Talvi tulee!

Julkaistu
Pian on talvi. Kannattaa palauttaa ajoissa mieleen, mitä kaikkea se tarkoittaakaan omassa elämässä. Kuva: John Brightley/geograph

Joulun varaslähtöiset valot ja muut helyt tulevat tarpeeseen saada edes taajamien ja kaupunkien värimaailmaan jotain muutakin kuin samaa valonkajoista harmautta, jota lumeton marraskuu on täynnä.  Tosin päiväsydämien väri on hieman vaihdellut riippuen siitä, onko pilvipeite rakoillut ja mihin aikaan päivästä. Yöllä tämänkin luonnonilmiön huomaa lähinnä tienpinnan painumisesta pakkaselle. Mutta maanteillä ei ole juurikaan ollut mitään jäädytettävää pelkästään pilviä kutistamalla, kas kun tuota öistä pilvipeitteen rakoilua on ollut joko poutaisessa lännessä tai sitten pohjoisessa, missä vähäiset sateet ovat tulleet jo valmiiksi lumena.

Syksyn lauhuus näkyy vaikka termisessä talvessa, joka on alkanut vasta Lapissa, vaikka vuorokauden keskilämpötilan pitäisi tilastojen valossa alkaa olla nollan alapuolella lounaisinta rannikkoa myöten.  Mutta hyvä näinkin, että lauha syksy ikään kuin ostaa aikaa mahdolliselta lumipeiteajalta. Mutta nyt kun vilkaisee tietokoneen ennustekarttoja, tämän kaiken käsittää lähinnä tyveneksi myrskyn edellä. Alkava viikko pitää nimittäin sisällään perinpohjaisen muutoksen säässä täällä Suomessa.

Brittein saarilta Etelä-Skandinaviaan tapahtuu alkuviikolla matalapainekehitystä, jonka hedelmänä meille keskiviikkona, varmimmin iltapuolella, leviää lounaasta lumipyry. Itätuuli voimistuu sitä ennen, jo tiistaina, mutta tuulisinta sää on keskiviikosta ainakin perjantaihin. Torstaina etelän pyry hieman laantunee ohimenevästi, etelärannikon lähellä voi sataa myös vettä, mutta perjantaina etelästä leviää Suomeen uutta satavaa pilvimassaa ja vain etelärannikolla on sateen olomuodon kanssa kiikun kaakun – meri kun on vielä lämmin – muuten tupruttaa lunta.

Päivittäiset sääennusteet sen aikanaan sitten tarkemmin kertovat, mutta alustavasti näitä etelän puolelta meille voimakkaalla itätuulella leviäviä lumisateita on perjantain kuluessa saatu jo lähinnä Lappia lukuun ottamatta. Lumen kertymä on harvoin helppo ennustettava, mutta varautuisin tässä kokonaistilanteessa ainakin paikoitellen jopa kymmenien senttien kinoksiin.

Talvisen kylmä matalapaineenalue jää hallitsevaksi loppuviikon jälkeenkin, joten sataneet lumet ovat hyvinkin jäädäkseen. Talvivaatteiden esille kaivaminen kannattaa siis aloittaa viimeistään nyt.

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2201901