Juhannus suomalaisessa kesäsäässä

Julkaistu

Matalapaineiden reitti. Kuva: Mtv3 grafiikkaa
Pisimmät sääennusteet ylettyvät jo juhannukseen asti. Pelkän piste-ennusteen perusteella ei vielä kannata tehdä tarkkoja johtopäätöksiä sen paremmin lämpötilojen kuin sadealueiden suhteen. Mutta säätyyppistä on jo vahva veikkaus: se tavallisin Suomen kesä

Juhannukseksi näyttäisi tulevan ihan tavallinen kesäsää. Atlantilla syntyvät matalapaineet liikkuvat Manner-Euroopan pohjois-osien ylitse koilliseen. Perusvirtaus tuo meille sateita lounaan puolelta. Se tarkoittaa vaihtelevaa säätä, jossa sadealueiden ajoittaminen yli viikon päähän on vaikeaa. Matalapaineiden ja sateiden välissä liikkuu korkeapaineen selänteitä. On vielä arvoitus onko tässä kahden viikon päästä matala vai korkea päällä. Minkään yksittäisen sadealueen ajoitukseen en siis uskalla ottaa vielä kantaa. Saattaa mennä vielä viikko että minulla alkaa olla jotakin hajua asiasta.

Koska sadealueiden ajoitus on epävarma, niin lämpötilojakin voi vasta arvuutella. Jos on aurinkoista, niin hellelukemat on ihan mahdollisia ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Toisaalta, sateessa tai säärintaman viileämmällä puolella +15 on ihan yhtä mahdollinen.

Seuraan juhannusennusteen kehittymistä blogissa perjantaina ja ensiviikon tiistaina ja torstaina.

4 vastausta artikkeliin “Juhannus suomalaisessa kesäsäässä”

 1. Ole Miina aivan rauhallisin mielin kyllä tuntuisi tulevan aivan sopivia kelejä.

 2. Missä netti sivustossa näkee jo juhannus-aatton asti sääennusteita? Olisi mukava tietää. :)

  1. http://www.mtv3.fi/saa/

   Paikallissää -> Klikka nuolta : Seuraavan viikon sää

   On näköjään laitettu Maikkarilla sääsivut uusiksi :)

   1. Joo, huomasin saman. Mutta kiitos tiedosta! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.