Hurrikaanin, taifuunin ja trooppisen syklonin ero

Julkaistu

Hurrikaani, taifuuni vai sykloni – astronautti, kosmonautti vai taikonautti? Trooppisia hirmumyrskyjä voisi periaatteessa verrata  avaruuslentäjiin. Molempia nimittäin yhdistää se, että niitä nimitetään eri tavoin riippuen siitä, missä maailmankolkassa ne ovat. Käytännössä ne ovat kuitenkin yksi ja sama asia. Trooppisilla hirmumyrskyillä on kaikilla samankaltainen rakenne ja niissä kaikissa tulennopeus ylittää 33 m/s.

Mikä trooppinen hirmumyrsky?

  • Spiraalimainen myrsky, jossa tuuli puhaltaa pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään (eteläisellä myötäpäivään) kohoten ylöspäin lähellä myrskyn keskusta, jossa sijaitsevat kovimmat tuulet.
  • Koko noin 400-1000 km.
  • Suurin yhden minuutin keskituulennopeus vähintään 33 m/s.
  • Syntyvät päiväntasaajan lähettyvillä lämpimän, tyypillisesti vähintään 26 asteisen meriveden yllä.
  • Elinkaari noin 6 vrk (mutta joskus jopa 1 kk).
Supertaifuuni Sanba riehui Tyynellä valtamerellä syyskuun puolessa välissä vuonna 2012. Kuvassa näkyy hyvin kehittyneille trooppisille hirmumyrskyille tyypillinen silmä, jossa tuuli on heikkoa ja sää selkeää.
Supertaifuuni Sanba riehui Tyynellä valtamerellä syyskuun puolessa välissä vuonna 2012. Kuvassa näkyy hyvin kehittyneille trooppisille hirmumyrskyille tyypillinen silmä, jossa tuuli on heikkoa ja sää selkeää.

Trooppiset hirmumyrskyt syntyvät päiväntasaajan lähettyvillä olevilla merialueilla ja eroa niillä on toisiinsa pelkästään se, että niiden nimet perustuvat siihen, millä merialueella ne sijaitsevat. Atlantin ja Tyynen valtameren itäosan trooppisia hirmumyrskyjä nimitetään hurrikaaneiksi. Vastaavasti Aasian puolella Tyynen valtameren länsiosan myrskyjä nimitetään taifuuneiksi ja Australian lähettyvillä Tyynen valtameren lounaisosassa sekä Intian valtameren hirmumyrskyjä trooppisiksi sykloneiksi. Mikäli hurrikaani kulkee Tyynellä valtamerellä tarpeeksi kauas länteen, muuttuu se taifuunksi ylittäessään päivämäärärajan. Sen rakenne ei kuitenkaan muutu.

Trooppiset myrskyt vuosilta 1985-2005. Sekä niiden nimitykset merialueiden mukaan.
Trooppiset myrskyt vuosilta 1985-2005, sekä niiden nimitykset merialueiden mukaan.

Joskus hurrikaanit kulkeutuvat Atlantin pohjoisosiin ja niiden rippeitä lopulta jopa Suomeen asti. Pohjoisille leveysasteille liikuttuaan myrsky kuitenkin heikkenee, sen rakenne muuttuu ja siitä tulee tavallinen myrsky. Tästä pitää pääasiassa huolen voimakas länsivirtaus ja kylmempi meri, joiden vaikutuksesta hurrikaanin symmetrinen ja spiraalimainen rakenne eivät enää pysy kasassa. Näin ollen hurrikaania ei voisi Suomessa koskaan esiintyä. Ei kuitenkaan ole mahdotonta että Suomessa esiintyisi joskus hirmumyrsky, sillä hirmumyrskyn määritelmä on se että keskituulennopeus ylittää 32,7 m/s.  Kyse ei vain ole trooppisesta hirmumyrskystä.

Trooppisten hirmumyrskyjen voimakkuus

Trooppiset hirmumyrskyt luokitellaan voimakkuudeltaan hieman eri tavoin, riippuen onko kyseessä hurrikaani, taifuuni vai trooppinen sykloni. Hurrikaani luokitellaan viisiportaisessa Saffir-Simpson-asteikossa suurimman tuulennopeuden mukaan.

Hurrikaanien luokitus
Hurrikaanien luokitus.

Taifuuneilla on sen sijaan vain kaksi luokitusporrasta – taifuuni tai supertaifuuni. Taifuunissa suurin tuulennopeus on vähintään 33 m/s kuten 1. luokan hurrikaanissakin. Supertaifuuni vastaa voimakkuudeltaan 4. luokan hurrikaania, eli siinä suurin tuulennopeus on vähintään 59 m/s.

Intian valtamerellä ja Australian alueella olevia trooppisia sykloneita nimitetään  luokituksineen hieman vaihtelevammin eri alueilla.

 

Käynnissä olevia trooppisisa hirmumyrskyjä ja niiden ennustettua reittia sekä voimakkuutta voit kätevästi seurata täältä.

Kuva 1: NASA Earth Observatory Sivustolta löytyy satelliittikuvia eri luonnonilmiöistä ja mielenkiintoisista tapahtumista maapallolta ja ne ovat vapaasti käyttettävissä.

Kuva 2: NASA, Wikipedia

Taulukko 1: Aleksi Jokela

Muokattu 9.10. klo 9.43

 

3 vastausta artikkeliin “Hurrikaanin, taifuunin ja trooppisen syklonin ero”

    1. Hyvä huomio. Kiitos tarkkaavaisuudesta! Suurin osa trooppisista hirmumyrskyistä syntyy pohjoisella pallonpuoliskolla, joten en varmaankaan siitä syystä tullut ajatelleeksi asiaa tarpeeksi. Korjataan :)

  1. Marja viitannee Aleksin tekstissä samaan havaintoon kuin minäkin, että tuulen suunta riippuu pallonpuoliskosta tämän kokoluokan ilmiöissä. Matalapaineet pyörivät eteläisellä pallonpuoliskolla myötäpäivään.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.