Pihlajanmarjat ja tulevan talven sää

Julkaistu
Pihlajanmarjoja Haminassa, kuva Tiina Asula.

Silloin tällöin tartun Kustaa Vilkunan oivaan opukseen Vuotuiseen ajantietoon ja luen, mitä enteitä luonto antaa tulevasta säästä. Nyt kiinnostaa tietenkin ensi talven sää.

”Jos teeri kukertaa jo elokuun loppupuolella tai syyskuun alussa, tulee varhainen talvi. Samaa tietää kurkien varhainen muuttomatka”, kirjoittaa Kustaa Vilkuna.

”Päinvastainen enne on syysmyöhäinen ukonilma, joka tietää pitkää ja leutoa syksyä ja siis myöhäistä talven tuloa. Samoin lyhyt äkkikylmä: Jos pajun juuret jäätyvät syyskuussa, ne ovat marraskuussa sulat.”

Etsin tietoa myös pihlajanmarjoista, koska tänä vuonna pihlajat ovat olleet marjoja pullollaan. Vilkuna ei kerro niistä mitään, mutta olen kuullut muualla sanonnan: ”Pihlaja ei kanna kahta taakkaa.”

Pihlajanmarjojen määrästä on korviini kantautunut kahta tulkintaa. Yleisin on se, että kun pihlajassa on paljon marjoja, niin tulee vähäluminen talvi. Toinen tulkinta viittaa päinvastaiseen: pihlajanmarjoja on paljon, jotta linnuilla olisi syötävää vielä silloinkin, kun maassa on paljon lunta.

Harvinaisempi muoto sanonnasta on, että ”pihlaja ei kahta kanna: vettä ja marjoja.” Siis mitä enemmän marjoja, sitä poutaisempi syksy.

Mutta millaisia sanontoja sinä olet tulevan talven säästä kuullut?

11 vastausta artikkeliin “Pihlajanmarjat ja tulevan talven sää”

 1. Jos Föhrin Juhan näkee ostamassa villasukkia syyskuussa, se tietää kovaa talvea.

 2. Kommentoisin tuota tekstiä siten, että näin viikko sitten kurkiauran lentämässä etelään. Sen perusteella talvi olisi jo nurkan takana?

 3. Jos lehmän sonta on jäässä ennen Mikon päivää, tulee pitkä syksy…kohtapa se nähdään..

 4. Pitäisi nyt se Forecan ensi lauantaiksi laatima ennuste edes paikkaansa, niin tietäisi pitääkö mökkireissu puolukan pomimisineen peruuttaa sateiden takia???
  Tänäänkin piti Jyväskylässä sataa vain Pete Takalaa lainaten vain ”ripsujen” verran, mutta vettä tulikin lähes koko päivän. Sademäärä tarkentunee Luonetjärven havainnoin mukaan jälkijättöisesti aikanaan.

  Pitemmän katsauksen säätietoihin annan tässä:
  Vuotuisen sademäärän ja kotiloiden kerääntymisien suhteen uskallan ennustaa pitkästä aikaa kunnon talvea, joka alkaa vähälumisena ja kovina kappasina:))

 5. Venäjällä runsasta pihlajanmarjan sadosta perinteinen tulkinta on se että syksystä tulee märkä ja talvesta kylmä :-(
  Katsotaan !

 6. Olen kuullut vain tuon että kahta ei jaksa kantaa marjoja ja lunta, mutta itse olen huomannut vähän erilailla kuten viime vuosi eli ala oksilla ei ollut kukkia ja alas ei vähänkään tullut lunta.

  Linnut eivät ole syöneet eikä keräilleet pihlajanmarjoja tänä vuonna eikä muitakaan marjoja kuin edellisinä vuosina uskoisin itse linnuista tuon että ensi talvi on leuto ja joulu jopa vihreä.

  Itsekin olen Kustaa Vilkunaa lukenut , mutta kirjan mukaan ei mennyt tänä vuonna oikein , olisi pitänyt olla aurinkoista.

  Oma tietoni toukuulta täsmentyi eli kun ei hellettä toukuussa päivääkään niin ei kesällä hellekausia .

  Linnuista tietää oikeasti milloin talvi alkaa n.21 päivää ennen…Lunta ei ole vielä tiedossa , kerron kyllä.

  happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista

 7. Tuosta pihjalanmarja sadosta: Ei kahta kanna eli vähän lunta. Ja sitten se toinen, jonka mukaan runsas pihlajanmarja sato ennustaa kova talvista pakkasta. No, eikös nuo täsmää keskenään. Harvoinpa se kovilla pakkasilla lunta antaa.

 8. Tiina ja Mika on kivoimmat …

 9. Jos pihlajassa on paljon marjoja, voi talvella syödä paljon marjoja. Jos taas marjoja ei ole, voi katsoa ikkunasta ulos ja miettiä syvällisiä säässä kuin säässä.

 10. Sellaistakin tulkintaa olen kuullut, että Pihlajan kaksi taakkaa viittaa vain marjasatoon. Eli kahtena vuotena perättäin ei tule paljoa pihlajanmarjoja.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.