Missä tunnelmissa sinä odotat talvea?

Julkaistu
Syyspilviä meren yllä. Kuva Tiina Asula

Vietin huippuviikonlopun, kun ranskalaiset ystäväni olivat tulleet vierailemaan Helsingissä. Sää suosi ulkoilua Suomenlinnassa ja vaeltelua kaduilla, puistoissa ja rannoilla.

Ystäväni kommentoivat yhteisestä suusta, että Helsinki on aivan upea paikka asua. Puhdas ilma, ei liikaa ihmisiä ja hyvä ruoka. Kahdenkeskisissä keskusteluissa nousi kuitenkin ihmetys ja epäily. Entä se talvi? Kestäisikö kaikkea sitä kylmyyttä ja pimeyttä?

Kävin tätä asiaa miettimään. Monissa maissa sää on vuodet läpeensä lämmin ja aurinkoinen. Ihmiset hymyilevät.

Suomessa eläminen on erilaista. Henkinen hyvinvointimme on hyvin riippuvainen säästä. Kun aurinko hymyilee ja lempeä tuuli hellii, niin hymyilemme. Mutta kun on se marraskuun loska ja vettä ja räntää tulee vaakasuoraan, niin vedämme hartiat kyyryyn ja suupielet alas.

Yritin vakuuttaa ranskalaisille ystävilleni, että Suomessa on elämää myös talvella. Ihan kivaa elämää. Meillä on talvellakin puhdas ilma, ei liikaa ihmisiä ja hyvä ruoka. Talveen, pimeyteen, räntään, lumeen – siis säähän – vain pitää osata varautua ja suhtautua.

Missä tunnelmissa sinä odotat talvea?

12 vastausta artikkeliin “Missä tunnelmissa sinä odotat talvea?”

 1. Kiva tietää että sulla on Ranskalaisia ystäviä …

  Oisit tuonut ne mun luo järvensaarelle …meillä vasta puhdasta onkin ja järvivesi on maailman puhtain meillä päin … me juodaan sitä suoraan …mulla on myös salainen lähde …

  Mä varaudun talveen siten että ostin uudet ikkunaverhot

  laiton ruokaa purkkeihin mm. coque au vin

  ostin viiniä kahvia ja tupakkaa ym . n. 2500 eurolla

  LINNUT KOPUTTI TÄNÄ AAMUNA …eli lumi pyrähdyksiä tulee ja menee ja sulaa. 10.11.12 alkaen …ei pajon lunta

  muutoin varaudun uudella autotallilla ja ostin 10m3 polttopuita omien lisäksi sekä 50litraa bensaa agrigaattiin ja koska luulin kesää lämpimäksi voi talvella olla jopa -70 …koska uskon leudoksi …

  en ole yhtään varma …kuollut isäni sanoi OSTA paljon

 2. Talvi on minusta selvästi neljänneksi mukavin vuodenaika. Sen takia kaikki puhe syksyn tai kevään (miksei kesänkin) pitenemisestä ja lämpenemisestä on minun korvilleni musiikkia. Lumimassat ja pakkanen, varsinkin kova sellainen, ovat minusta kaiken ihmisjärjen ulkopuolella.

  Muuten, jos Helsinki on puhdas ja mukava paikka asua, ihan hirvittää miten puhdasta ja mukavaa täällä Pohjanmaalla ranskalaisten mielestä sitten onkaan…!

  1. Mielestäni talvi on juuri parasta aikaa. Kesällä saa kitua oisin kuumudessa, sillä ilmastointia ei opiskelijalla ole varaa hommata.

 3. On tässä toisaalta vielä aikaa talveen ja aurinkokin lämmittää aika pitkälle syksyyn ainakin vielä täällä Tampereen korkeudella ja viimeistään n. 10. helmikuuta aikoihin oon huomannut sääkartoilla ja lämpömittarissa, että alkaa lämpötilan varhaisaamun ja iltapäivän vuorokausivaihtelu kasvaa selvästikin selkeässä säässä.

 4. Vain ja ainoastaan mielipidekysymys. Ei pidä yleistää ja olettaa, että kaikki ihmiset kammoksuvat talvea. Minä esimerkiksi voin sanoa jo odottavani talvea kovasti. Toivottavasti jatkuisi kolmen viime talven trendi ja tänne eteläänkin saataisiin taas reilusti lunta. Ja kiva jos olisi ainakin yksi ankaran pakkasen jakso. Suojakeleistä en pidä.

  Talvi on kaunis ja hieno vuodenaika. Mielestäni toiseksi paras kesän jälkeen. Lämpö on ihan jees ja Suomen suvi on uskomattoman kaunis kun se on kukkeimmillaan, mutta hei, rajansa kaikella. Minä tulisin ainakin hulluksi jos olisi vain yksi vuodenaika ja aina vaan yli +20 lämmintä. Vaikka toukokuussa onkin kesän odotus korkeimmillaan, on silti jo syyskuun alussa viileneviin keleihin. Nämä Suomen vuodenajat ovat juuri tällaisinaan ja tämän pituisina täydelliset. Jokaiselle jotakin ja vaihtelua piisaa. Itse tykkään kaikista vuodenajoista, jokainen on aina tervetullut silloin kun sen aika on.

 5. Ei Suomi ole ainoa maa missä on talvi. Yhdysvaltojenkin pohjoisosissa on monilla alueilla kylmempää kuin Etelä-Suomessa, ja Kanadassa löytyy alueita joiden keskilämpötilat sitä luokkaa ettei Suomesta edes Lapista yhtä kylmiä löydy!

  1. Totta, mutta näillä alueilla myös kesä on lämpimämpi ja pidempi kuin meillä. Syksy ja kevät ovat siis P-Amerikassa selvästi lyhyimmät vuodenajat. Esimerkkinä Edmonton tai Winnipeg: maaliskuussa suunnilleen yhtä lämmintä kuin meillä (Etelä-Suomessa), huhtikuusta lokakuuhun lämpimämpää kuin meillä, marraskuussa jo vähän kylmempää kuin meillä ja sitten joulu-helmikuussa selvästi kylmempää kuin meillä. Juuri samaa toivoisin Suomen ilmastolta! Kesä pidempi, mutta silti kunnon talvi. Nykyisellään syyskausi on toivottoman pitkä, pahimmillaan jotain 4 kuukautta jos talvikaan ei tule ajoissa.

 6. Täytyy kyllä sanoa, että räntäsade ja vesisadeet ei laske kaikkien suupieltä alas.

  Varsinkin täällä Pohjois-Suomessa me innolla odotettaan, että tulis räntäsateet ja kylmät syyspäivät ja ennenkaikkea se Talvi!! Nää syyspäivät on aivan mahtavia säitä ulkoilla. Ja vesisateilla on kiva käydä lenkillä, kannattaa kokeilla.

  Mulle ainakin syksyn ensimäiset räntä/lumisateet nostavat suupieliä ylöspäin.

  Pitkän aikavälin sääennustuksessa näyttäis jo siltä, että meille alkaa puskeutua kylmää ilmaa idästä/pohjoisesta, joka tietää parhaimillaan ensilumia tänne pohjosempaan Suomeen. Niitä kelpaa odottaa!

  1. Olen samaa mieltä kanssasi Jani.. Kesällä, kun on kaikkien (ainakin median mukaan) rakastamia 25-32 asteen lämpötiloja, en ainakaan minä pysty lenkkeilemään ollenkaan. Näin syksyllä lenkkeily on aivan mahtavaa, jopa useita kertoja päivässä. Onneksi Suomessa on vielä talvi, eivätkä kesät ole aina yhtä hirveitä kuin 2010 (joka oli median ja meteorologien mielestä paras ikinä). Ottaako media yms huomioon, etteivät kaikki ihmiset pidä ”superhelteistä” , sillä niistä on myös terveyshaittoja ja ne voivat olla jopa vaarallisia, ihan terveillekin ihmisille.

 7. Napajään sulamisesta johtuen ennustetan kylmää talvea 2012-2013.
  Toivoisin sen tuovan pitkästä aikaa tänä syksynä kunnon ”kierät” Pohjois-Kallavedelle ennen lumen tuloa.
  Aikaisempina syksyinä, kun niin on joskus tapahtunut, nautin porokoirineni tästä vapaudesta kiitää polkupyörällä pitkin selkävesiä asumattomista saarista toiseen ja jolloin koiratkin saavat tutkia ne omassa ”ellementissään”!
  Porokoirahan ei aja riistaa pitkään, mitä nyt täysikasvuisia pupuja malliksi säikäyttää ja oravia puuhun haukkuu.
  Omia riistalintuja ei saarissa ole enää vuosikymmeniin ollut, suuret teeriparvetkin itärajan takaa kokoontuvat mantereen ruokintapaikoille vasta myöhemmin talvella paksun lumen aikaan.
  logo JUKKAPA LXXV

 8. Joka tykkää mistäkin. Syksy on joillekin kuulemma uudelleensyntymisen ja puhdistautumisen aikaa. Itselle se on valitettavasti lähinnä luonnon kuolemaa ja 6kk odotusta kevääseen. Pimeys on kaikkein pahinta mutta silti näiden kolmen lumitalven jälkeen toivon lauhempia tuulia. Masokisti mikä masokisti.

 9. Kauhulla odottelen, ei yhtään haittaisi vaikka koko talvena ei ”saataisi” kunnon lumipeitettä.
  Talvea rakastavien mielestä tämä mennyt kesä oli varmaankin paras ikinä, kun yhtään hellepäivää ei mitattu. Itse taas nukkumaan mennessä mieluummin hikoilisin kuin jäätyisin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.