Ultraviolettikatastrofi

Julkaistu
Päivän ylin UV-indeksi ma 21.5.2012

Päivän ylin UV-indeksi ma 21.5.2012
Päivän ylin UV-indeksi tänään maanantaina.

Alkava kesä saa voikukat kukkimaan nurmikolla ja ruohon odottamaan leikkaajaansa. Kärpäset, paarmat ja ampiaiset ovat saaneet Etelä-Suomen suunnalla jo hyvän aikaa lämmitellä kevätkohmeisia jalkojaan – ja varsinkin leukojaan. Ilmassa voi nähdä jos jonkinmoista alkavan kesän herättämää siivekästä surisemassa.

Kärpäsen tiedetään aistivan ultraviolettivaloa ja kenties hyödyntävän tätä ominaisuutta suunnistaessaan. Keltaisena ja vihreävartisena näkemämme voikukka voi näyttäytyä kärpäsen silmin aivan erilaisissa väreissä. Kärpänen saattaisi nähdä sinisen taivaan sijaan kirkkaan ultravioletin valon siroaman taivaan, nähdä vadelmapensaan järsineen rusakon virtsalammikot hehkumassa kirkkaana nurmikolla. Kenties kärpänen näkisi ohikiitävän junan katolla rätisevän sähköisen ajolangan kipinän, ja sen puoli kylää valaisevan ultravioletin valon loimotuksen.

Kärpänen voikukalla
Kärpäsen tiedetään aistivan ultraviolettisäteilyä.

Ihmissilmälle näkyvän valon ulottumattomissa, violetin värin tuolla puolen sijaitsevaa lyhyempää 380 .. 100 nanometrin aallonpituuden osa-aluetta kutsutaan ultravioletiksi alueeksi. Auringon säteilystä noin 7% sijaitsee ultravioletin aallonpituudella, mutta onneksemme maanpinnalle matkatessaan ultraviolettisäteilyn vaarallisimmat aallopituudet vaimenevat, ei kuitenkaan kokonaan. Kesän helteillä rapeaa ihoa kaipaavien auringonpalvojien olisi syytä muistaa, että UV-säteilyn voimakkaan siroamisen vuoksi ruskettuminen ja vitamiinivarastojen tankkaaminen on mahdollista myös varjossa.

UV-säteilyllä saadaan materiaaleista esiin mielenkiintoinen, fluoresenssiksi kutsuttu ilmiö, missä ihmissilmälle näkymättömällä UV-säteilyllä valaistut kappaleet loistavat takaisin pidemmän aallonpituuden näkyvää valoa. Ilmiö tulee esiin rusakon rosvoretken lisäksi myös fluoresoivia mineraaleja sisältävissä kivissä, timanteissa, kasveissa ja luonnossa muutenkin monin tavoin.

UV-valon fluoresenssi saa voikukan terälehdet, kuvaustaustan ja sanomalehden eri painovärien hohtamaan näkyvää valoa.
Alkujaan kellertävä paperi ja pesukoneen pyykki näyttävät silmiimme valkoistakin valkoisemmalta, mikäli käytössä on optisia kirkasteita muuntamassa UV-säteilyä näkyvän aallonpituuden sinertäväksi väriksi. Jos kellastuneiden, jo elämää nähneiden lakanoiden värispektriä korjataan sinisillä värisävyillä, saadaan tuloksena puhtaat valkeat lakanat. Siltä se ainakin silmiimme näyttää. Kärpänen lentäisi kirkuen karkuun.

Lähteet:

The sensitivity of housefly photoreceptors in the mid-ultraviolet and the limits of the visible spectrum
Timothy H. Goldsmith, Hector R. Fernandez, Department of Biology, Yale University, 1968

Fluoresoivat värit
Mutanen Jarkko, fysiikan väitöskirjatyö, Joensuun yliopisto, 2004

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uv

Valokuvat:
Päivän ylin UV-indeksi, Foreca Ltd
Kärpänen voikukalla, Mika Toivonen
Voikukka suojaamattoman elohopealampun valossa, Mika Toivonen

7 vastausta artikkeliin “Ultraviolettikatastrofi”

 1. ’Keltaisena ja vihreävartisena näkemämme voikukka voi näyttäytyä kärpäsen silmin aivan erilaisissa väreissä…’

  Niinpä, tästä pääsemmekin arkipäivän ongelmiin kun joskus tulee sanailtua puolison kanssa onko uusi seinämaali vihreä, sininen vai turkoosi tai vastaavaa. Mitä ovat värit jota näemme? Valon aallonpituuksia. Mitä muuta? Missään ei ole määritelty, mikä on ’sininen’ tai ’turkoosi’. Ensinnäkin, värit ovat loppujen lopuksi vain suullisia sopimuksia. Toiseksi, kahden ihmisen silmät eivät näe värejä samalla tavalla. Kyse on siis ’tuplavahingosta’.

  1. Kyllä. Tilannetta ei helpota yhtään se, että myös vasemman ja oikean silmän välillä voi olla eroja värinäössä.

 2. Ensinnäkin yksi kysymys. Tiedetäänkö miksi kärpänen näkee värit eri värisinä, kuin ihminen? Ja toinen kysymys.
  Mitä tarkoittaa sana nanometri? Tulisi ensin mieleen jonkin mittainen metri. :)

  1. Aivan oikein. Nanometri on metrin miljardisosa (1/1 000 000 000). Värimaailmaan kärpäsen silmin on hieman vaikeampi kommentoida. Se kuitenkin tiedetään, että kärpäset aistivat UV-valoa jollain tavalla ja tasolla. UV-kärpäsloukku (tai lieneekö hyönteislamppu oikea nimitys) saa kärpäset lentämään ihan kirjaimellisesti valoa kohti.

   1. Ok. Olisikohan joku ihminen, joka tietää kärpästen väri näöstä?

 3. DrDqxo , [url=http://djyhmrgaxesf.com/]djyhmrgaxesf[/url], [link=http://vmrsznjoczpd.com/]vmrsznjoczpd[/link], http://ketjmkyhiuaj.com/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.