Valkeata joulukuuta

Julkaistu
Muista avata joka aamu yksi luukku. Nyt on taas se aika vuodesta! Kuva:aesop/flickr

Joulukuu  sai talvimyrskyn myötä valkean alun ainakin maan eteläisimmässä osassa, missä Hankoniemellä mitattiin jopa lähes puolimetrinen hanki. Meri siihen vaikutti, yleisesti ei  noin paljoa satanut. Kaisaniemen sademäärä13 millimetriä vedeksi muutettuna lienee kuvaavin, kun katsoo maastoa ja yrittää miettiä, mikä voisi olla lähes lumettomien aika isojenkin laikkujen ja sitten taas melko korkeidenkin kinosten keskiarvo.  Lumessa siis on omat pikku hankaluutensa, koska se varsinkin uutena tuulisessa säässä kovasti pöllyää ja kasautuu kinoksiin. Nyt ensilumi tuli kovalla tuulella. Maan keskivaiheilla lumipeite on edelleen aika olematonta, mitä nyt maa on laajoilla alueilla valkoisena. Kelikameroista sen parhaiten näkee.

Kun säätä katsoo vaikka viikon verran eteenpäin, ei lumi ainakaan ole sulamassa, sen sijaan lumipeite vahvistuu, tosin eri päivinä eri puolella maata. Talvisessa matalapaineenalueessa tapahtuu kaikenlaista, mm. nyt sunnuntaina erillinen matalapaineen keskus liikkuu suunnilleen Suomenlahden yli kohti koillista, illaksi ja yöksi Itä-Suomeen. Sen lumisateita saadaan ainakin maan etelä- ja itäosassa. Vähintään paikallisia lumisateita suosiva matalapaineenalue vaikuttaa pitkälle alkavaa viikkoa, ja jos tietokoneen ratkaisuun haluaa uskoa, voisi ensi perjantain maissa levitä isompikin pyry Suomeen kaakosta.

Pakkasta riittää, sitä on laajoilla alueilla enimmäkseen 10…15 astetta, mutta jos sää pysyy riittävän pitkään tarpeeksi selkeänä, voi pakkanen tässä ilmamassassa kiristyä helposti ainakin 20 asteeseen. Rannikolla sen sijaan ratkaisee, käykö tuuli maalta vai mereltä. Suhteellisesti lämpimältä avoimelta mereltä tulee paitsi lauhempaa ilmaa, joskus myös meren synnyttämiä lumikuuroja.

Kuukauden nimi kertoo, mitä ehkä eniten odotetaan, ja sen tulisi monien mielestä olla valkoinen. Veikkaan suursäätilanäppituntumani pohjalta jo nyt, että valkoiseksi se maisema jää ainakin sinne asti. Siis valkea joulu tulossa, sitähän pitää oikeastaan ihan maistella jo kahtena sanana suussa. Jostain pitäisi saada hevonen ja reki, jotta körötellä kulkusten soidessa vaikka varhain jouluaamuna kirkkoon. No, muistumia tulee mieleen, mutten olisi varma, jaksaisiko sitä joulun eteen sentään ihan noin paljon. Parempi, että omalla painolla vällyjen alla, vonkka vinkukoon ulkona.

 

Kuvan linkki ja joulukalenteri: http://de.fotopedia.com/items/flickr-68071698

 

 

 

7 vastausta artikkeliin “Valkeata joulukuuta”

  1. Tosin eilen lunta satoi jonkun verran täällä, mutta tuuli kävi ja puhalsi maahan sataneen lumen, metsän puolelle, niin ei paljon lunta jäänyt pihan puolelle.

  2. Mihinkäs hävisi se luvattu leuto ja lähes lumeton talven ennuste?

  3. Menipäs ennusteet Jyväskylän seudulla pahasti poskelleen taas kerran:))

    Lunta tuli huomattavasti enemmän kuin säätiedotteessa kerrottiin ja pakkastakin tänä aamuna 23 – 25 astetta. Mitä tää tällainen pelleily oikein on? Ovatkohan tietokoneet vai ennustajat jökissä?:)

  4. Vaasassa tuli lunta 1.12. kuin nappia painamalla sen verran että voi sanoa maan olevan valkoinen. Pakkastakin pukkasi 17 astetta, ihan turhaan minusta. Viisi astettakin olisi riittänyt vallan hyvin… Sen verran taidettiin luvata viime viikon lopun ennusteissakin tosin.

  5. Ehkä noi ip-lehtien ”superlauhatalvi tulee-superpakkaset tulee-supermyrsky tulee” -lööpit voipi kuitata huumorilla. Kiitos jälleen kerran näistä jalat maassa kirjoitetuista sääblogeista.

    1. Juu, näin on. Mutta niiden taktiikka eli bisnes on repiä jotain superhyper-erikoista. Kun on lämmintä, aletaan puhua pakkasista tai jostain vielä lämpimämmästä. Ja päinvastoin. Kunhan vaan kaikki on hirmu-jotain, mieluusti tappajameininkiä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.