Aamuvuorossa Maikkarilla

Julkaistu

Huomenta Suomi palasi maanantaina kesätauolta. Heräsin kello 3.45, iloisena uuteen aamuun. Olikin jo ikävä näitä vuoroja. Aamuvuoro Maikkarilla menee näin:

Työvuoroon valmistautuminen alkaa jo edellisenä iltana. Tutustun päivän säätilaan, katson tietokoneelta sääennustusmalleja ja mietin vähän mistä huomenna kannattaa puhua. Kun säähän tutustuu jo edellisenä päivänä, pääsee aamulla nopeammin kärryille.

Töissä istun neljän tietokoneen ruudun edessä. Katson sadetutkasta, satelliittikuvista ja säähavainnoista millainen keli on. Sitten selailen numeerisia sääennusteita ja vertaan niitä säätilaan. Päätän mikä ennuste on paras ja arvioin voinko parantaa tai tarkentaa numeeristen mallien ennusteita jotenkin.

Kun ennuste alkaa olla suurin piirtein hyppysissä, alan siirtää ajatuksia sääkartoille. Käytän samoja karttoja kuin eilinen iltavuoro, päivitän niitä vaan tarpeen mukaan. Joskus esimerkiksi sadealueen paikka on muuttunut. Tänään nostin Jyväskylän lämpötilan 18 asteesta 20 asteeseen. Ajattelin että aamu on sen verran aurinkoinen, että 20 astetta on pakko ylittyä jossain. Sitten laitan kartat ja animaatiot haluamaani järjestykseen ja mietin mitä minkäkin kartan edessä sanon. Tässäkin vaiheessa edellisen illan ajattelusta on hyötyä.

Tämä kaikki tapahtuu ennen kello 5.30. Silloin mene maskiin. Ensimmäinen suora lähetys tulee kello 6.25. Siihen mennessä suurin osa ennustustyöstä on tehty. Sen jälkeen lähetyksiä tulee puolen tunnin välein. Lähetysten välissä päivitän tutkakuvia ja hion ennustetta. Viimeinen lähetys on 9 uutisten jälkeen. Päivä on pulkassa, huomenna taas uudestaan!

Aamun rennoin työtehtävä. Puolessa tunnissa tulee nätiksi.
Aamun rennoin työtehtävä. Puolessa tunnissa tulee nätiksi.
Minä ja Antti Tuisku Maikkarin työpisteellä.
Minä ja Antti Tuisku Maikkarin työpisteellä.
Kirsi keskittyy uutislähetykseen. Minä odotan vuoroani.
Kirsi keskittyy uutislähetykseen. Minä odotan vuoroani.

7 vastausta artikkeliin “Aamuvuorossa Maikkarilla”

 1. Miten musta tuntuu tän kirjotuksen perusteella, että olisin osannut itse tehdä saman, vaikka en meteorologi olekaan. ”Katselin vähän ruutuja, päätän mikä ennuste on paras…”

  1. Miten musta tuntuu, että sulla on jäänyt opiskelut peruskoulu- tai korkeintaan amis-asteelle..

 2. Ei se kuulkaa lainkaan niin yksioikoista ja yksinkertaista ole mitä tästä kirjoituksesta voisi päätellä.

 3. Hauskoja ”kulissien takaa”-kuvia :). Miinalle hauskaa lomaa ja myötäisiä pyöräilytuulia keski Eurooppaan.

 4. Hei Miina,

  Kiva selostus aamuvuorostasi! Aikaisin meteorologilintukin joutuu madon noukkimaan.

  Blue skies!
  Simo

 5. Havaintohistoria ei Jyväskylän osalta pidä paikkaansa ke-to päiviltä. Virallisen Luonetjärven mittauspisteen mukaan Jyväskylässä satoi keskiviikkona jo 25 mm. Havaintohistorianne näyttää noin 7 mm. Miksi?

 6. Miinalla on työ josta hän pitää. Hienoa! Ennusteissa on valoa vaikka sitten syysmyrsky pyyhkii…Ei pakkopullaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.