Talvi jatkuu yli itsenäisyyspäivän

Julkaistu

Ihana talvi! Lumi valaisee ja kaikki näyttää jo joululta. Miltä näyttää itsenäisyyspäivän ja sitä seuraavan viikonlopun sää?

Suomen yllä lepää lähes arktisen kylmä ilmamassa ja lumikuurot ovat herkässä. Aina välillä taivas on kirkas, ja jos selkeä sää jatkuu pitkään, niin kylmenee niin että paukkuu. Pakkasjaksolle ei näy loppua edes Etelä-Suomessa, mutta kireimmät pakkaset hellittävät viikon puolivälin jälkeen.

Itsenäisyyspäivän ja pitkän viikonlopun sään tyylilaji on selvillä. Talvista. Mutta yksityiskohdat, ne mielenkiintoisimmat, ja merkitsevimmät, eli pilvisyys ja lämpötila ovat vaikeasti ennustettavissa. Petri Takala kertoi viime talvena blogauksessaan Pakkanen ja inversio miksi.

Keskiviikon ja torstain aikana kaikista kylmin ilmamassa alkaa vetäytyä Suomen yltä ja tilalle pääsee kaakosta hieman lauhempaa ilmaa. Mistään lämpöaallosta ei voi puhua, sillä pakkasta on vielä itsenäisyyspäiväkin Etelä- ja Keski-Suomessa -5…-10 astetta. Paitsi jos on selkeää, on kylmempää. Pohjoisessa, ainakin selkeillä alueilla, paukkuu edelleen.

Itsenäisyyspäivän ennuste ei ole turhan tarkka. Sää on kylmää, ja pilvisyys vaihtelevaa. Mitä pidempään on kirkasta, sen kylmempää on. Mutta kun pakkasta on yli kymmenen astetta, onko sillä niin väliä onko se -15 vai -25? Paljon päälle ja nauttimaan raikkaasta ilmasta.

Perjantai-Lauantai akselilla Suomen yli kulkee lumisadealue kaakosta kohti luodetta. Sakein pyry saadaan etelärannikolla ja kaakossa. Kun liikkeellä on sadealue on luvassa myös lisääntyvää pilvisyyttä ja voimistuvia tuulia. Pilvet ja tuuli lauhduttavat ilmaa. Viimeistään lumipyryn saapuessa kireät pakkaset hellittävät myös pohjoisessa. Viikonloppuna pakkaslukemat vaihtelevat etelän -1…-4 asteesta pohjoisen -5…-10 asteeseen. Paitsi jos sunnuntaina…

10 vastausta artikkeliin “Talvi jatkuu yli itsenäisyyspäivän”

 1. Otsikossa on lyöntivirhe. Ei muuta raportoitavaa. Jatkamme tarkkailua.

 2. Tervehdys,meikäläinen tykkää vain semmosesta 5-10 asteen pakkasesta niin ei kulkuneuvotkaan ole niin kankeita.

 3. Minusta kaikki pakkanen -15 asteeseen saakka on ok, mutta sen jälkeen ei ole enää kivaa. Toivottavasti tämä talvi ei ole semmoinen supertalvi, mikä se tämän alkunsa puolesta voisi ollakin. Toivottavasti tämän vuoden merkittävät lumisateet olivat tässä… Täällä oleva kolmen-neljän sentin lumikerros riittää aivan mainiosti antamaan valkean joulun.

 4. ”Mutta kun pakkasta on yli kymmenen astetta, onko sillä niin väliä onko se -15 vai -25? ”

  On siinä se ero, että -25 puraisee poskipäitä pahemmin. Oikeastaan merkittämpää kuin pelkkä pakkaslukema on se käykö viima. Pienikin viima tekee jo -15 asteen pakkasesta purevaa. Toivottavasti ennusteet toteutuvat eli jatkossa olisi noita -1..-4 asteen lukemia. Silloin kestää jo sitä viimaakin.

 5. ”Mutta kun pakkasta on yli kymmenen astetta, onko sillä niin väliä onko se -15 vai -25? ”

  Kyllä on. Esimerkiksi hiihdossa. -12 ja suksi luistaa vielä joten kuten. -15 on jo aika tiukkaa ja -25 niin ahdistaa jo aika vietävästi. Toisaalta, välillä on ihan kiva kokea ulkoillessa kunnon, sanotaan -30 asteen pakkanen. Se puristava tunne, kun oikeasti kylmää – ahhh! Lisäksi, -10 asteessa toimii about kaikki vielä ok – autot, ilmanvaihtolaitteisto kotona jne. Mutta kun mennään yli -20, niin alkaa tulla ongelmia teknisten vehkeiden kanssa.

 6. Mahollisimman kovia pakkasia vaan että tulis hyvät jäät. Pääsis rälläämään autolla ja moottorikelkalla pitkin järveä. Ja luntakin välillä, aurausurakoitsijalle euroja taivaalta ; )

 7. CLIP
  Mutta kun pakkasta on yli kymmenen astetta, onko sillä niin väliä onko se -15 vai -25? Paljon päälle ja nauttimaan raikkaasta ilmasta.
  CLAP

  Ei se kuule ole ihan noinkaan! Jos omistaa talon, jota pitää lämmittää, niin on ihan eri juttu, jos lämmitys katkeaaa -15 tai -25 asteessa. Rakennusduunareista nyt puhumattakaan: -15:ssa tehdään vielä töitä, mutta -25:ssä on sekä työnteko että palkanmaksu loppu!

  kjk

 8. Mistä tuo otsikko? :-) Eikös Suomessa talvi jatku yleensä sinne maaliskuulle? Pohjoisessa asuvana jään hämmästelemään, onko kovin todennäköistä, että talvi keskeytyisi tähän.. Noh, ehkä se jossain on. Jutussa puhutaan muustakin Suomesta, mutta yleensä säätiedotusten päälinjat vedetään sen mukaan, että ”Suomessa” tarkoittaa ”Helsingissä”. Meillä oli oikein kaunis tyyni pakkaspäivä silloin joitakin päiviä sitten, kun medioissa kauhisteltiin, miten vaikeaa tänään on ajaa autolla.

 9. Hiukan ehkä eteläkeskeinen tuo otsikko. ”Talvi jatkuu yli itsenäisyyspäivän.” Totta kai se jatkuu maalis-, huhtikuulle. Jopa vappuna voi olla lunta vielä reilusti. Talvi jatkuu siis vähintään neljä kuukautta yli itsenäisyyspäivän. Luultavasti vähän pitempäänkin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.