Missä luvattu helle ja aurinko?!

Julkaistu

Ennustekartoilla on ollut jo tälle päivälle monin paikoin tyrkyllä aurinkoa ja helteisiä lukemia, mutta katsoessani ulos ikkunasta totuus on aivan toinen. Taivas on paksun Stratocumulus-pilven peitossa ja lämpötilat ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jääneet yli viisi astetta ennustettuja lukemia alhaisemmiksi. Tänään sentään länsi- ja lounaisrannikolla on paikoin päästy yli 25 asteen ja sää on ollut aurinkoista.

Pilviverho Etelä- ja Itä-Suomen yllä 24.7. Länsi-Suomessa selkeillä alueilla ollut paikoin jo hellettä. (kuva: http://sat24.com)
Pilviverho Etelä- ja Itä-Suomen yllä 24.7. Länsi-Suomessa selkeillä alueilla ollut paikoin jo hellettä. (kuva: http://sat24.com)

Aamulla itse kullakin meni sormi suuhun, kun piti ennustaa, kuinka tämänpäiväiselle pilviverholle käy. Repeäisikö se ennen iltapäivää? Kuinka nopeasti sää selkenisi pilviverhon liikuttua etelämmäs? Missä sää selkenee? Monelta sää selkenee? Kuinka korkealle lämpötila ehtii iltapäivällä kohota? Sääasetelma oli hyvin samanlainen kuin tiistaina, jolloin laaja pilviverho pääsi repeämään eteläisen Suomen yltä jo alkuiltapäivästä. Tänään näin ei käynyt.

Vastaavanlaisia sitkeitäkin pilvilauttoja muodostuu helposti koillisvirtauksissa, kun lämpimän ilmakerroksen alle virtaa viileää ja kosteaa ilmaa suoraan kylmältä Vienanmereltä. Muodostuu kaksi ilmakerrosta, joiden rajamaastoon syntyy helposti laaja pilvikatto. Yleensä keväisin ja syksyisin Vienanmereltä puhaltavien koillisvirtausten pilvikatot ovat hyvin sitkeitä, eikä auringonpilkahduksista ole toivoa. Kesäisin aurinko lämmittää kerrosta sen verran voimakkaasti, että pilvet alkavat haihtua iltapäivän kuluessa ja illaksi sää usein selkeneekin.

Suurinta päänvaivaa meteorologeille aiheuttavat pilvilautan koko ja ajoitus; esimerkiksi tänään aamulla oli lähes mahdoton sanoa, missä kohtaa raja tarkalleen kulkee iltapäivällä. Pilvisyydestä riippuen lämpötilassa voi olla näissä olosuhteissa lähes kymmenenkin asteen heittoja: aurinkoisessa säässä lämpötila olisi kohonnut helposti hellelukemille laajalti Etelä-Suomessa, mutta Stratocumulus-pilvikaton alla jäätiin 17…19 asteeseen. Kosteaa ja viileää ilmaa pääsi virtaamaan lämpimän kerroksen alla oletettua pidemmäs länteen, ja pilvilautta jämähti paikalleen. Tätä kirjoittaessani aurinko valtaa alaa kuitenkin pohjoisesta alkaen – esimerkiksi Pohjois-Savo ja Keski-Suomi ovat jo vapautuneet pilviverhosta, joka on matkalla pikkuhiljaa etelämmäs.

Eipä siis välttämättä uskoisi, että ilmamassa on meillä helteistä. Ehkä huomenna uskomme jo paremmin, kun pilviverho vähitellen vetäytyy idemmäs. Perjantaina viimeistään Itä-Suomessakin aurinko näyttäytyy ja lämpötilat pääsevät kohoamaan.

Menivätkö paikkakuntasi ennusteet oikein? Onko pilviverho varjostanut päivääsi vai tuliko helle sittenkin?

***

kuvan linkki: http://sat24.com/zoomloop.aspx?ir=false&region=eu&lat=61&lon=23

14 vastausta artikkeliin “Missä luvattu helle ja aurinko?!”

 1. Ärsyttää tämä jatkuva helteen kaipuu! Meillä on yksi perheenjäsen vakavasti sydänsairas, ja hänelle helle merkitsee hengenvaaraa. :(

  1. Minunkin äidillä oli sydämen vajaatoiminta lisättynä keuhkofibrioosilla ja hänellä oli helpompaa kesällä lämpimän aikaan kuin talvella, jolloin hän ei voinut mennä edes ulos. Kylmä supistaa keuhkojen verisuonia jolloin sydän joutuu kovempaan rasitukseen kuin lämpimässä. Veden ja suolan saanti on erittäin tärkeää helteellä ja sen moni unohtaa.

 2. Ei mitään hellettä…Mikä siinä helteessä on niin jännää? Liian kuuma eikä jaksa tehä mitään. Tulis kunnon vesisateet ja ukkoset… ne vasta jänniä onkin!

  1. juu ukkosia lisää! Siinä riittää kateltavaa kuin kuumassa/tylsässä helleppäivässä :)

 3. Ainahan voi pysyä mökissään ja vetää vaikka verhot kiinni ja laittaa ilmastoinnit täysille
  jos kesäkelit ahdistaa. Kyllä sitä synkkyyttä riittää ttaas muutaman kuukauden päästä.

 4. Vastauksena nimimerkille ”höh”: potilas pysyy ”mökissään” (kerrostaloasunto) joka tapauksessa, verhot ovat kiinni ja ilmastointia ei ole. Et taida tajuta? Ei häntä auta, että viilenee muutaman kuukauden päästä – yksikin kuuma päivä riittää tekemään pahaa. Säihin ei ihminen pysty toki vaikuttamaan, ovat mitä ovat, mutta toisetkin voi kommenteissaan huomioida. Eipä sitä uutisoida, että nyt on tuolla Aasiassa muuten komea tsunami nähtävissä, olkoot ihmiset siellä nyt iloisia ja nauttikoot upeasta luonnonnäytelmästä, pian se on ohi…

 5. Taas katsotaan asiaa Helsingistä käsin. Satakunnassa on helleraja ylitetty jo puolitapäivin. Nytkin on lämmintä virallisen mittarin mukaan 27.6.
  Minulle riittäisi vähempikin!

 6. Kyllä varsin hyvin ymmärän että kova helle aiheuttaa harmia monille ihmisille, eläimiä unohotamatta. Mutta onko sinulla sitten oikeus tyrmätä meidän lämmöstä nauttiven toive niin kun ensimmäisä kommentissa teit. Ja tsumani ja muutaman päivän helle tuskin ovat ihan vertailu kelpoisia .0
  ;

 7. Lämpöä ei siis saisi kaivata koska monilla ihmisillä on sydänvaivoja tai he eivät muuten vaan pidä lämmöstä ja auringosta. Mielenkiintoinen logiikka. Samalla tavoin voin vastata että pilvinen, harmaa ja viileä sää aiheuttaa minulle mieliharmia ja ahdistusta. Ei kukaan silti toivo kärsimystä helteestä kärsiville.

  Uudellamaalla asuu yli miljoona ihmistä ja on luonnollista tarkastella säätä siitä näkökulmasta enemmän kuin vaikkapa seinäjokelaisten näkökulmasta.

  Kiitos kirjoituksesta, oli mielenkiintoistalukea miksi sääennustus meni noin totaalisesti pieleen.
  Josko huomenna näkisi jälleen sinisen taivaan ja lämpö pääsisi ilahduttamaan itsekästä helteestä pitävää mieltäni.

 8. Turussa lämpötila kävi kahdessakymmenessäviidessä plusasteessa, tuuli vilvoitti sopivasti. Hyvinkin näkyi itäisellä taivaanrannalla tumma pilvien reuna. Se pysyi kuitenkin kokoajan ihmeellisesti paikallaan. Tuli mieleen joskus nuoruudesta sama ilmiö. Noilta 70-luvun kesiltä…Tuuli tuivertaa, silti pilviä se ei saa liikkeelle. Ennusta tuossa sitten säätä…Turun alueelle olikin luvattu enimmäkseen selkeää mutta pilvisyyskarttaan laitettu kattava pilvisyys. Oikeaan siis osui…

 9. Hassua tosiaan tämä helteen kaipuu. Riittäisi vallan hyvin kun aurinko paistaa eikä tuule kovasti, ainakaan pohjoisestaa. Öisin saisi sataa vaikka joka yö.

  Kesällä kuuluu olla lämmintä.

 10. Olen pannut merkille, että kun virtaukset tulevat Äiti-Venäjän suunnilta, niin ennusteet menevät poskelleen tuulen suuntaa lukuunottamatta. Onko tiedon kulussa Venäjältä jotain mätää vai eikö Lännen tutkat ja satelliitit ulotu itänaapurin puolelle?
  Kyllä tämän kesän helteet saisivat jo riittää, mutta vettä pitäisi tulla myös muuallekin Suomeen kuin Salpauselän eteläpuolelle ja todellisia sateita ei mitään ennusteiden mukaisia pylväs-ripsuja:)

  1. Wolfgang, itävirtauksissa lienee haasteena erityisesti pilvisyyden ennustaminen. Kesäisissä korkeapainetilanteissa tämä on vaivatonta, mutta auta armias, jos tuuli käy suoraan Vienanmereltä. Silloin on toisinaan haasteellista ennustaa, kuinka pitkälle virtaus kehittää pilvilauttaa ja hajoaako se. Keskikesällä näin käy yleensä aina, mutta syksyllä ei enää välttämättä. Talvisin lienee puolestaan itävirtauksilla haasteellista ennustaa tarkkaan pakkasia, sekin kun riippuu pilvisyydestä. Pilvisemmillä alueilla pakkanen on heikompaa, mutta selkeillä alueilla pakkasta voi olla toistakymmentäkin astetta enemmän. Toki muistakin suunnista tulevissa ilmavirtauksissa piilevät omat ennustushaasteensa. ;)

 11. Tätä päivää lukuunottamatta vettä toukokuusta laskien tullut 1 cm. Hellettä ja kuivuutta jatkuvasti, eipä paljoa innosta.
  Nytkään ei ole sääkarttaa päivitetty, jyrisee ja sataa, netissä paistaa kuinkas muuten aurinko

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.