Syksy etenee maltillisesti

Julkaistu
Syksyn etenemistä voi seurata pala palalta siinä missä kokonaiskuvallisestikin. Kuva:John Bennett/geograph.

Syksy on etelässä hyvässä lähtökiidossa, pohjoisessa ruskineen oikeastaan jo täydessä menossa. Lähiajan lämpimin päivä on huomenna sunnuntaina, jolloin myös aurinko paistaa laajalti. Verrattain lämmintä ulkoilusäätä arvostavan siis kannattaa ottaa sununtaista kaikki irti. Iltapäivälämpötilaksi lasketaan etelässä ainakin 3-4, Lapissakin enimmäkseen asteen pari vuodenajan keskiarvon yli olevia lämpötiloja. Mielestäni jopa lähelle 20 astetta saatetaan päästä jossain etelän-lounaan suunnalla. Etelästä meille ulottuvan korkeapaineenselänteen myötä myös tuuli on heikkoa.

Jo heti alkuviikolla sää on sekä sateista että tuulista, ja pitkin viikkoa matalapaineet sateineen peuhaavat Suomessa niin, että jos laskelmia uskoo, torstaina voisi olla etenkin etelässä ja idässä laajemmillakin alueilla ohimenevästi poutaisempaa. Päivälämpötilat laskevat varsinkin etelässä usealla asteella sunnuntaisista. Vasta ensi sunnuntaina (23.9.) alkaisi lämmin eteläinen ilmavirtaus voimistua, näin siis tieteen viimeinen sana tänään. Matalapainevoittoisessa säätyypissä on kuitenkin se hyvä puoli, etteivät yölämpötilat laske niin alas kuin tähän vuodenaikaan korkeapaineissa, joten erilaisista metsänantimista saataneen nauttia vielä pitkään. Hyvät kumisaappaat vain jalkaan märkään maastoon.

Puut alkavat saada näköjään jo etelässäkin syysväritystä – ainakin suurten vaahteroiden ylimmät oksat. Pihlajat muistaakseni punertuvat lähes ensimmäisinä, ja tämäkin näkyy jo joissain kasviyksilöissä. Kuitenkin päällisin puolin, kunhan vain on aurinkoinen ja lämpimähkö päivä, kaikki näyttä vielä jokseenkin kesäiseltä. Katson ikkunasta ulos Etelä-Suomessa. Istuttamassani pirkkalankoivussa on vasta jokunen mutta täysin kellastunut oksa.

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/622215