Blocking!

Julkaistu

Tiedossa saattaa olla tämän kesän pisin poutainen jakso: ilmiö nimeltä sulkukorkeapaine eli englanniksi blocking high pressure tekee tuloaan Suomen ylle. Kyseessä on siis lähes paikallaan pysyvä tai tässä tapauksessa hitaasti itään etenevä korkeapaine, joka estää matalapaineiden rantautumisen Pohjolaan.

Lomalaisten harmiksi ”blocking” saapuu meille kuukauden liian myöhään. Vaikka korkeapaine tietää näin elokuussakin poutasäätä, pilvisyys saattaa ajoittain olla runsasta. Lisäksi sulkukorkean keskus viivyttelee viikonlopun Suomen länsipuolella, jolloin kuulumme pohjoisen ilmavirtauksen viileään piiriin. Ensi viikon alussa korkeapaine on kuitenkin hivuttautumassa Suomen ylle, jolloin ilmat hieman lämpenevät – noin 20 asteen lukemia on tiedossa ajoittain lähes koko maahan.

Ennusteen näkemys korkeapaineen sijainnista sunnuntaina 12.8.2012 klo 9.

Tulossa on siis miellyttävää loppukesän säätä. Poutajakso lienee tervetullut viljelijöille ja tulvista kärsineille alueille. Mikä ettei tavallinen marjanpoimijakin voisi hyödyntää oivalliset keruusäät.

Niin – kauanko se jatkuu? Ennusteet ovat sitä mieltä, että noin viikon. Sulkukorkeapaineiden tiedetään kuitenkin viivytelleen läsnäoloaan ennustettua pitempään. Euroopan ilmanpaineanimaatiosta voit itse seurata tilannetta lähipäivinä.

5 vastausta artikkeliin “Blocking!”

  1. Minua ainaskin miellyttää tämä poutainen jakso, vaikka lämpötilat eivät kohoa +25 asteeseen. Ainakin täällä Kainuussa on satanut ihan riittävästi tänä kesänä. ;)

  2. Elokuussa 1996 korkeapaine jämähti Suomen päälle kuukauden ajaksi. Silloin esim. Tampereella päästiin joka päivä 20 asteen yläpuolelle ja yli 25 astettakin mitattiin 9 kertaa. Sää oli suurelta osin aurinkoista ja sateetonta. Nyt ei taideta päästä ihan samaan. Tuo pohjoiskoillinen ilmavirtaus pitää ilman viileänä ja pilvisyyden runsaana päiväsaikaan. Hyvä tietysti ettei nyt sada.

    Mutta katsotaan jos korkeapaine asettuu ensi viikolla parempiin asemiin ja sää pääsee muuttumaan aurinkoisemmaksi ja lämpimämmäksi – ja jospa se blocking kestäisi vähän pidempään kuin viikon! Ei näitä kauniita lämpimiä päiviä ole tosiaan tänä vuonna liikaa ollut.

  3. Bloking? Miksi tähänkin piti englanninkielinen termi sotkea?

  4. Näyttää blocking jäävän alle viikon mittaiseksi, ikävä kyllä. Luvassa jopa sateitakin sen ajaksi. Toivottavasti viivyttelisi pidempään.

  5. itse säästä ei ole kommenttia,no viileetä sateista ollu mutta mutta.tärkeintä et sen kertoo ihana pirtsakka selkeäsanainen Liisa Rintaniemi.ihailen sinua muutenkin kuin siksi että kaunis olet;)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.