Kevään ihmettelyä

Julkaistu

Tämän kirjoituksen kuvat ovat viime sunnuntailta. Sateiden päälle tulleet lämpimät säät ovat vieneet kevättä harppauksin eteenpäin.

Valkovuokot ovat varmaan tällä hetkellä tuttu näky monelle suomalaiselle – ainakin Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan. Täällä etelässä vuokot kukkivat laajoina mattoina pitkin koivikoita ja valoisia metsänpohjia.

Tätä kevättä fiilistellessäni minulle oikeastaan valkeni eräs asia. Meiltä meteorologeiltahan usein kysytään, miten päädyimme alalle. Moni on valinnut ammattinsa hieman vahingossa muiden matemaattis-luonnontieteellisten opintojen kylkiäisenä. Osa on tiennyt lapsesta saakka haluavansa säätieteilijäksi. Esimerkiksi Aleksi, tuore meteorologimme MTV3:lla kuuluu jälkimmäisten joukkoon.

Itselleni haaveammatti kirkastui yläasteen aikoina. Tässä ”kirkastumisessa” oli ehkä hieman päähänpiston makua, sillä mitä minä tosiasiassa tiesin silloin meteorologiasta tai sen opiskelusta (silloin ei voinut edes katsoa Googlesta)? Olin kuitenkin todella kiinnostunut a) kaikenlaisista kartoista, graafeista ja tilastoista b) vuodenajoista ja siitä, miten niiden vaihtelu luonnossa näkyy. Kevät ja syksy ovat kilpailleet suosikkivuodenaikani asemasta, sillä silloin tapahtuvat muutokset ovat suuria ja nopeita. Henkisesti olen siis oikeastaan lähempänä klimatologia eli ilmastotieteilijää kuin meteorologia.

Tänään oli tuomessakin jo nuput. Tuntuu melkein, että kevät tulee liian nopeasti, en ehdi ottaa kaikkea vastaan! Joko omalla pihallasi on näkynyt västäräkkejä?

9 vastausta artikkeliin “Kevään ihmettelyä”

  1. Näin jo viime viikonloppuna kaksi västäräkkiä. Yleensä haarapääskyjä ei näe vielä tähän aikaa vuodesta täällä Paltamossa, mutta eilen näin yhden haarapääskyn. Onko se kovin harvinaista täällä pohjoisenpana?

  2. Kyllä Vaasassakin on täysi kevät, se tuli ihan yhtäkkiä pari viikkoa sitten. Västäräkki, mustarastas ja haarapääsky on bongattu puhumattakaan joutsenista ja kurjista. Tuo muutos tapahtui suurinpiirtein samoihin aikoihin kun merestä lähti loputkin jäät pois.

  3. Savonlinnassa on jo kukkunut käki parina iltana. Ja sammakot pitävät kutukurnutustaan.

  4. Näin itsekkin mustarastaan viime viikonloppuna. :)

  5. Puolangan sienimöllä Kainuussa on kuulemma jo lennellyt pääskysiä, ovat pesineet siellä edellisinäkin vuosina, kertoi naapuri.

  6. Västäräkkejä, punarintoja.. Pääsiäisenä jo lauloi satakieli sitä silloin ihmettelin.

  7. Pertunmaalla koivuihin tuli eilen hiirankorvat…se on kevät ja minulle se varsinainen kesän tulon merkki. Ja nyt kun yötkin ovat lämpimät niin lehdet kasvavat todella vauhdilla. Linnuista kaikki lajit ovat jo tainneet tulla, toissa päivänä kukkukahti käki. Kirjosieppo valtaa pesiä. Illat ovat upeita, kuin konsertti salissa istuisi. Auringon laskettua lepakot lentävät ja taivaanvuohi mäkätää. Tästä kannattaa nauttia. Se on niin pian ohi.

  8. Keravalla kirsikkapuut kukkii ja muissakin puissa alkaa olla isot lehdet.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.