Ei yhtään hullumpaa kevättä, kesään saamme jo kurkottaa

Julkaistu
Hyvää äitienpäivää! Kesää kohti mennään lujaa. Kuva: Logga Wiggler/pixabay.
Hyvää äitienpäivää! Kesää kohti mennään lujaa. Kuva: Logga Wiggler/pixabay.

Äitienpäiväksi yläpilvikerros ilmestyi hieman himmentämään päivän hohtoa, mitä säähän tulee. Toisin kuin yläpilvi usein, tämä ei ole pelkästään ohutta ja kasvaa paikoin sen verran paksuutta, että siitä todennäköisesti myös putoaa jääkiteitä, mutta maahan saakka niistä saadaan tuskin mitään. Melko hyvä sää siis äideillä on heidän juhlapäivänään.

Alkuviikko on vähän epävakaisempi, eli jos on tietokoneisiin uskominen, maanantaina ensin Pohjois-Suomi ja Pohjanmaa saavat sateita lännestä, sitten jo illasta alkaen Uusimaa ja Itä-Suomi etelän suunnalta. Tiistaina satelee monin paikoin idässä ja pohjoisessa, kun taas maan länsiosassa sää on poutaista ja muuttuu lounaasta alkaen aurinkoisemmaksi. Mitä nyt maan keskiosassa voi myös lännessä jokunen kuuro tulla.

Loppuviikkoa kohti onkin sitten jo jopa kesäisen lämpimien päivien aika – paitsi rannikolla. Se meri kun lämpenee vasta hitaasti, ja maan ja meren päivittäinen lämpötilaero ruokkii rannikon lähellä viileää merituulta. Perjantaina sää tosin näyttäisi epävakaistuvan etelässä johtuen hyvin lämpimästä ilmamassasta, jota ei tänne asti ennusteta, mutta sen etureunalla voi kehittyä meille ulottuvia sateita. No, se on taas säämielessä vielä niin pitkällä edessäpäin, että pidettäköön sitä uhkaavan yksityiskohtana. Suursäätila on korkeapaineen täyttämä.

Miten lämmintä tähän aikaan vuodesta sitten ”pitäisi” olla? Tilastot tietävät, että toukokuun puolivälissä keskimääräinen päivälämpötila on Helsinki-Vantaalla eli eteläisimmän Suomen sisämaassa n. 15 astetta, Oulussa 13 ja Sodankylässä 9. Alkuviikolla Sodankylässä on vielä hieman tavanomaista viileämpää, etelässä mennään melko ”normaaleissa” lämmöissä.

Viikon loppupuolelle mentäessä Sodankylän sää vähintään tavanomaistuu, mutta suuressa osassa Suomea säästä tulee tavanomaista lämpimämpi, viitisenkin astetta. Kesästä tämän sään toki erottaa öiden viileys suhteessa päiviin. Tosin varsinaista pakkasta ei tietokone laske kuin maanantain vastaiselle yölle Inarin Lappiin, ja sinnekin vain pienehkölle alueelle.

Alustava silmäys ensi viikonvaihteen säähän näyttää, että sää voisi lounaassa sateistua. Ei huono ratkaisu vilja-aittamme kevätkylvöjen jälkeen; lämmintä sadetta se olisi, mutta aika näyttää vielä senkin.

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/hepatica-kukka-sinivuokko-nobilis-96046/

2 vastausta artikkeliin “Ei yhtään hullumpaa kevättä, kesään saamme jo kurkottaa”

  1. Kiitos mukavasta jutusta, jossa kevättä mukavasti kalibroitiin ja vähän tulevaa tarkasteltiin. Me peltomiehet seuraamme säätä erittäin ahkerasti pitkin kesää, joten kiitos myös kommentista, jossa toivotettiin sade tervetulleeksi Lounais-Suomen kylvöille, jotka toivottavasti ovat tuolloin tehdyt. Täällä Pohjoisessa vielä odotellaan pellolle pääsyä, mutta tänään alkavat kynnöt kuitenkin omalla tilallani.

  2. Tuliko taas ylläri, kun viikonlopuksi oli luvassa Jyväskyläänkin korkeapaine ja hellerajaa melkein hätyytelttäoisiin, mutta mutta nyt onkin ennusteet menneet taas niin sanottuun ”perseilleen” osastoon:))

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.