Ensimmäinen ukkosrintama Helatorstaiksi?

Julkaistu

kljhlk

Pitkän talven jälkeen moni vannoutunut ukkosbongari on hiljalleen heräämässä talviuniltaan. Ruotsin länsirannikolle on nyt syntynyt pienoinen ukkosrintama, joka on vähän voimistumassa imiessään mukaansa kosteaa lämpöä Keski- ja Etelä- Euroopasta.   Yöllä rintamavyöhyke liikkuu Pohjoisen Itämeren yli kohti Baltiaa ja aiheuttanee sinne jo ihan mukavan ukkosnäytöksen.

 

kjhkjh
Kuvassa näkyy tietokoneen laskemia CAPE-arvoja Helatorstaille. CAPE arvot kertovat ilmassa olevasta ukkosenergiasta. Kun tämä arvo kohoaa yli 1000, aletaan esimerkiksi Yhdysvaltojen  ”tornadoherkillä” alueilla jo miettimään tornadovaroituksia. Mikään arvo sinällään ei tarkoita varmaa ukkosta, mutta suuret CAPE-arvot indikoivat voimakkaista ukkosista. Aina kuitenkin tarvitaan jokin”laukaisija”, joka pääse itse ukkosen kehityksen laukaisemaan. Usein tällainen laukaisija on sateen tai riittävän paksun kumpupilven syntyminen.

Helatorstai aamuna vyöhyke yltää myös Lounais-Suomeen asti ja toivoa pienestä paikallisesta ukkosnäytöksestä on meilläkin olemassa. Helatorstain aikana vyöhyke on liikkumassa koko eteläisen Suomen yli, niin että illan suussa ukkosia saattaa esiintyä myös maan kaakkoisosassa.  Mitään kovin komeaa näytöstä ei kannata odottaa, mutta kenties pientä ”maistiaista” tulevasta kesästä;) Itämeri on vielä hyvin kylmä ja se hillitsee ukkosten syntyä. Todennäköisesti Itämerelle on kuitenkin yöllä ainakin jonkin verran ukkosia syntymässä.  Päivällä merellä ukkoset sitten mieluumminkin kuolevat, mutta mikäli Etelä ja Kaakkois-Suomessa aurinko ehtii huomenna päivällä paistamaan, voi puolestaan sisämaassa kehittyä kunnon ukkospilviä.

Ukkosten liikettä voit tarkkailla Forecan salamatutkasta

http://foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/salamat

tai

tarkemmin Täsmätutkasta, kunhan ensin ovat meille saakka rantautuneet

http://foreca.fi/Finland/Helsinki/tasmatutka/Suomi

Mahdolliset salamat näkyvät molemmissa animaatioissa keltaisella rastilla. Muista, että Täsmätutkasta voit valita myös tarkemman itsellesi sopivan karttapohjan.

 

Yksi ajatus artikkelista “Ensimmäinen ukkosrintama Helatorstaiksi?”

  1. Kauan tänne Jyväskylään toivottu ja ennustettu sade taisi jäädäkin ”pikku ripsuksi” :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.