Ulkoilmatilaisuudet hyötyvät omasta sääpalvelusta

Julkaistu
Luksushodarit, kevät ja Club for 5. Ulkoilmatilaisuudet, miten pienet tai suuret tahansa, hyötyvät omasta tarkasta sääpalvelusta, jota saa vaikka soittamalla meteorologille. Forecan Meteorologi 0600 411 411 (3,98 €/min + pvm).
Luksushodarit, kevät ja Club for 5. Ulkoilmatilaisuudet, miten pienet tai suuret tahansa, hyötyvät omasta tarkasta sääpalvelusta, jota saa vaikka soittamalla meteorologille. Forecan meteorologi: 0600 411 411
(3,98 €/min + pvm). Ja muista sadetutka!

Lauantaipäiväni kului Helsingin keskustassa. Pilveili, mutta oli muutamaa tippaa lukuun ottamatta poutaa, kuitenkin aika pilvistä. Iltaa kohti näkyi myös vähän aurinko, ja lämmintä oli n. 18 astetta. Sisämaassa oli suunnilleen samanlämpöistä – ei siis mikään merituulipäivä. Kesä on vielä keskeneräinen, ja kevättähän tämä vasta onkin. Pieniä lehtiä on kuitenkin jo puunoksat täynnä ja ruoho on vihreää. Puistoissa oli paljon väkeä, koska tänään ihmiset saivat perustaa omia pieniä ravintoloitaan, kojuja, katoksia, grillejä ja vaikka pikku kioskeja. Ilmiön nimi on Pop up -ravintola, joita perustetaan ravintolapäivänä, mikä on tämän ruokakarnevaalin nimi. Tuli maistettua luksus-hotdogeja: lihana revittyä ylikypsää (haudutus 48 h, alle 100 astetta) portviinissä haudutettua possua. Club for 5 -acapellayhtye ryyditti siansyöntiä esittämällä Juice Leskisen Sika-laulun.

Blogi on nettipäiväkirja, luonteeltaan henkilökohtainen, joten siksi paljastus minun kevätpäivänvietostani. Kävi mielenkiintoiseksi selvittää, onko jatkossa yhtä lämmintä. Tänään hellettä oli paikoin maan pohjoisosassa, etelässä pilvisyys teki tässä tehtävänsä. Maan etelä- ja itäosaan leviää jo nyt sunnuntain vastaisena yönä etelästä lisää pilviä ja paikallisia sateita. Saa nähdä, jaksaako kylmän Suomenlahden tällä puolen ihan ukkostaa. Sunnuntaina noita pilviä ja sateita on aiempaa pohjoisempana, ainakin maan etelä- ja keskiosassa ehkä Pohjanmaata lukuun ottamatta. Ilmamassa on käytännössä yhtä lämmin kuin tänään, paitsi Pohjois-Lapissa on viileämpää.

Maanantaina etelässä on edelleen pilviä ja sateita, kun taas pohjoiseen virtaa kuivempaa mutta vähän viileämpää ilmaa idästä. Vähitellen pohjoisesta työntyy korkeapaineenalue Suomen itäpuolelle. Etenkin viikon alkupuolella maan etelä- ja länsiosassa päästään aurinkoisessa säässä vähän yli 20 asteen päivälämpötiloihin. Pohjois- ja Itä-Lapissa on viileintä viikon vaihtuessa, sen jälkeen mennään taa hiukan lämpimämpään suuntaan. Tuo vähitellen idän korkeapaine kääntää ilmavirtauksen viikon puolivälistä alkaen kaakkoiseksi. Kaakosta leviää pilviä ja sateita etenkin maan etelä- ja länsiosaan. Aurinkoisen sään alueilla sisämaassa päivälämpötila on enintään n. 20 astetta, mikä on kuitenkin lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Ensi viikonloppu näyttäisi tuovan etelän suunnalta entistä kuurosateisempaa säätä, mutta tähän aikaan vuodesta kannattaa muistaa vanha sanonta siitä, että sataen suvet tulevat. Mutta nyt edelleen lämpimän illan ja yön pariin, kyllä lämpimässä kevätsäässäkin on selvästi taikaa! Ja pääasia, ettei mitään kylmiä ilmoja ole tiedossa, vaikka helteistä joudumme alkavalla viikolla luopumaan.

Muista, että sääpalvelua on monenlaisena tuotteena. Viimeisimmät säätiedot saat aina suoraan meteorologilta, joka vastaa juuri niihin kysymyksiin, jotka esität. Tarkin sääennuste on lähitunneille. Toinen hyvä tapa seurata säätä oikeasti ja helposti on sadetutka, jollainen on esim. foreca.fi -sivulla kohdassa ”salamatutka”. Näet helposti, ovatko sadepilvet tai peräti ukkoset lähestymässä.

 

4 vastausta artikkeliin “Ulkoilmatilaisuudet hyötyvät omasta sääpalvelusta”

 1. Dear Mr Fohn,

  May I write to you in English? You may answer in Finnish.

  Simple matter.. Many countries give ’windspeed’ in mph or kph. That is easy to understand.
  I have asked over 100 university students if they understand wind speed when you say m/s.
  NOBODY has any idea what that means. They ALL said that it would be understandable in
  kph.

  So…why not give windspeeds in kph? Iltalehti gave yesterday’s tornado windspeeds in kph.
  That means something when you say over 200 kph…I have no idea what that would be in meters
  per second, but I guarantee that most people have no idea what would be.

  Please don’t tell me how to convert m/s to kph, I do have google. You might as well give temperatures
  in Kelvin degrees. That is VERY scientific and can easily be converted into Celcius.

  Please AT LEAST give windspeeds in both kph as well as m/s, Then most of us will understand how strong or
  fast the wind is. Thank heavens you don’t give us windspeed in ’Bofors’ whatever they are. I am not a seacaptain.

  Warm regards,
  John Jason
  Lecturer Karelia University a.s.

  1. Maassa maan tavalla..
   Metriä sekunnissa on ihan ymmärrettävä määre. Iltalehti on tunnetusti niin epäpätevä porukka, että eivät raaskineet muuttaa tuulennopeutta, vaan ottivat vain suoraan ulkomaisen median antaman nopeusmääreen.

   Toki Foreca voisi ilmoittaa tuulennopeuden molemmilla tavoilla, mutta miksi muuttaa jotain mikä on jo ihan oikein?

   Emmehän me myöskään käytä tuumia ja maileja. Emmekä myöskään paunoja ja kiviä sun muita käsittämättömiä määreitä, joita jossain muualla pidetään jo itsestäänselvyytenä.

   Sori en ollut Juha.

  2. You are probably right in that many countries use mph or kph for windspeed. However, Finland is not one of those countries. We have used m/s for windspeed for a very long time, and Finnish people are used to seeing winspeed in m/s. I dare to say that most Finnish people actually understand windspeed better in m/s than in kph, and mph is probably the worst, since we do not use miles at all. That is probably the reason, why Foreca uses m/s for windspeed, at least in information meant for Finnish people.

   And by the way, it is Juha Föhr, not Fohn. (and I am not Juha either)

 2. Kyllä tuo hyöty on kovin pieni mitä ennustajalta saa ajatellen nyt mitä tahansa hommaa. Muutaman tunnin EHKÄ tiedon, ei paljoakaan apua.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.