Talviunilla

Julkaistu
Veneitä talviunilla, kuva Tiina Asula

Syksy  on pitkällä, ja monet eläimet ovat talviunilla. Talviunella tarkoitetaan yli talven kestävää jaksoa, jolloin eläin nukkuu. Tyypillisiä talviunta nukkuvia nisäkkäitä ovat karhu, mäyrä tai supikoira. Nämä eläimet ovat tasalämpöisiä.

Esimerkiksi siilit tai lepakot eivät nuku talviunta vaan vaipuvat talvihorrokseen. Talvihorros on kylmänhorroksen tapainen tila sillä erolla, että talvihorroksessa eläimet pystyvät säätelemään itse ruumiinlämpöään polttamalla paljon energiaa sisältävää ruskeaa rasvakudosta.

Käärmeet, sammakot ja hyönteiset ovat vaihtolämpöisiä. Niiden ruumiinlämpö laskee talvella nollan tuntumaan. Elintoiminnot loppuvat melkein kokonaan, ja eläin on lähes kuollut.

Monet suomalaiset ihmisetkin viettävät talven jonkinmoisessa unessa tai horroksessa. Pimeä vuoden aika lisää unen tarvetta. Kylmä tai märkä sää saa jotkut kääriytymään peittoon ja kaivautumaan sohvan kulmaan. Ja ne, jotka eivät pimeyttä kestä lentävät etelään kuten muuttolinnut palatakseen jälleen Suomeen, kun päivät pitenevät ja lämpenevät.

Oletko sinä talven horroksessa, jopa unessa? Vai onko talvi sinulle tekemisen aikaa?

4 vastausta artikkeliin “Talviunilla”

  1. Niin kauan kun ei ole lunta olen masentunut. Sitten kun on valkea maa on mukava olla pihalla.

    1. Musta maa ja pimeä ilma ovat kyllä masentava yhdistelmä, se on totta. Muutama sentti lunta maahan ja valoa on heti enemmän ja mieli pirteämpi. Mutta kun lunta tulee puolisääreen ja yli, kesän odotus alkaa samana päivänä.

  2. Syksy ja talvi on hyviä aikoja. Nyt kun tuuli huutaa nurkissa on ihan oma tunnelmansa. Kynttilät pöydälle ja kahvia sisuksiin. Välillä voi mennä sinne sohvan nurkkaan ja välillä taas ulos kun siltä tuntuu. Odottelen lumen tuloa. Aamulla töistä kotiin ja nukkumaan saa sataa ihan rauhassa. Myrskyvaroitus on näköjään tänne annettu

    Meren rannalla asuen olen huomannut että kun mennään pikkasen tonne sisämaahän niin ilmat on usein jo ihan erilaisia.

    Eletään vaan talvi nauttien kyllä se kesäkin sieltä taas tulee.

  3. Horroksessa olen. Ihan totaalisesti! =) Antakee vaan lämmin peitto…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.