Ny talvipalttoot framil!

Julkaistu
Tämäkö on todellisuutta jo vajaan viikon päästä? Kuva: Wikimedia Commons.
Tämäkö on todellisuutta jo vajaan viikon päästä? Kuva: Wikimedia Commons.

En minä noita murteita niin hyvin osaa, että julkisesti ja kirjoitettuna niillä jatkaisin, mutta kun katsoin aamutuimaan (siis puolilta päivin) sääkarttoja, niin tuo otsikko tuli ensimmäiseksi mieleeni. Sen verran itselleni epämieluisia ne tietokoneen laskelmat nyt ovat, mutta johan tuota lämmintä riitti.

Tänään on tuullut voimakkaasti Koillismaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan suunnilla, vähän näitä maakuntia lännempänäkin. Joensuun lentoasemalta (metar) bongasin luoteistuulen puuskat 15 m/s, keskituulikin näytti olevan usealla lentoasemalla siinä kymmenisen metriä sekunnissa. No, eivät ne kovimmat puita sähkölinjoille kaatavat tuulenpuuskat tietenkään harvaan asennettuihin tuulimittareihin osu. Mutta kylmää ilmaa virtaa tänään Suomeen, ja mainituilla alueilla siis jo oikein rytinällä.

Ihan näin yksioikoista tämä ei kuitenkaan ole, sillä alkuviikolla meille vielä yrittää, ja isoon osaan maata pääseekin, lämmin ilma lännestä. Eli se isoin kylmeneminen on edessä vasta loppuviikkoa kohti. Ja kun siihen liittyy perjantain-lauantain maissa vielä Suomen eteläpuolelta itäkoilliseen koukkaava syvenevä matalapaine, niin eiköhän sitä valkeaa töhnää – lunta – tule ihan erityisesti maan eteläosaan! -Muita maan osia tietysti unohtamatta, mutta kyllä se nyt aika etelään näyttäisi tällä tietoa painottuvan. Siis ihan pyry. Sääpalveluista voi viikon mittaan seurata, josko tämä tästä vielä paljonkin muuttuu – tai sitten tilanteesta on tietokoneiden ansiosta kerrottu jo tosi ajoissa, eikä alkutalvi siis yllätä ketään – ainakaan autoilijoita. Ratin ja penkin väli ratkaisee.

Täällä luuraa Phailin. Kuva: ECMWF jäsensivut.
Täällä luuraa Phailin. Kuva: ECMWF jäsensivut.

Suomen tuulet ovat vain kalpea aavistus siitä, mikä on menossa Intian koillisosassa. Kuitenkin niin, että tuulisin alue jää Kalkutan länsipuolelle. Sinne on Bengalin lahdelta saapunut trooppinen hirmumyrsky Phailin. Toinen myrsky, taifuuni Nari, rantautuu lähiaikoina Vietnamin pohjoisosaan, ja kolmas, Wipha, uhittelee Japania. Fifteen (on siinäkin nimi myrskylle…) sitten vielä ainakin heiluttaa häntäänsä Meksikon länsirannikolle. Siinäpä ne nyt olemassa olevat trooppiset myrskyt.

Mutta nyt siis kiireesti nauttimaan vielä syksystä!

 

Kuvan linkki: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Snowfall_in_Oulu.JPG

 

6 vastausta artikkeliin “Ny talvipalttoot framil!”

  1. Se, että trooppisen matalapaineen (onko tämä oikea suomennus termille tropical depression?) ”nimi” oli ”fifteen”, johtui siitä, ettei sillä (vielä) ollut nimeä. Eli ei siinä ole mitään kummallista. Nyt, kun se on voimistunut myrskyksi, on sille toki annettu nimikin: Octave.

  2. Joo, nyt kun tämä ilmaston muutos etenee, niin saadaan talvi jo lokakuun puolivälissä. Ja kylmää piisaa, jos luotamme amerikkalaisiin ennusteisiin. Tosin vuonna 1992 tuli pysyvä lumi 10.10 ja virallisesti aamun mittauksissa vasta 11.10. Silloinhan oli marraskuukin erityisen kylmä, mutta lopputalvi leppoisa. Eikä tässä ole kuin rapiat kolme kuukautta, kun pöllöt alkavat kevätpuuhiin.

  3. Niin on. Ilmastonmuutoksen aikana talvet aikastuu ja kesän tulo myöhästyy. Mikäpä siinä.

    Niin 2009 tuli pysyvät lumet koillismaan vaaroille 29.9, et ei ihan pystytty samaan tänä vuonna, mutta kyllä 14.10 on ihan hyvä ajankohta. 40 vuoden keskiarvot huitelee jossai 16.11 tienoilla. Hyvää (tänään) alkavaa talvea blogia seuranneille!

  4. Vettä sieltä tulee eikä mitään lunta. Kannattaisi varmaan aina odottaa vielä vähän aikaa ennen kuin alkaa lietsomaan lumikaaosta.

  5. Marraskuun puolivälin jälkeen tuleen lumet etelärannikolle.

  6. Lapissa, Kuusamossa ja vähän muuallakin terminen talvi on nyt alkamaisillaan ja terminen syksy siis päättynee monin paikoin. Kun tuo terminen kesä jatkui Lapissakin pitkälle syksyyn, niin jää tuo syksyn osuus aika lyhyeksi. Nyt seuraa kysymys; Kuinka lyhyt terminen syksy on lyhimmillään ollut Suomessa?

    Tänä vuonna termisen syksyn pituudeksi näyttäisi tulevan lyhimmillään hiukan yli 3 viikkoa. Kuka osaisi vastata tuohon kysymykseen?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.