Mistä tunnistat ukkospilven?

Julkaistu

Helteet päättyvät ukkosiin – tälläkin kertaa. Lännestä saapuva viileä ilma ja etelästä virtaava trooppisen kuuma ilma kohtaavat toisensa ja sytyttävät rajavyöhykkeelleen mutkittelevan ukkosrintaman, varsinaisen ilotulitussarjan, josta saamme monet joko nauttia (tai kärsiä) lähipäivinä etenkin Oulun eteläpuolisessa Suomessa.

Joskus ukkosia syntyy ihan vain itsestään tarpeeksi kuumassa ja kosteassa paikallaan pysyvässä ilmamassassa kunhan vain aurinko pääsee lämmittämään tarpeeksi maanpintaa,  jotta kohoava ilma saa ukkospilven syntymään.

Ukkospilvi Helsingistä pohjoiseen n. 80 km päässä.
Ukkospilvi Helsingistä pohjoiseen n. 80 km päässä kesäkuussa 2013.

Tällaisella selkeällä säällä syntyvän ukkospilven tunnistaa helposti tyypillisestä alasimen tai sienen muotoisesta pilvestä, joka syntyy kun tavallinen kumpupilvi alkaa kohota kukkakaalimaisesti kohti yläilmoja auringon lämmityksen vaikutuksesta. Pilvi paisuu niin kauan kuin se kohtaa lopullisen esteensä inversiokerroksen, eli tropopaussin. Tropopaussin kohdatessaan pilvi samalla jäähtyy ja jäätyy yläosastaan ja alkaa leviämään sivusuunnassa kun ylöspäin ei enää pääse. Näin muodostuu ukkospilvelle tyypillinen alasimen muoto ja harsomainen yläosa. Helpoimmin tällaisen alasimen voi bongata järven tai meren rannalta taikka peltoaukealta, josta on esteetön näkyvyys horisonttiin.

Kehittyvä ukkospilvi Pyhäjoella 29.7.2013
Kehittyvä ukkospilvi Pyhäjoella 29.7.2013

Aina ukkospilveä ei kuitenkaan erota paljain silmin, varsinkaan silloin kun ukkospilvi liittyy säärintamaan jossa pilvet estävät näkyvyyden horisonttiin, kuten todennäköisesti nyt lähipäivien aikana. Siinä tapauksessa voi ottaa lisäksi korvat käyttöön. Ukkosen läheisyyden voi nimittäin laskea äänennopeuden avulla, joka kulkeutuu n. 340 m/s. Kolmessa sekunnissä ääni on kulkeutunut kilometrin. Mikäli salaman iskusta on kulunut vaikkapa 30 sekuntia – tarkoittaa se sitä, että ukkosalue on noin 10 kilometrin päässä. Mikäli salamaniskun ja siitä kantautuvan äänen välinen aika koko ajan lyhenee, voi päätellä että ukkosalue on tulossa kohti ja rynnistää ulos ihailemaan tulitusta, tai vetää pois töpselit seinästä ja painua kellariin. Itse ryntäisin ulos!

Ukkosen syntymisen pystyy itsekin ennustamaan. Mikäli näet taivaalla seuraavanlaista palleromaista pilviharsoa, voi ukkonen riehua päällä muutaman tunnin, tai viimeistään 12 tunnin kuluttua.

Taivas ennen 3 tuntia ennen ukonilmaa Helsingissä 7.8.2013
Taivas ennen 3 tuntia ennen ukonilmaa Helsingissä 7.8.2013

Onko ukkonen osunut jo omalle kohdallesi tänä kesänä? Ihaliletko vai inhoatko ukkosta? Minä rakastan!

Kuvat: Aleksi Jokela

päivitetty klo 22.13 7.8.2013

6 vastausta artikkeliin “Mistä tunnistat ukkospilven?”

 1. Tuosta alemmasta kuvasta ei kyllä ikinä uskoisi, että ukkonen on lähestymässä.
  Täällä Naantalin saaristossa taivas ennätti seljetä ennen auringonlaskua – ja nyt on sumuista… vai onko tuo usvaa?
  Ilmankosteus taitaa olla aika suuri; kannattaako tällaisella säällä tuulettaa?

  1. En sanoisi että ukkosalue on sillä etäisyydellä kuin laskettu aika salamasta. Riippuen kummalta laidalta pilveä salama iskee… kymmenen kilometriä on yllättävän pieni matka salamalle ja voi yllättääkin, kuinka nopeasti ukkonen on jo ”päällä”. Kokemusta on tältä päivältä viimeiksi.

   Tykkään seurata ukkosia, mutta alle sekunnin päässä iskeviä salamoita voisi vältellä :)

   1. Tuo on myös totta, ukkosalue voi olla repaleinen ja muuttuu/kehittyy alituiseen kuten eilen. Sääntö päteekin parhaiten voimakkaisiin yksittäisiin ukkos”möykkyihin” tai yhtenäisiin ukkosrintamiin jotka etenevät suoraviivaisesti eteenpäin.

    Muistan kuinka innoissani joskus odotin ukonilmaa nuorena elokuussa n. 12 vuotta sitten ja kuulin hyvin kaukaa vaimeaa ukkosen jyrinää. Laskeskelin että alue on n. 30-40 km päässä. Siinä sitten koko ajan lähestyi ja välkkyi kirkkaammin ja jonkin ajan kulutta olikin sitten valtava mäiske päällä ja rankkasade jossa vettä satoi 10 minuutin aikana mittariin 13 mm! Siinä iski myös pari salamaa arviolta 200m päähän ja yksi ihan viereen, valtava pamaus samaan aikaan kun salama iski! Aika hurjaa oli, uskalsin oven raosta tuijotella :)

  2. Juu ei ehkä heti uskoisi, mutta kannattaa tarkkailla! Se on aika hyvä ennakoija, nuo pilvet saattaa vain helposti sekoittaa myös toisenlaisiin pilviin. Ilmankosteus tosiaan oli siellä Naantalin suunnalla illalla ja yöllä 95% luokkaa. Olet aivan oikeassa että noin kostealla säällä ei tuulettamisesta ole oikein hyötyä, sillä ilma sisältää jo lähestulkoon sen kosteusmäärän mikä siihen on mahdollista sisältyä ja kosteista vaatteista tapahtuu erittäin vähän haihtumista. AIvan kuten ihostakin, eli jos on hiki niin aika tukalaa kun hiki ei haihdu iholta.

 2. ”Pilvi paisuu niin kauan kuin se kohtaa lopullisen esteensä inversiokerroksen, eli troposfäärin.”

  Tarkoitit varmaan tropopaussin, tai stratosfäärin.

  1. Hei, kiitos huomiostasi, Juuri tätä tarkoitin! Pahoittelut huolimattomuudestani. Korjasin virheen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.