Elokuun illat kaikille aisteille

Julkaistu
Viljojen puinti on aikaistunut. Siihen kannattaa tutustua elokuun illan tuoksuilmiönä. Kuva: byrev/pixabay.
Viljojen puinti on aikaistunut. Siihen kannattaa tutustua elokuun illan tuoksuilmiönä. Kuva: byrev/pixabay.

Kävin muutama päivä sitten kotiseutuvillani Varsinais-Suomessa ja muistin heti, miksi olen aina pitänyt elokuusta. Tuleentuneet viljapellot maalaavat hämärtyvät illat aivan käsittämättömillä värisävyillä sumujen hiipiessä pikku hiljaa jokilaaksojen alimmista osista vielä pehmentämään näitä kellanvihreitä pastellimaisemia. Pimeys ja sumu kisaavat, kumpi ehtii ensin. Nyt puuttui vain se täysikuu tähkäpäiden päältä, niin, ja tietysti ruislinnun ääni, sallin tässä itselleni viittauksen Eino Leinoon. Viljaa ei vielä puitu, mikä olisi ihmeellisellä tuoksullaan täyttänyt tyynen illan. Nyt se varmaan on jo koettavissa.

Tänään on Laurin päivä. Lauri heittää Jaakon jälkeen toisen kylmän kiven veteen. Lauri on kansanperinteessä hallahousu. En tiedä, miten asia olisi tänä kesänä, kun kaikki vuodentulo on kypsynyt etuajassa, mutta entisaikaan pelättiin Laurin päivän tienoon hallaöitä.  Ennen muuta kolme Laurin jälkeistä yötä olivat tärkeitä Laurin rautaöitä. Varsinaista syksyä ei Lauri kuitenkaan vielä aloittanut, sen sijaan kahden viikon päässä häämöttävä Pärttyli (nyk. Perttu, 24.8.) oli jo merkittävä syksyn säiden vaarinoton ajankohta.

Nyt hallat jäänevät lähinnä Lapin asiaksi, sen verran lämpöä ilmassa vielä helteiden häivyttyä on jäljellä. Hallaa ruokkivat pitenevät yöt, mutta paitsi ilmamassan lämpötila, erityisesti pilvet estäessään lämpösäteilyä karkaamasta avaruuteen pitävät hallaa loitolla. Samoin kosteus muutenkin, eli myös sumu pitää yöllistä lämpötilan laskua kurissa.

Suursäätila muuttuu lähipäivien kuluessa selvästi matalapaineisemmaksi. Se tarkoittaa sateiden yleistymistä ja runsasta pilvisyyttä, muttei sulje pois ohimenevästi aurinkoisiakaan päiviä. Päivälämpötilat riippuvat pilvisyydestä ja sateista mutta ovat valtaosassa maata 15 ja 20 asteen välillä, nyt viikonvaihteessa etelässä vielä 20 asteen vaiheilla. Lapissa on pikku hiljaa myös viileämpiä päiviä, ja tietysti sateisimmilla paikoilla voi olla viileämpää.

Huomiseksi sunnuntaiksi paikoin jopa runsaita sateita liikkuu Baltian yli maan itäosaan, varmimmin itäisimpään osaan. Lännessä sateet ovat kuuroittaisempia ja paikallisempia. Pohjoisessa on varsin vähäsateista, laajoilla alueilla poutaista, mutta mentäessä kohti maanantain vastaista yötä Kainuussa ja Koillismaalla voi sataa paljonkin. Maanantaina sateet ovat edelleen maan etelä- ja keskiosassa melko yleisiä. Tiistaina aiempaa paikallisempia sateita saadaan etenkin maan keskivaiheilla, myös Pohjois-Lapissa kasvaa sateen mahdollisuus. Keskiviikkona ja torstaina lounaasta tänne loikkaava matalapaine syvenee Suomen yllä. Tämä tietää sään selvää sateistumista suurimmassa osassa maata.

Ken haluaa uskoa vielä tämänkin jälkeistä tietokonesäämallin laskelmaa, niin varautukoon perjantaina ohimenevästi kuivempaan ja aurinkoisempaan säähän mutta heti sen jälkeisiin sateisiin. Ilmamassan merkittävää kylmenemistä ei kuitenkaan ole näköpiirissä, joten kesäsateista tässä on kyse, ei vielä syyssateista.

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/maatalous-viljat-kaarinuoli-korvat-87761/

 

 

3 vastausta artikkeliin “Elokuun illat kaikille aisteille”

 1. Ajelin alkuviikosta Itä-Suomeen ja ainakin Elimäellä viljaa jo puitiin. Hesarin lämpösummakartan mukaan siellä päin kasvuolosuhteet lämmön suhteen ovat olleet otollisimmat.

 2. Suomen neroin runoilija Eino Leino todella kirjoitti, että ruislintu lauleskeli tähkäpäiden yllä. Siihen aikaaan kesää ruislintu ei enää laula. Mutta se ei vie mitään pois mestarilta.

 3. UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

  NEWNEWS.FI – Hottest news from all the world
  Aina ilmainen uutisportaali.
  Kaikki tuoreimmat uutiset aina ensimmäisenä kellonympäri.
  Minuutti minuutilta, hetki hetkeltä, se nopein uutisvirta ympäri maailmaa.
  Uudenlainen tapa seurata uutisia internetissä 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa.
  Eri medioiden uutislinkkejä kokoava sivusto on yksi suosituimmista.

  http://www.newnews.fi/

  UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.