Vihdoin lämpenee

Julkaistu
Luonto herää pian kunnolla. Onhan kevättä myös rinnassa? Kuva: Andreas Trepte/Wikimedia Commons
Luonto herää pian kunnolla. Onhan kevättä myös rinnassa? Kuva: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

Kevät ottaa nyt ison askeleen meillä Suomessa. Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu vielä matalapaine vesisateineen itään, mutta heti alkuviikolla on kokonaan toinen ääni kellossa:  jo maanantaina lounaasta virtaa suureen osaan maahan selvästi viimeaikaista lämpimämpää ilmaa niin, että sisämaan päivälämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosan aurinkoisen sään alueella sisämaassa monin paikoin vähän 15 asteen, Etelä-Lapissakin paikoin 10 asteen yläpuolelle. Lapissa voi sadella paikoin vähän. Tuo ”sisämaa” tulee tähän aikaan mainituksi usein, koska se muistuttaa siitä, että meri on vielä hyvin kylmä ja viilentää helposti rannikkoseutuja – saaristosta nyt puhumattakaan. Meillä monet kaupungit sijaitsevat rannikolla, ja Helsingin keskusta itse asiassa mereen pistävällä niemellä. Voi jäädä hyvinkin epäselväksi, mitä Helsingin lämpötilalla lopulta tarkoitetaan.

Tiistaina maan lounaisosassa on mahdollisuus jo jopa 20 asteen päivälämpötilaan, mutta vielä se riippuu pilvisyydestä ja tuulesta, meneekö juuri 20 astetta rikki, vai vain 18, mutta jopa kesäisen lämpimänä tuollaista säätä on Suomen oloissa pidettävä. Pohjois-Suomeen ja Pohjanmaalle sitä vastoin virtaa länsiluoteesta vähän viileämpää ilmaa. Pohjois-Suomen yli liikkuu pilvisyyttä ja sateita, myös idässä voi iltapuolella tulla jokunen sadekuuro. Ainakin Keski- ja Pohjois-Lapissa on keskiviikon vastaisena yönä heikkoa pakkasta. Keskiviikko on tiistaita kuivempi ja aurinkoisempi mutta lämpöoloiltaan samankaltainen päivä, 20 astetta voidaan saavuttaa lounaan sisämaassa. 15 asteen raja näyttäisi kulkevan niin, että Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa olisivat viileämmällä puolella. Etelä-Lapissa ollaan iltapäivällä n. 10 asteessa. Pohjois-Lapin päivälämpötila pysyy n. 5 asteessa.

Helatorstaina ilmamassa on yhä vain lämpimämpi, mutta pilvisyys alkaa lisääntyä ja sateita levinnee torstain kuluessa maan etelä- ja länsiosaan. Perjantaina sateet painottuvat itään ja pohjoiseen, kun taas lännessä on monin paikoin aurinkoisempaa.  Vielä lauantaina idässä on epävakaista, ja sunnuntaiksi sää voisi sateistua maan etelä- ja keskiosassa.

No, on vähän turhaa tuo loppuviikon noin tarkka esitys tässä vaiheessa, mutta oleellista on omaksua tästä sellainen mielikuva, että alkava viikko on todella lämmin, joskin etenkin loppuviikkoa kohti myös sataa. Mutta ei suvea ilman sadetta, ja nyt tuo sade on jo lämmintä ja vaikuttaa heräävään luontoon voimalla.

Nähtäväksi ja tarkkailtavaksi jää tuo mainitsemani rannikon ja sisämaan lämpötilaero. Selvästi lämpimässä ilmamassassa se ei yleensä ole niin iso kuin kylmässä: ns. merituuli-ilmiö on heikompi. Mutta jos mereltä muutenkin selvästi tuulee, niin sitten on toinen juttu.

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coltsfoot.jpg

5 vastausta artikkeliin “Vihdoin lämpenee”

  1. Toivotaan, että lämpenisi. Viime viikon lopulla iltapäivien lööpit olivat pullollaan samoinkuin paikallislehdet oudon nimisiä meteorologeja, jotka kaikki korostivat, että Valpurina sää vihdoikin lämpenee. Hui, hai, ei ainakaan ole toteutunut Jyväskylän seutuvilla moisia lämpenemisiä. Noh tietysti käsite Vapun jälkeen voikin liukua anteeksiantavasti viikolla parilla:))

    Ei yleensäkään kannata säätieteilijöitten hehkutella etukäteen, jollei ole sitä varmaa tietoa. Ilmapuntariin vielä olen uskonut ainakin sateiden suhteen. Ja se on sentään erittäin vanha keksintö ennustuksiin, mutta edelleenkin luotettavampi varsinkin MTV:n enustelija eukkoihin ja ukkoihin verrattuna.

    1. Viimeiset kaksi kuukautta sekä säät että ennusteet ovat olleet aivan hanurista. Molemmat aivan painajaismaisia. Kun täällä puolen vuoden talven ja pimeyden jälkeen luulee kevään vihdoin koittavan, niin p*skan marjat, samanlaiset Siperian sääolot jatkuvat viikosta toiseen. Ja joka viikko meteorologit kertovat ilosanomaa, että ”vihdoin lämpenee”… Kun ei saatana lämpene! Helsingissä ei ole ollut ainuttakaan oikeasti lämmintä päivää koko keväänä! Mutta niinhän sitä sanotaan, että Suomen kesä on ainutlaatuinen. Tottahan se on, missään muualla kesä ei ole näin lyhyt ja kylmä.

  2. Minkä takia sääennuste huijjaa minua, lupaa Kajaaniin perjantaina +19 astetta, mutta kun katsoo tuntiennustetta tarkemmin lupaa vaan parhaimmillaan +14 astetta?

    1. Nyt sää ennuste muuttui äkisti +4 asteeseen perjantaiksi:)

  3. Sää eilen: Moskova +17, Pietari +20, Tallinna +19, Tukholma +20, Oslo +18. Helsinki +13.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.