Venuksen ylikulku

Julkaistu
Neulanreikäpeili

Neulanreikäpeili
Hyvin pienikokoinen peili taittaa valoa keskittävän linssin tavoin. Peilin voi valmistaa suuremmasta esimerkiksi peittämällä ja rei'ittämällä. Kuvassa peili ja kaukaa varjostimelle projisoitu kuva Auringosta.
Tällä viikolla taivaankappaleiden liikkeistä kiinnostuneita kohtaa harvinaisen mielenkiintoinen havaintomahdollisuus. Keskiviikkona aamuyöstä alkava Venuksen ylikulku muistuttaa pienimuotoista auringonpimennystä.

Venus on nähtävissä pienenä mustana pilkkuna tai pisarana Auringon pintaa vasten. Etelässä voi käytännössä olla mahdollista havaita ainoastaan ohikulun loppuvaiheet, mutta esimerkiksi Sodankylän pohjoispuolella ilmiö voi olla sään salliessa mahdollista nähdä alusta loppuun saakka kokonaan.

Mielenkiintoisen Venuksen ylikulusta tekee se, että ilmiö toistuu kaksi kertaa peräkkäin kahdeksan vuoden välein, mutta kahden perättäisen ylikulun jälkeen tulee aina 105,5 tai 121,5 vuoden tauko.

Ylikulkuja tapahtui edellisen kerran joulukuussa vuosina 1874 ja 1882, kesäkuussa 2004 tapahtunut sekä nyt keskiviikkona 6. kesäkuuta alkava ylikulku. Tätä seuraavaa ylikulkua harvempi meistä enää koskaan tulee näkemään, sillä havaintomahdollisuutta saamme odottaa vuosien 2117 ja 2125 joulukuuhun.

Auringon tarkkailu paljain silmin on hyvin vaarallista. Monet näkyvälle valolle mustat materiaalit, esimerkiksi aurinkolasit, filmit ja muovit voivat olla todellisuudessa täysin läpinäkyviä infrapuna-alueella.

Auringon havainnointiin tulee käyttää aina riittävää silmien suojausta. Suojalaseja voi yrittää etsiä rautakaupasta, esimerkiksi tummuusasteen 14 DIN hitsauslasit soveltuvat ainakin muutaman minuutin turvalliseen Auringon tarkkailuun.

Aurinko hitsauslasin takaa
Aurinkoa voi katsoa turvallisesti vasta 14 DIN hitsaussuojalasin takaa.
Vaihtoehtoisesti auringon kuvan voi projisoida seinälle tai valkokankaalle hieman teippiä ja sorminäppäryyttä vaativalla askartelutuokiolla. Järjestely vaatii suhteellisen pitkiä etäisyyksiä, kärsivällisyyttä ja tarkkoja sormia, mutta tarkoitukseen soveltuvan pienen peilin rakentaminen on optiikasta kiinnostuneille hyvin opettavainen kokemus.

Peilin rakentaminen vastaa idealtaan läheisesti neulanreikäkamerana tunnettua kameroiden esi-isää, mutta pienen rei’än tilalla käytämme tasaista peiliä. Peilin ei välttämättä tarvitse olla pieni pala. Peilin voi valmistaa suurempaa peiliä rikkomatta esimerkiksi peittämällä.

Valon taipuminen kapeissa raoissa tekee pienikokoisesta peilistä linssin keskittämään Auringon kuva sopivasti asetetulle varjostimelle.

Mukavia katseluhetkiä!

Lähteet:

Transit of Venus – 8 June 2004, Great Court, Trinity College Cambridge The ”Reflected Pinhole”
Using a mirror as a pinhole to produce an image of the sun
http://www2.eng.cam.ac.uk/~hemh/transit.htm

http://www.ursa.fi/tahtitieteesta/aurinkokelloveistos.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Neulanreik%C3%A4kamera

http://fi.wikipedia.org/wiki/Venuksen_ylikulku

http://www.transitofvenus.nl/files/TransitOfVenus.pdf

http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2012/05/17/61-2012VenusTransit-poster1280.jpg

5 vastausta artikkeliin “Venuksen ylikulku”

 1. Onko sitten tämä ”pienimuotoinen auringonpimennys” yhtä vaarallinen silmille, kuin normaali auringonpimennys?
  Mutta yleensä kirkkaat valot sokaisevat ihmisen, niin miten tumma auringonpimennys voi sokaista ihmisen? :)

  1. ^^Normaali auringonpimennys on silmille vaarallinen, koska aurinko on täysin piilossa vain pienen hetken, jonka jälkeen sitä alkaa taas kuun takaa näkyä. Eli kukaan ei malta katsoa vain sen täysin pimeän vaiheen, vaan aina sitä tihrustaa vähän sen jälkeenkin. Ja toisaalta mahdotontahan sitä on nähdä milloin pimennys on täysin mustassa vaiheessa.
   Vielä vaarallisemman pimennyksen/ylikulun katselusta tekee kaukoputki tai kiikari. Tällöin on näkövamma lähes varma, koska niiden optiikka kerää valon silmälle isolta alueelta, jolloin auringosta tulee entistä kirkkaampi.

   Venuksen ylikulkuakaan ei siis saa missään nimessä katsella paljain silmin tai ilman aurinkosuodatinta kaukoputken/kiikarin edessä. Tuohon kysymykseesi suoraan vastaten: Venuksen ylikulku on vielä auringonpimennystäkin vaarallisempi katsoa ilman suojausta. Itseasiassa, Venuksen ylikulkua et voi nähdä ilman kiikaria tai kaukoputkea (jossa aurinkosuodin). Paljain silmin katsottuna ilman kiikaria tai kaukoputkea Venuksen ylikulun aikana aurinko näyttää täsmälleen samalta kuin ihan normaalistikin, koska Venus peittää niin pienen osan auringosta. Eli on tasan yhtä vaarallinen kuin aurinkoon tuijottaminen muutenkin.
   Jos taas kuvitellaan se pahin tilanne, jossa ylikulkua katsottaisiin kiikarilla tai kaukoputkella ilman aurinkosuodinta, et kerkeäisi mitään nähdä, koska aurinko sokaisisi silmäsi.

   Eli suositeltavinta on rakentaa yllämainittu heijastusapuväline peilistä, tai käyttää kaukoputkea/kiikaria varustettuna asianmukaisella aurinkosuotimella. Toiset myös projisoivat auringon kiekon vaalealle tasolle, esim. paperille kaukoputkella tai kiikarilla. Suuntaa siis kiikari/kaukoputki kohti aurinkoa (ÄLÄ KATSO PUTKEEN/KIIKARIIN!) ja laita sen puolen johon silmä tulee eteen sopivalle etäisyydelle paperi, jolloin auringon kiekko tulee näkyviin ja Venus näkyy mustana tiplana auringossa. Tämä voi teoriassa vahingoittaa kaukoputkea, mutta itse olen tuota taktiikkaa monet kerrat käyttänyt ja aion käyttää 6.6.2012:kin.

   1. No kiitos tiedosta! Olipa tuossa kommentissa paljon järkevää tietoa minulle. :)

   2. Jep, ei lisättävää. Hyvä kommentti. Aiheeseen liittyen vielä hyödyllinen linkki peilin halkaisijan ja sopivan polttovälin määrittämiseksi: http://users.erols.com/njastro/barry/pages/pinhole.htm Halkaisijaltaan kahden millimetrin peili muodostaa terävän kuvan kolmen metrin päähän sijoitetulle varjostimelle.

 2. Muuten kaikki näyttää hyvältä, mutta sääennusteet tänne Keski-Suomeen päin heittelevät vielä 12-tuntia ennen ylikulkuakin. Äsken näytti koko yön täysin selkeää, nyt taas pilvistä.
  Toivottavasti sieltä nyt edes jotain näkyisi, tämän jälkeen siihen ei ole enää mahdollisuutta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.