Kesä on täällä taas

Julkaistu
Näin pitkällä ei Etelä-Suomenkaan kesä toki vielä ole. Kuva: elisanet.fi/Risto Latva

Perinteisten synop-säähavaintoasemien erilliset lämpömittarit, jotka on viritetty mittaamaan nimenomaan päivän maksimilämpötilaa, luetaan vasta klo 21:n iltahavainnon yhteydessä. Ja vastaavasti yön viralliset minimit tiedetään vasta aamuyhdeksältä, tiedonkulusta johtuen selvästi klo 9:n jälkeen. Toki nykyään on myös muunlaisia mittareita, jotka pystyvät kertomaan reaaliajassa myös päivän maksimilämpötilan, mutta perinteisesti asiassa on viivettä, joka aina hankaloittaa, kun lehdistö haluaisi tietää päivän tarkat mitatut ylimmät lämpötilat ennen lehden menemistä painoon.

Itse en ole edes kiinnostunut moisista ennätysten  asteen kymmenyksistä, koska niillä ei mielestäni ole merkitystä – ainakaan minulle,  muttei välttämättä yleisemminkään, koska havaintoverkko on esimerkiksi joka tapauksessa harva, ja vaatii jo siksi melkoista mielikuvitusta ajatella, että oikeasti kaikkein lämpimintä sattui olemaan juuri siinä kohtaa, missä oli säähavaintoaseman lämpömittari. Päin vastoin on luonnollisinta ajatella, että kaikkein lämpimin jää aina oikeasti mittaamatta. Suuntaa antavuus on sen sijaan sitä todellista tietoa, ja voi, kun tämä tajuttaisiin myös mitä tulee sääennusteisiin.

Oleellista on, onko sää  suunnilleen sen ja sen lämpöistä. Pelkästään tuulen samanaikainen läsnäolo tai ilman kosteussisällön suuret vaihtelut muuttavat lämpimyyden tunnetta joissain tilanteissa enemmän kuin parin hassun lämpöasteen muutos. Tässä on varmaan paljon yksilökohtaisia eroja, mutta itse olen hyvinkin kiinnostunut lämpötilan asettumisesta tiettyyn ikään kuin luokkaan: kesäelämä (Etelä-Suomessa!) alkaa noin 15 asteesta, ja tuulettomassa ja pilvettömässä säässä 18 on jo pieni kesä, ja parikymmentä astetta ehkä jo se Suomen kesä. Mielestäni kesäsää on lämmintä, tai on siis kesäisen lämmintä, jos lämpötila on tuo 20 tai jokusen asteen yli. Näissä lämpötiloissa sää on myös miellyttävintä. Ihan sama, onko asteita sitten 21 tai 23.

Helteet ovat sitten asia ihan erikseen. Suomessa saa aina muistuttaa siitä, miten hellettä (päivän ylin lämpötila 25 astetta tai yli / vuorokauden keskilämpötila 20 astetta tai yli) esiintyy vain, kun ilma on paljon lämpimämpää kuin kyseisenä vuodenaikana keskimäärin. Etelän sisämaassa hellepäiviä on nykyilmastomme keskimääräiskesänä siinä viitisentoista.

Edellä esittämäni perusteella minun mielestäni maan eteläosassa on jo kesä. Etelän sisämaassa oli tänään yhdeksisentoista astetta, huomenna maanantaina asteita on jopa 23 ja maan keskiosassakin 15…18.  Tiistaina on asteen pari viileämpää, ja viileintä on keskiviikkona. Silloin n. 15 asteen raja päivän ylimmässä lämpötilassa kulkee suunnilleen Kaakkois-Suomesta Keski-Pohjanmaalle ja lämpimintä, juuri ja juuri 20 astetta, on lounaisimman Suomen sisämaassa.

Viikon loppupuolella sää lämpenee, ja nyt niin, että perjantaina 20 asteen lämpötiloja päästäneen mittaamaan jopa Etelä-Lapissa! Alkavan viikon lämpötilat kertovat toki myös siitä, että viikko on korkeapainevoittoinen, ts. myös aurinkoa on tarjolla. Vasta viikon päästä alkuviikolla tilannetta muuttaisi luoteesta virtaava selvästi viileämpi ilma.

 

 

Kuvan linkki: http://www.elisanet.fi/risto.latva/toritunsuvi.html

4 vastausta artikkeliin “Kesä on täällä taas”

  1. Tuleekohan tästä kesästä yhtä lämmin, kun viime vuonna vai kylmempi? Mutta toisaalta se riippuu missä mitataan ja onko silloin yhden tai pari hellepäivää.

  2. Itse en toivo enkä usko yhtä kuumaan kesään kuin parina edellisvuonna. Ne olivat jo tilastollisesti harvinaisen lämpimiä, jopa tässä lämmenneessä ilmastossa. Jos heitän itse arvion noin asteen keskimääräistä lämpimämmästä (siis vertailukauteen 1981-2010 nähden) niin voidaan olla aika lähellä. Tai mistä sitä tietää.

    Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastoista näkee selvästi, että kylmät kesät ovat harvenemaan päin. Edellisen kerran viileä kesä (noin asteen keskiarvojen alapuolelle) mitattiin Helsinki-Kaisaniemessä vuonna 1998 (siis ei kertaakaan 2000-luvulla!) ja enemmän kuin pari astetta kylmempi suvi oli edellisen kerran vuonna 1987. Siis jos katsotaan todennäköisyyttä, tuleeko kesästä lämmin vai kylmä, niin ehdottomasti todennäköisempää on lämmin kesä.

  3. Minä ainakin toivon kesästä niin lämmintä kuin se vain on mahdollista. Lupaan siis, etten helteestä ainakaan valita kenellekään. Jos se ilmastonmuutos on tullakseen, minä toivotan avosylin sen tervetulleeksi meillekin.

    1. Vaikka ilmastonmuutos tuokin lämmintä ilmaa, se ei ole hyväksi, kun ilmasto saastuu jne. :( Mutta toisaalta, kun tulee lämpimänpää se on hyvä asia. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.