Miten käy ilmaston ja tulevien sukupolvien siinä?

Julkaistu
Kakkaa taivaalle. Jossain muodossa ihminen saa sen takaisin. Kuva: David Lally/geograph.org.uk.
Kakkaa taivaalle. Jossain muodossa ihminen saa sen takaisin. Kuva: David Lally/geograph.org.uk.

Yövuoro päättyi juuri. Yö oli lämmin, eikä pakkaselle menty Suomessa missään – edes tienpinnalla. Lounaistuuli vain voimistuu ennen ensiöisiä vesisateita, ja jo niitä ennen satelee paikoin. Sunnuntaiaamuna sataa vielä idässä, mutta päivä on kohtalaisen länsituulinen, poutainen ja monin paikoin aurinkoinen, joskaan ei välttämättä täysin selkeä. Tosin illasta alkaen Lappiin leviää lännestä jo uusia vesisateita, pilvisyys lisääntyy laajemminkin. Maanantain vastaisena yönä satelee monin paikoin, eniten Lapissa.

Vielä alkuviikon ajan meillä vallitsee säätyyppi, jossa verrattain vähäisiä sadealueita liikkuu ylitsemme lännestä itään. Säätä voi siis sanoa alkusyksyisen vaihtelevaksi. Lämpöolot ovat jokseenkin tavanomaisia. Loppuviikolla korkeapaineen lasketaan vahvistuvan Baltiassa. Se yhdistettynä varsin lämpimään ilmamassaan tuottanee ensi viikonlopuksi kuulaita syyspäiviä. Saa nähdä, miten lähelle 15 astetta iltapäivälämpötilat pääsevät; sumupilvi voi iskeä arvaamattomasti niin, ettei se välttämättä hälvenekään aamusta.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin taannoisista lausumista Tukholmassa on saatu lukea lehdistä. Mereen on lämpöä mennyt varastoon. Merenpinta siis nousee, joten ihan rannalle ei välttämättä ole viisasta rakentaa. Ken elää, näkee. Laitan loppuun linkin, josta englannintaitoiset saavat paljon lisätietoa asiasta.

Kannattaa muistaa myös Helsingin yliopiston meneillään oleva Studia Generalia -luentosarja Muuttuva ilmasto. Siellä ei siis tarvitse istua paikan päällä, vaan esitelmiä voi seurata verkossa, missä ne näkee myös jälkikäteen videotallenteina.  Yksi yleisöluento on jo ollut, eli kaksi esitelmää on ”purkissa”: geologi puhui maapallon ilmastohistoriasta ja arkeologi asutuksen kehityksestä ilmaston muuttuessa. Luentosarja on kattavan monitieteinen. Jos ilmastoasiat kiinnostavat, tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä.

Miten on, hyvät lukijani, olisiko ideoita tai näkemyksiä asiaan?

 

http://www.climatechange2013.org/

http://www.avoin.helsinki.fi/studiageneralia/syksy_2013.htm

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2162355

11 vastausta artikkeliin “Miten käy ilmaston ja tulevien sukupolvien siinä?”

 1. Tästä saa vähän vastapainoa IPCC:n poliittiselle propagandalle, ja ihan suomen kielellä:

  http://www.ilmastofoorumi.fi/wp-content/uploads/2013/09/ccr-ii-fysikaalinen-tiede-yhteenveto-paattajille.pdf

 2. Kylläpä taitaa olla ilmastonmuutos pelkästää markkinointikikka. Jotkut kutsuvat sitä maailman suurimmaksi globaaliksi veroksi, sillä painostetaat ihmisten ostamaan vihreää ja ekoa, jotka ovat tietysti huomattavasti kalliimpia kuin normaali tuotteet. Katoin viikko sitten ilmastonmuutoksesta dokumentin jossa paljastettiin sen takana oleva salaliitto; Maurise Strong ja sen alla olevat julkimiehet, kuten Al Gore jne..hiiliveroissa sekä vihreissä tuotteissa kerätään vaan rahaa näille biljonääreille entistä enemmän. Köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu!

  Olen itse pitänyt säätä ylhäällä 8-vuoden ajan, enkä ole havainnut minkäänlaista lämpenemistä noiden vuosien aikana, vaikka on kerrottu, että viimeisten vuosien aikana ilmasto on lämminnyt huimasti. Viime talvenakin hiihtokelit kesti koillismaalla 191vrk luonnonlumella. Ilmaston lämpeneminen?

  Jos jollaki kiinnostaa dokumentit ilmastonmuutoksesta:

  Jääkausihälytys
  http://www.youtube.com/watch?v=MmqEdpjZx48
  http://www.youtube.com/watch?v=XCail_MxAAw

  Salaliiton paljastuminen

  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ilmastogate_46671.html#media=46676

 3. Meni pakkaselle täällä Pirttivaarassa Joensuun kupeessa.auton ikkunat oli jäässä ja mittari näytti -1,1

 4. Viime vuonna olin pilkillä 23.10 täällä Pohjois-karjalassa.

 5. ”Viime talvenakin hiihtokelit kesti koillismaalla 191vrk luonnonlumella. Ilmaston lämpeneminen?”
  Kyllä, juuri näin voidaan perustella ilmaston lämpenemistä?? En jaksa uskoa että kukaan voi olla näin tyhmä. Ilmaston muutosta ei perustella Suomen eikä etenkään koillismaan 8 vuoden keskilämpötiloilla. Ainoa merkitsevä tekijä on maapallon keskilämpötila, joka on syystä tai toisesta alkanut hiljalleen kohoamaan 1900-luvulla. On jopa naurettavaa ajatella etteikö reilun 7 miljardin väestö kykenisi millään tavalla muuttamaan maapallon ilmastoa. Jos omalla pihalla on viime talvina ollut epätavallisen paljon lunta, se ei ole merkki siitä etteikö koko maapallon ilmasto voisi muuttua.

  1. Heh..En oo niin tyhmä, että lähitisin tänne kirjottelee pelkästää koillismaasta, jos en tietäis koko maapallon tilannetta. Myöskin tänään uutisoitiin, että amerikassa on kouluja ja teitä jouduttu sulkemaan tavanomaista aikasemman talven ensimäisen lumimyrskyn takia.

   Ja entäpää viime talviki.

   Japanissa rikottiin talvisia ennätyksiä tänä vuonna, kun Pohjois-Japania peittivät ennennäkemättömät lumimassat, joiden korkeus oli pahimmillaan yli viisi metriä peittäen talot ja kadut.

   Venäjällä saatiin myös yli viisi metriä lunta ja Moskova oli lumen saartamana.(linkki kuviin: http://www.coolcrack.com/2013/03/the-beginning-of-spring-in-russia-55.html)

   Teksasissa Yhdysvalloissa helmikuun lumimyrsky rikkoi 120 vuotta vanhan ennätyksen tuomalla puoli metriä lunta kerralla. Myrskyn myötä tuulten nopeus nousi jopa 33 metriin sekunnissa rikkoen edellisen ennätyksen helmikuulta 1983.

   Intiassa on teitä hautautunut jopa 30-metristen lumikinosten alle. Alla olevassa kuvassa lumen saartamat asukkaat joutuivat kaivamaan Himachal Pradeshissa tien auki lomakohteesta Lahaul-laaksoon Himalajan rinteillä.

   Torontossa Kanadassa rikottiin helmikuun 23. päivän lumiennätys Pearsonin kansainvälisellä lentokentällä lumisateen yltäessä 12,4 senttimetriin päivän aikana. Edellinen 7,1 senttimetrin ennätys oli vuodelta 1967.

   Virginiassa Yhdysvalloissa jouduttiin julistamaan hätätila, kun puolen metrin märkä ja raskas lumisade aiheutti sähkökatkon yli 200.000 asukkaalle. Talvimyrskyistä on varoitettu suurissa osissa Virginiaa ja Philadelphiaa. Raskaat lumisateet ja myrskyt ovat höykyttäneet suurinta osaa koillisista osavaltioista.

   Noita uutisia löytyy vaikka kuinka eri puolilta maailmaa. Tämäkö kaikki on tosiaa sitä ilmaston lämpenemistä?

   Lue lissää http://beforeitsnews.com/alternative/2013/03/little-ice-age-is-coming-in-2014-2585776.html

  2. Ilmasto on maapallolla lämmennyt ja kylmentynyt ennenkin. Öljyä porataan arktisilta alueilta entisistä lämpöjaksojen biomassojen jäänteistä. Mammuttien ruumiita löytyy jäätyneinä arktisilta alueilta. Luntakohan ne ovat syöneet eläessään – no ei vaan rehevää kasvustoa maapallon lämpöjakson ajalta.
   Rahastusta on ja puuhastelua tämä ilmaston lämpenemisvouhotus.

  3. ”Ainoa merkitsevä tekijä on maapallon keskilämpötila…”

   -Ei ole konkreettisesti olemassa mitään ”maapallon keskilämpötilaa” joten tuo on silkkaa sanahelinää.
   Myöskään ei ole olemassa ”maapallon ilmastoa” vaan viisi eri ilmastovyöhykettä (Polaarinen, kylmä, lauhkea, subtrooppinen, trooppinen).

   ”…koko maapallon ilmasto voisi muuttua.”

   -Maapallon lämpöolot ovat muuttuneet viimeiset 4,5 miljardia vuotta ja muuttuvat vastakin. Tällä hetkellä maapallolla vallitsee kvartääri-jääkausi. Edellisen Veiksel-jäätiköitymisen aikanakin lämpötila vaihteli Grönlannissa 10-15 astetta ja Holoseenin alussa nousi jopa 20 astetta, joista ensimmäiset 10 noin sadan vuoden sisään. Noin 7000-6000 vuotta sitten Holoseenioptimin aikaan Suomessa kasvoi tammea Oulun korkeudelle asti.
   Holoseenin alussa CO2 nousi vain 60ppm (jäänäytteiden mukaan). Ja CO2:n forcing kasvoi tuolloin suhteessa enemmän nykyiseen verrattuna logaritmisen vasteen vuoksi. CO2:n lähes olematon forcing nykypitoisuuksissa näkyy hyvin siinä, että vaikka pitoisuus on noussut 80ppm viime 55 vuodessa, samassa ajassa Etelämanner (jonka ”pitäisi” Arktiksen ohella lämmetä suhteessa eniten) ei ole lämmennyt asteen kymmenystäkään vaan päinvastoin hieman viilentynyt. Myöskään Grönlannin sääasemien data ei näytä nettolämpenemistä yli 80 vuoteen, eikä monen Siperian aseman data yli sataan vuoteen.

 6. Juha Föhr, olisin kiinnostunut kuulemaan mitä mieltä itse olet ilmaston muutoksesta. Ilmastohan varmasti muuttuu, se on tehnyt sitä jo kauan ennen ihmisiä ja varmasti jatkaa kauan ihmisten jälkeenkin. Mutta onko meidän tekemisillä yhtään mitään merkitystä asialle?

  Lämpöähän tänne pallolle tulee käsittääkseni vain auringosta. Jos unohdetaan hetkeksi tuo eräiden tahojen ajatusmaailma, että sieltä tulee tasainen lämmitys meille ja kaikki muutokset johtuvat itsestämme…niin maapallon lämpötila näyttäisi muuttuvan samaa tahtia auringon aktiivisuuden kanssa. Toinen ”jännä” havainto on, että Marsin lämpötila nousee aikalailla samaa tahtia Maan kanssa. :)

  Saasteita en puolusta yhtään, kyllä ihmiskunta joutaisi niitä vähentää reilulla kädellä. Mutta jos nykyisellään Kiina on tainnut mennä CO2-päästöissä jo Euroopan ja Amerikan yhteenlaskettujen päästöjen ohi, niin paljonko Euroopan päästöjä pitää vielä vähentää, että maailma pelastuu? Nykypolitiikallahan ollaan vain saatu Euroopan puhtain teollisuus vähenemään ja siirtymään Kiinaan ja muihin halpamaihin, Afrikka lienee seuraavana. Mutta nehän eivät ole meidän päästöjä ja omatuntomme on puhdas? :)

  Mutta tosiaan, kiinnostaisi kuulla Sinun ajatusmaailmaasi tämän suhteen. Varmasti alaa seuraavana olet muodostanutoman käsityksesi, etkä ole vain yhden tahon raporttien varassa?

 7. Ilmastoennuste, joka ulottuu vuoteen 2050 saakka:

  Suomen keskilämpötila on vuonna 2050 hieman alhaisempi kuin vuosituhannen alun keskilämpötila, vaikka ilmakehä sisältää nykyistä enemmän hiilidioksidia. Vielä ei siis tarvitse varautua lämpimämpään ilmastoon siirtymällä kodissaan kaksikerroksisiin ikkunalaseihin eikä vielä ole syytä iloita keskieuroopan lämpötiloista täällä hyisessä Suomenmaassa. Ilmastoennuste perustuu useisiin maallikon tulkitsemiin lähteisiin joista tärkeimpänä mainitsen liki 8000 vuoden ikäiset Lapin metsänrajamännyn vuosilustosarjat. Vuosisadan loppupuolella taas on odotettavissa todennäköisesti hiljalleen lämpenevää säätä.

 8. Huvittava muuten tuo kuvan valinta (kuvatekstistä puhumattakaan) kun vaaleasta väristä päätellen kyse on todennäköisesti jäähdytystornista josta tulee pelkkää vettä :P Edes vastavaloon kuvaamis-kikka ei paljon auta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.