Jaakko heittää lämpimän kiven veteen – helteet jatkuvat!

Julkaistu

Kotiuduin juuri Islannin-matkalta. Reissu oli opettavainen: arvostus Suomen ilmastoa ja

Keskikesän maalaisidylliä
Keskikesän maalaisidylliä

kesää kohtaan kohosi kummasti. Vaikka meillä kesälämpötila joskus laskeekin 15 asteen hujakoille ja vettä tulee kuin Esterin saavista, mahtuu kesäämme yleensä myös paljon aurinkoa ja hellettäkin. Vietettyäni viisi heinäkuista vuorokautta yötäpäivää tihkusateisessa ja pilvisessä, noin 10-asteisessa Islannissa, en voi muuta kuin todeta, että Suomen kesä on paratiisi!

Heinäkuu on jo loppusuoralla, mutta tilastollisesti tällä ja ensi viikolla eletään kesän lämpimintä aikaa. Keskimääräiset ylimmät päivälämpötilat kohoavat viikoilla 31 ja 32 Etelä- ja Keski-Suomessa 21…22 asteeseen, lämpimintä on Kanta-Hämeestä Etelä-Savoon ulottuvalla vyöhykkeellä. Myös rannikkojen ja sisämaan lämpötilaerot ovat kuroutuneet umpeen alku- ja keskikesän aikana lämmenneen meren myötä. Pohjoisessakin lämpötilat kohoavat päiväsaikaan lähelle 20 astetta.

Jaakonpäivä päättää yleensä naistenviikon, ja vanhan kansan mukaan Jaakonpäivästä alkoi syyskesä. Väite on Juliaanisen kalenterin peruja 1600- ja 1700-luvuilta. Meteorologisessa mielessä olisi viisainta todeta, että Jaakon sijasta se onkin Salme, joka heittää kylmän kiven veteen (5. elokuuta), sillä keskimäärin vasta Salmenpäivän jälkeen sekä ilmakehä että vesistöt alkavat vähitellen viiletä. Järvet voivat viiletä useilla asteilla viikossa, mutta meri huomattavasti hitaammin. Täten uskallan siis kumota vanhan kansan väitteen Jaakon kylmästä kivestä.

Tosin vanhan kansan väite naistenviikon sateisuudesta ei ole täysin kumottavissa. Keskimäärin sisämaassa heinä-elokuun vaihde on sateisinta aikaa – suurimmat sadekertymät tulevat rankoista kesäkuuroista, jotka ovat tähän aikaan vuodesta yleisimmillään. Ilmakehään on varastoitunut kesän aikana paljon lämpöä ja kosteutta.

Miltä näyttää tämän vuoden Jaakonpäivän kohtalo? Entäpä Salmenpäivän?

Jo tiistaista lähtien Pohjois-Venäjältä kiertyy helteistä ilmamassaa maahamme ja aina Oulun korkeudelle saakka mittaillaan hellelukemia. Eilen oli vielä epävarmaa, kuinka hyvin pilvisyys pääsee repeilemään tänään, mutta tätä kirjoittaessani tiistaina alkuiltapäivästä on taivas jo selkeä ainakin eteläisessä Suomessa, ja pian rikotaankin hellerajoja.

Jaakko ei heitä tänäkään vuonna kylmää kiveä veteen, sillä hellesäät näyttäisivät jatkuvan aina ensi viikon alkuun saakka. Näin ollen tällä hetkellä tavanomaista viileämmät uimavedetkin pääsevät nopeasti lämpenemään, ja eiköhän jo viikonloppuna polskita monin paikoin 20-asteisissa järvivesissä. Hellesää tuo mukanaan jälleen paikalliset ukkoskuurot, joita voi esiintyä lähes päivittäin erityisesti loppuviikosta maan pohjoisosassa.

Ensi viikon alkupuolella ilmavirtaukset näyttäisivät kääntyvän lounaan kantille, jolloin sää voisi muuttua hieman epävakaisempaan suuntaan, mutta mitään merkittävää viilenemistä ei ole tiedossa ennen Salmenpäivääkään. Vielä on siis kesää jäljellä!

6 vastausta artikkeliin “Jaakko heittää lämpimän kiven veteen – helteet jatkuvat!”

 1. Nyt meni säätiedot päin mäntyä. Eilen lupasitte aurinkoa koko maahan mutta sitten paniikissa vaihdoitte sen tänä aamuna pilviseksi? Miksi kävi näin?

 2. Joo helleraja on nykyään 17 astetta ja aurinkoinen sää tarkoittaa umpipilvistä taivasta. Ei ;
  Ei voi kyllä yhtään luottaa noihin ennusteisiin.

 3. Tämä oli iloinen ylläri, kun Jyväskylän täsmäsää lupasi tiistaina ja keskiviikkona selkeää ja lähes hellettä. On utua ja pilvistä, mutta erittäin hyvä työilma ulkona ja kova tuulikin pitää hyttyset ja paarmat loitolla. Meinasin jo luottaa, kun mediassa luvattiin kaikista tuuteista hellettä, että pidän rantapäivän ja lilluttelen vesipatjalla:)
  Tänä aamuna vielä aamutv:ssa meteorologi lupasi Itä-Suomeen pilvisyyttä. nähtävästi Keuruu ja Jyväskyläkin kuulunevat nykyään Itä-Suomeen?

 4. Meillä kävi sitten ilmeisesti hyvä säkä. Tällä viikolla on eteläisessä Islannissa ollut todella hyvät kelit. Aurinko on enimmäkseen paistanut täydeltä terältä ja lämpöä on ollut mukavat 17-21 astetta päivisin. Vaikka Islannin ilmasto on toisinaan vähän kurja niin luonnon nähtävyydet ovat sitä luokkaa, ettei sellaisia monesta paikasta muualta löydy.
  Toivottavasti pilvet häipyvät myös Suomen päältä pian. :)

  1. Mukava kuulla! Meilläkin viimeisenä, sunnuntai-iltana, sää muuttui aurinkoisemmaksi. Tämän viikon ennusteet ovatkin melko kesäisiä Islantiin ja tuulet heikkoja. Hyvä, että teillä kävi hyvä tuuri!
   Tosin kannattaa varautua hyvin nopeisiin sään käänteisiin: kymmenessäkin minuutissa sää voi vaihtua aurinkoisesta tihkusateisen sumuiseksi. Ja niin kuin sanoit, vaikka sää ei suosinut, olivat nähtävyydet ehdottomasti käymisen arvoiset! Eikä Islanti ole Islanti ilman pientä tihkusadetta… ;) Hyvää matkaa!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.