasin kotikonstein (olen siis vapaalla) Kuopion lentoaseman metar-sääsähkeestä puuskalukeman 39 solmua. Siis ihan vain hetkittäisen mittauksen, se tuskin edustaa koko päivänä mitattua suurinta puuskaa edes juuri siellä. Tuo 39 solmua on siinä pikkuisen alle 20 m/s, ja Ilmatieteen laitoksen tiedotteista bongasin Rukkasluodon järviaseman (Rantasalmella) mitanneen jopa puuskan 29 m/s. Lehtien uutiskuvista (jotka tietysti edustavat yksittäisiä valikoituja kohteita) näkee, että ainakin puita on kaatunut ja teksteistä, että talouksia on taas kymmentuhatmäärin ollut ilman sähköä.

Puuskatuulten klimatologia, siisesim. se, miten kovia puuskia tietyissä tilanteissa edes keskimäärin on lupa odottaa, ei ole samalla tavalla tunnettua kuin tuulennopeuden kymmenen minuutin keskiarvon. Puuskien systemaattiseen mittaamiseen ja tilastointiinkin on päästy panostamaan sääpalvelun historiamielessä vasta varsin äskettäin. Mutta ”aina” on täytynyt niin olla, että puita kaatuu voimakkaiden matalapaineiden tuulten ja erityisesti tuulenpuuskien vuoksi.

Säävaroitusjärjestelmä (josta vastaa sääviranomainen) on kehittynyt ja mielestäni hyvä, mutta keskimäärin ylireagoiva (seuraa ehkä asian luonteesta ja traditiosta, esim. merisääpalvelussa kovan tuulen varoitus annetaan jo silloin kun ennustusjakson suurimman kymmenminuuttisen kovan  keskituulen arvioidaan toteutuvan kymmenen prosentin todennäköisyydellä), ja varsinkin median tarttuessa varoitustilanteisiin hyvinkin ärhäkkäästi, varoitukset helposti inflatoituvat. Ei enää reagoida, vaikka joskus varautumismielessä omakohtaisestikin pitäisi, kun varoituksia ikään kuin tulee jatkuvasti, eikä sitten mitään järisyttävää tapahdukaan – paitsi joillekuille jossain muualla, jolloin se ei kosketa samalla tavalla kuin itseen kohdistuvat sään hyökkäykset.

Sitten ihan oma perspektiivinsä on siinä, mitä lopulta voidaan tehdä myrskytuhojen ehkäisemiseksi ja mitä ei. Etukäteen ei voi tietää, aikooko juuri se oma pihapuu kaatua oman talon päälle vai ehkä naapurin puu hänen talonsa päälle. Tai sitten ristiin. En yritä vääntää vakavaa asiaa leikiksi, mutta ihan totta: ei niitä metsän puita voi erikseen pystyssä pitää, ne kaatuvat, jos ovat kaatuakseen. Jos sähkölinjoja ei saada kaivettua suurilla kustannuksilla maahan, pitäisi ne linjat säävarautumismielessä avohakata selvästi nykyistä leveämmältä. Ja siitäkös myös vasta riemu nousisi.

Ehkä rakentamismääräyksissä pitäisi olla, että omakotitaloissa pitää olla myös puulämmitteinen leivinuuni ja puuhella, sitä puuta kun sentään vielä on, jopa myrskyn kaadettavaksi. Onko aivan välttämätöntä olla niin riippuvainen sähköstä, voisiko sitä riippuvuutta mitenkään omakohtaisesti pienentää? Tämäntyyppisiä olisivat mielestäni oikeat ja vaikuttavat varautumiskysymykset. Myrskypuuskat kun kuuluvat ilmastoomme.

 

 

Kuvan linkki: http://pegasus.eoc.dlr.de/op_services/fires/modis/t1.131117.0956_143_1KM.jpg

5 vastausta artikkeliin “Eino iski”

 1. Juha, toinen hyvä keksintö on myös aggregaatti. Varsinkin sellaisilla seuduilla, joissa sähkönkatko on mahdollista. Mm. vanhempien kotona on sähköt poikki mutta uunissa tulet ja aggregaatti tuottaa sähköä niin pitkään kuin on tarvetta. :)

  1. Kunhan raaskii niihin polttoainetta ostaa. Uutisissa kertoivat että jossain terveyskeskuksessa tms. toimi vain jonkin aikaa ja sitten sammui. :))
   Ei nyt naurun asia ole tietenkään, vaan luulisi sitä osattavan riittämiin sellaisiin sitä polttoainetta hommata.
   Muuten terveille nyt tekee vain hyvää olla pari päivää ilman telkkaria ja tietokonetta mutta niissä sitä kuvittelisi että lämpöistä ruokaa on hyvä tarjota yms. Kertoivat jossain keskustelussa, en nyt muista missä se oli kun useampia luin, että eivät saaneet kynttilöitäkään sytyttää jossain.

  2. Joo, tiedän, mutteivät niitä ole ns. tavalliset ihmiset paljoa tainneet hankkia, sen sijaan esim. isot maatilat kai yleisemmin. Toivoa vain sopisi, että kaikki kohtuuden keinot käytettäisiin, jotteivät ihan kaikki elämisen edellytykset sähkön puutteeseen kaadu. Joskus tuntuu, etteivät ihmiset juurikaan mieti etukäteen tällaisia riskejä, puhumattakaan että tekisivät jotain varautuakseen vaikka juuri sähkökatkoihin. Menee pakkasessa hankalaksi muuten elämä, ja lämmintä vettä ja ruokaakin olisi hyvä olla saatavilla.

 2. Minun käsittääkseni sellainen rakennusmääräys on että joku tulisija rakennuksessa pitää olla, ainakin tietyllä asutusalueella.

  1. En ole kuullutkaan sellaisesta.

   Haja-asutusalueilla nyt useimmiten sellainen on, kun tahtovat takan ja/tai leivinuunin mutta ei kai lakia tai määräystä ole? On paljon uusia sähkölämmitteisiä taloja, saunakin sähköllä joten ei sielläkään ole sähköttömän yön aamuna lämmin.

   Ihmeen vähän on oikeastaan asiasta uutisoitu, ei sattunut Helsinkiin eikä muualla taida paljoa päivystellä sitten toimittajia. Loppui myöskin uutisointi kun Venäjän puolelle kait kumminkin meni myrsky, pakkoruotsi on hallussa toimittajilla kun kertoivat moniko siellä oli sähköttä. Ehkä oli harvemmin asutuilla alueilla taikka siellä maassa johdot, vähempi siellä ilman sähköä uutisten mukaan.

   Jos vaikka satatuhatta taloa olisi jäänyt yön sähköttä niin voihan siinä olla jo kymmenisentuhatta sähkölämmityksella ja ilman tulisijaakin helposti? Syrjemmässäkin uusia taloja rakentelevat vieri viereen jostain syystä, talopaketissa sitten välttämättä ei takkaa ole mukana. Ketkä itse rakentaa, samalla vaivalla taitaa takankin taikka leivinuunin tehdä.
   Rivitalojakin kun on, joissa osassa sähkölämmitys eli ei kaikissa ole niissäkään kaukolämpöä ja kun katselin keskustelupalstoista mitä kertoilevat niin oli kerrostalojakin jäänyt sähköttä. Niissä kaippa pääosin kaukolämpö tai öljy. Vaan toimineeko niissä öljy ilman sähköä? Maalämpöhän sitä taisi ainakin tarvita.

   Enempi näistä ollut uutista kuinka tulee pienhiukkasta tulien teoista, kuin että jokaisella tulisi olla tulisija.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.